Zoeken
Generic filters
Exact matches only

De voor- en nadelen van hypoallergeen hondenvoer

19 January
x
Wat is dit?

Hypoallergeen hondenvoer wordt vaak beschouwd als een goede oplossing voor honden die lijden aan voedselovergevoeligheid of allergieën. Het is speciaal ontworpen om de symptomen van deze aandoeningen te verminderen of zelfs te elimineren. Wij hebben in deze blogpost de belangrijkste voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Wat is hypoallergeen hondenvoer?

Eerst even een kleine toelichting hoe hypoallergeen hondenvoer verschilt van gewoon hondenvoer. Hypoallergeen hondenvoer is namelijk gemaakt met ingrediënten die minder vaak allergische reacties veroorzaken en kan helpen bij het verminderen of zelfs oplossen van symptomen zoals jeuk, huiduitslag en diarree. Hypoallergeen hondenvoer is ook vaak gemaakt met eiwitbronnen die minder vaak voorkomen in regulier hondenvoer. Dit kan bijvoorbeeld paard of konijn zijn, in plaats van meer voorkomende bronnen zoals varken of lam. Door deze alternatieve eiwitbronnen te gebruiken, kan het risico op allergische reacties verminderen.

Daarnaast kan hypoallergeen hondenvoer ook gemaakt zijn met specifieke koolhydraten die minder vaak voorkomen in regulier voer. Dit kan bijvoorbeeld quinoa of boekweit zijn in plaats van rijst of maïs. Deze alternatieven kunnen ook helpen om allergische reacties te verminderen.

In sommige gevallen kan hypoallergeen hondenvoer ook speciaal behandeld zijn om bepaalde allergenen te verwijderen of te neutraliseren. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door het basisingrediënt (b.v. kip of rund) te hydrolyseren, waarbij eiwitten in kleinere fragmenten geknipt worden die minder vaak allergische reacties veroorzaken.

De voordelen van hypoallergeen hondenvoer

Dankzij de specifieke samenstelling en behandeling levert hypoallergeen hondenvoer een aantal voordelen:

  • Het kan helpen bij het verminderen of zelfs oplossen van symptomen van voedselovergevoeligheid of allergieën, zoals jeuk, huiduitslag en diarree.
  • Hypoallergeen hondenvoer kan bijdragen aan een vermindering van ontstekingen in het lichaam, waaronder ook de gewrichten.
  • Het wordt vaak gemaakt met alternatieve eiwit- en koolhydraatbronnen, die minder vaak voorkomen in regulier hondenvoer. Dit kan het risico op allergische reacties verminderen.
  • Sommig hypoallergeen hondenvoer is speciaal behandeld om bepaalde allergenen te verwijderen of te neutraliseren.

Een van de genoemde voordelen is dat het kan het bijdragen aan een vermindering van ontstekingen in het lichaam, waaronder de gewrichten. Waarom is dat zo? Ontstekingen zijn een van de belangrijkste oorzaken van gewrichtsproblemen. Daarom kan het eten van hypoallergeen hondenvoer dus bijdragen aan een verbetering van de gezondheid van de gewrichten van een hond. Het is wel belangrijk om te onthouden dat hypoallergeen hondenvoer niet specifiek gericht is op gewrichten! Vaak wordt daarom door dierenartsen het gebruik van supplementen gericht op gewrichten aanbevolen. Je kunt hierbij denken aan supplementen zoals Glucosamine, Chondroïtine en UC-II (bestanddeel van Flexadin).

De nadelen van hypoallergeen hondenvoer

Er zijn naast voordelen ook nadelen verbonden aan het gebruik van hypoallergeen hondenvoer en het is belangrijk om deze te begrijpen voordat je besluit om dit type voer voor jouw hond te kiezen en van voeding te veranderen.

  • Het kan in aanschaf duurder zijn dan regulier hondenvoer.
  • Sommige honden kunnen nog steeds allergische reacties vertonen, zelfs als zij hypoallergeen voer eten. Dit kan het vervolgens moeilijk maken om de oorzaak van de allergie te achterhalen.
  • Sommige honden kunnen moeite hebben met het aanpassen aan het nieuwe voer, vooral als ze gewend zijn aan een specifiek merk of type hondenvoer.

Ten slotte..

Hypoallergeen hondenvoer kan dus een goede oplossing zijn voor honden met voedselovergevoeligheid of allergieën, maar het is belangrijk om alle voors-en-tegens goed te overwegen. Wil je graag specifiek advies voor jouw hond? Overleg dan met een dierenarts voordat je hypoallergeen hondenvoer aanschaft. De dierenarts kan je ook helpen met het opstellen van een specifieke aanpak voor gewrichtsproblemen.

Misschien ken jij nog meer voor- en nadelen? Of heb je ervaring met de overstap op dit type voer? We horen het graag!

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs Geef koekje! x

Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs

7 November Door: Redactie

Onze hondenbloggers delen graag hun ervaring graag met je! Zo kun je op The Dog Pen alles lezen over de belevenissen van de hond(en) van de verschillende bloggers. Daarnaast ...

Lees het hele artikel
De werking van probiotica (tegen krabben en jeuk) Geef koekje! x

De werking van probiotica (tegen krabben en jeuk)

25 October Door: Redactie

Krabben. Nagenoeg iedere hond doet dit wel eens om de frustratie van jeuk te lijf te gaan. De één vaker dan de ander. Aangenomen dat deze jeuk bij jouw ...

Lees het hele artikel
Cannabis voor honden? CBDA nader toegelicht! Geef koekje! x

Cannabis voor honden? CBDA nader toegelicht!

27 September Door: Redactie

Je hebt wellicht al eens gehoord over het gebruik van cannabis (hennep) in natuurlijke behandelingen voor honden. In deze blog nemen we je mee in de wereld van de ...

Lees het hele artikel
De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining Geef koekje! x

De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining

19 September Door: Redactie

De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining. Wat zijn nu de allerhandigste beloningstasjes? Zelf gebruik ik dagelijks een beloningstas. Bij iedere wandeling en training (en zelfs in de tuin) ...

Lees het hele artikel