Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

Senior hond: incontinentie

3 juni
x
Wat is dit?

Paika is 11 jaar en je merkt goed dat ze een oudere hond aan het worden is. In deze blogreeks senior hond wil ik graag vertellen over alle zaken waar je tegenaan loopt bij een ouder wordende hond. Sommige dingen horen er nu eenmaal bij en andere dingen zijn niet voor iedere senior hond hetzelfde.

Een natte plek op de bank

Met een kat in huis die kampt met blaasproblemen kan het voorkomen dat een kattenplas niet in de kattenbak of de tuin belandt, maar op de bank of in de hondenmand. Aangezien we dat al helemaal gewend zijn kijken we niet zo snel op van een natte plek op de bank. We ruimen het op, pakken de stoomreiniger erbij (life saver met meerdere dieren in huis) en het is weer schoon en fris.

Kat niet in de huiskamer

Nu was er laatst weer een natte plek op de bank, en logischerwijs denk je dan direct het zal de kat geweest zijn. Ware het niet zo dat de kat helemaal niet in de huiskamer zat. Dan moet het toch van 1 van de honden afkomstig zijn. Paika ligt graag op deze plek op de bank en het was al eens eerder voorgekomen op de plek waar Paika had gelegen.

Ouderdomsincontinentie

Wanneer honden ouder worden kan het gebeuren dat ze hun urine niet meer op kunnen houden, je spreekt dan van incontinentie. Bij honden heeft de urineblaas een sluitspier. Wanneer de hond de blaas leegt ontspant deze sluitspier zich. Net zoals bij mensen hebben honden controle over hun blaas en kunnen ze dus kiezen of ze deze legen (sluitspier loslaten) of dat ze hun plas ophouden. Bij ouderdomsincontinentie verliest de hond ongewenst kleine of grote plasjes omdat deze niet meer kan worden opgehouden.

Dementie

Oudere honden kunnen ook last krijgen van dementie. Wanneer een oudere hond dement is worden zaken vergeten. Zoals het op tijd plassen en waar je wel en niet mag plassen. Ook kan een hond vergeten om aan te geven dat hij naar buiten moet waardoor ongelukjes gebeuren. Is jouw hond dement aan het worden dan zie je vaak ook andere problemen naast ongewild urineverlies. Deze andere symptomen zijn; verstoord slaap/waak ritme, desoriëntatie, ander gedrag, angst, moeite met nieuwe situaties en personen. Wanneer jouw hond (of kat) last heeft van dementie dan kan het supplement Cholodin ondersteuning bieden.

Hoe nu verder?

Met Paika zijn we eerst begonnen met haar vaker mee naar buiten te nemen voor een plas voor het geval ze het zelf vergeet. We hebben niet het idee dat ze echt ouderdomsincontinentie heeft. Dit mede omdat we nu 2 keer een plas hebben gevonden. Een keer in de ochtend en een keer nadat we weg waren geweest. Daarnaast houden we haar goed in de gaten of ze andere ouderdomsverschijnselen gaat laten zien. We hebben alvast een potje Cholodin in huis gehaald zodat we dat kunnen in gaan zetten om haar te ondersteunen in het ouder worden.

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Paika

Hondenuitlaatservice of dagopvang voor de hond Geef koekje! x

Hondenuitlaatservice of dagopvang voor de hond

18 februari Door: Paika

Toen ik Paika net kreeg had ik natuurlijk eerst met mijn baas overlegd of Paika mee naar werk zou mogen. Ik was immers alleen, werkte full-time en ik wilde ...

Lees het hele artikel
Paika is kwijt! Geef koekje! x

Paika is kwijt!

26 januari Door: Paika

Zoals ik al geschreven heb ik een vorige blog is Paika koningin ontsnappen. Nu stond ik net even onder de douche toen mijn man binnenstormde met de woorden: ‘Nou ...

Lees het hele artikel
Hond mee naar Engeland: de voorbereiding Geef koekje! x

Hond mee naar Engeland: de voorbereiding

18 januari Door: Paika

Reizen met honden is altijd anders dan reizen zonder honden. Logisch! Sinds we naast Paika een andere hond hebben die niet zo goed samen gaat met vreemde honden, is ...

Lees het hele artikel
Welke hondenvoeding krijgt Paika Geef koekje! x

Welke hondenvoeding krijgt Paika

29 december Door: Paika

Op de foto zit Paika met haar echte favoriete eten; brood, pindakaas en gestoomde worsten, maar helaas dat krijgt ze natuurlijk niet te eten. Nu is Paika inmiddels alweer ...

Lees het hele artikel