Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Het versterken van een recall

17 May
x
Wat is dit?

De afgelopen dagen werken Beau en ik weer fulltime aan zijn recall. Na een incident waarin hij besloot achter rijdende auto’s aan te rennen zit hij dus ook weer fulltime aan de lijn. In deze blog neem ik jullie mee in het proces waarin ik ervoor zorg dat Beau uiteindelijk weer veilig van de lijn af kan!

Het aanleren van een recall

Voordat je hond van de lijn af kan moet er een commando aangeleerd worden waarin hij weet dat hij naar jou toe moet komen. Zo’n commando kun je aanleren aan een lange lijn zodat je de afstand kan vergroten. Daarnaast is het belangrijk om het commando eerst in allemaal verschillende scenario’s te testen voordat je jouw hond ook echt los laat.

Beau zijn commando is een fluitsignaal. Deze heb ik dan ook op bovenstaande manier aangeleerd en eigenlijk reageert hij hier 99.9% op. Die laatste 0.1% kwam vorige week aan de pas toen Beau een grotere motivatie had voor de rijdende auto’s dan zijn beloning en spel met mij.

Hoe zorg je er nou voor dat jij als eigenaar altijd de grootste motivatie voor jouw hond bent? Het antwoord is best simpel, een goede recall hangt af van de band die jij hebt met je hond. Zeker bij honden met een hoge jachtdrift is het extreem belangrijk dat de hond niks liever wil dan bij jouw zijn.

Het versterken van een goed aangeleerde recall begint dus met het versterken van jouw band met je hond.

Met de hand voeren

Om de band tussen mij en Beau te versterken zorg ik ervoor dat ik een grotere waarde voor hem krijg. Een mogelijkheid daarvoor is hem uit mijn hand voeren. Dan bedoel ik niet dat je op de grond gaat zitten en brokje per brokje geeft maar zijn maaltijden gebruikt voor trainingen. Dit kan zowel recall training zijn als het aanleren of versterken van andere commando’s.

Zelf neem ik zijn ontbijt brokken mee op onze ochtend wandeling. Gedurende de wandeling vraag ik hem om te focussen op mij en beloon ik hem extra wanneer hij dit uit zich zelf doet. Omdat hij nu minder rond rent door het aan de lijn lopen probeer ik de wandelingen uitdagend voor hem te maken. Hierbij gebruik ik wat mijn omgeving mij te bieden heeft. Bijvoorbeeld over lage hekjes springen of over een richel laten lopen.

Daarnaast gebruik ik de ochtend wandeling om al zijn commando’s te versterken, de recall training wordt hierbij wel extra benadrukt.

Spel als beloning

Voor sommige honden is er niks beters dan eten en andere honden halen meer voldoening uit een goed spel. Met Beau heb ik het geluk dat hij voor beide goed te porren is.

Om onze band te versterken speel ik veel met Beau. Zijn favoriete spelletjes zijn Tug of War en bal spelletjes, hij vindt het heerlijk om achter iets aan te zitten. Door zijn favoriete bezigheid in mijn voordeel te gebruiken voorkom ik dat hij dit pleziertje zoekt in het achtervolgen van andere dieren of voertuigen.

Het fijne aan spel gebruiken als beloning is dat je het op bijna elk gewenst moment kunt uitvoeren. Op mijn werkdagen heb ik vaak gedurende de dag weinig tijd voor Beau. Maar in mijn kwartiertjes koffie pauze kan ik net even lekker met hem naar buiten de tuin in om samen te spelen. Dit is voor ons beide een moment waar we echt naar uit kijken en zorgt ervoor dat onze band sterker wordt.

Ook bij spel probeer ik zijn bekende commando’s te versterken en uit te laten voeren in een omgeving die ook afleiding geeft voor hem.

Herhaling

Naast dat een sterke band dus heel erg belangrijk is moet je het commando ook gewoon constant blijven herhalen en versterken.

De reden dat Beau ervoor koos om het commando te negeren heeft deels ook te maken met dat ik het minder getraind heb de afgelopen tijd.

Daarnaast is het lezen van je hond ook een skill die je moet ontwikkelen. Ik zag de dag van het incident wel aan Beau dat hij niet helemaal met zijn hoofd bij het balspel was. Zijn neus was constant in de weer en hij werd erg afgeleid door de geluiden die van de weg afkwamen.

Op dat moment had ik de situatie beter moeten inschatten en hem moeten aanlijnen om het incident te voorkomen. Ook voor mij is dit echter nog een leerproces wat ik samen doormaak met Beau.

Een tip die ik zeker zou meegeven bij het hondentrainen is dat wanneer je merkt dat je hond zich anders gedraagt. Dat je dan het gene waar je mee bezig bent staakt. Bij twijfel nooit doen zeggen ze dan toch?

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Beau

3 recepten voor heerlijke hondenijsjes! Geef koekje! x

3 recepten voor heerlijke hondenijsjes!

6 September Door: Beau

Zelf hondenijsjes maken, het is niet alleen leuk, maar ook veel makkelijker dan je zou denken! Het is in Nederland regelmatig erg warm in de zomer en de komende ...

Lees het hele artikel
Op vakantie met een gevoelige hond Geef koekje! x

Op vakantie met een gevoelige hond

20 June Door: Beau

Op vakantie met een gevoelige hond. Op vakantie gaan dat is toch wel echt een van de leukste dingen die er is. Ik kijk echt uit naar onze vakantie, ...

Lees het hele artikel
Nieuwe mensen maatjes voor Beau Geef koekje! x

Nieuwe mensen maatjes voor Beau

5 May Door: Beau

Een tijdje geleden schreef ik een blog over veranderingen in het leven van een hond. Ik schreef die blog naar aanleiding van de emotionele achtbaan waar Beau en ik ...

Lees het hele artikel
Wandelen met een reactieve hond Geef koekje! x

Wandelen met een reactieve hond

17 November Door: Beau

Boswandeling met Beau Dit weekend liep ik met Beau in het bos zoals wij dit wel vaker doen. Het nadeel aan veel Nederlandse bossen is dat alles gedeeld moet ...

Lees het hele artikel