Zoeken
Generic filters
Exact matches only

In de auto met warm weer dodelijk voor honden

20 April
x
Wat is dit?

Het is nog niet eens 1 dag stralend mooi weer geweest en het is alweer zover: de eerste twee (!!) honden moesten uit de auto worden gered. Voor de meeste politiemensen en dierenliefhebbers is dit vreselijk frustrerend, en voor ons als hondenmensen dus ook. Met deze blog willen we proberen zo veel mogelijk mensen te bereiken om duidelijk te maken dat een hond in een auto achterlaten nooít een goed idee is.

Maar het raampje staat open

Een auto in de zon warmt zeer snel op. Je kunt je hond niet in de auto laten zitten. Ook niet met een raampje open. In een onderzoek van Stanford University is gebleken dat een auto in de eerste 15-30 minuten het meest opwarmt. Het raampje 4 cm open laten staan vertraagde het opwarmproces niet, en ook de uiteindelijke maximumtemperatuur was niet lager, dan wanneer het raam niet open had gestaan. In een proef met een SUV in de zon liep de temperatuur op tot 47 graden Celsius in 30 minuten, zelfs met alle 4 de ramen open.

Bij een reddingsactie in Nunspeet werd ook een hond uit de auto bevrijd waarbij er 2 ramen open waren gezet voor de hond. Wat de politie daar ook maar weer eens duidelijk maakte: het gevaar zit ‘m niet zozeer in te weinig zuurstof. Het gevaar voor jouw hond zit hem in de extreem hoge temperatuur van de auto.

honden met warm weer in de auto

Maar ik ben maar héél even weg

Juist in de eerste 15-30 minuten warmt de auto het snelst op. Zelfs al ben je maar heel even weg, je brengt jouw hond in gevaar door hem in de auto te laten zitten. Daarnaast weet je nooit wat er kan gebeuren. Heel even een boodschapje halen, kan uitlopen tot 15 minuten. Er zijn nu eenmaal dingen waar je geen vat op hebt. Wachttijden zijn er daar één van. Waar je wel vat op hebt is, of je er voor kiest om je hond mee te nemen of thuis te laten. Ben je met je hond onderweg op een warme dag? Breng jouw hond eerst thuis en ga dan boodschappen doen of wat je dan ook moet doen waarbij jouw hond niet mee kan.

LEESTIP: wanneer kun je jouw hond het beste thuislaten?

Maar de hond heeft voldoende water

Onlangs werd een dame uit een restaurant gehaald omdat ze haar Husky in de auto had achtergelaten. Mevrouw vond het onzin dat de politie er bij betrokken was en dat ze de hond uit de auto moest halen. Haar reden dat het wel goed zou gaan? De hond had een bak water in de auto. Wanneer je je hond in de warmte in een auto achterlaat met water, betekent het niet dat de temperatuur van de auto niet in korte tijd extreem oploopt.

Mensen moeten veel drinken met warm weer omdat wij mensen onze lichaamstemperatuur reguleren door te zweten. Dat verloren vocht moet worden aangevuld. Honden zijn geen mensen, honden zweten niet om hun warmte kwijt te raken. Honden kunnen hun lichaamstemperatuur laten dalen door te hijgen. Ze hijgen en ademen koelere lucht in om zo af te koelen. In een auto is er alleen maar warmere lucht omdat het in de auto zo heet is geworden. Hierdoor helpt hijgen niet meer om de hond af te koelen en raakt de hond oververhit. Oververhitting kan de dood tot gevolg hebben.

Maar de auto staat in de schaduw

Ook wanneer de auto in de schaduw staat op een warme dag kan de temperatuur snel oplopen. Je kunt je hond dus ook niet alleen laten in de auto als je je auto in de schaduw zet, of wanneer je zonwering aan de binnenzijde van je autoruit hebt zitten. Waarschijnlijk weet je zelf ook wel dat wanneer je jouw auto in de schaduw hebt staan op een warme dag, deze nog steeds oncomfortabel heet wordt aan de binnenkant. Zodra je je auto weer instapt is het veel te warm, zelfs voor jou als mens. Als je je hond opgesloten achterlaat in je auto, kan  hij zelf niet weg. Hij probeert door te hijgen af te koelen, dit helpt niet, de hond raakt in paniek en gaat nog meer lichaamswarmte creëren. Laat jouw hond dus ook niet in een auto achter die in de schaduw geparkeerd staat!

LEESTIP: wat kun je nog wél doen met jouw hond in de warmte?

Wees een verantwoorde eigenaar

Eigenlijk is het heel simpel: neem je verantwoording en zorg dat jouw hond veilig is. Laat jouw hond niet alleen in de auto achter. Zorg dat het binnen in huis lekker koel is en dat jouw hond daar voldoende water heeft en plekken om koel te liggen. Wil je jouw hond toch meenemen? Zorg voor een aangename temperatuur in de auto wanneer je rijdt en neem je hond vervolgens mee naar binnen. Is het een gelegenheid waar de hond niet welkom is? Vraag ze om een uitzondering te maken.

Wat je ook doet: laat jouw hond gewoon niet in een auto zitten.

Ik ga er vanuit dat er niemand is die een een hond heeft genomen om deze dood te zien gaan door oververhitting in een auto. Wees niet eigenwijs, denk niet dat het jouw hond niet zal overkomen. Neem gewoon maatregelen om te zorgen dat je jouw hond niet in deze situatie hoeft te brengen.

 

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Cannabis voor honden? CBDA nader toegelicht! Geef koekje! x

Cannabis voor honden? CBDA nader toegelicht!

27 September Door: Redactie

Je hebt wellicht al eens gehoord over het gebruik van cannabis (hennep) in natuurlijke behandelingen voor honden. In deze blog nemen we je mee in de wereld van de ...

Lees het hele artikel
De voor- en nadelen van hypoallergeen hondenvoer Geef koekje! x

De voor- en nadelen van hypoallergeen hondenvoer

19 January Door: Redactie

Hypoallergeen hondenvoer wordt vaak beschouwd als een goede oplossing voor honden die lijden aan voedselovergevoeligheid of allergieën. Het is speciaal ontworpen om de symptomen van deze aandoeningen te verminderen ...

Lees het hele artikel
De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining Geef koekje! x

De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining

19 September Door: Redactie

De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining. Wat zijn nu de allerhandigste beloningstasjes? Zelf gebruik ik dagelijks een beloningstas. Bij iedere wandeling en training (en zelfs in de tuin) ...

Lees het hele artikel
Past een Akita Inu wel bij mij? Geef koekje! x

Past een Akita Inu wel bij mij?

26 July Door: Redactie

Past een Akita wel bij mij? “Zo één wil ik ook!”, hoor ik mensen op straat zeggen als ze mij met mijn honden zien lopen, wijzend naar 1 van ...

Lees het hele artikel