Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Ontbijtkoek giftig voor de hond

21 juni
x
Wat is dit?

Afgelopen week kwam in het nieuws dat Beagle Roy stierf na het eten van een stuk ontbijtkoek. Vroeger werd ontbijtkoek geadviseerd om te geven aan de hond na het eten van scherpe dingen, zoals gekookt kippenbot. Hoe kan het dat ontbijtkoek vroeger werd gezien als heilzaam voor de hond bij sommige problemen, terwijl er de laatste jaren meerdere honden zijn overleden na het eten van ontbijtkoek?

Ontbijtkoek vroeger

Vroeger werd ontbijtkoek of peperkoek op een hele andere manier gemaakt. De ingrediënten van toen en nu liggen ook flink uit elkaar. Vroeger werd ontbijtkoek gemaakt met een aantal scherpe specerijen zoals; kruidnagel, nootmuskaat en peper. Door deze scherpe kruiden en specerijen werd de ontbijtkoek gezien als laxerend. Vroeger kocht je ontbijtkoek of peperkoek bij de bakker. Inmiddels zien we verschillende soorten ontbijtkoek in de supermarkt.

Deze ontbijtkoeken bevatten geen peper meer en geen hoog gehalte aan specerijen. De specerijen en kruiden die worden gebruikt zijn in kleine hoeveelheden aanwezig alleen voor de smaak.

Is alle ontbijtkoek giftig voor de hond?

Niet alle soorten ontbijtkoek zijn giftig voor de hond. Als je de ingrediënten leest van ontbijtkoek, kun je niet zeggen dat ontbijtkoek gezond is voor de hond. Het eerste ingrediënt is fructose-glucose siroop gevolgd door roggebloem. Beide niet gezond of nodig in de voeding of snacks voor een hond. Wanneer er fructose-glusoce siroop is gebruikt en geen Xylitol is de ontbijtkoek niet giftig voor de hond. Wanneer je het verhaal van Roy de Beagle leest, lees je direct dat Roy een Peijnenburg Zero ontbijtkoek heeft gegeten. Deze ontbijtkoek bevat in plaats van suiker, de zoetstof Xylitol.

Xylitol

Zoetstof Xylitol is een stof die van nature voorkomt in verschillende plantaardige materialen zoals bessen, maar ook in bomen bijvoorbeeld. Hoewel Xylitol al tientallen jaren wordt gebruikt als suikervervanger, is deze pas de laatste jaren populairder geworden. Hierdoor zie je steeds meer producten die Xylitol bevatten, ook producten waarvan je het niet zou verwachten. Wanneer een mens te veel Xylitol eet dan kan er een laxerend effect optreden. Honden reageren heel anders op Xylitol, waardoor Xylitol extreem giftig is voor de hond.

Wat gebeurt er als een hond Xylitol eet?

Bij mensen wordt er geen insuline door het lichaam aangemaakt na het eten van Xylitol. Bij honden werkt dit compleet anders. Door de Xylitol die snel wordt opgenomen in het bloed van de hond, gaat de pancreas snel insuline afgeven. De hoge afgifte van insuline, zonder de aanwezigheid van suiker in het lichaam van de hond, veroorzaakt een snelle verlaging van de bloedsuikerspiegel. Door de extreme daling van het bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) kan de hond snel in een levensbedreigende situatie terechtkomen. Dit probleem treedt al op tussen de 10 en 60 minuten na het eten van de Xylitol. Als de hond grote hoeveelheden Xylitol binnenkrijgt kan er ook sprake zijn van leverfalen.

Wat te doen na het eten van ontbijtkoek met Xylitol?

Wanneer jouw hond ontbijtkoek heeft gegeten met Xylitol is het zaak om snel te handelen. Bel direct de dierenarts en zorg dat je met spoed terecht kan. Geef aan dat de hond Xylitol heeft gegeten. Onderweg naar de dierenarts kun je meteen beginnen met het geven van suikerwater aan jouw hond of iets anders met een hoog gehalte aan natuurlijke suiker. Dit om het lichaam te helpen het bloedsuikerpijl weer omhoog te krijgen. Overleg dit altijd eerst met jouw dierenarts. Laat de hond in geen geval kotsen. Dit kan het probleem alleen maar erger maken.

Hoe voorkom je vergiftiging door Xylitol?

Controleer zelf welke producten je in huis hebt waar Xylitol in zit, zorg dat je deze producten veilig en buiten bereik van jouw hond(en) opbergt. Lees de ingrediëntenlijsten, Xylitol wordt in steeds meer producten gebruikt. Wanneer je jouw hond zijn tanden wilt poetsen kies dan een tandpasta bedoeld voor honden. Let wel op, er zijn hondentandpasta’s op de markt die een kleine hoeveelheid Xylitol bevatten. Neem hier geen risico’s mee. Kies een merk hondentandpasta waar géén Xylitol in zit.

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

De eerste 4 hondenbloggers van The Dog Pen Geef koekje! x

De eerste 4 hondenbloggers van The Dog Pen

20 oktober Door: Redactie

Zo gezellig het aantal honden die blogger zijn bij The Dog Pen groeit heel erg hard. We verwelkomen binnenkort onze 14e blogger en officieel is dat onze 18e hond. ...

Lees het hele artikel
Is jouw hond zichtbaar in het donker? Geef koekje! x

Is jouw hond zichtbaar in het donker?

18 oktober Door: Redactie

De donkere dagen zijn alweer begonnen. In de ochtend is het langer donker en in de avond is het eerder donker. Grote kans dus dat je zowel 's ochtends ...

Lees het hele artikel
5 x licht in het donker – veilig wandelen met de hond Geef koekje! x

5 x licht in het donker – veilig wandelen met de hond

9 oktober Door: Redactie

Het is weer die tijd van het jaar. Je wandelt vaker met jouw hond in de schemer of gewoon echt in het donker. Het is belangrijk om jouw hond ...

Lees het hele artikel
Boek 'Mijn reis met Gobi' Geef koekje! x

Boek 'Mijn reis met Gobi'

8 oktober Door: Redactie

Oké ik moet toegeven, het was een beetje een moeizame start (met name van mijn kant). Ik had mezelf voorgenomen om het boek 'Mijn reis met Gobi' geschreven door ...

Lees het hele artikel