Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Hondenpuzzel

25 March
x
Wat is dit?

Woof

Een paar weken geleden heb ik een operatie gehad. Hierdoor moest ik me heel rustig houden en mocht ik niet spelen, springen, rennen en al helemaal niet zwemmen. Mijn vrouwtje zag dat ik me een beetje ging vervelen en heeft toen na een tip van Sharon van Hondenkaravaan (mijn school) een puzzeltje gekocht.


Waarom een hondenpuzzel

Mijn vrouwtje zegt dat dit een leuke afwisseling is in mijn dagelijks leven. Het snuffelen en de concentratie die ervoor nodig is, maakt mij mentaal moe en geeft een voldaan gevoel. Het is een ontspanning die ook een inspanning vergt. Ook is het heel leuk om samen met het vrouwtje of het baasje te doen om zo een nog betere band te krijgen.

Puzzeltijd

Ik vond de doos alleen al enorm interessant en wat eruit kwam nog meer, zeker toen mijn vrouwtje sardientjes uit de pot haalde en bij me kwam zitten met de puzzel en die sardientjes! Eenmaal ‘geïnstalleerd’ mocht ik ze gaan zoeken in de puzzel. Ik snapte er helemaal niets van… Ik rook ze wel maar zag ze niet, ik zag alleen maar gekke rode en oranje torentjes die naar sardientjes roken.

Stap voor stap

Mijn vrouwtje maakte eerst nog een grapje dat ik dat toch wel moest snappen, ik sta in het rijtje van de top 5 slimste hondenrassen. Uiteraard wist ze dat ze me wel even uitleg moest geven en we zijn stap voor stap samen op zoek gegaan. Ik kwam er vrij snel achter dat ze onder de ‘torentjes’ liggen, maar wist nog niet hoe ik ze zou kunnen pakken, daar moest ik van het vrouwtje zelf over nadenken.

Tips van de ervaren puzzelaars

Mijn hondenvriendjes Pax en Memphis zijn ervaren puzzelaars en ik heb gevraagd of ze me een beetje wilden helpen om het iets leuker voor me te maken. Ze hebben zelf kisten vol puzzeltjes omdat ze een webshop hebben waar ze o.a. hondenpuzzels verkopen, die ze  natuurlijk eerst zelf uitproberen. Memphis denkt dat zijn vrouwtje het liefst stiekem haar boterhammen met pindakaas erin zou willen stoppen. Ik zou wel willen zien hoe ze deze er dan zonder handen ook weer uithaalt, whoohoof.

Puzzeltip van Memphis

Rebel, doe nooit direct of je het snapt. Dat deed ik wel en hoppa: ik kon zo naar puzzel niveau 3. Nee, neem dan Pax. Die houdt zich van de domme en wat krijgt hij! Niveau 1 en 2. Hij snackt zich een ongeluk terwijl ik mijn grijze massa moet laten werken. Ik zie hem dan gewoon knipogen naar mij, die boef. Is ook wel te zien hoor, want volgens de dierenarts moet hij toch een kilootje kwijt. Dus onthoud meis, niet te snel, dan geniet je het meest van je activiteit. Jouw vrouwtje mag je best even laten denken en met een beetje ondersteuning hier en daar is het een feestje om samen te doen. Want eerlijk is eerlijk: als mijn mensje mij zo loopt aan te moedigen en te juichen voel ik mezelf wel een ventje hoor. Daar kan stiekem geen bloemenperk tegenop. Of nou ja… haast niet dan! Liefs, Memphis.

Puzzeltip van Pax

Of ik nou een dopje moet weghalen, iets om moet duwen of gewoon het hele bord door de kamer moet gooien: ik kom toch wel bij mijn snoepjes.  Maar soms geeft het niet echt een lekker gevoel. Ik voel me dan zo… ja… hoe zeg je dat…. Onrustig, denk ik? Ik leef volgens de 3 V’s: Vrede, Vriendschap en Vreten. Anders dan Memphis, die van alles een competitie maakt. Zo vermoeiend. Maar als een puzzel te moeilijk is dan voel ik mij dus onrustig. Gelukkig voelt mijn vrouwenmens mij wel aan, want dan pakt ze een makkelijkere puzzel die ik wel snap en dan word ik weer rustig. Op maat puzzelen is belangrijk. Puzzel, maar doe het bewust! Je hersenen gebruiken moet lekker relaxed zijn. Heerlijk rustig puzzelen terwijl broertje heethoofd zich druk zit te maken met allerlei ingewikkelde constructies. Daar kan ik alleen maar om lachen. Tranquilo man, tranquilo!

Puzzeltips van Lady Rebel

De tips van Memphis en Pax hebben me goed geholpen! Ik ben samen met mijn vrouwtje gaan oefenen om de sardientjes te kunnen pakken. Dit is gelukt en ik kan het nu al helemaal alleen en heel snel (ook al gaf Memphis een hele goede tip om dat niet te doen, maar het is zo leuk). Samen met mijn vrouwtje hebben we alle tips opgeschreven voor als je ook wil gaan puzzelen. Ik vind het echt een aanrader voor een rustige dag, als het slecht weer is of als je even rustig aan moet doen.

  • Puzzel op maat, begin niet te moeilijk
  • Puzzel niet na een drukke dag
  • Bouw de puzzel samen met je hond op, zodat hij of zij weet dat jullie iets gaan doen
  • Help de hond op weg als het zelf niet lukt
  • Oefen regelmatig, maar niet te lang achter elkaar
  • Beloon de hond, ook bij kleine stapjes vooruit
  • Zorg voor sterk ruikende koekjes
  • Het is een uitdaging, maar zorg dat het leuk blijft voor de hondjes
  • Doe het samen, blijf er bij en geef alle aandacht aan de hond

Veel puzzelplezier!

Als je vragen hebt, kun je altijd reageren op mijn blog.

Woof, Lady Rebel

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Lady Rebel

Dog Influencer Geef koekje! x

Dog Influencer

21 March Door: Lady Rebel

Een dog influencer? Wat is dat? Ik ga het je in deze blog vertellen. Anderhalf jaar geleden heeft mijn vrouwtje mijn eigen Instagram account aangemaakt: @ladyrebelsmit  Instagram account hond ...

Lees het hele artikel
Rebel van de klas Geef koekje! x

Rebel van de klas

10 May Door: Lady Rebel

Woef, Toen ik een kleine pup was van 10 weken ben ik voor het eerst naar school gegaan. Omdat ik een Golden Retriever ben, dachten mijn mensen dat een ...

Lees het hele artikel
Date met Guus Geef koekje! x

Date met Guus

30 December Door: Lady Rebel

Woof Op zondag 10 november ben ik met mijn vriendje Guus gaan spelen op het hondenstrand in Noordwijk aan Zee. We moesten even naar een parkeerplek zoeken (het was ...

Lees het hele artikel
Lachende Lady Rebel Geef koekje! x

Lachende Lady Rebel

7 September Door: Lady Rebel

Woof Mensen en honden zijn al heel lang met elkaar verbonden, er is aangetoond dat dit al langer is dan 5000 jaar. Door de jaren heen is de mens ...

Lees het hele artikel