Zoeken
Generic filters
Exact matches only

De zoektocht naar de perfecte muilkorf

23 June
x
Wat is dit?

Een verantwoordelijke hondeneigenaar zijn kan soms nog knap lastig zijn. Hoe vind je bijvoorbeeld de perfecte muilkorf voor jouw hond? 1 die goed past en geen discomfort veroorzaakt. Als ie er dan ook nog een beetje leuk uitziet hebben we het totale plaatje.

De muilkorven in de meest bekende dierenwinkels vallen hierdoor al af. Ze zien er en niet uit en door Beau zijn dikke kop passen ze helaas ook niet. Op naar de webshops dan maar! In deze blog neem ik jullie mee in onze zoektocht naar de perfecte muilkorf voor Beau.

Een goede pasvorm

Het allerbelangrijkste aan een goede muilkorf is natuurlijk de pasvorm. Als jouw hond erg veel last heeft van de korf kun je het nog zo goed aanleren maar dan blijft het vervelend. Hoe weet je nou wanneer een muilkorf goed past? Allereerst is het belangrijk dat de hond alles kan wat hij normaal gezien ook zou kunnen zonder muilkorf (op bijten en verwonden na dan). Daarom is het belangrijk dat een muilkorf een cilinder vorm heeft zodat de hond genoeg ruimte heeft om zijn bek te openen en zijn tong naar buiten te steken.

Daarnaast is het heel belangrijk dat de korf niet rust op de kin en of de ogen aanraakt. Makkelijker gezegd dan gedaan wanneer je online een muilkorf wil bestellen. Dus we gaan de kop van Beau opmeten om een geschikte maat te vinden. Bij het opmeten van de kop ga je 6 dingen opmeten:

  1. Lengte
  2. Omvang; Let op de omvang moet gemeten worden met de mond een beetje open
  3. Ooglijn; Dit is de afstand van de ooglijn tot achter de oren
  4. Nekomvang; Startend achter de oren
  5. Breedte; Neus breedte
  6. Hoogte; Let op de snuit hoogte moet gemeten worden met de mond een beetje open


Hoe meet je een muilkorf aan?

Soorten muilkorven

Nu we de juiste maat muilkorf voor Beau weten kunnen we opzoek naar een geschikte muilkorf. De keuze is reuze maar welke type muilkorf is nu het beste? Hieronder schrijf ik over de voor en nadelen van de verschillende muilkorven.

Basket muilkorf

Een zogeheten basket muilkorf is een vierkant of rechthoekige muilkorf. Dit is eigenlijk ook direct de meest bekende muilkorf en is verkrijgbaar in volledig metaal, leer en kunststof. Het meest bekende en populaire merk basket muilkorf is de Baskerville:

Nadeel: kies je voor een basket muilkorf van metaal? Dan kan het metaal  in de zomer erg heet worden en in de winter erg koud. Hierdoor kan de snuit brand- of vrieswonden krijgen. Het kunststof lost dit probleem op maar gaat sneller kapot.

Voordeel: Een basket muilkorf is echt in alle soorten en maten te vinden. Het geeft de hond genoeg bewegingsvrijheid en ademruimte. De hond kan snoepjes aanpakken en goed ademen in een basket muilkorf

Bij het aanschaffen van een basket muilkorf is het belangrijk om 1 te zoeken waarbij er een stoffenbescherming zit op het stuk waarop de korf rust op de neus. Dit om te voorkomen dat de hond schuur-, vries- of brandwonden krijgt.

Gesloten leren muilkorf

Naast een leren basket muilkorf kun je er ook voor kiezen om een gesloten leren korf te gebruiken. Het is niet zo dat de korf volledig dicht zit maar de gaten die aanwezig zijn, zijn veel kleiner dan die bij een geweven masker.Kerbl Lederen muilkorf

Nadeel: doordat het oppervlakte veel geslotener is heeft de hond minder ademruimte dan bij een basket muilkorf. Dit kan in de zomer ervoor zorgen dat de hond sneller oververhit raakt. Het is moeilijker om je hond te belonen voor goed gedrag door middel van eten door de kleine openingen.

