Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Zijn facebook groepen over honden eigenlijk wel zo gezellig?

20 July
x
Wat is dit?

Je hebt een hond, misschien wel van een bepaald ras, en je denkt leuk! Ik word lid van een Facebook groep over honden of juist over honden van mijn ras. Je gaat natuurlijk bij zo’n groep om jouw liefde over jouw hond te delen. Je wilt leuke foto’s delen en andere foto’s en ervaringen lezen van mensen met dezelfde liefde voor honden als jij. Maar is zo’n Facebook groep eigenlijk wel zo gezellig?

Fanatiekelingen

Zelf zijn we lid van verschillende Facebook groepen over honden, de algemene hondenpagina’s maar juist ook de pagina’s die over 1 bepaald ras gaan. Zo heb je bijvoorbeeld een teckelgroep, een groep over Franse Bulldoggen, een groep over labradors, over Corgi’s enzovoorts. Iedere dag zien we minimaal 1 bericht voorbij komen van een lid van een van deze groepen die de groep gaat verlaten. De reden is dan vaak een heftige discussie waarbij er op een hele nare manier verwijten en bedreigingen worden geuit.

Bedreigingen via privé berichten

Men gaat zelfs zo ver dat wanneer iemand het niet met jou eens is, dat ze jouw profiel gaan bezoeken en alles bekijken om maar een nieuwe reden te vinden om de discussie te winnen. Nog een stapje verder gaat het wanneer mensen worden bedreigd via hun privéberichten. Vaak zijn deze heftige discussies en bedreiging via PB de uiteindelijke reden voor de mensen om weg te gaan bij een groep. De vraag is alleen of hiermee de pesterijen en bedreigingen ophouden?

De onderwerpen waar de meest verhitte discussie van komen

Er zijn een aantal onderwerpen, waarvan je direct al kunt weten dat er een vreselijke heftige discussie kan ontstaan. Hieronder hebben we de onderwerpen geplaatst waarbij mensen zich vaak zó voelen aangesproken dat er niets meer in de weg staat om volledig hun mening te verkondigen. De ‘fanatiekelingen’ gaan hierin zo ver dat ze niet meer nadenken dat de mensen aan de andere kant van het beeldscherm ook gevoelens hebben. Daarnaast komt een boodschap eigenlijk niet over wanneer deze met geweld wordt verkondigd.

Stamboom of geen stamboom

Een verhit onderwerp in de verschillende Facebook groepen over honden van bepaalde rassen is of de hond wel of geen stamboom heeft. Sommige groepen zijn exclusief voor mensen die een hond hebben van een bepaald ras mét stamboom. In de meeste groepen zijn zowel mensen met een stamboom hond welkom als honden van hetzelfde ras zonder stamboom. Desondanks blijft dit onderwerp vaak een verhitte discussie opleveren. Waarbij er ineens 2 kampen ontstaan, de mensen met hond mét stamboom die vinden dat dit zorgt voor verantwoorde fok en gezondere honden en de groep mensen die een hond heeft zonder stamboom. De mensen die een hond hebben zonder stamboom dragen nog wel eens argumenten aan als de hond is veel gezonder of ouder dan een hond met stamboom en dat ze minder kosten kwijt zijn bij de aanschaf van de hond. Waar het natuurlijk uiteindelijk op neerkomt is dat de hond er niet minder leuk of lief door wordt of het nu wel of geen stamboom heeft. Helaas wordt die gemeenschappelijke liefde voor het ras, dan ineens een stuk minder belangrijk. Het gaat ineens om voor of tegen en een middenweg lijkt niet meer te bestaan.

Broodfok

Nog een verhitter onderwerp binnen de Facebook rashonden groepen zijn de zogenaamde broodfok hondjes. De meeste mensen kopen een keer een ‘broodfok’ hondje en daarna gaan ze zich wel beter verdiepen in de herkomst van hun pup. Het nadeel is, dat wanneer iemand zo hard wordt aangevallen voor een hele groep Facebookers, dan gaan veel mensen toch de verdediging in. Zo lazen we vanmorgen nog een discussie waarbij het de eigenaresse van de ‘broodfok’ hond eigenlijk niets uitmaakte als haar hond maar gezond is. Daar zijn de meeste hondenliefhebbers niet echt van gediend. Het leven van een fokteef in de broodfok is immers ook vreselijk. Je ziet hier een groot verschil ontstaan tussen de mensen die zich alleen zorgen maken om hun hond ‘de pup was niet ziek, is heel lief en ziet er gezond uit’ en mensen die zich druk maken om de nonchalance ten opzichte van de broodfok. Uiteindelijk kom je met dit soort discussies nooit uit waar iedereen het met elkaar eens is. Zeker met zo’n beladen onderwerp als broodfok, waar je ook regelmatig de afschuwelijke beelden van voorbij ziet komen. Het gaat pas echt mis wanneer de hond wordt afgekraakt alleen omdat deze uit de broodfok afkomstig is. Dat zie je heel duidelijk als het op onze individuele dieren aankomt, mag er eigenlijk niemand iets zeggen behalve ‘oh wat een knapperd’.

