Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Mushen, wat te doen voordat je begint?

5 October
x
Wat is dit?

Elk jaar begint rond de herfst het mushing seizoen weer. Trainingen worden weer opgebouwd en teams worden klaargestoomd voor de eerste wedstrijden. Echter kun je niet zomaar met elke sledehond beginnen met mushen, hier gaat een hoop aan vooraf. Wat precies? Dat ga ik uitleggen in deze blog!

Leeftijd hond

Een hond mag niet te jong beginnen met het trekken van een step, fiets of kar. Er moet goed in de gaten gehouden worden of een hond al voldoende is uitgegroeid en hier fysiek voor in staat is. Over het algemeen geldt de regel dat sledehonden pas mogen beginnen met 18 maanden leeftijd (wedstrijden in Nederland). De minimale leeftijd kan verschillen per land, in sommige landen mogen honden al vanaf 12 maanden leeftijd beginnen. Veel mushers beginnen met het laten wennen van de materialen wanneer de honden tussen de 10 en 12 maanden oud zijn. De honden leren dan alleen om te gaan met het materiaal en zullen nog niet trekken. Wanneer de honden boven de 12 maanden oud zijn, leert men ze rustig aan om te trekken en gaan zo spieren opbouwen. Er worden kleine stukjes getraind, soms in een team voor een kar, soms voor een step en soms wordt er ook gebruik gemaakt van een autoband die de hond voort moet trekken. Wanneer een hond helemaal uitgegroeid is, kan er steeds verder uitgebouwd worden naar langere afstanden, waarbij de hond vol gas mag geven. Wil men met hun hond meedoen aan een wedstrijd, dan moet de hond in Nederland minimaal 18 maanden oud zijn. Leeftijd sledehond mushing

Trekontheffing voor mushing

Trekontheffing, wat is dat? Het woord zegt eigenlijk al een beetje wat het inhoudt. Honden mogen in principe geen voorwerpen vooruit trekken, maar wanneer de hond een trekontheffing heeft mag dat wel. Er zijn uitzonderingen op deze regel, honden die geen ontheffing nodig hebben. Dit zijn sledehonden met een stamboom. Er wordt vanuit gegaan dat deze honden gezond zijn en in staat zijn om een voorwerp te kunnen trekken. Wanneer je een sledehond hebt, maar geen stamboom, heb je alsnog een ontheffing nodig.

Een trekontheffing bestaat uit verschillende onderdelen

  • Een formulier met de aanvraag voor de ontheffing op het trekhondenverbod
    In dit formulier dien je je NAW gegevens en de gegevens van de honden die je wilt gebruiken als trekkracht in te vullen. Vervolgens vul je hier ook in als wat voor soort trekkracht je ze wil gaan gebruiken (kar, fiets, step etc), hoe vaak je dit wil doen, met welke temperaturen, onder welke omstandigheden en in welke periode van het jaar.
  • Een dierenartsenverklaring
    Dit is een formulier dat door de dierenarts moet worden ingevuld. Op dit formulier staan een aantal punten die door de dierenarts moeten worden nagekeken en ingevuld. Zo moet er een Algemeen Onderzoek gedaan worden (controleren van hart en longen, ogen en gebit, huid en vacht, etc.), moet er een Lichamelijk Onderzoek uitgevoerd worden (hoe beweegt de hond, is het bewegingsapparaat soepel en niet pijnlijk, etc.) en moet de dierenarts invullen of hij/zij de hond geschikt vindt om te trekken.
  • Foto’s van het voorwerp dat de hond(en) moeten trekken
    Aan de hand van foto’s kan er bepaald worden of dit voldoet aan de eisen voldoet en of het voorwerp veilig is voor zowel mens als dier. Vanuit een foto kan niet altijd even goed bepaald worden wat de staat is van een fiets, step of kar, maar het is vaak wel te zien of hij goed onderhouden is en bijvoorbeeld de juiste wielen heeft. Foto van het voorwerp dat de hond moet trekken

Al deze formulieren en foto’s dienen samen opgestuurd te worden naar het RVO (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland). Zij bepalen of je aanvraag goedgekeurd wordt. Is dit het geval, dan krijg je hier (meestal binnen 8 weken) een reactie op en dan kan je beginnen met trainen!

