Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Je hond leren loslopen

6 April
x
Wat is dit?

Hoe leer ik mijn hond loslopen? Deze vraag zie ik vaak voorbij komen op internet. De antwoorden die vaak gegeven worden: direct als pup mee beginnen.

Je hond leren loslopen

Het is inderdaad het beste om daar meteen als pup mee te beginnen, maar ik heb dat met Tommy niet gedaan. Tommy is mijn eerste hond en hij was zo klein dat ik dat niet durfde. Toen hij in de puberteit kwam begon hij uit te vallen naar andere honden,  dus dat was ook niet het moment om daar mee te beginnen, Tommy moest eerst leren dat hij niet hoeft uit te vallen naar andere honden. Toen dat onder controle was, was daar het moment om te gaan oefenen.

Oefenen op het speelveldje

We begonnen op een omheinde speelplek voor honden. Als er niemand op het veld was ging ik daar met hem naartoe en nam de meest lekkere snoepjes voor hem mee. Hij ging snuffelen op het veld, ik liep weg en liet hem vervolgens naar me toekomen en beloonde hem dan met een snoepje. Ook verstopte ik me op het veldje zodat hij mij ging zoeken. Zo leerde hij om mij in de gaten te houden.

LEESTIP: Het versterken van een recall

Oefenen tijdens het wandelen aan de lijn

Tijdens het wandelen aan de lijn leerde ik hem ook het commando ‘op de stoep’, zodat hij begreep dat het niet de bedoeling was om zomaar de weg op te rennen.

Echt loslopen

Toen dat allemaal goed ging was daar het moment om hem ook buiten het speelveldje los te laten lopen. Dit doe ik dan voornamelijk op rustige plekken en bijvoorbeeld in het bos. De eerste paar keren vond ik dat echt wel spannend, want zou hij wel bij mij in de buurt blijven? En zou hij niet wegrennen als hij iets ruikt of ziet? Mijn angst was ongegrond, Tommy durft heel ver van me weg te rennen, maar kijkt heel vaak achterom om te controleren of ik er nog ben. Ook zorg ik dat ik altijd snoepjes bij me heb om hem te belonen als hij naar me toe komt. En dat weet hij, want hij komt regelmatig een snoepje halen. Ook wacht hij netjes als ik dat van hem vraag. Hij is eigenwijs en als ik hem vraag om terug te komen, doet hij dit niet altijd direct. Maar op het commando ‘wachten’ reageert hij wel altijd direct, dus als de situatie daar om vraagt, laat ik hem eerst wachten en loop ik rustig naar hem toe om hem bijvoorbeeld weer aan te lijnen.

LEESTIP: De beste snoepjes voor de hondentraining

Een aantal regels

Als je je hond graag los wil laten lopen, is het wel belangrijk om met een aantal regels rekening te houden, zodat andere mensen of honden geen last hebben van jouw hond. De belangrijkste heb ik op een rijtje gezet:

  • Zorg ervoor dat jouw hond geen mensen lastig valt. Jouw hond doet waarschijnlijk niets, maar mensen kunnen dit wel vervelend vinden.
  • Als je een hond gaat passeren die is aangelijnd, lijn jouw hond dan ook even aan. De andere hond kan angstig zijn of bijvoorbeeld net een operatie gehad hebben waardoor hij niet mag spelen.
  • Laat je hond alleen loslopen op plekken waar dit mag. Om de natuur te beschermen is het ook in bosgebieden niet overal toegestaan je hond los te laten lopen.

Een vrolijke hond!

Veel plezier met het trainen! Je hond zal je dankbaar zijn. Tommy geniet enorm van het loslopen, lekker rennen en ravotten!

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Tommy

Review: DogSuppy-supplement tegen jeuk Geef koekje! x

Review: DogSuppy-supplement tegen jeuk

3 January Door: Tommy

Tommy mocht voor The Dog Pen de supplementen van DogSuppy testen! Daar waren we heel blij mee, want het ging niet zo goed met Tommy. Hij had al 2,5 ...

Lees het hele artikel
De zoektocht naar het juiste voer Geef koekje! x

De zoektocht naar het juiste voer

13 December Door: Tommy

De zoektocht naar het juiste hondenvoer is niet altijd makkelijk. Lees maar mee hoe de zoektocht naar het juiste voer voor Tommy is verlopen en bij welk voer ze ...

Lees het hele artikel
Review Flamingo Krems hondenmand Geef koekje! x

Review Flamingo Krems hondenmand

28 October Door: Tommy

Tommy mocht de donkergrijze Krems hondenmand rechthoek van Flamingo testen! Dat komt precies goed uit, nu Tommy het in de nacht koud heeft in zijn mandje. Deze zachte fluffy ...

Lees het hele artikel
Hondenetiquette Geef koekje! x

Hondenetiquette

12 August Door: Tommy

Hondenetiquette? Ja, het bestaat en ik denk dat het belangrijk is dat zoveel mogelijk hondeneigenaren ze kennen, maar vooral ook toepassen. Regelmatig kom ik mede-hondeneigenaren tegen die zich er ...

Lees het hele artikel