Voordeel: op bovenstaande nadelen na heeft de gesloten korf dezelfde functie als de basket muilkorf. Ook is de kans dat een gesloten korf breekt veel kleiner dan van een basket muilkorf doordat hij minder kwetsbare punten heeft. Qua uiterlijk vind ik een gesloten korf persoonlijk mooier staan.

Snuitje

De naam verklapt het al een beetje maar een snuitje is niet geschikt om te gebruiken als alledaagse muilkorf. Je hebt ze vast wel eens zien liggen bij de dierenarts, de stoffen snuitjes die de bek dicht forceren. Heel fijn voor de dierenarts om er snel voor te zorgen dat hij/zij veilig is! Maar voor de hond in het alledaags gebruik absoluut niet geschikt.beeztees veiligheids snuitje

Nadeel: doordat de snuit dicht wordt geforceerd kan hij weliswaar niet bijten maar ook niet hijgen. Daarnaast is het comfort van een snuitje minimaal doordat de hond niet vrij kan bewegen.

Voordeel: wanneer je een snuitje gebruikt waarvoor het is gemaakt (korte momenten om veiligheid te vergroten) is het een zeer prettig instrument!

De perfecte korf voor Beau

Met bovenstaande voor en nadelen heb ik gekozen voor een basket muilkorf die volledig op maat wordt gemaakt via Etsy. Het is weliswaar een muilkorf gemaakt vanuit Biothane wat ervoor zorgt dat hij niet volledig bijt veilig is maar dit is voor Beau niet een probleem. Deze specifieke verkoper Khaos Kollars maakt dezelfde muilkorven ook van leer wat ze wel volledig bijt veilig maakt. Ik kies zelf voor een Biothane korf omdat ze makkelijker te reinigen zijn en Beau niet bijt gevaarlijk is.

De korf is besteld en het contact met deze verkoper verloopt tot nu toe ontzettend prettig! Ik houd jullie op de hoogte van het proces via Instagram.

De muilkorf aanleren

Heb jij nou ook een muilkorf gekocht en wil je jouw hond graag aanleren om deze te dragen? Leo heeft een heel leuk artikel geschreven over het aanleren van het dragen van een muilkorf. Door er een leuk spelletje van te maken zorg je ervoor dat jouw hond geen problemen gaat hebben met de muilkorf!

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Beau

3 recepten voor heerlijke hondenijsjes! Geef koekje! x

3 recepten voor heerlijke hondenijsjes!

6 September Door: Beau

Zelf hondenijsjes maken, het is niet alleen leuk, maar ook veel makkelijker dan je zou denken! Het is in Nederland regelmatig erg warm in de zomer en de komende ...

Lees het hele artikel
Op vakantie met een gevoelige hond Geef koekje! x

Op vakantie met een gevoelige hond

20 June Door: Beau

Op vakantie met een gevoelige hond. Op vakantie gaan dat is toch wel echt een van de leukste dingen die er is. Ik kijk echt uit naar onze vakantie, ...

Lees het hele artikel
Nieuwe mensen maatjes voor Beau Geef koekje! x

Nieuwe mensen maatjes voor Beau

5 May Door: Beau

Een tijdje geleden schreef ik een blog over veranderingen in het leven van een hond. Ik schreef die blog naar aanleiding van de emotionele achtbaan waar Beau en ik ...

Lees het hele artikel
Wandelen met een reactieve hond Geef koekje! x

Wandelen met een reactieve hond

17 November Door: Beau

Boswandeling met Beau Dit weekend liep ik met Beau in het bos zoals wij dit wel vaker doen. Het nadeel aan veel Nederlandse bossen is dat alles gedeeld moet ...

Lees het hele artikel