Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Kijk eens naar je hond, deel 4

29 January
x
Wat is dit?

Deze blog gaat over hoofdstuk 4, Aan de slag!, het laatste hoofdstuk van het boek ‘Kijk eens naar je hond’ van Monique Bladder. In dit hoofdstuk krijg je als hondengeleider de laatste handvatten om zelf aan de slag te gaan met het gedrag van je hond.

Laatste informatie

In dit hoofdstuk wordt er beschreven hoe je zelf aan de slag kunt gaan. Daarvoor heb je de informatie nodig uit de voorgaande hoofdstukken. De belangrijkste informatie wordt nog even herhaald en verder aangevuld. Zo wordt er beschreven welke hulpmiddelen je eventueel kunt gebruiken. Voorbeelden van hulpmiddelen zijn medicatie of voedingssupplementen en het gebruik van een tuigje of muilkorf. Ook worden er verschillende trainingsmethoden beschreven.

Plan van aanpak

Voor je zelf aan de slag gaat, moet je eerst een plan van aanpak maken. In het laatste deel van dit hoofdstuk wordt beschreven hoe je dat kunt doen, gevolgd door een paar voorbeelden. Er staan voorbeelden beschreven van onder meer agressie naar mensen/honden buitenshuis, agressie naar mensen binnenshuis en angst voor geluiden.

Het laatste voorbeeld, angst voor geluiden, heb ik met extra aandacht doorgelezen. Hier wordt er gekeken naar geluiden zoals onweer en vuurwerk. Vuurwerk was afgelopen jaarwisseling voor Sennah een groot probleem, dus misschien dat ik hier later nog wat mee kan!

Bijlagen

Na hoofdstuk 4 zit er nog een klein hoofdstukje met bijlagen. Deze bijlagen kun je gebruiken als je aan de slag gaat met je hond. Wat staat er dan bijvoorbeeld in?

Je vindt er o.a. een checklist voor de ladder van agressie. Hier kun je de verschillende signalen van de lichaamstaal afvinken.

Ook staat er beschreven hoe je bepaalde hulpmiddelen kunt aanleren, zoals de bench en de muilkorf. Mocht je hond nog nooit een muilkorf hebben gedragen, dan kun je dat dus aanleren via de werkwijze in de bijlage.

Wat ook in de bijlagen staat zijn overlevingsvaardigheden. Dit zijn ’trucjes’ die je je hond kun aanleren om zijn aandacht van een prikkel weg te halen en terug te brengen bij de baas.

Al met al interessant en verrassend!

Kijk eens naar je hond – Monique Bladder

Ik las dit boek uit interesse voor honden en had niet het doel om aan de slag te gaan met het gedrag van Sennah. Ik vond het niet een boek dat je makkelijk weg leest. Hierdoor had ik er soms moeite mee om verder te lezen.

Ik denk dat als je echt het gedrag van je hond wilt veranderen, je makkelijker door dit boek komt dan wanneer je dit boek alleen als aanvullende theorie leest.

Dus wil je echt aan het gedrag van je hond werken, dan denk ik dat je dit boek daar heel goed bij kunt gebruiken. Het is een zeer leerzaam boek met veel informatie, met handige tips en bijlages.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Sennah

Hersenwerken met je hond Geef koekje! x

Hersenwerken met je hond

8 April Door: Sennah

Hersenwerken met je hond. Sennah doet aan Hersenwerken. Een leuk en uitdagende manier van werken met je hond. Maar wat is dat nou eigenlijk, Hersenwerk voor honden? En hoe ...

Lees het hele artikel
Van houten puzzels naar Hersenwerken Geef koekje! x

Van houten puzzels naar Hersenwerken

1 March Door: Sennah

Sennah is De Blije Braverd als het gaat om de manier van Hersenwerken. Maar waren wij wel echt aan het Hersenwerken? Wat is Hersenwerken? En wat is een Blije ...

Lees het hele artikel
Djairo had een levershunt Geef koekje! x

Djairo had een levershunt

21 December Door: Sennah

Dit keer geen blog over Sennah maar over onze vorige hond Djairo. Een hondje met een speciaal plekje in mijn hart. Djairo heeft op jonge leeftijd en in een ...

Lees het hele artikel
Vuurwerk, het is weer zover Geef koekje! x

Vuurwerk, het is weer zover

25 November Door: Sennah

Hoe is het dit jaar met Sennah en zijn vuurwerk angst? Tijdens de jaarwisseling van 2018 -2019 bleek Sennah heel angstig. Met wat hulpmiddelen kwamen we de maanden door. ...

Lees het hele artikel