Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Hoe om te gaan met een onzekere hond? Een paar tips!

12 June
x
Wat is dit?

Toen wij besloten om op zoek te gaan naar een hond, en daarbij ook de optie van adopteren meenamen, wisten we dat dit laatste voor extra uitdaging kon zorgen. Niet dat een pup altijd makkelijk is, maar een ouder hondje adopteren die al wat heeft meegemaakt is toch anders. Gelukkig is Bella echt een schat van een hond, maar ook zij heeft nog wat hulp nodig. Doordat zij als 3 maanden oude pup van straat is gehaald en de daaropvolgende 15 (!) maanden alleen in een shelter in Griekenland heeft gezeten, is de ‘socialisatie-fase’ volledig overgeslagen.

In deze blog deel ik graag alle tips die wij toepassen om haar hierin te begeleiden en te leren dat sommige dingen niet zo eng zijn als dat ze lijken.

Let op: deze tips zullen niet perse voor elke hond werken en wij zitten zelf ook nog in de leer-fase, maar dit is wat tot nu toe werkt voor ons en Bella!

Hondentaal

Dat honden vooral communiceren middels lichaamstaal wisten wij wel, maar nu we Bella hebben zien we pas hóeveel effect jouw lichaamstaal echt heeft maar ook hoeveel Bella vertelt door haar lichaamstaal. Ik vind het echt heel interessant om hier steeds meer over te leren. Wat betekent de stand van haar oren? Waarom staart ze me soms aan terwijl ik op de bank zit? Wat vertelt ze me door de stand van haar staart? Wat bedoelt ze als ze naar me toe komt lopen, gaat zitten, staart en weer wegloopt? Ik zal hier in deze blog niet te diep op ingaan, maar dit is wel goed om in gedachten te houden bij het omgaan met een onzekere hond. Want met hun lichaamstaal vertellen ze je zo veel!

#1 Socialiseren met andere honden

Bella heeft dus eigenlijk nooit leren omgaan met andere honden. Hierdoor gaat ze direct in de verdediging wanneer ze een andere hond ziet. Haar verdediging ziet er zo uit: rugharen schieten overeind, ze sprint op de hond af, laat haar tanden zien en gaat grommen/ blaffen. Waarna ze met haar staart tussen de benen terug rent naar ons. Giga stressmoment dus voor haar! Tijdens het wandelen in het bos loopt ze gewoon los – ze luistert echt goed en let ook op ons dus dat is fijn. Maar er zijn ook momenten dat een enthousiaste hond heel hard op haar afrent. Waardoor zij angstig wegrent. Nóg groter stressmoment voor haar! Om dit te voorkomen/ in goede banen te leiden/ haar te leren dat andere honden niet eng zijn doen we het volgende:

  • Regelmatig een wandeling maken samen met een andere hond, steeds dezelfde, zodat zij aan haar went en van haar kan leren. Hierdoor leert ze spelen, van zich ‘afbijten’ wanneer een hond te ver gaat en leert ze dat andere honden leuk zijn óf dat ze deze gewoon kunt negeren als ze er geen zin in heeft.
    Onzekere hond socialiseren met andere honden
  • We strooien voertjes op de grond wanneer we wandelen aan de riem en zij ziet een andere hond. Zij negeert de hond – want voertjes snuffelen en eten! – en door langzaam door te lopen zijn we er voorbij voordat zij er erg in heeft. Ook associeert zij nu steeds vaker “het zien van een hond is wat lekkers krijgen!”. Dit werkt goed, want als ik voertjes vergeet mee te nemen en ze ziet een hond kijkt ze mij vol verwachting aan…
  • Wanneer ze los loopt en ze ziet een andere hond probeer ik haar naast me te houden. Wanneer ze naar me kijkt wordt ze beloond. Natuurlijk werkt dit niet altijd en zijn er momenten dat er interactie is tussen haar en een andere hond. Dit vind ik ook niet erg, zolang zij er maar geen last van heeft! Deze interacties wisselen heel erg; de ene keer is het erop afrennen en dan snuffelen, de andere keer wordt ze achterna gezeten, of ze verstijft en durft er niet langs. Ik heb nog geen 100% garantie formule gevonden maar wij gaan óf de situatie uit zodat ze naar ons kan komen, óf we gaan tussen haar en de ‘bedreiging’ in staan om haar in beweging te krijgen.Helaas merken we nog wel dat niet iedere hondeneigenaar lichaamstaal herkent. Dat wanneer Bella met haar staart tussen d’r benen en een lage kop heel hard wegrent, hun hond daar achteraan gaat en die eigenaren denken dat ze ‘lekker aan het spelen’ zijn.
    Lieve mensen, loop door en roep je hond even bij je ajb.

