Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Is Dogsurvival een sport voor jou en je hond?

14 June
x
Wat is dit?

Is dogsurvival een sport voor jou en jouw hond? Wist je dat er ook een soort mudmasters voor jou en je hond is? Een hondensport die enorm in opkomst is, is de dogsurvival. Op steeds meer plekken in Nederland en België worden er evenementen georganiseerd waar men kan meedoen aan een dogsurvival en ook op social media wordt het steeds meer gepromoot. Als groot liefhebber van dogsurvivals, neem ik je mee in deze leuke sport! Ik vertel je wat dogsurvival precies is, wat je ervoor nodig hebt en voor wie het  toegankelijk is. Veel leesplezier!

Wat is dogsurvival?

Dogsurvival is een outdoor evenement waar je vaak een parcours van gemiddeld 5 kilometer gaat afleggen. Onderweg kom je obstakels of opdrachten tegen die je samen met je hond moet doen. Denk hierbij aan het kruipen onder een zijl door, door een sloot of stuk water heen of over obstakels heen zoals boomstammen of hooibalen met je hond. Onderdelen die er ook vaak in zitten, zijn je hond in een kratje te laten zitten en deze vooruit te trekken of je hond over een wip te laten gaan. Er zijn geen vaste richtlijnen voor welke onderdelen er in een dogsurvival moeten zitten, dus het is aan de locatie en de organisatie van de dogsurvival hoe zij het parcours inrichten.

Hardlopen

De stukken tussen de obstakels leg je hardlopend of canicrossend af. Het verschil tussen beiden, is de positie van de hond. Tijdens het hardlopen laat je de hond naast je rennen en is de lijn tussen jou en je hond ontspannen. Met canicrossen loopt jouw hond in een draf voorop en staat de lijn tussen jullie beiden gespannen. Jullie rennen in hetzelfde tempo, maar door de trekkracht van de hond, zul je in een hoger tempo kunnen hardlopen. Let op: hier heb je wel een andere uitrusting en training voor nodig. Meer hierover in het volgende hoofdstuk.

Dogsurvival in Nederland

Een aantal populaire dogsurvivals in Nederland zijn: Dogsurvival Zeewolde (juni/juli) en Dogsurvival Ede (februari/maart en oktober/november). Heb je nog geen beeld bij de inhoud van een dogsurvival? Neem dan een kijkje op ons instagram profiel! Hier vind je meerdere filmpjes en foto’s van dogsurvivalruns.

Wat heb je nodig voor een dogsurvival?

Elke dogsurvival stelt zijn eigen regelementen op. Zo is het vaak een vereiste dat je hond een goed passend tuig draagt waarbij de hond niet geremd wordt in zijn/haar beweging. Het kan best fysiek uitdagend zijn, daarom is het slim om zowel voor jezelf áls je hond in goede sportuitrusting aan de start te verschijnen.

Goed passend tuig

Zelf kies ik ervoor om canicrossend het parcours af te leggen. Kiwi of Ice steek ik daarom in een op maat afgesteld Freemotion harnas van het merk Non-Stop. Hun schouders kunnen hierin vrij bewegen en hun nek (en dus ademtoevoer) wordt niet afgekneld als ze gaan trekken. Een ander belangrijk aspect van dit tuig is dat het trekpunt boven hun staart zit, in plaats van op hun rug. Hierdoor krijgen ze geen last van hun rug, tijdens het trekken.
Het harnas is wat lastig aan te krijgen, doordat je eerst de kop erdoor moet steken en daarna nog een voor een de poten in het harnas moet steken. Maar het enorme voordeel is, dat je je hond hierdoor ook makkelijk kunt optillen aan het harnas en kunt begeleiden bij allerlei hindernissen.

Je hoeft niet voor zo’n geavanceerd harnas te kiezen, maar persoonlijk vind ik het wel een aanrader. Het is een heel allround harnas en zeker als je vaker sportief aan de gang gaat met je hond, is het een must-have. Tijdens wandelvakanties maken we er dankbaar gebruik van!

Heupgordel

Niet alleen ben ik zuinig op mijn honden, ook ben ik zuinig op mezelf! Dus voor mezelf maak ik gebruik van een heupgordel, welke eruit ziet als een klimbroekje, de Canix Belt van merk Non-Stop. Dit lichtgewicht harnast zit super comfortabel en kun je helemaal naar je eigen maat verstellen. Het voordeel van zo’n heupgordel, is dat deze niet kan verschuiven. Als je hond dus lekker aan de gang gaat, verschiet de band niet naar je onderrug. Dit kan je namelijk behoorlijk wat rugklachten opleveren en was het plezier slechts eenmalig. Ik raad je daarom aan om goed voor jezelf te zorgen op voorhand! Ook is het heel fijn dat je lekker je handen vrij hebt tijdens de dogsurvival, de lijn hoef je niet vast te houden namelijk.