LET OP! Jij kent zelf natuurlijk jouw hond het beste. Keurt de dierenarts hem goed, maar twijfel je zelf of ga je twijfelen na een aantal keer trainen? Ga je hond dan zeker niet pushen! Geef hem de rust en tijd die hij nodig heeft en laat hem desnoods opnieuw nakijken door je dierenarts of ga voor een second opinion.

Materialen voor mushing

Wanneer je je trekontheffing binnen hebt, kan de pret beginnen. Zou je denken! Je hebt natuurlijk ook de juiste materialen nodig, om het zo veilig en gezond mogelijk te maken voor jezelf en voor je honden. Onderstaand worden alle benodigdheden voor de honden, voorwerp en musher opgenoemd. Zelf train ik voornamelijk met de step, dus ik zal ook de benodigdheden voor de step erbij zetten.

Honden en step

  • Trektuig (x-back)
    Mijn honden vinden het heerlijk om te mogen werken en weer voor de step te mogen staan, ongeacht wat voor iets ze aan hebben. Het is aan mij dan de taak om voor mijn honden te bepalen wat het prettigst en minst belastend is tijdens het trekken. Ik gebruik zelf x-backs voor Nuka en River. Beiden passen hier goed in, zijn van stevig materiaal en verdelen de druk tijdens het trekken goed over de hele rug. Het bevestigingspunt voor de lijn zit bij de staartaanzet en de zijlijn van de x-back loopt over de achterste ribben. Het is van belang dat een x-back of ander trekharnas goed past, anders kan het nog steeds voor problemen zorgen doordat het een verkeerde druk op het lichaam geeft. trektuig voor de hond
  • Halsbanden met neklijn
    Als je met meer dan één hond loopt, moeten ze dicht bij elkaar blijven lopen. Zo passen ze zich beter aan elkaar aan, ontstaan er tijdens het lopen minder foutjes en moeten ze samen altijd één kant kiezen om ergens langs af te gaan. Door een neklijntje aan beiden halsbanden vast te maken, blijven ze zo dicht bij elkaar. Een neklijn is simpelweg een kort lijntje met twee musketons er aan vast, zodat hij bevestigd kan worden aan beiden halsbanden.
  • Treklijnen
    Om de step vooruit te kunnen trekken, is er een treklijn nodig. Het is heel belangrijk dat deze lijn een bungee bevat, om abrupte schokken tegen te gaan. Ik heb één bungeelijn die aan het einde opsplitst in twee gewone lijnen. Zo hebben Nuka en River elk een eigen lijn waarmee ze kunnen trekken en wordt de step zelf vanuit één punt getrokken. De treklijn bevat aan elk uiteinde een musketonhaak die aan Nuka en River bevestigd zit en één karabijnhaak die aan de lijnuithouder zit.
  • Lijnuithouder
    De lijnuithouder zorgt ervoor dat de treklijn naar voren wordt gehouden en niet tussen de wielen kan komen wanneer de honden langzamer gaan of stil staan. Onder aan de lijnuithouder zit een haakje waar de karabijnhaak met de treklijn aan vast kan worden gemaakt. De lijnuithouder die ik heb heeft een veer, waardoor hij wat kan mee bewegen als de honden een bocht gaan maken.

Musher

  • Helm
    Mushen gaat hard en gebeurd vaak niet onder de allerbeste omstandigheden. Hierdoor is er nog wel eens de kans dat je uitglijd en ten van komt. Om voor jezelf verwondingen te voorkomen, is een helm (bij wedstrijden) verplicht.
  • Handschoenen
    Tijdens het mushen wil je goed grip hebben op je stuur en remmen. Vaak is het nat en kan je dit niet goed vasthouden. Met handschoenen is dit veiliger en als het koud is buiten houd je je handen ook goed warm!
  • Bril
    Dit is niet verplicht, maar soms wel heel prettig! Als het weer slecht is, dus bijvoorbeeld regent, sneeuwt, of het pad heel modderig is, komt er veel viezigheid in je gezicht terecht. Tijdens het mushen moet je natuurlijk goed kunnen zien en daarom kan een bril in sommige gevallen heel fijn zijn.
  • Noodlijn met paniekhaak
    Hiermee zorg je dat je step, kar of fiets vast staat zodat de honden hem niet mee kunnen trekken zonder dat je zelf nog niet klaar staat.

