Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Kijk eens naar je hond, deel 1

17 September
x
Wat is dit?

Van The Dog Pen kreeg ik het boek ‘Kijk eens naar je hond’ van Monique Bladder opgestuurd. Ik heb een deel van het boek al gelezen en wil jullie al graag laten weten wat ik ervan vind. Deze blog gaat over Hoofdstuk 1: Kijk eens naar je hond.

Kijk eens naar je hond

 

Het hoofdstuk begint met ervaringen van andere hondenbegeleiders. Zij vertellen hun verhaal over de problemen die ze hadden met hun hond en hoe ze hiermee aan het werk zijn gegaan.

Dan komt er een hoop theorie, die wordt verduidelijkt met foto’s. Bij de theorie over de lichaamshouding van de hond worden bijvoorbeeld de verschillende posities van de staart besproken. Hier zorgen de foto’s voor een duidelijk beeld van wat er wordt bedoeld.

Kijk eens naar je hond

Maar ook bij de uitleg van de ladder van agressie staat een duidelijk plaatje. Onderaan de ladder de eerste signalen, en bovenaan de signalen dat er kans is dat de hond gaat bijten. Ook de kleuren in de ladder maken het duidelijk. Groen is nog veilig voor de omgeving, maar in het rood loop je al gevaar.

De theorie is heel interessant, maar wel pittig om te lezen. Ik moest hier goed mijn aandacht bij houden om het allemaal goed te begrijpen. Ook omdat er verwijzingen in staan zoals ‘In deel 3 ga ik hier dieper op in’. Dit vind ik soms lastig lezen, ik zit dan net lekker in de theorie en eigenlijk wordt het onderwerp dan al, voorlopig, afgerond.

De theorie gebruiken in de praktijk

In dit hoofdstuk wordt er vooral aandacht besteed aan angstige honden en honden die veel stress ervaren. Nou herkende ik Sennah niet zo in de beschrijvingen, en ik dacht er niet veel aan te hebben. Toch kan ik wel wat met deze theorie. Ik kijk nu anders naar Sennah, maar ook naar de honden die wij op straat passeren. Hoe reageren ze op ons, hoe reageert Sennah op de andere hond. Ik let nu veel meer op dan hiervoor. Ik kijk naar stress-signalen en naar de lichaamshouding van Sennah of de andere hond en probeer hier dan op te reageren en naar te handelen. Dus ook al herken je je eigen hond er niet zo in, het is wel handige informatie!

Conclusie

Ik vind het een leuk boek. Als hondenliefhebber word ik hier heel blij van. Ik merk dat ik meer wil weten en ben benieuwd wat er verder in het boek wordt beschreven en welke onderwerpen nog aan de orde gaan komen. Ik hoop nog veel tips te lezen die ik kan gebruiken om Sennah te begeleiden in de omgang met andere honden. Maar ook om voor Sennah zelf een betere begeleider te worden!

Deel 2: Hoe ontstaat gedrag dat je niet wilt, is het volgende hoofdstuk. Hierover meer in een volgende blog!

Ben je nu al enthousiast geworden over dit boek? Online bestellen kan rechtstreeks bij Monique Bladder of bij Bol.com via onderstaand linkje:

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Sennah

Hersenwerken met je hond Geef koekje! x

Hersenwerken met je hond

8 April Door: Sennah

Hersenwerken met je hond. Sennah doet aan Hersenwerken. Een leuk en uitdagende manier van werken met je hond. Maar wat is dat nou eigenlijk, Hersenwerk voor honden? En hoe ...

Lees het hele artikel
Van houten puzzels naar Hersenwerken Geef koekje! x

Van houten puzzels naar Hersenwerken

1 March Door: Sennah

Sennah is De Blije Braverd als het gaat om de manier van Hersenwerken. Maar waren wij wel echt aan het Hersenwerken? Wat is Hersenwerken? En wat is een Blije ...

Lees het hele artikel
Djairo had een levershunt Geef koekje! x

Djairo had een levershunt

21 December Door: Sennah

Dit keer geen blog over Sennah maar over onze vorige hond Djairo. Een hondje met een speciaal plekje in mijn hart. Djairo heeft op jonge leeftijd en in een ...

Lees het hele artikel
Vuurwerk, het is weer zover Geef koekje! x

Vuurwerk, het is weer zover

25 November Door: Sennah

Hoe is het dit jaar met Sennah en zijn vuurwerk angst? Tijdens de jaarwisseling van 2018 -2019 bleek Sennah heel angstig. Met wat hulpmiddelen kwamen we de maanden door. ...

Lees het hele artikel