Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Sennahs eerste treinreis

12 October
x
Wat is dit?

Sennahs eerste keer in de trein. Op een speciaal stukje spoor in een speciale trein! Sennahs eerste treinreis was met een stoom locomotief van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM) over de Miljoenenlijn.

De Miljoenenlijn

De spoorlijn tussen Schaesberg en Simpelveld heeft de bijnaam de Miljoenenlijn. Deze bijnaam heeft dit stuk spoor gekregen door de hoge kosten voor de bouw van het spoor. Het traject van 12,5 km heeft destijds ongeveer 12,5 miljoen gulden gekost. Vandaar de bijnaam de Miljoenenlijn.

De Miljoenenlijn werd in 1934 in gebruik genomen voor het vervoeren van goederen. Vooral voor het vervoeren van grondstoffen en producten van de steenkoolmijnen. Later in 1949 werd de spoorlijn ook in gebruik genomen voor persoonsvervoer. In 1992 werd de spoorlijn door de Nederlandse Spoorwegen verkocht aan de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM). Sinds 1995 rijdt de ZLSM toeristische ritten vanuit Simpelveld met stoomtreinen en railbussen.

Dagje uit met de hond - Miljoenenlijn

ZLSM

De treinen van de ZLSM vertrekken allemaal vanaf station Simpelveld. Vanuit Simpelveld zijn er 3 trajecten.

Simpelveld – Schin op Geul

Simpelveld – Kerkrade

Simpelveld – Vetschau (Duitsland)

Elk traject is een retour traject en doet meerdere stations aan. Het is dus ook mogelijk om op deze stations in te stappen.

De ZLSM heeft enkele rijdagen per week en heeft meerdere rijschema’s, kijk hier goed naar als je mee wilt met de ZLSM.

Sennahs treinreis

Onze treinreis begon op het station van Schin op Geul. Op het perron stonden wij te wachten op de stoomtrein naar Simpelveld. In de verte hoorde we de locomotief al fluiten in het Limburgse landschap! Toen de trein tussen de bomen te voorschijn kwam trok deze ook Sennahs aandacht.

Het stomen en sjokken van de trein maakte Sennah wat onrustig en ook merkte je dat Sennah het nu wat spannend vond. Ondanks dat liep hij wel met ons mee om in de wagon te stappen. De wagon was wat hoger dan het perron dus Sennah moest in de wagon getild worden. Dit vond Sennah heel spannend! Hij spande zich aan en hield zijn poten stijf. Maar eenmaal in de wagon vond Sennah het wel interessant.

Op het station van Schin op Geul moet de locomotief ‘omlopen’ van de ene zijde van de trein naar de andere omdat de terugweg over het zelfde spoor gaat. Als de locomotief omloopt komt hij langs de wagons. Dit vond Sennah heel erg spannend. Sennah probeerde zich te verstoppen tussen onze benen. Na het aankoppelen floot de locomotief een paar keer en kwam de trein schokkend in beweging. Sennah wist even niet wat die met het schokken moest en raakte een beetje in paniek. Zo zat hij ineens half op schoot, alleen zijn achterpoten had hij nog op de grond. Zo heeft Sennah een hele tijd gelegen. Door hem te aaien werd Sennah wat rustiger en heeft hij de hele reis naar buiten gekeken.

Op station Simpelveld stapte we uit. Hier zouden we overstappen op de dieseltrein naar Vetschau alleen zagen we al snel dat de trein al aardig vol zat. Hierdoor besloten we om niet met Sennah in deze trein te stappen. Helaas konden we in verband met het rijschema ook niet mee met de dieseltrein naar Kerkrade. Daarom besloten we om even op station Simpelveld rond te kijken en de eerstvolgende mogelijkheid naar station Schin op Geul terug te gaan.

