Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

Hondenbrokken als beloningssnoepje?

4 juni
x
Wat is dit?

Veel mensen vragen zich af of ze de reguliere brokken van de hond ook kunnen gebruiken als beloningssnoepje. Tijdens de hondentraining bijvoorbeeld. In deze blog vertellen we je wanneer het wel en wanneer het toch niet kan

Wat is een beloning?

Voor de hond is een beloning iets wat hij of zij krijgt na het goed opvolgen van een commando. De beloning moet iets zijn waar de hond blij mee is. In de hondentraining wordt er veel gewerkt met beloningen.

Iedere hond een andere motivatie

Nu is niet iedere hond hetzelfde en een beloning voor de ene hond, kan als een straf worden opgevat voor de andere hond. Stel je voor jouw hond is helemaal gek van stukjes (honden)knakworst. Normaliter train jij met knakworst en jouw hond denk dan ook dat er een stukje knakworst gaat komen. Nu heb je vandaag bedacht dat je jouw hond wilt gaan belonen met een stukje droog brood. Wat denk je? Is jouw hond blij met een stukje droog brood of voelt dit voor de hond juist als een straf (verwachting: knakworst, realiteit droog brood)

Niet voergericht

Er zijn ook voldoende honden die helemaal niet zo blij worden van een voerbeloning, die worden juist heel blij van hun favoriete speeltje die je ze als beloning toewerpt of waar je als beloning even met jouw hond mee speelt. Probeer je jouw hond die niets om voer geeft te belonen met hondenbrokjes (of iedere andere voerbeloning) dan zal dit voor de hond ook geen beloning zijn.

Makkelijk

De grote voordelen van de hondenbrokken die je jouw toch al dagelijks voert zijn;

 1. Je hoeft er niets anders voor te kopen
 2. Als het goed is heb je altijd voldoende brokken in huis
 3. Niet snel overvoeren
 4. Handig voor gevoelige honden

Beloning hond

Niet overvoeren

Het stond al even in het rijtje hierboven genoemd als voordeel. Je kunt makkelijk afwegen hoeveel brokken je meeneemt als beloning en dat trek je van het totaal te voeren gewicht per dag af. Hierdoor is de kans op overvoeren op een dag relatief klein.

Gevoelige honden

Sommige honden hebben gevoelige darmen en reageren erg gevoelig op iedere wisseling van voer of snoepjes. Als je eenmaal weet welke brok goed gaat bij jouw hond en je wilt hier niet te veel meer aan veranderen, dan kun je het voer inzetten als beloning. Hierdoor is er minder risico dat jouw hond overgevoelig reageert op een dag waarin je veel beloningen geeft.

Hap-slik weg

Een goed beloningssnoepje voldoet wel aan een aantal eisen en meest belangrijke hiervan is dat het en hap-slik-weg snoepje is. Je wilt tijdens het trainen jouw hond kunnen belonen en dan snel de aandacht weer hebben om verder te gaan. Staat jouw hond nog uitgebreid te kauwen, dan kun je niet verder met de oefening en is de aandacht alweer ergens anders. Een nadeel van de dagelijkse brokken kan heel goed zijn, dat de hond er te lang op moet kauwen.

Echte beloningssnoepjes

Is jouw hond toch niet zo te porren voor een brokje die hij ook dagelijks in zijn voerbak vindt? Er zijn gelukkig heel veel verschillende beloningssnoepjes, ook wel trainers genoemd. Belangrijk in de selectie van trainers is dat ze snel op zijn (hap-slik-weg), jouw hond ze ook echt als beloning ervaart en dat ze niet heel vet of plakkerig zijn als je ze in jouw jaszak wilt hebben.

Gezonde trainers

Tegenwoordig komen er gelukkig ook steeds meer beloningssnoepjes voor de hond van natuurlijke ingrediënten. Een hele hondencursus alleen maar hele zoute beloningssnoepjes of beloningssnoepjes met suikers of geur- kleur- en smaakstoffen is ook niet echt aan te raden. Wil je natuurlijke trainers kiezen die ook nog eens gemakkelijk in het gebruik zijn? Dit zijn onze tips:

 1. Orijen Freeze Dried treats; deze gezonde beloning van vlees is gevriesdroogd en daardoor is de structuur zacht en makkelijk in kleinere stukken te breken.
 2. Amiguitos; het merk Amiguitos maakt natuurlijke snacks voor honden, ze hebben een ruim assortiment natuurlijke beloningssnoepjes die gezond en snel op zijn!
 3. Henne Zalmsnacks; deze gezonde beloning van vis, stelt jouw hond zeker op prijs. Alleen helemaal geurloos zijn ze niet. Des te lekkerder voor jouw hond, maar iets minder voor de geur van jouw handen en broekzak.
 4. Ziwi Peak Good Dog Rewards; gedroogde platte stukjes vlees die heel makkelijk in kleinere stukjes te scheuren zijn. Geen toevoegingen maar wel heel veel smaak.

LEESTIP: Review Ziwi Snacks

Wanneer geef je hondenbrok als beloning?

Het antwoord op de vraag of je hondenbrokken als beloning kunt gebruiken voor jouw hond is dus ja, MAAR…

Wanneer kun je de dagelijkse brokken van jouw hond wél gebruiken als voerbeloning;

 • Jouw hond is voergericht en kan beloond worden met voer
 • Jouw hond ziet de dagelijkse brokken als smakelijk en daarmee is de hond blij wanneer je de beloning geeft
 • Jouw hond staat niet 5 minuten te kauwen op 1 brokje

Wanneer kun je de dagelijkse hondenbrokken níet geven als beloning;

 • Jouw hond ziet de brokken niet als beloning
 • Jouw hond is te lang bezig met het kauwen op het brokje en dit verstoort de training

Gebruik jij de dagelijkse voeding van jouw hond als beloning? Of kies je toch een speciaal beloningssnoepje? Laat het ons weten in de comments.

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Het bijzondere werk van KNGF Geleidehonden Geef koekje! x

Het bijzondere werk van KNGF Geleidehonden

28 november Door: Redactie

Wat honden nu echt voor mensen kunnen betekenen? Als hondenliefhebber weet jij als geen ander wat jouw hond voor jou betekent. De trouw en liefde van een hond, dat ...

Lees het hele artikel
De beste Black Friday deals voor hondenliefhebbers Geef koekje! x

De beste Black Friday deals voor hondenliefhebbers

27 november Door: Redactie

Je kunt het niet gemist hebben, Black Friday is in aantocht. Ineens krijg je nieuwsbrieven binnen van online shops die je alweer vergeten was dat je er ooit een ...

Lees het hele artikel
Angst voor vuurwerk Geef koekje! x

Angst voor vuurwerk

26 november Door: Redactie

Het einde van het jaar nadert, daarmee komt er een, voor de meeste mensen, leuke en gezellige tijd aan. Helaas betekent dit voor veel honden juist een tijd vol ...

Lees het hele artikel
Waar koop ik een pup? Geef koekje! x

Waar koop ik een pup?

19 november Door: Redactie

De kogel is door de kerk, iedereen in het gezin is om…..eindelijk mag er een pup komen! Veel mensen typen het ras in op Google wat ze zoeken en ...

Lees het hele artikel