Brokken of rauw

Ai ook al zo’n beladen onderwerp. De mensen die denken het licht te hebben gezien door alleen nog vers vlees te voeren aan hun lieveling bepalen vaak direct dat álle honden gezond worden door vers vlees te gaan eten. Haal je het in je hoofd om te vertellen dat je brokken voert in een Facebook groep en er zitten mensen tussen die erg ‘gepassioneerd’ over rauwe voeding? Hou je dan maar vast, je kunt zeker een storm van reacties verwachten over rauwe voeding en waarom dat het beste is voor jouw hond en waarom brokken slecht zijn.

brokken vs rauw voer

Halsbanden of tuigen

Een onlangs geëscaleerd bericht in een Facebook groep over teckels, ging over een bericht waarbij iemand waarschuwde om tuig of halsband ’s nachts af te doen. De intentie was om mensen te waarschuwen voor de gevaren omdat een hond ergens achter zou kunnen blijven hangen. Dit viel duidelijk niet in goede aarde en een flinke discussie was het gevolg. Iedereen moest zelf kunnen bepalen of ze een halsband of tuig binnen aan lieten of juist afdeden. De manier waarop topic starter haar bericht had neergezet, was de reden voor sommigen om direct heel onaardig te reageren.

De meeste controversie rond het onderwerp halsband of tuig is gewoonlijk de vraag of een halsband of tuig beter is. Ook hier lijken er 2 kampen te zijn, kamp 1 is pro halsband en kamp 2 pro tuig en anti halsband. De halsbanden worden dan in verband gebracht met nekklachten en hernia’s bij de hond. Uiteraard een belangrijk onderwerp om je in te verdiepen, maar door al het geschreeuw gaat de boodschap verloren.

Cesar Milan held of slechterik

Wanneer je echt zin hebt in een portie drama en gedoe, dan laat je de naam Cesar Milan (CM) vallen in een groep voor hondentrainers of iedere andere willekeurige Facebook groep over honden. Voor sommigen is CM een ware held die iedere hond weer op de rails kan krijgen. De tegenstanders van CM zeggen dat hij achterhaalde technieken gebruikt. En dat hij achterhaalde opvattingen heeft over hondengedrag.

De rol van beheerders van deze groepen

Facebook groepen worden vaak als hobby gestart, uit liefde voor de hond. De beheerders en oprichters van deze groepen worden steeds vaker een ware politie agent en proberen met allerlei regels en restricties toch alles in goede banen te leiden. Helaas wordt dit in veel gevallen bijna een fulltime baan. Als de insteek is gezellig met mensen jouw passie delen en de realiteit wordt constant virtueel politieagentje spelen, dan is dit ook voor beheerders een ondankbare en vermoeiende taak.

De meeste beheerders willen natuurlijk wel graag weten wanneer een lid een ander lid bedreigt of lastig valt via privéberichten. Ons advies is het wel altijd te melden aan de beheerder voordat je de groep verlaat. Gelukkig kun je ook privé personen blokkeren op Facebook. Het is natuurlijk wel schandelijk dat dit in sommige gevallen de enige oplossing is.

Wil je leuke hondenfoto’s kijken en gewoon gezellig deel uitmaken van een online honden community? Dan kun je altijd nog een Instagram account aanmaken voor jouw hond. De sfeer op Instagram is in elk geval onder de hondenmensen heel erg positief en gezellig.

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw! Geef koekje! x

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December Door: Redactie

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen ...

Lees het hele artikel
Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs Geef koekje! x

Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs

7 November Door: Redactie

Onze hondenbloggers delen graag hun ervaring graag met je! Zo kun je op The Dog Pen alles lezen over de belevenissen van de hond(en) van de verschillende bloggers. Daarnaast ...

Lees het hele artikel