Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Ontbijtkoek giftig voor de hond

21 juni
x
Wat is dit?

Afgelopen week kwam in het nieuws dat Beagle Roy stierf na het eten van een stuk ontbijtkoek. Vroeger werd ontbijtkoek geadviseerd om te geven aan de hond na het eten van scherpe dingen, zoals gekookt kippenbot. Hoe kan het dat ontbijtkoek vroeger werd gezien als heilzaam voor de hond bij sommige problemen, terwijl er de laatste jaren meerdere honden zijn overleden na het eten van ontbijtkoek?

Ontbijtkoek vroeger

Vroeger werd ontbijtkoek of peperkoek op een hele andere manier gemaakt. De ingrediënten van toen en nu liggen ook flink uit elkaar. Vroeger werd ontbijtkoek gemaakt met een aantal scherpe specerijen zoals; kruidnagel, nootmuskaat en peper. Door deze scherpe kruiden en specerijen werd de ontbijtkoek gezien als laxerend. Vroeger kocht je ontbijtkoek of peperkoek bij de bakker. Inmiddels zien we verschillende soorten ontbijtkoek in de supermarkt.

Deze ontbijtkoeken bevatten geen peper meer en geen hoog gehalte aan specerijen. De specerijen en kruiden die worden gebruikt zijn in kleine hoeveelheden aanwezig alleen voor de smaak.

Is alle ontbijtkoek giftig voor de hond?

Niet alle soorten ontbijtkoek zijn giftig voor de hond. Als je de ingrediënten leest van ontbijtkoek, kun je niet zeggen dat ontbijtkoek gezond is voor de hond. Het eerste ingrediënt is fructose-glucose siroop gevolgd door roggebloem. Beide niet gezond of nodig in de voeding of snacks voor een hond. Wanneer er fructose-glusoce siroop is gebruikt en geen Xylitol is de ontbijtkoek niet giftig voor de hond. Wanneer je het verhaal van Roy de Beagle leest, lees je direct dat Roy een Peijnenburg Zero ontbijtkoek heeft gegeten. Deze ontbijtkoek bevat in plaats van suiker, de zoetstof Xylitol.

Xylitol

Zoetstof Xylitol is een stof die van nature voorkomt in verschillende plantaardige materialen zoals bessen, maar ook in bomen bijvoorbeeld. Hoewel Xylitol al tientallen jaren wordt gebruikt als suikervervanger, is deze pas de laatste jaren populairder geworden. Hierdoor zie je steeds meer producten die Xylitol bevatten, ook producten waarvan je het niet zou verwachten. Wanneer een mens te veel Xylitol eet dan kan er een laxerend effect optreden. Honden reageren heel anders op Xylitol, waardoor Xylitol extreem giftig is voor de hond.

Wat gebeurt er als een hond Xylitol eet?

Bij mensen wordt er geen insuline door het lichaam aangemaakt na het eten van Xylitol. Bij honden werkt dit compleet anders. Door de Xylitol die snel wordt opgenomen in het bloed van de hond, gaat de pancreas snel insuline afgeven. De hoge afgifte van insuline, zonder de aanwezigheid van suiker in het lichaam van de hond, veroorzaakt een snelle verlaging van de bloedsuikerspiegel. Door de extreme daling van het bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) kan de hond snel in een levensbedreigende situatie terechtkomen. Dit probleem treedt al op tussen de 10 en 60 minuten na het eten van de Xylitol. Als de hond grote hoeveelheden Xylitol binnenkrijgt kan er ook sprake zijn van leverfalen.

Wat te doen na het eten van ontbijtkoek met Xylitol?

Wanneer jouw hond ontbijtkoek heeft gegeten met Xylitol is het zaak om snel te handelen. Bel direct de dierenarts en zorg dat je met spoed terecht kan. Geef aan dat de hond Xylitol heeft gegeten. Onderweg naar de dierenarts kun je meteen beginnen met het geven van suikerwater aan jouw hond of iets anders met een hoog gehalte aan natuurlijke suiker. Dit om het lichaam te helpen het bloedsuikerpijl weer omhoog te krijgen. Overleg dit altijd eerst met jouw dierenarts. Laat de hond in geen geval kotsen. Dit kan het probleem alleen maar erger maken.

Hoe voorkom je vergiftiging door Xylitol?

Controleer zelf welke producten je in huis hebt waar Xylitol in zit, zorg dat je deze producten veilig en buiten bereik van jouw hond(en) opbergt. Lees de ingrediëntenlijsten, Xylitol wordt in steeds meer producten gebruikt. Wanneer je jouw hond zijn tanden wilt poetsen kies dan een tandpasta bedoeld voor honden. Let wel op, er zijn hondentandpasta’s op de markt die een kleine hoeveelheid Xylitol bevatten. Neem hier geen risico’s mee. Kies een merk hondentandpasta waar géén Xylitol in zit.

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

De flexriem yay or nay? Geef koekje! x

De flexriem yay or nay?

8 mei Door: Redactie

De welbekende flexriem, de ene zweert erbij en de ander scheld er op. Ben jij fan van de flexriem of toch niet? We hebben de voors en tegens voor ...

Lees het hele artikel
In de auto met warm weer dodelijk voor honden Geef koekje! x

In de auto met warm weer dodelijk voor honden

20 april Door: Redactie

Het is nog niet eens 1 dag stralend mooi weer geweest en het is alweer zover: de eerste twee (!!) honden moesten uit de auto worden gered. Voor de ...

Lees het hele artikel
Waarom blaffen honden? Geef koekje! x

Waarom blaffen honden?

15 april Door: Redactie

Deze blog is geïnspireerd door het Doggo seminar met Kathryn Lord. Wil je alle blogs over dit seminar lezen? Je vindt ze hier. Blaffen Niet alleen voor mensen die ...

Lees het hele artikel
Sorry, weer een tijd niet geblogd... Geef koekje! x

Sorry, weer een tijd niet geblogd...

14 april Door: Redactie

Weet je wat nu het leuke is van een bloggersplatform? Samen zijn we sterk! We zijn inmiddels met 29 actieve hondenbloggers. Dat wil zeggen dat er altijd wel iemand ...

Lees het hele artikel