Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Kijk eens naar je hond, deel 2

14 October
x
Wat is dit?

Deze blog gaat over hoofdstuk 2, Hoe ontstaat gedrag dat je niet wilt, van het boek Kijk eens naar je hond. In dit hoofdstuk wordt beschreven welk gedrag bij de hond hoort en op welk gedrag je als begeleider nog invloed hebt.

Gedrag dat bij je hond hoort

Raskenmerken, de aanleg en persoonlijkheid van je hond hebben invloed op zijn gedrag. Wat hier ook invloed op heeft is het leven van de moederhond tijdens de dracht. Deze factoren bepalen allemaal het karakter van de hond, nog voordat hij/zij bij jou thuis woont.

In dit hoofdstuk worden de raskenmerken per rasgroep beschreven. Onder elke groep staat een kleine uitleg over wat de oorsprong van het ras is. Hier kun je gedrag van je hond in herkennen. Dit is gedrag dat bij je hond hoort.

Sennah

Sennah is een Border Collie x Labrador. In de kenmerken van deze twee verschillende rasgroepen zou ik Sennah kunnen herkennen. Waar ik hem vooral in herken, is de beschrijving van de retrievers (labrador). ‘Alle honden binnen deze groep zijn oorspronkelijk gefokt voor de jacht. Vooral voor het terugbrengen van aangeschoten wild. Dat betekent dat voor alle honden binnen deze groep geldt dat deze honden goed moet leren om terug te komen wanneer je daarom vraagt. Zodat ze zelf niet op jacht gaan’.

Dit is, en misschien wel blijft, een aandachtspuntje bij Sennah. Als er iets is waar Sennah graag naartoe wilt dan komt hij niet terug als ik hem roep. Vaak zie ik het al aankomen, dan heeft hij zijn keus al gemaakt en is hij niet meer te stoppen. Zo gaat Sennah bij de ‘kom hier’ oefening bij cursus (bijna) altijd eerst iedere hond Hallo zeggen en komt dan pas naar mij toe.

Beïnvloedbaar gedrag

Na de raskenmerken wordt het gedrag beschreven waar je als begeleider nog wel invloed op kan hebben. Vaak kun je gedrag aanleren of sturen door met je hond te werken. Dat begint al op het moment dat je hond een pup is en net bij je komt wonen. Waar laat je hem mee kennismaken en hoe laat je hem er mee kennismaken? Wat leer je hem aan, wat leer je hem af? Deze keuzes maak je als begeleider voor je hond en zijn best belangrijk voor zijn ontwikkeling.

Wat hierbij ook een rol speelt is of het een leuke of nare ervaring is. Dit heeft invloed op hoe de hond in het vervolg op eenzelfde situatie zal reageren.

Aan het denken gezet

Door dit hoofdstuk ben ik gaan beseffen hoeveel invloed ik op het gedrag van Sennah kan hebben. Daar was ik mij al wel van bewust, maar het werkt anders dan ik dacht.

Wat mij bekend was is dat de energie van de begeleider (boos/stress/verdriet) invloed heeft op het gedrag van je hond. Maar in het boek word juist beschreven dat dit niet zo van invloed is. De invloed die je hebt zit meer in het bepalen van het leven van je hond. Jij kiest waar je heen loopt, waar de hond mag snuffelen, wanneer hij eet en met wie hij wel of juist niet mag spelen.

Deze beschrijving zette mij aan het denken. Ik had nog nooit zo naar het samenleven met een hond gekeken. Het gebeurt wel eens dat Sennah niet de kant op wil lopen waar ik heen wil, en eigenlijk negeer ik hem daar in. Terwijl er een goede reden voor hem kan zijn om daar niet heen te willen. Ik weet nog niet of ik hier wat mee ga doen, maar het heeft mij wel aan het denken gezet.

Leest makkelijker weg

Hoofdstuk 2 vond ik makkelijker te lezen dan hoofdstuk 1. Niet zo’n zware theorie maar meer over het leven van de hond. Dat maakte het vooral makkelijk lezen. Het was herkenbaar. Alle beginstappen van het opvoeden van een hond en de dagelijkse prikkels die ze vervolgens krijgen. Het is te vergelijken met je eigen situatie. Samen met het stukje over je eigen invloed op de hond, zorgde het ervoor dat het een interessant hoofdstuk was!

Deel 3: Kenmerken van een scala ongewenst gedrag, gaat dieper in op de verschillende soorten van ongewenst gedrag. Hier meer over in een volgende blog!

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Sennah

Hersenwerken met je hond Geef koekje! x

Hersenwerken met je hond

8 April Door: Sennah

Hersenwerken met je hond. Sennah doet aan Hersenwerken. Een leuk en uitdagende manier van werken met je hond. Maar wat is dat nou eigenlijk, Hersenwerk voor honden? En hoe ...

Lees het hele artikel
Van houten puzzels naar Hersenwerken Geef koekje! x

Van houten puzzels naar Hersenwerken

1 March Door: Sennah

Sennah is De Blije Braverd als het gaat om de manier van Hersenwerken. Maar waren wij wel echt aan het Hersenwerken? Wat is Hersenwerken? En wat is een Blije ...

Lees het hele artikel
Djairo had een levershunt Geef koekje! x

Djairo had een levershunt

21 December Door: Sennah

Dit keer geen blog over Sennah maar over onze vorige hond Djairo. Een hondje met een speciaal plekje in mijn hart. Djairo heeft op jonge leeftijd en in een ...

Lees het hele artikel
Vuurwerk, het is weer zover Geef koekje! x

Vuurwerk, het is weer zover

25 November Door: Sennah

Hoe is het dit jaar met Sennah en zijn vuurwerk angst? Tijdens de jaarwisseling van 2018 -2019 bleek Sennah heel angstig. Met wat hulpmiddelen kwamen we de maanden door. ...

Lees het hele artikel