Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Senior-proof hondenwandeling

18 April
x
Wat is dit?

Je ziet ze wel eens voorbij wandelen. Eerst het baasje en dan zo’n oud diertje dat er wat achteraan hobbelt. Ik vind het een aandoenlijk gezicht. Voorheen zou ik er zo voorbij sjeezen met die twee van mij. Maar de laatste tijd merk ik toch wel dat wij ook wat meer zijn gaan hobbelen. Elai wordt oud. En door wat ‘oude-mannen-kwaaltjes’, zoals ik ze noem, hebben we de lange duin- en boswandelingen in moeten ruilen voor een simpel rondje door het park in de buurt. Voor mij was dat best even schakelen. De lange, ruige wandelingen waren vooral gericht op de fysieke uitdaging. Maar hoe zorg je er voor dat een wandeling interessant blijft als er lichamelijke beperkingen zijn? In deze blog zal ik vertellen hoe wij een wandeling inrichten zodat ze net zo voldaan thuis komen als na de tochten van vroeger.

Snuffelen

Als mensen vergeten we nog wel eens dat snuffelen net zo’n belangrijk onderdeel is van een wandeling als bewegen en behoeftes doen. Snuffelen is namelijk óók een behoefte. Het zorgt voor ontspanning en doormiddel van snuffelen nemen ze de omgeving waar. Net zoals wij de krant of onze facebook feed lezen kan een hond, doormiddel van snuffelen, precies ruiken wat er zich in de buurt allemaal afspeelt. Niet alleen super interessant, maar het brengt hun wereld ook in kaart. Dat simpele strookje gras naast het fietspad waar je altijd langs loopt, kan enorm veel informatie bevatten voor je hond. Dus laat die neus maar lekker gaan. Daarmee kan dat stukje, van normaal 5 minuten lopen, zo veranderen in een hersenwerkje van 20 minuten! Let wel goed op je hond tijdens het snuffelen. Doordat ze zo gefocussed zijn op de geurtjes hebben ze minder goed door wat er op dat moment om hen heen gebeurt. Veiligheid staat altijd voorop!

Don’t follow the leader

Met het oog op ‘de wereld in kaart brengen’, is het ook wel eens interessant om eventjes de routine te doorbreken en een nieuw stukje wereld te ontdekken. We laten Elai en Jenna zo nu en dan zelf eens kiezen waar hun neus ze naartoe leidt. En dat kan al zo simpel zijn als verplaatsen naar de overkant van de straat of de standaard wandeling eens andersom te lopen. Dit geeft je hond toch een hoop nieuwe perspectieven en indrukken om te beleven. Lekker op hun eigen tempo. Houd wel goed in de gaten waar het avontuur naartoe gaat. Je wilt uiteraard voorkomen dat hun route leidt naar iets wat hun buikje minder prettig vindt dan hun neus bijvoorbeeld.

Snoepjes

Een van Elai’s meest favoriete bezigheden is ‘koekjes zoeken’. We gooien dan wat kleine beloninkjes in het gras of verstoppen ze rondom een boom of bankje. Dit komt in principe weer neer op het snuffel gedeelte. Maar met dit spelletje hebben ze daadwerkelijk een taak of doel waar ze voor aan het werk gaan. Iets lekkers! Welke hond wordt daar nou niet blij van. Elai vindt het ook erg leuk om wat obedience oefeningen te doen. (ook weer in ruil voor wat lekkers natuurlijk, geef hem eens ongelijk) Er hoeft geen hele trainingssessie aan te pas te komen. Maar af en toe een simpele; blijf, wacht en kom hier, zet hun koppie weer even op scherp. Het zorgt voor variatie tijdens de wandeling en zo houden we het toch spannend en leuk met minimale fysieke belasting.

Gewoon even genieten

Buiten zijn is heerlijk. De natuur is prachtig en zelfs in het parkje in de buurt is er veel te zien, horen en ruiken. Ook voor ons mensen, met onze drukke levens, is het erg gezond om af en toe eens op pauze te drukken en te genieten van het moment. Kijk naar je vier potige beste vriendje(s). Neem de tijd voor je wandeling en geniet van hoe zij de wereld beleven. Elai en Jenna hebben zichzelf bijvoorbeeld aangeleerd om aan het einde van de wandeling even neer te ploffen in het veldje voor onze woning. Nog even alle indrukken wegrollen in het gras en met wat lief spel weer even terug komen tot zichzelf. Ik geniet daar zo van. Zo zijn we, ondanks dat we niet zoveel kilometers meer maken, toch voldaan na onze wandeling en kunnen ze in huis hun slaapjes weer hervatten tot ons volgende avontuurtje.

Nog even dit

Zo’n ‘slow-life’ wandeling is natuurlijk niet alleen geschikt voor oudere honden maar kan ook een positief effect hebben op bijvoorbeeld puppy’s, honden die veel angst ervaren of honden die even niet zoveel mogen bewegen. Zorg wel voor langzame introductie van dingen die nieuw zijn voor jouw hond. Probeer niet alles in één wandeling te proppen en gooi niet in één keer de routine waar je hond aan gewend is helemaal om. Let op stress-signalen. Merk je dat je hond iets spannend vindt? Overprikkeld of angstig raakt? Zorg dan dat je het moment voor dan even op een goede manier afsluit. En het eventueel op een andere dag opnieuw probeert. Houdt het tempo aan waar jouw hond zich fijn bij voelt! Want een blije hond, is een blije baas. Toch?

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Elai & Jenna

Wat ik ben vergeten aan te leren Geef koekje! x

Wat ik ben vergeten aan te leren

2 August Door: Elai & Jenna

Wat ik ben vergeten aan te leren. Bij de aanschaf van een puppy komt een heleboel kijken. Het is onze taak als baasje onze pups of jonge honden zo ...

Lees het hele artikel
Waarom de Alaskan Malamute? Geef koekje! x

Waarom de Alaskan Malamute?

30 May Door: Elai & Jenna

Geboren in het hoge noorden, waar ze samenleefden en samenwerkten met de Eskimo stam; de Mahlemuts. Alaskan Malamutes zijn ontstaan door puur te selecteren op hun aanpassingsvermogen aan het ...

Lees het hele artikel