Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

Historie American Akita

11 februari
x
Wat is dit?

Hallo allemaal,

Hier ben ik weer. In deze blog wil ik jullie vertellen over de geschiedenis van de American Akita.Hachiko

Laten we bij het begin beginnen. Mensen kennen de Akita Inu van de film Hachiko, met Richard Gere in de hoofdrol. De Japanse Akita werd door zijn eigenaar gevonden op het treinstation in Shibuya, Japan.

De voorgeschiedenis van de Akita

De historie van de Akita gaat tot wel 4000 jaar terug. De Akita zijn van oorsprong jachthonden. Ze werden gebruikt voor de jacht op de (Japanse) zwarte beer, herten en zwijnen. Het verschilt per bloedlijn of dat je dit terug ziet in het karakter van de hond.

Doordat de hond gebruikt is voor de jacht op beren, moest het sterk op zijn poten staan. Ze werden er ook speciaal voor getraind. Het ras is niet snel van hun stuk te brengen. En gaan niet opzij voor iemand die hen niet respecteert. De honden werden destijds de Matagi Inu genoemd. Dat betekent ‘jachthond’. Het ras zou in de 8e eeuw in het Japanse berggebied Odate hebben geleefd. Hier hebben ze een hondenskelet gevonden. Wat verwant lijkt te zijn aan de Akita Inu van nu.

Hierna brak er een zware periode aan voor de Akita. Door alle burgeroorlogen en boerenopstanden werden de honden als waakhonden gebruikt. En werden er veel honden gedood.

Rond 1700 kreeg een shogun (dat is een Japanse generaal) belangstelling voor de Akita. Shogun Tsunayoshi zorgde ervoor dat de Akita metgezel werd van de samoerai. Hij heeft ervoor gezorgd dat de honden niet zomaar gedood mochten worden. Omdat de Akita zo’n sterke genegenheid heeft naar de ‘baas’ heeft de Akita een speciale plaats gekregen in de Japanse mythologie.historie Akita

De verschillende dieptepunten in hun geschiedenis

Hierna kwamen er opnieuw dieptepunten voor de Akita. In de Meji-periode (1868-1912) kwamen de hondengevechten in opkomst. De gevechten moesten zogenaamd de krijgslust van de Samoerai bevorderen. Voor de gevechten werden verschillende rassen gebruikt. De Tosa Inu (Japanse Mastiff, afstammeling van de Kochi). Ook de Bulldogs, Sint Bernards en Duitse Doggen werden voor de gevechten gebruikt.
Dit zijn rassen die de Akita destijds niet aan kon. Daardoor werd er met de Akita gekruist, om een sterkere hond te creëren. Dit kwam niet ten goede van de zuiverheid van het ras. De nakomelingen, met hangoren werden Shin Akita (de nieuwe Akita) genoemd. Dit zorgde ervoor dat de originele fokkers het er niet mee eens waren en dat veroorzaakte een degeneratie van het ras.

Nadat hondengevechten (1912) verboden werden en de invoering van hondenbelasting er kwam, werden er ontelbaar veel honden afgemaakt. Ook was er de epidemie hondsdolheid. Hierdoor overleden er ook veel honden. In 1930 namen de Japanse autoriteiten verschillende diersoorten in bescherming. Waaronder de Akita. Er werd een vereniging opgericht, om de Akita te beschermen. Er was een man genaamd Ichinoseki. Hij probeerde de Akita uit de tijd van de Samoerai terug te fokken. Er werd een export verbod voor Akita’s opgericht. Hierdoor kon er selectief gefokt worden en kon men in een korte tijd het type Akita van 200 jaar geleden terugfokken. Met zoals het hoort, kleine, staande oren.

Met het uitbreken van de 2e wereldoorlog kreeg de Akita weer een terugslag. Dit komt doordat de officiers de honden op aten en hun vacht gebruikten als jas, om zichzelf warm te houden. Dit vonden de fokkers natuurlijk heel erg. Want zij moesten hun honden letterlijk gaan verstoppen, om te voorkomen dat de soldaten ze zouden vinden, om de honden af te maken en mee te nemen.

Het ontstaan van de American Akita

Om de Akita Inu in leven te houden zijn Ichinoseki en Morie Sawataishi tijdens en na de oorlog gaan zoeken naar Akita fokkers. Ondanks dat het werd verboden om Akita’s te fokken hebben de mannen het ras kunnen redden. Er waren – in het jaar 1946 – nog maar 16 echte Akita Inu’s over gebleven.

