Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Mushen: Voor, tijdens en na

17 December
x
Wat is dit?

Zoals jullie wel weten, doe ik aan mushing samen met Nuka en River. Eerder heb ik al een blog geplaatst over het aanvragen van een trekontheffing: waarom, hoe en wat. Vandaag wil ik jullie uitleg geven over een training/wedstrijd. Wat doen we vooraf, tijdens en naderhand? Er zijn een heleboel dingen waar je rekening mee moet houden, voor jezelf, maar vooral voor de gezondheid van je honden! Wat je nodig hebt om te kunnen gaan mushen, welke commando’s er worden gebruikt en wat de signalen zijn tijdens een wedstrijd is te lezen in het blog “Mushen, wat te doen voordat je begint?

Voor de training of wedstrijd

Afwateren

Altijd als we gaan trainen of een wedstrijd hebben, worden de honden van tevoren afgewaterd. Dit betekend dat de honden een flinke hoeveelheid water krijgen, om hun lichaam goed door te spoelen. Op deze manier worden de urinewegen goed doorgespoeld en zal er tijdens het rennen minder negatieve verbranding zijn dan wanneer je een hond niet afwatert. Ik water Nuka en River meestal tussen de 2,5 en 3 uur van tevoren af. In de tijd tussen het afwateren en de training/wedstrijd kunnen ze nog hun behoefte doen, waardoor het lichaam gereinigd word.

Afwateren gaat niet zomaar. Het is voor een hond erg gek om een grote hoeveelheid water verplicht op te moeten drinken. Voor Nuka en River was dit in het begin ook. Om ervoor te zorgen dat ze het wel opdronken, deed ik altijd een drupje visolie of kokosolie door het water, waardoor ze het wel op wilde drinken. Nu is dat niet meer nodig. Zodra ik een bak neerzet voor ze, weten ze dat ze die op moeten drinken. Direct na de training/wedstrijd krijgen ze weer een bak met water, om zo ook uitdroging te voorkomen. Wanneer ik midden in het seizoen zit, lopen we 7 tot 9 km in een heel snel tempo, waardoor Nuka en River naderhand flink dorst hebben. Afwateren is dus erg belangrijk voor je hond!

Uitlaten

Je wil natuurlijk niet dat de honden nog moeten poepen of plassen wanneer ze aan het rennen zijn. Neem ze daarom altijd even kort mee naar buiten voordat je vertrekt, zodat ze hun behoefte kunnen doen. Sommige honden doen hun behoefte ook wel aan de stake-out, maar Nuka en River maken liever een korte wandeling om dat te doen.

Stake-out

Wanneer ik op locatie ben, komen de honden altijd eerst aan een stake-out te liggen. Dit is een soort ketting die met grondpennen vastzit in de grond, waardoor de honden vastliggen en niet meer weg kunnen. In die tijd leg ik alle spullen klaar en doe ik daarna de harnassen van de honden aan. Soms zijn ze ook zo enthousiast dat ze heel graag al willen gaan rennen. De stake-out zorgt er dan ook voor dat de honden niet weg kunnen terwijl ik hun harnassen aan doe. Een stake-out is dus niet alleen handig, maar ook nog eens veilig! River aan de stake-out

Inspannen

Wanneer alles klaar staat en we klaar zijn voor vertrek, kunnen de honden voor de step of kar worden gezet. Meestal ben ik samen met iemand anders die de step op de rem houd terwijl ik de honden inspan. Wanneer ik de kar mee heb, zet ik de kar volledig op de rem en bind ik hem eventueel nog vast aan een boom, zodat de honden hem niet mee trekken.

Elke hond heeft een eigen plek tijdens het rennen. Zo staat Nuka altijd links voor (lead), omdat zij alle commando’s perfect kent en altijd links wil lopen. Loopt ze niet links? Dan zorgt ze er tijdens het rennen wel voor dat ze links uit komt, wat niet zo handig is! River staat altijd rechts en wanneer we met een kar trainen staat ze achter (wheel). River heeft erg veel kracht, waardoor ze de kar goed vooruit kan trekken. Het verschilt met welke andere honden we trainen. Ooit nemen we Puk mee (die staat dan rechts in lead) of nemen we honden van andere mensen mee met de training. Zodra de honden op de juiste manier zijn ingespannen en klaar zijn voor vertrek, ga ik op de step of kar staan en kunnen we gaan!

Tijdens de training of wedstrijd

Kijken naar de honden

Het is van groot belang dat er gekeken wordt hoe de honden lopen. Er kan namelijk altijd een misstapje gemaakt worden of iets op het pad liggen wat pijnlijk kan zijn, waar de hond dan op reageert. Zodra er iets is met een hond, stop ik en ga ik kijken wat er mis is. Is er daadwerkelijk iets aan de hand? Dan bel ik de andere persoon op om hem op te komen halen of loop ik rustig terug.

Het is ook erg belangrijk dat je honden niet op andere dingen reageren. In de bossen zijn vaak veel wilde dieren of andere honden te vinden. Het is tijdens het rennen natuurlijk niet de bedoeling dat je honden daarop reageren, dus moet er goed getraind worden op het negeren hiervan. Dit doe ik met dagelijkse wandelingen al, waardoor ze weten wat ik bedoel met een bepaald commando om iets te negeren. Gelukkig zijn Nuka en River ook direct in werkmodus wanneer ze zijn ingespannen, waardoor ze eigenlijk altijd alles wel negeren onderweg.

