Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Waarom wij wandelen met een gele strik

17 June
x
Wat is dit?

Sinds kort hebben Bumper en Fender beide een grote gele strik van Rebel & Moon aan hun riem. Wellicht zullen een aantal van jullie denken dat wij gewoon van geel houden of dat we het ontzettend schattig vonden maar niets is minder waar. De gele strik zit er namelijk met een hele goede reden, in dit blog vertel ik jullie daar heel graag meer over.

The yellow dog project – wat is het wel

The yellow dog project is een wereldwijd project wat aandacht vraagt voor honden die meer ruimte nodig hebben. Dit houdt dus in dat deze honden niet geaaid mogen worden, geen aandacht mogen krijgen en niet benaderd mogen worden. Nu zul je waarschijnlijk meteen denken aan agressieve honden maar niets is minder waar! Ook voor honden die bijvoorbeeld net een operatie achter de rug hebben, angstig zijn, net uit het asiel komen of in training zijn kun je deze strikken heel goed gebruiken. The yellow dog project vraagt dus wereld wijd aandacht om honden de ruimte te geven die ze verdienen, niet elke hond houd er nu eenmaal om zomaar aangeraakt te worden door vreemden. Door wereldwijd een signaal te gebruiken, in dit geval dus een gele strik, kan er geen verwarring ontstaan in verschillende landen.

Kort samengevat: Zie je een gele strik aan de riem, geef deze hond de ruimte en benader deze niet!

gele strik hond

The yellow dog project – wat is het niet

  • Een reden om je hond niet te trainen:
    De gele strik mag niet worden gebruikt in plaats van een goede training met je hond. Het is ten alle tijden belangrijk om op het gedrag van je hond te letten en samen met hem of haar te trainen. Het is dus niet zo dat de training vervalt wanneer je de gele strik om je riem doet!
  • Een beschuldiging of bekentenis:
    Zoals hierboven al vermeld zijn er verschillende redenen waarom een hond een gele strik kan dragen, het betekend dan ook niet dat de hond niet is opgevoed of de baas te lui is om de hond te trainen. De gele strik laat juist zien dat je werk stopt in de training van je hond en rekening houd met zijn of haar behoeften.
  • Een manier om geen verantwoordelijkheid te tonen:
    Het is niet zo dat wanneer je hond een gele strik draagt je nu niet meer hoeft op te letten op het gedrag van je hond, je omgeving en andere honden. Je geeft aan dat je hond ruimte nodig heeft maar dit zal niet betekenen dat niemand je meer zal benaderen. Het is dus geen vrijpas om je hond volledige vrijheid te geven in zijn of haar doen en laten.

gele strik hond

Bumper & Fender

Nu zullen jullie je misschien afvragen waarom Bumper & Fender een gele strik dragen?
Bumper is een heerlijk vrolijke hond die het alles en iedereen leuk vindt en dan bedoel ik ook echt alles en iedereen. Meneer vind elk blaadje, vliegje en vlindertje helemaal geweldig. Maar ook alle passanten die wij tegenkomen tijdens onze wandeling en dan helemaal die met een hond. Ik ben er erg op aan het trainen met Bumper dat hij niet zomaar mag op springen of naar mensen en honden toe rennen maar enkel wanneer ik hier akkoord voor geef.
Ik loop dan ook vaak met Bumper langs passanten en zeg dan altijd tegen Bumper dat hij niet mag spelen en dat we netjes gaan doorlopen. Door de focus op mij te houden gaat dit vaak super goed, helaas houden andere mensen minder rekening met het feit dat Bumper nog veel moet leren. Zij benaderen ons dan gewoon en geven aan: laat ze toch lekker samen spelen of kom maar hier kroelen jongen. Het eindresultaat? Bumper gaat focussen op de passant en denkt dat hij er gewoon op af kan stormen en verliest zijn focus op mij.

Voor Fender ligt de reden weer heel anders, hij kan erg in de stress raken van andere honden. Wanneer een hond naar hem hapt of snauwt springt hij een aantal meter naar achteren en begint hij te trillen. Hij houd er dan ook niet van wanneer vreemde honden hem zomaar benaderen en ik zie dat hij er erg veel stress van krijgt. Ik gun hem dan ook heel graag zijn ruimte maar wandelen in gebieden voor honden is vaker hierdoor lastig met hem.

Ik hoop dan ook dat mensen meer gaan respecteren dat Bumper & Fender ruimte nodig hebben, dat zij hun hond ook bij zich houden en hem niet zomaar gaan aaien en afleiden.

Bekendheid

Hier in Nederland vind ikzelf de bekendheid the yellow dog project helaas nog redelijk laag, veel mensen zijn niet op de hoogte wat het betekend waardoor er geen of minder rekening wordt gehouden met deze honden. Het zou dan ook super zijn als we hier met zijn allen aan zouden werken en de boodschap van The yellow dog project samen gaan overbrengen.
Op Instagram had ik in mijn story een pol gehouden onder mijn volgers, wie kent the yellow dog project en de boodschap erachter? Al 47 mensen wisten het maar 18 mensen konden dit het project nog niet.

Ken jij iemand met een hond die een gele strik zou kunnen gebruiken? Wijs ze op dit toffe project. Of kan jouw hond een gele strik gebruiken? Shop een mooie gele strik en bind deze vast aan zijn of haar riem. Zo vergroten we samen de bekendheid en krijgen vele honden de ruimte en rust die zij verdienen.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Bumper & Novi

Riverwood Bite Box hondensnacks Geef koekje! x

Riverwood Bite Box hondensnacks

12 April Door: Bumper & Novi

De Riverwood Bite Box is een doos vol met verschillende natuurlijke hondensnacks. Vaak sta ik urenlang te kiezen in een winkel of verschillende websites af te struinen naar de ...

Lees het hele artikel
De beste grote broer Geef koekje! x

De beste grote broer

11 March Door: Bumper & Novi

Novi was een lichtpuntje in een hele donkere tijd voor ons gezin, met zowel mij als Bumper ging het niet goed na het overlijden van Fender. Bumper was niet ...

Lees het hele artikel
Oh, wat een jaar! Geef koekje! x

Oh, wat een jaar!

30 December Door: Bumper & Novi

Ik denk dat ik het netjes uitdruk als ik zeg dat 2021 een bewogen jaar was voor iedereen, zo ook voor ons. Nu 2021 bijna is afgelopen wil ik ...

Lees het hele artikel
Wij zijn gestart met canicross! Geef koekje! x

Wij zijn gestart met canicross!

24 December Door: Bumper & Novi

Wij zijn begonnen met canicross. In de maanden april tot en met oktober zijn we actief bezig met waterwerken. Hiervoor trainen we twee keer per maand op de Betuwe. ...

Lees het hele artikel