Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

Wat een mooie hond! Mag ik hem aaien?

1 november
x
Wat is dit?

Iedereen kent het wel, je bent aan het wandelen met je hond(en) en komt andere mensen tegen. Vaak is het eerste wat je hoort “Oh wat een mooie hond!”, gevolgd door “Mag ik hem aaien?”. Voordat je überhaupt iets hebt kunnen zeggen, is de hand van die persoon al op weg naar de kop van je hond. Wil ik dit wel? Wil mijn hond dit wel? Wat nou áls mijn hond dit niet wil?

Mensen denken vaak niet voordat ze doen, wat soms voor problemen kan leiden. In deze blog geef ik je een paar redenen waarom je nóóit zomaar andermans hond moet aaien.

1.  Mijn hond is niet sociaal

Het kan zijn dat de hond die je wil aaien, helemaal niet zo sociaal is. Dit kan natuurlijk verschillende redenen hebben. Door zo’n hond te aaien, kan je hem zonder dat je het in de gaten hebt heel veel stress, angst of een ander onprettig gevoel geven.

Zo kan het zijn dat iemand met een angstige hond loopt. Deze hond kan dingen meegemaakt hebben waardoor hij bijvoorbeeld erg bang is buitenshuis, maar het kan ook zijn dat de hond bang is voor mensen. Honden die iets hebben meegemaakt en daardoor een angst voor iets ontwikkeld hebben, dienen altijd rustig en met respect benaderd te worden. Ze vinden het vaak heel onprettig als er plotseling een (onbekende) hand naar hun kop toe komt. Dit kan namelijk dreigend overkomen voor de hond. Het kan ook zijn dat de hond van nature wat schuwer is dan de gemiddelde hond. Hiermee dient dan ook rustig mee om te worden gegaan.

Het zou ook nog kunnen, dat de hond net nieuw bij de eigenaar is. De hond moet nog wennen aan de nieuwe omgeving, maar ook aan de nieuwe eigenaar. Het kan zijn dat de hond zijn eigenaar nog niet 100% vertrouwd en niet weet wat hij met nieuwe situaties aan moet.  Er zijn dus vele redenen waarom een hond (nog) niet sociaal genoeg is om zomaar geaaid te worden door iemand.

2. Mijn hond heeft geen interesse

Een hond die netjes en vrolijk mee wandelt met zijn baas en heel sociaal is, hoeft nog niet per sé aandacht te willen van andere mensen. Veel honden die aan het wandelen zijn, zijn met hun baasje of met de omgeving bezig. Ze nemen veel geuren in zich op en doen hun behoefte als ze dit moeten. Het kan dan zijn dat een hond totaal niet geïnteresseerd is in iemand die hem even wil aaien, omdat hij er zo mooi, leuk of lief uit ziet. Het enige wat de hond wil, is lekker doorlopen en op zoek gaan naar nieuwe geurtjes.

3. Mijn hond is in training/hulphond

Tegenwoordig zijn er veel honden die mensen helpen. Zo kan het zijn dat een hond iemand zijn blindengeleider is, of helpt de hond iemand met andere problemen. Deze honden zijn er voor die persoon en voor niemand anders. Ze werken echt voor hun eigenaar en helpen diegene om veilig en prettig over straat te kunnen. Dit soort honden dienen altijd met rust gelaten te worden, je mag ze simpelweg niet van hun werk afleiden.

Daarnaast kan het ook zijn dat een eigenaar aan het trainen is met zijn hond. Dit kan een simpele gehoorzaamheid training zijn, maar er zijn ook honden die gedragsproblemen hebben waar aan gewerkt wordt. Ook deze honden dienen met rust gelaten te worden. Het is vaak al van afstand te zien of er met een hond getraind wordt. Laat de eigenaar lekker met zijn hond trainen en stoor hem niet. Je weet namelijk ook niet wat voor training het is. Het kan een gehoorzaamheidstraining zijn zoals ik al vermelde, maar het zou ook kunnen dat er getraind wordt op agressie richting andere honden, of misschien zelfs mensen. Je weet niet waarop ze trainen, dus laat ze gewoon hun werk doen.

4. Wanneer dan wel?

Het is natuurlijk niet zo dat je nooit andermans hond mag aaien. Als je ziet dat de persoon niet aan het trainen of werken is en je bent geïnteresseerd in de hond die je ziet lopen, duik niet meteen naar de hond toe. Vraag aan de eigenaar of het oké is als je hem wat aan je laat snuffelen en eventueel aaien. De eigenaar zal vrijwel direct laten weten wat hij en zijn hond prettig vinden. Ken je de mensen met de hond? Dan is het natuurlijk ook logisch dat je ze gerust een aai kan geven.

Nog een kleine tip om snel te zien of een hond eventueel geaaid kan worden of niet: Kijk of er een geel lintje te zien is. Honden die een geel lintje dragen, dienen niet geaaid of onverwacht benaderd te worden. Meer over het gele lintje kan je lezen in het blog van Bumper en Fender: Waarom wij wandelen met een gele strik.

Simpel gezegd, kijk of de hond aan het werk of trainen is, en vraag altijd aan de eigenaar of je de hond mag aaien. Laat de hond altijd eerst wat snuffelen aan je, zodat hij kennis maakt met je. Dit voorkomt veel stress bij honden en hun eigenaren!

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Nuka & River

Mushen, wat te doen voordat je begint? Geef koekje! x

Mushen, wat te doen voordat je begint?

5 oktober Door: Nuka & River

Elk jaar begint rond de herfst het mushing seizoen weer. Trainingen worden weer opgebouwd en teams worden klaargestoomd voor de eerste wedstrijden. Echter kun je niet zomaar met elke ...

Lees het hele artikel
De Thomas Cycloon Family & Pet stofzuiger, een uitkomst voor ons! Geef koekje! x

De Thomas Cycloon Family & Pet stofzuiger, een uitkomst voor ons!

25 augustus Door: Nuka & River

Twee husky’s en een border collie in één huis, dat vraagt natuurlijk om regelmatig poetsen en stofzuigen om het zoveel mogelijk zand- en haarvrij te houden. Nuka en River ...

Lees het hele artikel
We werken ook gewoon aan onze Summer Body Geef koekje! x

We werken ook gewoon aan onze Summer Body

1 mei Door: Nuka & River

Zoals jullie wel weten, zijn we echte sledehonden en kunnen we het beste werken in de koudere temperaturen. Dit weerhoudt ons er echter niet van om ook in de ...

Lees het hele artikel
Veelbesproken, de Furminator Geef koekje! x

Veelbesproken, de Furminator

21 februari Door: Nuka & River

Veel van jullie zullen ongetwijfeld wel eens van de Furminator gehoord hebben. Dit zou dé oplossing zijn tegen het verharen van je hond. Maar niets blijkt minder waar. Nuka ...

Lees het hele artikel