Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Socialiseren van een pup

9 September
x
Wat is dit?

Als een pup voor het eerst bij je thuiskomt, moet hij aan alles wennen. Alles ruikt anders en is allemaal nieuw. Dit was ook bij Chester het geval. Hoe goed hij ook gesocialiseerd was bij de fokker, in een nieuw huis komen met een andere hond is natuurlijk superspannend!

Stap 1: nieuw thuis

Gelukkig pakte hij het goed op en speelde hij al snel met het speelgoed van Nacho. Nadat hij een tijdje had rondgewandeld, heb ik hem in de bench gedaan en ging de fokker weg. Zij heeft hem samen met zijn moeder bij ons gebracht omdat anders de cultuurshock wel erg heftig is. Zodra hij zou slapen, zou ze weggaan. Dat ging niet zonder slag of stoot! Chester had nog nooit in een dichte bench gelegen, laat staan geslapen zonder zijn broertjes en zusjes. En dan ook nog eens in een andere omgeving… Echt niet, dacht Chester!

Na een hoop blaffen en piepen heb ik een dekentje over de bench gelegd, zodat het een knus ‘holletje’ zou worden. Ik heb een kussen gepakt en ben ervoor gaan liggen met mijn hand erbij en mijn ogen dicht, net alsof ik sliep. Na een kleine 5 minuten lag meneer prinsheerlijk te slapen en kon Nacho ook weer even op adem komen, want zo’n pup in huis is best wennen.

Stap 2: naar buiten

Toen er een uurtje of 2 verstreken was, werd Chester wakker. Het was tijd voor onze eerste wandeling! Wat een drama was dat, Nacho wou natuurlijk lekker wandelen, maar Chester dacht: waar ben ik beland? Auto’s reden langs, andere honden kwamen voorbij, en ook fietsers waren spannend.

Normaal doen we over het stukje naar de hoek van de straat 5 minuutjes, nu… een half uur, hahaha. Met een soort van macramé voor gevorderden en tig keer in de knoop te hebben gezeten met de lijnen waren we thuis, tijd om even uit te rusten.

Toverwoord: doseren

De eerste 12 tot 14 weken van een pup zijn erg belangrijk. Alles de pup daarin meemaakt blijft hij of zij onthouden. Dit betekent niet dat je je pup moet overspoelen met uitstapjes en ervaringen. Hiermee loop je het risico je pup snel te traumatiseren, dus doseren is het toverwoord. 🙂 Ik heb Chester aan de belangrijkste dingen laten wennen zoals het parkje hier in de buurt, visite en de markt/winkels.

De binnenstad heb ik bijvoorbeeld in etappes gedaan. Eerst ’s ochtends vroeg, daarna iets later doordeweeks en later op zaterdagmiddag met volle drukte. Zo kon hij eerst aan de omgeving wennen en daarna langzaam aan de drukte. Dit pakte Chester supergoed op, want 10 minuten op een hoekje van een straat zitten en observeren is heel intensief!

Angstfase

Na de 14 weken gaat het socialiseren natuurlijk verder. Rond de 20 weken krijgen pups ook nog eens een angstfase. Daarin is het juist belangrijk om voorzichtiger te doen en later weer wat dingen op te pakken. Deze fase is voor iedere hond anders; bij de ene duurt het een paar uur en bij de andere een paar dagen. Dat verschilt echt!

Chester is nu 6 maanden oud en de puberteit treedt langzaam in. Ook hierin is het belangrijk om te blijven socialiseren en verschillende situaties aan te bieden.

Hier heeft hij geen moeite mee, en dat is puur omdat hij goed gesocialiseerd is.

Een goed begin is het halve werk, dus! 🙂

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Nacho & Chester

Product review: stijlvolle leren tuigjes voor Nacho en Chester Geef koekje! x

Product review: stijlvolle leren tuigjes voor Nacho en Chester

21 October Door: Nacho & Chester

Als trotse hondenbezitter wil je natuurlijk alleen het beste voor je trouwe viervoeter. Naast voeding, training en liefde, is het belangrijk om ook te investeren in kwalitatieve hondentuigen. Als ...

Lees het hele artikel
Rally-O workshop op Animal Event 2023 Geef koekje! x

Rally-O workshop op Animal Event 2023

12 May Door: Nacho & Chester

Afgelopen 7 mei was het dan eindelijk weer zover: hét Animal Event in de Beekse Bergen! Voor hondenbezitters is dit wat mij betreft een evenement dat je niet mag ...

Lees het hele artikel
Met een reactieve hond op zoek naar een hobby Geef koekje! x

Met een reactieve hond op zoek naar een hobby

12 December Door: Nacho & Chester

Zoals jullie vast wel eerder gelezen hebben ga ik regelmatig met Nacho en Chester naar de hondenschool, wij hebben inmiddels al de puppy, junioren + junioren vervolg cursussen met ...

Lees het hele artikel
Het leven met een Franse bulldog (of 2) Geef koekje! x

Het leven met een Franse bulldog (of 2)

12 April Door: Nacho & Chester

Het leven met een Franse bulldog… Nooit saai Is nooit saai, elke dag doen ze wel iets grappigs of stoms. Ze zijn altijd druk, staan bijna altijd aan. Alhoewel ...

Lees het hele artikel