Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Een wolfhond of wolfshond, wat is het verschil?

30 January
x
Wat is dit?

Ik merk dat heel wat mensen het verschil niet kennen tussen een wolfshond en een wolfhond.  Regelmatig krijg ik berichtjes op Instagram waarin staat “later wil ik ook heel graag een wolfhond hebben”. Wel, Trevor is een Ierse wolfshond. Er is misschien maar 1 letter verschil, maar voor de rest zijn ze helemaal niet hetzelfde. Beide hebben ze wel iets met een wolf te maken, maar dat is het dan ook. In deze blog leg ik je meer uit wat het verschil is tussen deze twee toch heel verschillende soorten.

Een wolfhond

Een wolfhond is een kruising tussen een wolf en een gedomesticeerde hond. Alle honden dragen wolvenbloed met zich mee, maar bij een wolfhond ligt dit (vele) malen hoger dan gemiddeld.   Het wolvenbloed stroomt niet alleen door hun aderen, je ziet het ook aan hun uiterlijk, gedrag en karakter. Een wolfhond wordt in het Engels een wolfdog genoemd. De Tsjechoslowaakse wolfhond en Saarlooswolfhond zijn beide een voorbeeld.

De Tsjechoslowaakse wolfhond
De Tsjechoslowaakse wolfhond

Een wolfshond

Wolfshonden (zoals Trevor), zijn oorspronkelijk gefokt om te jagen op wolven. De Ierse wolfshond en de Russische wolfshond (ook bekend als de Barzoi) zijn voorbeelden hiervan. Het valt je waarschijnlijk op dat in beide rassen de benaming “hound” voorkomt. Hound is een term die typisch wordt gebruikt om het type jachthond te beschrijven dat specifiek werd gefokt om een (geschoten) prooi te achtervolgen, identificeren of op te sporen. De jachthondenrassen waren de eerste jachthonden. Hounds hebben meestal een krachtige reukzin, zijn vastberaden en geconcentreerd terwijl ze op een spoor zijn, ze hebben meestal veel conditie en uithoudingsvermogen voor het volgen en achtervolgen van een prooi voor een lange tijd.  Maar, “hound” is ook een term die een grote en diverse groep honden beschrijft.

Hounds

Er zijn drie soorten jachthonden, met verschillende rassensoorten:

  • Windhonden zijn jachthonden die bijzonder bedreven zijn in het opjagen van hun prooi. Zij zijn in staat de prooi bij te houden, zodat deze altijd in hun zicht is. Ook zijn ze erg gedreven in het inhalen van hun prooi door gebruik te maken van hun ongelooflijke snelheid, behendigheid en uithoudingsvermogen. Windhonden bezitten het vermogen om beweging zo snel mogelijk waar te nemen en er zo vlug mogelijk op in te spelen. Hun zicht wordt beschouwd als een van de beste in de hondenwereld, wat hen in staat stelt om prooien op te sporen die te behendig zijn voor honden om te achtervolgen.Herten, elanden, vossen, konijnen, hazen,… zijn een paar voorbeelden van prooien die een windhond kan achtervolgen. Trevor (Ierse wolfshond) behoort tot deze groep net zoals de Afgaanse windhond, Greyhound, Whippet, Schotse Deerhound, en nog veel meer andere rassen.
  • Speurhonden volgen prooien of andere dingen (zoals vermiste personen, dieren, voorwerpen,…) door hun geur op te sporen.  Ze gebruiken dus hun neus en niet hun zicht zoals dat de windhonden dit doen. Ze staan erom bekend de beste reukzin in de hondenwereld te hebben, ze kunnen zelfs geuren van dagen oud identificeren.  .Speurhonden hebben het  uithoudingsvermogen en de focus die nodig zijn om een specifiek geurspoor te identificeren en dagenlang te volgen. De Otterhound, Bloedhond, Basset Hound, Beagle, Coonhound,… zijn allemaal speurhonden.
  • De overige jachthondenrassen is geen officieel type is zoals de windhond en de speurhond. Ze gebruiken zowel hun zicht als geur om hun prooi op te sporen en te achtervolgen. Deze honden hebben vaak het uithoudingsvermogen, de volharding en de focus waar alle jachthonden om bekend staan.

Een leuk weetje: mijn droomhond was een wolfhond (en dit zal altijd zo blijven). Jammergenoeg mogen er geen wolfhonden binnen in het land waar ik naartoe zal verhuizen (Noorwegen). Hoe leuk had het wel niet geweest om zowel een wolfhond als wolfshond in huis te hebben?

 

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Trevor

Ierse wolfshond vs Deerhound Geef koekje! x

Ierse wolfshond vs Deerhound

2 August Door: Trevor

De Ierse Wolfshond (rechts) en Schotde Deerhound (links) worden vaak verward met elkaar. Beide behoren tot de grootste hondenrassen ter wereld, door hun ruwe vacht halen mensen ze vaak ...

Lees het hele artikel
Ook jouw hond kan bloeddonor worden! Geef koekje! x

Ook jouw hond kan bloeddonor worden!

26 July Door: Trevor

Een hond als bloeddonor? Net zoals mensen hebben ook honden soms bloed nodig. Maddie en Trevor zijn beide trouwe bloeddonoren die 24/7 paraat staan om een hond in nood ...

Lees het hele artikel
Happy tail Geef koekje! x

Happy tail

6 July Door: Trevor

Het Happy Tail Syndroom. We houden er allemaal van om onze honden dolblij te zien -slappe tongen, schuddende achterwerken en kwispelende staarten- maar sommige honden raken gewond bij overmatig ...

Lees het hele artikel
Trevor zijn eerste grote reis: Oostenrijk Geef koekje! x

Trevor zijn eerste grote reis: Oostenrijk

27 April Door: Trevor

We wilden graag de bergen nog eens zien, dus besloten om naar Oostenrijk te gaan. Natuurlijk mocht Trevor niet ontbreken in dit avontuur, hij werd 1 jaar en mocht ...

Lees het hele artikel