Op station Simpelveld werd de stoomlocomotief, die net onze wagon had getrokken, langs het perron gezet om te bekijken. Dit vond Sennah niet zo leuk. Dat stomen en sjokken was toch echt wel heel spannend!! Sennah ging op veilige afstand zitten en verzette geen poot. Maar met een beetje aanmoedigen en wat lekkere koekjes liep Sennah niet veel later gewoon langs de trein over het perron. Wat was ik trots op hem! We hebben zelfs een foto kunnen maken met de locomotief…

Vlak voor vertrek stapten we weer in de wagon. Deze keer hadden we een wagon met coupés. We kozen een coupé uit en namen plaats. We klikte Sennah los van de riem en Sennah ging heerlijk liggen op de grond. Ik zelf wilde nog wat foto’s nemen van de wagon, want deze zag er zo mooi oud uit. Toen ik de coupé uitliep werd ik gevolgd door een nieuwsgierig Sennah. Het was nog niet druk in de wagon dus Sennah liep gewoon los met mij mee door de wagon. Sennah vond het allemaal super interessant.

Sennah dagje uit Miljoenenlijn

Toen de locomotief begon te fluiten maakten we ons klaar voor vertrek. Ik nam weer plaats in de coupé en Sennah ging voor onze voeten zitten. Het in beweging komen vond Sennah ook deze keer nog spannend maar hij raakte ditmaal niet in paniek. Hij bleef netjes zitten, keek naar buiten en liet het gebeuren.

Op station Schin op Geul stapte we weer uit. Hier hebben we nog gekeken naar het omlopen van de trein en hebben we gewacht tot deze weer was vertrok naar station Simpelveld.

Na de treinreis was Sennah moe van alle indrukken, nieuwe ervaringen en nieuwe geurtjes. Hij heeft de rest van de middag geslapen en liggen dromen! En ook wij waren vol van alle indrukken. Het is een hele ervaring. De locomotief, de wagons en het station het is alsof je terug gaat in de tijd!

Dagje uit met de hond

De Miljoenenlijn is een leuk dagje uit waarbij je de hond kan meenemen. Denk vooraf wel goed na of jouw hond dit ook leuk gaat vinden! Sennah houdt van autorijden en is zeer rustig in de auto, daarom hebben wij de gok (want dat blijft het..) genomen om Sennah mee te nemen. Uiteindelijk hebben we onze plannen moeten aanpassen en de keus gemaakt om niet met de dieseltrein mee te gaan in het belang van Sennah. We hadden hem niet blij gemaakt om in deze trein te stappen, dat was echt te veel geweest! Natuurlijk is dat jammer maar een dagje uit moet ook voor de hond leuk blijven.

Maar heb je een avontuurlijke hond, en lijkt het je zelf ook leuk, dan is dit een aanrader. Wij hebben er van genoten!

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Sennah

Hersenwerken met je hond Geef koekje! x

Hersenwerken met je hond

8 April Door: Sennah

Hersenwerken met je hond. Sennah doet aan Hersenwerken. Een leuk en uitdagende manier van werken met je hond. Maar wat is dat nou eigenlijk, Hersenwerk voor honden? En hoe ...

Lees het hele artikel
Van houten puzzels naar Hersenwerken Geef koekje! x

Van houten puzzels naar Hersenwerken

1 March Door: Sennah

Sennah is De Blije Braverd als het gaat om de manier van Hersenwerken. Maar waren wij wel echt aan het Hersenwerken? Wat is Hersenwerken? En wat is een Blije ...

Lees het hele artikel
Djairo had een levershunt Geef koekje! x

Djairo had een levershunt

21 December Door: Sennah

Dit keer geen blog over Sennah maar over onze vorige hond Djairo. Een hondje met een speciaal plekje in mijn hart. Djairo heeft op jonge leeftijd en in een ...

Lees het hele artikel
Vuurwerk, het is weer zover Geef koekje! x

Vuurwerk, het is weer zover

25 November Door: Sennah

Hoe is het dit jaar met Sennah en zijn vuurwerk angst? Tijdens de jaarwisseling van 2018 -2019 bleek Sennah heel angstig. Met wat hulpmiddelen kwamen we de maanden door. ...

Lees het hele artikel