Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Kijk eens naar je hond, deel 3

8 December
x
Wat is dit?

Deze blog gaat over hoofdstuk 3, Kenmerken van een scala ongewenst gedrag, van het boek ‘Kijk eens naar je hond’ van Monique Bladder. In dit hoofdstuk wordt er dieper ingegaan op het ongewenste gedrag en de kenmerken van ongewenst gedrag.

Ongewenst gedrag

In dit hoofdstuk worden vier categorieën van ongewenst gedrag beschreven. Agressie, Ander gedrag dan agressie voortkomend uit angst, Compulsief gedrag en Prooigedrag. Elke categorie heeft zijn eigen kenmerken en oorzaken.

De tweede categorie, Ander gedrag dan agressie voortkomend uit angst, heeft mij veel informatie opgeleverd die ik kan gebruiken bij het begeleiden van Sennah. Sennah heeft namelijk last van vuurwerkangst. Hierover later meer in een aparte blog!

In de categorie Compulsief gedrag staat informatie die ik even in mijn achterhoofd houd. Compulsief gedrag kan ontstaan uit chronische stress en angst. In dit stukje staat een opsomming van gedrag dat stereotype is voor compulsief gedrag. Sennah laat enkele van deze gedragingen zien. Zoals beschreven in het boek, kan dit heel normaal gedrag zijn zolang de hond dit gedrag af en toe laat zien. Ik maak mij nu ook nog geen zorgen, maar gezien Sennahs vuurwerkangst wil ik dit wel goed in de gaten houden.

Ook wordt er gekeken naar de relatie tussen agressie en medische factoren. Het stuk over lever- en urinewegafwijkingen was voor mij een en al herkenning. Onze vorige hond had namelijk een Levershunt. Hij heeft hierdoor een paar toevallen gekregen en was als gevolg daarvan agressief naar ons. Helaas hebben wij daarom een ander thuis voor hem moeten zoeken.

Analyse

Na alle categorieën van ongewenst gedrag wordt er alvast even vooruitgekeken naar het zelf aan de slag gaan met je hond. Dit gebeurt door middel van vijf vragen waarmee je een analyse kunt maken van het gedrag van je hond. Met verschillende voorbeeldsituaties wordt er per vraag een opsomming gegeven van de verschillende vormen van ongewenst gedrag . Deze voorbeelden zijn zeer nuttig. Het voorbeeld Angst voor geluiden en niet-sociale prikkels trok mijn aandacht. Dit sluit aan bij Sennahs angst voor vuurwerk.

Extra aandacht

Als laatste wordt er in dit hoofdstuk nog extra aandacht gegeven aan honden met speciale eigenschappen. Hierbij moet je denken aan honden uit het buitenland, hoog risico-honden en oudere honden. Voor hondeneigenaren met een hond die tot deze groep behoort, is dit extra achtergrondinformatie voordat je echt met je hond aan de slag gaat.

Leerzaam hoofdstuk

De vorige delen van het boek las ik uit interesse voor honden. Hoofdstuk 3 werd onverwacht wat leerzamer door Sennahs vuurwerkangst. Erg interessant! De informatie over de vormen en uitingen van angst kan ik nu gebruiken om samen met Sennah te werken aan zijn angst.

In deel 4, Aan de slag, worden de verschillende mogelijkheden beschreven om zelf aan de slag te gaan met je hond. Hierover meer in een volgende blog!

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Sennah

Hersenwerken met je hond Geef koekje! x

Hersenwerken met je hond

8 April Door: Sennah

Hersenwerken met je hond. Sennah doet aan Hersenwerken. Een leuk en uitdagende manier van werken met je hond. Maar wat is dat nou eigenlijk, Hersenwerk voor honden? En hoe ...

Lees het hele artikel
Van houten puzzels naar Hersenwerken Geef koekje! x

Van houten puzzels naar Hersenwerken

1 March Door: Sennah

Sennah is De Blije Braverd als het gaat om de manier van Hersenwerken. Maar waren wij wel echt aan het Hersenwerken? Wat is Hersenwerken? En wat is een Blije ...

Lees het hele artikel
Djairo had een levershunt Geef koekje! x

Djairo had een levershunt

21 December Door: Sennah

Dit keer geen blog over Sennah maar over onze vorige hond Djairo. Een hondje met een speciaal plekje in mijn hart. Djairo heeft op jonge leeftijd en in een ...

Lees het hele artikel
Vuurwerk, het is weer zover Geef koekje! x

Vuurwerk, het is weer zover

25 November Door: Sennah

Hoe is het dit jaar met Sennah en zijn vuurwerk angst? Tijdens de jaarwisseling van 2018 -2019 bleek Sennah heel angstig. Met wat hulpmiddelen kwamen we de maanden door. ...

Lees het hele artikel