Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Verandering in het leven van een hond

9 April
x
Wat is dit?

Wanneer wij als mensen door verandering heen gaan kan dat soms al knap lastig zijn. Nu mijn 3-jarige relatie sinds een week voorbij is, is eigenlijk niks hetzelfde in het leven van mij en Beau. Binnen een dag tijd is Beau van zijn oude leven weg gerukt en moet hij nu wennen aan een nieuw leven.

Een nieuwe omgeving, een nieuwe routine en allemaal nieuwe mensen om hem heen. Voor een mens is dit vaak al een erg onstabiele periode maar voor een hond die niet begrijpt wat er gebeurd is dit helemaal stressvol. In deze blog wil ik jullie mee nemen in hoe wij omgaan met deze stress en wat je kunt doen om je hond te helpen door zoveel verandering heen te komen.

Een eigen plaats

Zelf heb ik op het moment erg veel behoefte in het creëren van mijn eigen plek, mijn eigen spulletjes om me heen, een echt thuis. Voor Beau is dit misschien nog wel veel belangrijker. Wanneer een hond door heftige veranderingen gaat komen daar ook heftige emoties bij te pas. Ze zullen niet zoals wij gaan huilen of boos worden maar honden kunnen zeker wel gefrustreerd raken als ze niet meer weten wat ze moeten verwachten.

Belangrijk om met deze frustratie om te gaan is dat de hond vanaf dag 1 weer zijn eigen plek heeft. Voor Beau is dit een mand aan de zijkant van de kamer waar hij zich terug kan trekken. Wanneer hij echt met rust gelaten wil worden kan hij naar boven om naast mijn bed op zijn eigen bed te gaan liggen. Wanneer hij hier ligt probeer ik hem zoveel mogelijk te negeren en vooral niet weer ‘aan’ te zetten. Een hond zal altijd zoeken naar vastigheid en wanneer jij het enigste bent wat hij nog kent van zijn oude wereld kan het best zijn dat hij zal proberen je overal te volgen. Om dit te voorkomen heb ik een dagplanning voor Beau gemaakt. Dit helpt hem ook weer structuur terug te krijgen en zorgt er op korte termijn voor dat hij weer weet wat ie moet verwachten in zijn dag.

Beau zijn dagplanning

In het aanbieden van structuur probeer ik een balans te creëren tussen vastigheid en sensatie. Aan de ene kant hebben honden heel veel behoefte aan een vaste structuur en aan de andere kant kan dit zorgen voor verveling. Verveling zorgt op zijn beurt weer voor andere gedragsproblemen.

Beau zijn globale planning

06:00- 06:30 Wakker worden en even samen knuffelen op bed

06:30- 07:30 Een lange wandeling op de dijk waar hij los achter de bal aan kan rennen

07:30-09:30 Lekker ontbijten en ergens in deze tijd moet ik starten met werken, dit verschilt per dag

09:30- 13:00 Werken, Beau ligt dan naast mijn bureau op zijn plaats te rusten

13:00-13:30 Lunchpauze/ wandeling

13:30- 16:30 Werken

16:30-17:30 Grote wandeling/ training

Deze planning wijkt soms wat af door afwisselende diensten maar ik probeer hem hierin zoveel mogelijk structuur te geven. Belangrijk vindt ik dat hij in ieder geval 2x per dag een grote wandeling heeft. Wanneer er geen tijd is voor grote wandelingen probeer ik hem een activiteit te geven waar in hij zijn hoofd moet gebruiken. Dit kan bestaan uit een snuffel/lik activiteit of hij krijgt zijn maaltijd vanuit een Kong Wobbler.

Weekenden

Normaal gezien gebruik ik het weekend om Beau te trainen in situaties die voor hem erg spannend zijn. Dit kan betekenen dat ik hem mee het centrum in neem of bij een hondenveld ga staan zodat hij de wereld aan zich voorbij kan laten gaan. Op het moment heb ik die training op een iets lager pitje gezet, er zit voor nu genoeg spanning in zijn leven. De verandering en onzekerheid in zijn leven kan zijn angst voor grote groepen mensen en honden alleen maar groter maken. Zodra we echt een stabiele leefomgeving voor onszelf hebben gecreëerd kan ik die training met Beau weer oppakken.

Voor nu proberen we ons ook in de weekenden zoveel mogelijk aan eens stabiele structuur te houden. In plaats van dat we spanning opzoeken probeer ik het juist met hem uit de weg te gaan door afgelegen plekken te bezoeken waar hij minder prikkels heeft. Hiermee probeer ik voor hem een routine te creëren waarin hij ook gewoon even hond kan zijn.

Tip van de dag

Gaat jouw hond ook ineens door veel veranderingen heen en merk je aan hem dat hij daardoor uit balans is?

Ga eens lekker rustig met je hond op de grond zitten. Neem een kwartier of een half uur uit je dag om volledig op hem te focussen. Als ik iets heb gemerkt aan Beau is dat hij lichamelijke aanraking nu meer dan ooit nodig heeft. Door samen op de grond te gaan zitten en hem over zijn hele lichaam aan te raken creëer je een moment van rust en samen zijn.

Als een hond ergens behoefte aan heeft in ons drukke mensen leven zijn het wel die kleine momenten van rust en samen zijn.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Beau

3 recepten voor heerlijke hondenijsjes! Geef koekje! x

3 recepten voor heerlijke hondenijsjes!

6 September Door: Beau

Zelf hondenijsjes maken, het is niet alleen leuk, maar ook veel makkelijker dan je zou denken! Het is in Nederland regelmatig erg warm in de zomer en de komende ...

Lees het hele artikel
Op vakantie met een gevoelige hond Geef koekje! x

Op vakantie met een gevoelige hond

20 June Door: Beau

Op vakantie met een gevoelige hond. Op vakantie gaan dat is toch wel echt een van de leukste dingen die er is. Ik kijk echt uit naar onze vakantie, ...

Lees het hele artikel
Nieuwe mensen maatjes voor Beau Geef koekje! x

Nieuwe mensen maatjes voor Beau

5 May Door: Beau

Een tijdje geleden schreef ik een blog over veranderingen in het leven van een hond. Ik schreef die blog naar aanleiding van de emotionele achtbaan waar Beau en ik ...

Lees het hele artikel
Wandelen met een reactieve hond Geef koekje! x

Wandelen met een reactieve hond

17 November Door: Beau

Boswandeling met Beau Dit weekend liep ik met Beau in het bos zoals wij dit wel vaker doen. Het nadeel aan veel Nederlandse bossen is dat alles gedeeld moet ...

Lees het hele artikel