Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

Senior hond: incontinentie

3 juni
x
Wat is dit?

Paika is 11 jaar en je merkt goed dat ze een oudere hond aan het worden is. In deze blogreeks senior hond wil ik graag vertellen over alle zaken waar je tegenaan loopt bij een ouder wordende hond. Sommige dingen horen er nu eenmaal bij en andere dingen zijn niet voor iedere senior hond hetzelfde.

Een natte plek op de bank

Met een kat in huis die kampt met blaasproblemen kan het voorkomen dat een kattenplas niet in de kattenbak of de tuin belandt, maar op de bank of in de hondenmand. Aangezien we dat al helemaal gewend zijn kijken we niet zo snel op van een natte plek op de bank. We ruimen het op, pakken de stoomreiniger erbij (life saver met meerdere dieren in huis) en het is weer schoon en fris.

Kat niet in de huiskamer

Nu was er laatst weer een natte plek op de bank, en logischerwijs denk je dan direct het zal de kat geweest zijn. Ware het niet zo dat de kat helemaal niet in de huiskamer zat. Dan moet het toch van 1 van de honden afkomstig zijn. Paika ligt graag op deze plek op de bank en het was al eens eerder voorgekomen op de plek waar Paika had gelegen.

Ouderdomsincontinentie

Wanneer honden ouder worden kan het gebeuren dat ze hun urine niet meer op kunnen houden, je spreekt dan van incontinentie. Bij honden heeft de urineblaas een sluitspier. Wanneer de hond de blaas leegt ontspant deze sluitspier zich. Net zoals bij mensen hebben honden controle over hun blaas en kunnen ze dus kiezen of ze deze legen (sluitspier loslaten) of dat ze hun plas ophouden. Bij ouderdomsincontinentie verliest de hond ongewenst kleine of grote plasjes omdat deze niet meer kan worden opgehouden.

Dementie

Oudere honden kunnen ook last krijgen van dementie. Wanneer een oudere hond dement is worden zaken vergeten. Zoals het op tijd plassen en waar je wel en niet mag plassen. Ook kan een hond vergeten om aan te geven dat hij naar buiten moet waardoor ongelukjes gebeuren. Is jouw hond dement aan het worden dan zie je vaak ook andere problemen naast ongewild urineverlies. Deze andere symptomen zijn; verstoord slaap/waak ritme, desoriëntatie, ander gedrag, angst, moeite met nieuwe situaties en personen. Wanneer jouw hond (of kat) last heeft van dementie dan kan het supplement Cholodin ondersteuning bieden.

Hoe nu verder?

Met Paika zijn we eerst begonnen met haar vaker mee naar buiten te nemen voor een plas voor het geval ze het zelf vergeet. We hebben niet het idee dat ze echt ouderdomsincontinentie heeft. Dit mede omdat we nu 2 keer een plas hebben gevonden. Een keer in de ochtend en een keer nadat we weg waren geweest. Daarnaast houden we haar goed in de gaten of ze andere ouderdomsverschijnselen gaat laten zien. We hebben alvast een potje Cholodin in huis gehaald zodat we dat kunnen in gaan zetten om haar te ondersteunen in het ouder worden.

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Paika

Wat te doen als je een Houdini hond hebt? Geef koekje! x

Wat te doen als je een Houdini hond hebt?

18 augustus Door: Paika

Een Houdini hond? Wat is dat nu weer? Houdini verwijst naar Harry Houdini de boeienkoning, die overal uit wist te ontsnappen. Dat is dat ook wat ik bedoel met ...

Lees het hele artikel
Beloften aan een oude hond Geef koekje! x

Beloften aan een oude hond

5 juli Door: Paika

Wanneer je al 11 (bijna 12) jaar samen bent met jouw hond, zoals bij Paika en mijzelf het geval is. Dan maak je een aantal beloften aan jouw hond, ...

Lees het hele artikel
Gezond oud worden - supplementen hond Geef koekje! x

Gezond oud worden - supplementen hond

22 juni Door: Paika

Paika wordt een jaartje (of 2) ouder. Dat heb je als het goed is al kunnen lezen in de blogreeks senior hond. Nu is op het eerste gezicht alles ...

Lees het hele artikel
Senior hond: diepe slaap Geef koekje! x

Senior hond: diepe slaap

28 mei Door: Paika

Paika is 11 jaar en je merkt goed dat ze een oudere hond aan het worden is. In deze blogreeks senior hond wil ik graag vertellen over alle zaken ...

Lees het hele artikel