Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Hondenbrokken als beloningssnoepje?

4 June
x
Wat is dit?

Veel mensen vragen zich af of ze de reguliere brokken van de hond ook kunnen gebruiken als beloningssnoepje. Tijdens de hondentraining bijvoorbeeld. In deze blog vertellen we je wanneer het wel en wanneer het toch niet kan

Wat is een beloning?

Voor de hond is een beloning iets wat hij of zij krijgt na het goed opvolgen van een commando. De beloning moet iets zijn waar de hond blij mee is. In de hondentraining wordt er veel gewerkt met beloningen.

Iedere hond een andere motivatie

Nu is niet iedere hond hetzelfde en een beloning voor de ene hond, kan als een straf worden opgevat voor de andere hond. Stel je voor jouw hond is helemaal gek van stukjes (honden)knakworst. Normaliter train jij met knakworst en jouw hond denk dan ook dat er een stukje knakworst gaat komen. Nu heb je vandaag bedacht dat je jouw hond wilt gaan belonen met een stukje droog brood. Wat denk je? Is jouw hond blij met een stukje droog brood of voelt dit voor de hond juist als een straf (verwachting: knakworst, realiteit droog brood)

Niet voergericht

Er zijn ook voldoende honden die helemaal niet zo blij worden van een voerbeloning, die worden juist heel blij van hun favoriete speeltje die je ze als beloning toewerpt of waar je als beloning even met jouw hond mee speelt. Probeer je jouw hond die niets om voer geeft te belonen met hondenbrokjes (of iedere andere voerbeloning) dan zal dit voor de hond ook geen beloning zijn.

Makkelijk

De grote voordelen van de hondenbrokken die je jouw toch al dagelijks voert zijn;

 1. Je hoeft er niets anders voor te kopen
 2. Als het goed is heb je altijd voldoende brokken in huis
 3. Niet snel overvoeren
 4. Handig voor gevoelige honden

Beloning hond

Niet overvoeren

Het stond al even in het rijtje hierboven genoemd als voordeel. Je kunt makkelijk afwegen hoeveel brokken je meeneemt als beloning en dat trek je van het totaal te voeren gewicht per dag af. Hierdoor is de kans op overvoeren op een dag relatief klein.

Gevoelige honden

Sommige honden hebben gevoelige darmen en reageren erg gevoelig op iedere wisseling van voer of snoepjes. Als je eenmaal weet welke brok goed gaat bij jouw hond en je wilt hier niet te veel meer aan veranderen, dan kun je het voer inzetten als beloning. Hierdoor is er minder risico dat jouw hond overgevoelig reageert op een dag waarin je veel beloningen geeft.

Hap-slik weg

Een goed beloningssnoepje voldoet wel aan een aantal eisen en meest belangrijke hiervan is dat het en hap-slik-weg snoepje is. Je wilt tijdens het trainen jouw hond kunnen belonen en dan snel de aandacht weer hebben om verder te gaan. Staat jouw hond nog uitgebreid te kauwen, dan kun je niet verder met de oefening en is de aandacht alweer ergens anders. Een nadeel van de dagelijkse brokken kan heel goed zijn, dat de hond er te lang op moet kauwen.

Echte beloningssnoepjes

Is jouw hond toch niet zo te porren voor een brokje die hij ook dagelijks in zijn voerbak vindt? Er zijn gelukkig heel veel verschillende beloningssnoepjes, ook wel trainers genoemd. Belangrijk in de selectie van trainers is dat ze snel op zijn (hap-slik-weg), jouw hond ze ook echt als beloning ervaart en dat ze niet heel vet of plakkerig zijn als je ze in jouw jaszak wilt hebben.

Gezonde trainers

Tegenwoordig komen er gelukkig ook steeds meer beloningssnoepjes voor de hond van natuurlijke ingrediënten. Een hele hondencursus alleen maar hele zoute beloningssnoepjes of beloningssnoepjes met suikers of geur- kleur- en smaakstoffen is ook niet echt aan te raden. Wil je natuurlijke trainers kiezen die ook nog eens gemakkelijk in het gebruik zijn? Dit zijn onze tips:

 1. Orijen Freeze Dried treats; deze gezonde beloning van vlees is gevriesdroogd en daardoor is de structuur zacht en makkelijk in kleinere stukken te breken.
 2. Amiguitos; het merk Amiguitos maakt natuurlijke snacks voor honden, ze hebben een ruim assortiment natuurlijke beloningssnoepjes die gezond en snel op zijn!
 3. Braaaf Zalmsnacks; deze gezonde beloning van vis, stelt jouw hond zeker op prijs. Alleen helemaal geurloos zijn ze niet. Des te lekkerder voor jouw hond, maar iets minder voor de geur van jouw handen en broekzak.
 4. Alsa Nature Wild snoepjes; deze graanvrije snoepjes zijn relatief zacht, bevatten alleen natuurlijke ingrediënten en kunnen makkelijk in 2 stukken gebroken worden.

Wanneer geef je hondenbrok als beloning?

Het antwoord op de vraag of je hondenbrokken als beloning kunt gebruiken voor jouw hond is dus ja, MAAR…

Wanneer kun je de dagelijkse brokken van jouw hond wél gebruiken als voerbeloning;

 • Jouw hond is voergericht en kan beloond worden met dagelijkse brokken
 • Jouw hond ziet de dagelijkse brokken als smakelijk en daarmee is de hond blij wanneer je de beloning geeft
 • Jouw hond staat niet 5 minuten te kauwen op 1 brokje

Wanneer kun je de dagelijkse hondenbrokken níet geven als beloning;

 • Jouw hond ziet de brokken niet als beloning
 • Jouw hond is te lang bezig met het kauwen op het brokje en dit verstoort de training

Gebruik jij de dagelijkse voeding van jouw hond als beloning? Of kies je toch een speciaal beloningssnoepje? Laat het ons weten in de comments.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Cannabis voor honden? CBDA nader toegelicht! Geef koekje! x

Cannabis voor honden? CBDA nader toegelicht!

27 September Door: Redactie

Je hebt wellicht al eens gehoord over het gebruik van cannabis (hennep) in natuurlijke behandelingen voor honden. In deze blog nemen we je mee in de wereld van de ...

Lees het hele artikel
De voor- en nadelen van hypoallergeen hondenvoer Geef koekje! x

De voor- en nadelen van hypoallergeen hondenvoer

19 January Door: Redactie

Hypoallergeen hondenvoer wordt vaak beschouwd als een goede oplossing voor honden die lijden aan voedselovergevoeligheid of allergieën. Het is speciaal ontworpen om de symptomen van deze aandoeningen te verminderen ...

Lees het hele artikel
De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining Geef koekje! x

De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining

19 September Door: Redactie

De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining. Wat zijn nu de allerhandigste beloningstasjes? Zelf gebruik ik dagelijks een beloningstas. Bij iedere wandeling en training (en zelfs in de tuin) ...

Lees het hele artikel
Past een Akita Inu wel bij mij? Geef koekje! x

Past een Akita Inu wel bij mij?

26 July Door: Redactie

Past een Akita wel bij mij? “Zo één wil ik ook!”, hoor ik mensen op straat zeggen als ze mij met mijn honden zien lopen, wijzend naar 1 van ...

Lees het hele artikel