Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Review! Kluiven uit de hemel

15 June
x
Wat is dit?

Kluiven uit de hemel is de Nederlandse vertaling van het oorspronkelijk Amerikaanse boek ‘Bones would rain from the sky’ van Suzanne Colthier.

Over de auteur

Suzanne Colthier is een zeer gewaardeerde internationale hondentrainer. Suzanne deelt haar ervaringen en kennis door middel van het schrijven van boeken, maar ook door het geven van webinars en lezingen.

Het boek

In ‘Kluiven uit de hemel’ vertelt Suzanne over haar ervaringen met dieren. Honden staan hier in centraal. Haar interesse in dieren is op jonge leeftijd al aanwezig. Zo beschrijft ze in het eerste hoofdstuk dat ze zelf als kind geen hond mocht, dus dat ze dan graag zelf een hond wilde zijn. Haar familie accepteerde dat totdat ze, zoals Suzanne het zelf beschrijft, een vergissing maakte. Ze lag, zoals een hond zou doen, onder de tafel terwijl de mensen aten. Ze voelde zich gelukkig en in een opwelling likte ze iemands knie. Deze persoon slaakte een kreet en op dat moment kwam er een einde aan Suzanne haar geluksgevoel. Toch werd hiermee haar interesse gewekt om zich te verdiepen in honden en in hun doen en laten. Ze leerde zichzelf de honden te lezen waardoor ze uiteindelijk de hond en zijn/haar gedrag kon begrijpen. Hier begon haar leerproces als trainer.

In elk hoofdstuk beschrijft ze hoe haar leerproces verder ging. Elke hond die op haar pad kwam heeft haar weer een betere trainer gemaakt. Zowel haar eigen honden als de honden die voor een training bij haar kwamen. Per hoofdstuk beschrijft ze welke stappen ze in haar leerproces heeft doorgemaakt. Ze neemt je mee in de situatie. De honden die bij haar komen hebben vaak, in de ogen van de baas, een probleem. Maar wat juist vaak het probleem blijkt te zijn is dat de hondeneigenaren niet goed genoeg kijken of luisteren naar de hond. Suzanne maakt de hondeneigenaren hiervan bewust door te laten zien wat zij ziet.

Een mooi voorbeeld hiervan is het hoofdstuk waar Suzanne verschillende situaties tussen baas en hond beschrijft. Het stukje heeft als subtitel: Tussen de regels doorlezen, want daar zijn honden goed in. Honden voelen meer aan dan waar wij, op sommige momenten, bij stil staan. Dat wordt duidelijk in voorbeelden die ze geeft. Zo beschreef ze de spanning die er is tussen hond en baas als de hond uit de halsband schiet. Wij (baasjes) roepen dan ‘kom hier’, misschien wel gespannen of gefrustreerd (want de hond rukt zich wel vaker los; voorbeeld). Al deze emoties voelen honden aan, hoe leuk is het dan eigenlijk om terug te gaan als de baas boos/gespannen/gefrustreerd is? Alles in onze lichaamshouding spreekt dan de woorden die we zeggen tegen. Is het dan gek dat de hond niet wil terug komen? Of is het juist een logische reactie dat hij van af een afstandje naar ons begint te blaffen? Hoe ongehoorzaam is hij dan?

Ook beschrijft ze in dit hoofdstuk een situatie tussen hond en baas als de voordeur gaat. Ze beschrijft hem uit het perspectief van de baas. De deurbel gaat. Ding Dong! Wat doet de baas? Wat doet de hond? Maar daarna beschrijft ze de situatie van uit de hond en zijn (mogelijke) gedachten bij deze situatie. Dan bekijk je de acties in eens van een andere kant. Hoe ‘raar’ zijn deze acties dan eigenlijk?

Mijn ervaring

In het begin moest ik een beetje wennen aan de manier van schrijven. Ik heb regelmatig even een zin terug moeten lezen om het vervolg van het verhaal te snappen. Er zitten hier en daar namelijk wat lange zinnen tussen en soms wat lastigere woorden. Het duurde daarom even voordat ik lekker in de lees flow kwam.

Daarna pakte het boek mij. Ik moest wel alsnog mijn aandacht er goed bij houden, maar het was prima te lezen. Maar naast het lezen van het boek zetten sommige hoofdstukken mij ook direct aan het denken. Het hoofdstuk dat ik net beschreef met de voorbeelden van situaties tussen baas en hond was er zo een. Ik vroeg mij in deze situaties af hoe ik dat met Sennah doe.

Eigenlijk denk ik dat dat precies is wat Suzanne wil. Ze beschrijft niet hoe je iets moet doen. Een trainingsmethode is dit boek dan ook zeker niet. Maar ze laat wel zien hoe het ook kan of hoe zij iets heeft aangepakt. Als je dit op jezelf betrekt kom je vanzelf op het punt waar je de relatie met je hond verdiept. En dat is precies waar dit boek voor is. De ondertitel is niet voor niets; Verdiep de relatie met je hond. Ik denk dat geen enkele trainingsmethode dat kan, maar door te kijken en te luisteren naar de hond kom je ver. En dat is wat Suzanne wil dat je doet. Kijk, luister en hoor wat jouw hond wil. Probeer daar op in te spelen en werk samen!

Conclusie

Ben je op zoek naar een andere kijk op het samen leven met honden dan is dit boek interessant om te lezen! Neem je tijd, laat de zinnen op je in werken en durf ook eerlijk naar je eigen situatie te kijken. Want dat is wat dit boek doet. Het laat je kijken naar jezelf. Niet alleen in connectie met de hond, maar ook naar je eigen ik.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Sennah

Hersenwerken met je hond Geef koekje! x

Hersenwerken met je hond

8 April Door: Sennah

Hersenwerken met je hond. Sennah doet aan Hersenwerken. Een leuk en uitdagende manier van werken met je hond. Maar wat is dat nou eigenlijk, Hersenwerk voor honden? En hoe ...

Lees het hele artikel
Van houten puzzels naar Hersenwerken Geef koekje! x

Van houten puzzels naar Hersenwerken

1 March Door: Sennah

Sennah is De Blije Braverd als het gaat om de manier van Hersenwerken. Maar waren wij wel echt aan het Hersenwerken? Wat is Hersenwerken? En wat is een Blije ...

Lees het hele artikel
Djairo had een levershunt Geef koekje! x

Djairo had een levershunt

21 December Door: Sennah

Dit keer geen blog over Sennah maar over onze vorige hond Djairo. Een hondje met een speciaal plekje in mijn hart. Djairo heeft op jonge leeftijd en in een ...

Lees het hele artikel
Vuurwerk, het is weer zover Geef koekje! x

Vuurwerk, het is weer zover

25 November Door: Sennah

Hoe is het dit jaar met Sennah en zijn vuurwerk angst? Tijdens de jaarwisseling van 2018 -2019 bleek Sennah heel angstig. Met wat hulpmiddelen kwamen we de maanden door. ...

Lees het hele artikel