#2 Trainen op focus

Doordat heel veel nieuw is voor Bella heeft ze ook echt een korte concentratieboog. Wij hebben niet perse de intentie om met haar heel veel te trainen (bijvoorbeeld jachttraining of behendigheid), maar vinden het wel belangrijk dat ze ons als focuspunt houdt en als ‘veilige haven’ ziet. Dit oefenen wij middels een paar dingen:

  • Touch. De ‘touch’ hebben we geleerd tijdens onze eerste training bij Woofexperience Hondenschool en werkt voor ons heel goed. We gebruiken deze bijvoorbeeld als ze niet luistert naar “hier” – zo’n handgebaar vindt ze toch wat interessanter -, als ze aan de verkeerde kant van een lantaarnpaal loopt en niet snapt hoe ze er omheen kan of als ze over iets nieuws/ spannends moet lopen.
  • Wachten. In de wijk is heel veel gaande, veel geurtjes en geluiden. Omdat wij het belangrijk vinden dat ze niet zomaar de weg oversteekt, leren we haar te wachten. Zij verlegt haar focus op diegene die haar uitlaat en gaat zitten. Ook fijn om te gebruiken wanneer er een kat oversteekt, een hond verderop loopt of om haar even uit een spannend moment te halen.
  • Verstoppen of stilstaan. Steeds vaker gaan we gewoon even stilstaan als Bella losloopt en haar ding doet. Of we gaan net even om het hoekje staan. Dit is met name voor haar een goede oefening omdat ze dan weer even weet dat zij op ons moet letten.

#3 Af en toe een klein ‘duwtje’ in de juiste richting

Bella is een onzekere maar ook slimme en nieuwsgierige hond die zich af en toe als een diva’tje kan gedragen. Dit levert soms hele grappige situaties op en aan ons dan de taak om geduldig te blijven, haar niet te helpen en blijven aanmoedigen. Natuurlijk doen we dit niet bij situaties wanneer ze iets een beetje eng vindt, maar wel bij bijvoorbeeld een nieuw hersenwerk speeltje.

Ik had laatst dat speeltje van de foto gekocht en aan haar gegeven met beloning erin. De schuif had ze zo open. De rest vond ze een beetje gek, dus Bella ging zitten en mij aankijken. Dan weer even naar dat ding. Dan weer naar mij. Alsof ze wilde zeggen “joh, geef me gewoon die snoepjes dit kan ik toch helemaal niet!” Na een paar minuten aandringen en laten zien waar de beloning lag had ze 1 dopje eraf gekregen! Maar, toen vond mevrouw het genoeg en ging ze liggen slapen. Helemaal prima natuurlijk! 3 uur later horen we opeens wat ‘lawaai’ en heeft ze tóch alle voertjes kunnen vinden! Nu vindt ze het heel makkelijk en duwt ze die dopjes er in 1x af, haha.

Voerpuzzel Geduld & liefde

Vaak hoor je dat je angstige honden geen aandacht moet geven, want dan kunnen ze denken dat “er écht iets ergs aan de hand is!”. Wij doen dit niet. Bella is een hele aanhankelijke hond en wij willen graag dat ze ons als veilige haven ziet. Dat ze niet wegrent en verstopt, maar bij ons komt en dan getroost wordt. Dus als ze iets heel spannend vindt, nemen wij de tijd voor haar. We doen het rustig aan, ze mag zelf ontdekken en snuffelen, we trekken haar niet mee omdat ‘we haast hebben’ en ze krijgt gewoon een dikke knuffel als we uit de spannende situatie zijn.

Wij hebben nog veel te leren, maar krijgen zó veel terug van slimme, lieve Bella dat we het helemaal niet erg vinden! Het is ook echt heel fijn om progressie te zien bij haar. Het verschil met de eerste week en nu, 8 weken later, is echt heel bijzonder!

Hebben jullie nog tips/ tricks die voor jullie goed werkt? Ik ben benieuwd!

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Bella Pepper

Bella voor het eerst op een camping! Geef koekje! x

Bella voor het eerst op een camping!

23 November Door: Bella Pepper

Het is alweer een tijdje geleden, maar afgelopen zomer hebben wij Bella voor het eerst voor een paar weken meegenomen naar de camping! En wát een avontuur was dat… ...

Lees het hele artikel
Bella’s gouden mandje… Geef koekje! x

Bella’s gouden mandje…

18 May Door: Bella Pepper

“Eindelijk. Ik ben thuis! Wat een avonturen heb ik meegemaakt afgelopen maanden… Sinds ik een pup ben heb ik in Griekenland in een asiel gezeten. Ik kreeg hier niet ...

Lees het hele artikel