Zorg dat je altijd de juiste materialen gebruikt, om zo veilig en gezond mogelijk te kunnen sporten!

Sledehonden training de voorbereiding

Bewegwijzering en commando’s tijdens wedstrijden

Tijdens wedstrijden wordt de route aangegeven door middel van borden. Er zijn drie soorten borden, die elk zijn eigen kleur, vorm en betekenis hebben.

  1.  Blauw Vierkant
    Deze borden staan gemiddeld 30 meter na een afslag en geven aan dat je op de juiste route zit en deze richting moet volgen. Mushers dienen hier rechtdoor te gaan. Wanneer er lange stukken rechtdoor zijn, kunnen er meerdere bordjes te zien zijn voordat er een afslag genomen moet worden. Deze borden kunnen aan beiden kanten van de trail staan.
  2. Rode Cirkel
    Deze borden kunnen ook aan beiden kanten van de trail staan, maar hebben aan elke kant een eigen betekenis. Wanneer een bordje aan de linkerkant van de trail staat, moet je na ongeveer 20 meter linksaf slaan. Staat het bordje rechts, dan moet je na ongeveer 20 meter rechtsaf slaan.
  3. Gele Driehoek
    Deze borden geven geen richting aan, maar hebben twee soorten betekenissen. Ze kunnen betekenen dat er een (relatief) gevaarlijk stuk in de trail aankomt, zoals hobbels of scherpe bochten waar. Hier wordt aangeraden om langzaam en voorzichtig te rijden. Wanneer er twee gele borden aan een paal hangen betekent dit een inhaalverbod (einde inhaalverbod is een geel bord met zwart kruis). Een team mag op dat stuk geen ander team inhalen.

Tijdens wedstrijden worden ook commando’s gegeven aan de honden. Er zijn een aantal algemene commando’s, die door de meeste mensen gebruikt worden. Dit is handig, omdat honden ooit getraind worden door iemand en later naar een ander team gaan, mensen van honden ruilen binnen teams, etc.

  • Gee
    Rechtsaf
  • Haw
    Linksaf
  • Straight
    Rechtdoor
  • Go
    Commando om honden te laten vertrekken
  • Hike/mush
    Commando om door te lopen
  • Line out
    Commando om de honden in één rechte lijn stil te laten staan met strakke lijn
  • Trail
    Commando om een ander team in te halen
  • Whoa/Ho
    Stoppen

Als je wil gaan mushen met jouw (slede)honden, zorg dat ze de juiste leeftijd hebben, gezond zijn en met de juiste materialen gaan trekken! Wij mushen nu een dikke twee jaar en hopen dit jaar weer mee te kunnen doen aan verschillende wedstrijden!

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Nuka & River

Een ware koekhap-ster op Animal Event! Geef koekje! x

Een ware koekhap-ster op Animal Event!

22 May Door: Nuka & River

Elk jaar gaan we met één of meerdere honden naar Animal Event. Dit jaar hebben we ervoor gekozen om alleen Raya mee te nemen. Het zou voor haar de ...

Lees het hele artikel
Van één tot zes maanden Geef koekje! x

Van één tot zes maanden

31 July Door: Nuka & River

Een heel andere blog dan jullie van me gewend zijn, maar misschien wel net zo leuk! Raya is ondertussen alweer zes maanden oud en ik wilde graag een blog ...

Lees het hele artikel
De Siberische husky: werk, show en standaard Geef koekje! x

De Siberische husky: werk, show en standaard

19 June Door: Nuka & River

Sinds Raya bij ons is komen wonen, hebben we drie Siberische Husky’s in huis. Nuka, River en Raya zijn echter wel alle drie totaal verschillende husky’s! Hoe dat zo? ...

Lees het hele artikel
Veelbesproken, de Furminator Geef koekje! x

Veelbesproken, de Furminator

7 April Door: Nuka & River

Veel van jullie zullen ongetwijfeld wel eens van de Furminator gehoord hebben. Dit zou dé oplossing zijn tegen het verharen van je hond. Maar niets blijkt minder waar. Nuka ...

Lees het hele artikel