Richting

In de andere blog had ik geschreven over een aantal commando’s die worden gegeven en over bordjes die op de trail staan tijdens een wedstrijd. Voornamelijk de lead honden moeten goed weten wat elk commando betekend, zodat ze de juiste kant op gaan. De bordjes geven aan welke kant jij als musher aan moet geven aan je honden.  Zo kan er een rond rood bordje staan aan de linkerkant van de trail. Wanneer je dit ziet, ga je aan de honden aangeven dat ze links moeten gaan (Haw). Tijdens een training of wedstrijd ben je dus continu bezig met het geven van commando’s, zodat de honden weten waar ze naartoe moeten en je de juiste trail volgt. Niet alleen richtingen, maar ook commando’s om bijvoorbeeld langzamer te lopen, in te halen en weer te versnellen zijn erg belangrijk om je honden te leren. Met alleen een commando voor links en rechts komt je er niet! husky's voor kar tijdens mushen

Na de training of wedstrijd

Afwateren

Na het rennen hebben de honden dorst, dus dan krijgen ze altijd een bakje water om op te drinken. Ik geef ze zelf niet teveel in één keer, omdat ze dan door de gulzigheid er last van kunnen krijgen. Door een paar keer het bakje een beetje te vullen kunnen ze voldoende drinken, zonder teveel binnen te krijgen in één keer.

Opruimen

Terwijl de honden weer aan de stake-out liggen uit te rusten en te drinken, ruim ik de spullen weer op. Wanneer ik alles heb opgeruimd, doen we de harnassen van de honden weer uit. Vaak laat ik ze nog een minuut of 10 even uitrusten voordat we ze weer in de auto doen om terug te gaan naar huis.

Controle

Wanneer ik thuis ben en de honden schoon zijn (ja, die worden vaak héél erg vies!) controleer ik ze altijd even. Ik kijk of ze nergens wondjes hebben, met name op de poten en de kop. Ze willen nog wel eens door een stukje van een bosje rennen, omdat ze dan zo snel mogelijk de bocht om zijn en er kan natuurlijk altijd wat op het pad liggen dat de zooltjes bezeerd. Mochten de pootjes er iets te ruw uitzien, smeer ik ze in met een speciale potenbalsem. Verder laat ik ze lekker bijkomen en uitrusten!

Voeren

Ongeveer 2 uur nadat we thuis zijn, ga ik de honden voeren. Het is niet fijn om op een volle maag te sporten, zeker niet als je van tevoren flink wat gedronken hebt. Door de honden na het rennen te voeren, wordt hun energie weer bijgevuld en hebben ze geen last tijdens het rennen. Af en toe geef ik ze wel een klein beetje van hun voeding, als ik bijvoorbeeld wat langer moet rijden naar de locatie waar we gaan trainen of als het heel erg koud is. Dit is dan vaak een konijnen oor of haring. River met voerbak

Moe, maar voldaan!

Nadat alles gedaan is en weer netjes in de kast staat, is het tijd om te gaan relaxen. Iedereen is weer voldaan en de rest van de dag doen we het rustig aan. De dag na een training of wedstrijd is voor ons meestal een rustdag, om vervolgens de dag erop weer flink te knallen!

Het is een heleboel, maar alles is erg belangrijk om te doen! Ik zorg er altijd voor dat mijn honden voldoende vocht binnen hebben, geen verwondingen oplopen en naderhand lekker kunnen uitrusten. Zo heb ik elke keer weer een paar hele blije hondjes, die niet kunnen wachten tot de volgende ronde!

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Nuka & River

Een ware koekhap-ster op Animal Event! Geef koekje! x

Een ware koekhap-ster op Animal Event!

22 May Door: Nuka & River

Elk jaar gaan we met één of meerdere honden naar Animal Event. Dit jaar hebben we ervoor gekozen om alleen Raya mee te nemen. Het zou voor haar de ...

Lees het hele artikel
Van één tot zes maanden Geef koekje! x

Van één tot zes maanden

31 July Door: Nuka & River

Een heel andere blog dan jullie van me gewend zijn, maar misschien wel net zo leuk! Raya is ondertussen alweer zes maanden oud en ik wilde graag een blog ...

Lees het hele artikel
De Siberische husky: werk, show en standaard Geef koekje! x

De Siberische husky: werk, show en standaard

19 June Door: Nuka & River

Sinds Raya bij ons is komen wonen, hebben we drie Siberische Husky’s in huis. Nuka, River en Raya zijn echter wel alle drie totaal verschillende husky’s! Hoe dat zo? ...

Lees het hele artikel
Veelbesproken, de Furminator Geef koekje! x

Veelbesproken, de Furminator

7 April Door: Nuka & River

Veel van jullie zullen ongetwijfeld wel eens van de Furminator gehoord hebben. Dit zou dé oplossing zijn tegen het verharen van je hond. Maar niets blijkt minder waar. Nuka ...

Lees het hele artikel