Bungeelijn

Last but not least, de bungeelijn. Dit is het verbindingsstuk en de schokdemper tussen jouw heupgordel en het harnas van je hond. Tijdens het canicrossen, rekt deze uit, zodat jullie beiden wat meer ruimte krijgen. En zodra de spanning eraf gaat, krimpt de lijn weer wat in. Zelf maak ik gebruik van de Zero DC Canicross Line Pro. Je kunt m in allerlei kleuren kopen en dus matchen met je hardloopschoenen bijvoorbeeld!
Tip: voor Ice heb ik neon gele, omdat Ice ook een geel lintje aan zijn harnas draagt. Dit betekent dat hij een hond is die meer ruimte nodig heeft.

Is het voor iedereen toegankelijk?

Ja! In essentie is dogsurvival voor iedereen toegankelijk. Je bepaalt zelf het tempo voor jou en je hond. Het is niet slechts weggelegd voor atletische honden met sportieve baasjes. Ook als je minder sportief bent en je hebt een teckel die wel in is voor een uitdaging, dan kun je gewoon meedoen!

Bij de meeste dogsurvivals kun je opgeven in welke klasse je mee wilt doen. Er zijn verschillende klassen: de atletenklasse, de open klasse en de recreantenklasse.

  1. De atletenklasse is voor de echte sportievelingen onder ons. Deze vindt vaak in de ochtend plaats en iedere deelnemer en zijn hond zullen hun best doen het parcours en de hindernissen zo snel mogelijk te doorlopen. Een niet goed uitgevoerde hindernis, levert in veel gevallen een tijdstraf op. En de deelnemer die het snelste het parcours doorlopen heeft, wint een prijs.
  2. De open klasse is voor de sportieve deelnemers die het parcours snel gaan doorlopen, maar nog niet alle hindernissen even goed beheersen of niet voor de prijzen willen lopen.
  3. De recreantenklasse is voornamelijk voor het plezier en de beginnende deelnemers. Het is niet erg dat je het parcours niet hardlopend aflegt, hindernissen overslaat of er wat langer over doet. Tevens kun je hier vaak kiezen om met een groepje of als koppel de dogsurvival te doen. Uit ervaring weet ik dat dit heel gezellig is om te doen!

Kijk vooral realistisch naar jezelf en kies een klasse die bij je past! Het draait voornamelijk om plezier, dus als voor jou en je hond plezier is om zo snel mogelijk het parcours te rennen, schrijf je dan vooral niet in bij de recreanten en andersom.

Mijn ervaring met dogsurvival

Toen Kiwi 2 jaar was, heb ik voor het eerst kennis gemaakt met een dogsurvival. Ik deed dit samen met een vriendin en haar witte herder en we schreven ons in voor de koppelsrun van Dogsurvival Ede. Ik was uitgerust met een standaard heupgordel, een bungeelijn en Kiwi met een Ruffwear y-tuigje. Hiervoor had ik regelmatig de mudmasters gedaan, dus ik had een beetje ervaring op dat gebied, maar ik had het nog nooit met Kiwi gedaan. Eerste keer dogsurvival koppel

Hindernissen overwinnen

Van start tot finish genoten we van alle hindernissen! Onder het zijl door en door het doolhof vond Kiwi geen enkel probleem, maar het zitten in een bakje of kruiwagen, vond Kiwi niet geweldig. Ook mijn rug vond de standaard heupgordel niet geweldig, omdat deze steeds verschoof en ik lekker vanuit mijn onderrug voortgetrokken werd. Het kostte wel wat fysio bezoekjes, voordat we weer verder konden. Een goedkope heupgordel was dus duurkoop op de lange termijn.

Goede uitrusting is belangrijk

Nu 3 jaar later loop ik met Kiwi regelmatig in de open klasse en de atletenklasse als deze er is. Hij is erg goed geworden is alle hindernissen en laat zich moeiteloos overal doorheen loodsen. En dankzij onze huidige uitrusting, komen we allebei blessurevrij over de finish!

Met mijn medische wonder van bijna 10 jaar oud, Ice, loop ik niet op tempo. Ik check van te voren hoe het met hem gaat en hoe hij erin zit. Als ik hem inschrijf, doen we meestal recreantenklasse en doen we niet alle hindernissen. Hij hoeft van mij niet meer hoog te springen of dingen doen die hij niet wil doen. Het gaat me meer om de gezelligheid van de groep waar ik mee ben en om het feit dat Ice lekker een beetje mee dribbelt en een leuk sportief uitje heeft!

Met wie van de twee ik ook loop en in welke klasse ik ook loop, elke keer weer als we de finish bereiken, ben ik super trots op allebei mijn honden! Het is ontzettend gaaf om samen te werken met je hond, samen te groeien en samen plezier te maken. Mocht je twijfelen, dan zou ik je zeker aanmoedigen het een keer te proberen! En als je nog vragen hebt, stel ze gerust!

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Kiwi & Ice

We nemen een herplaatser als tweede hond Geef koekje! x

We nemen een herplaatser als tweede hond

10 May Door: Kiwi & Ice

Je hebt een leuke en sociale hond, maar op enig moment lijkt het je leuk er een gezellige viervoeter bij te nemen. Je kijkt nog eens diep in de ...

Lees het hele artikel