Terwijl Ichinoseki en Sawataishi de Akita in leven probeerden te houden, kruiste mr. Ito, Akita teven met Duitse Herders. Hier waren de originele Akita fokkers het weer niet mee eens. De pups werden verkocht aan de Amerikaanse soldaten en zo kwam de Akita in De Verenigde staten terecht. Dit werd De Akita.

Het verschil is dus dat de Japanse Akita, ‘Akita Inu’ wordt genoemd. En de American Akita, ‘De Akita’ wordt genoemd. Niet alle Akita Inu fokkers stonden hier achter. De Akita was de naam niet waardig, want ze zijn niet zuiver. Toch zijn ze verder gegaan met de 2 verschillende Akita types te fokken. Later is De Akita als officieel ras vertegenwoordigd.

Een mix tussen De Akita en Akita Inu wordt een ‘Tweenie’ genoemd. Honden zonder stamboom worden ‘look a like’ genoemd. Ze hebben die naam gekregen doordat er niet bewezen kan worden dat ze zuiver zijn. Vaak zie je grote verschillen. Zoals te grote oren, een smal lichaam en hoge smalle poten. Terwijl De Akita kleine, staande oren en veel bone hoort te hebben. De hond hoort imposant over te komen.

Al met al

De Akita en Akita Inu zijn geen honden voor beginners. Wanneer je 1 van deze rassen graag wilt, omdat ze er zo ‘stoer’ en ‘cute’ uitzien. Dan is dat niet genoeg. Je moet het leuk vinden dat de hond niet altijd los kan lopen. Dat hij niet in een honden weide kan spelen met 5 anderen honden. Dat hij absoluut niet altijd naar je zal luisteren. Je moet hier geduld voor hebben. Daarbij zijn het zeer sterke honden. Wanneer ze achter wild aan willen rennen dan zullen ze dat proberen. Ook merk je nog veel in het karakter van de Akita dat ze vroeger zijn gebruikt voor de hondengevechten.

Wanneer je een goede band hebt, met een Akita dan weet je wat echte vriendschap is. Ze zijn er voor je en willen met je mee. Je moet ze niet in een opvang stoppen voor wanneer je naar je werk moet, omdat je 40 uur per week werkt. Ze gaan ervan uit dat jij er ook voor hen bent.

Wil je een Akita of Akita Inu aanschaffen? Praat dan alsjeblieft, met goede, verantwoorde fokkers. Vraag naar gezondheidstestuitslagen van de ouders. En ga niet zomaar akkoord met wat een fokker je vertelt. Doe research. Alleen dan voorkomen we broodfok en illegale handel. Dit geldt voor alle hondenrassen!

Als je het nog niet beu bent, om over Akita’s te lezen wil ik je aanraden het boek ‘Man met hond’ te lezen. Het is geschreven door Martha Sherrill. Het verhaal gaat over Morie Sawataischi. Het boek is op bol.com te verkrijgen voor €6,90

Ik hoop dat je dit een mooie blog vindt.

Bronnen:
Nippon Inu.nl
‘Man met hond’ geschreven door Martha Sherrill.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Akita Yiska

Kamperen met je hond - wat neem je mee? Geef koekje! x

Kamperen met je hond - wat neem je mee?

29 april Door: Akita Yiska

Je wilt graag eens kamperen. Kan de hond dan mee? Is dat handig? Wat is er eigenlijk allemaal nodig om met je hond te kamperen? Dat ga ik je ...

Lees het hele artikel
Vuurwerk angst Geef koekje! x

Vuurwerk angst

27 november Door: Akita Yiska

Iedereen vindt vuurwerk mooi. Ik vind vuurwerk ook erg mooi. Het hoort bij de jaarwisseling. Dan mag je lekker knallen en feesten. Daar hoort een mooie vuurwerkshow bij. Er ...

Lees het hele artikel
Keramiek EM armband tegen ongedierte Geef koekje! x

Keramiek EM armband tegen ongedierte

14 september Door: Akita Yiska

Hallo allemaal samen met Bo van FoxBows willen we het hebben over teken en vlooien. Natuurlijk zijn er super veel anti vlooien en teken middelen. Je ziet de bomen ...

Lees het hele artikel
Social media pauze Geef koekje! x

Social media pauze

20 augustus Door: Akita Yiska

Hallo maatjes! Daar ben ik weer na een lange tijd. Na het overlijden van mijn bazin haar opa, oom en mijn grote broer Beer (dit alles in 1 maand ...

Lees het hele artikel