Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Historie American Akita

11 February
x
Wat is dit?

Hallo allemaal,

Hier ben ik weer. In deze blog wil ik jullie vertellen over de geschiedenis van de American Akita. Hachiko

Laten we bij het begin beginnen. Mensen kennen de Akita Inu van de film Hachiko, met Richard Gere in de hoofdrol. De Japanse Akita werd door zijn eigenaar gevonden op het treinstation in Shibuya, Japan.

De voorgeschiedenis van de Akita

De historie van de Akita gaat tot wel 4000 jaar terug. De Akita zijn van oorsprong jachthonden. Ze werden gebruikt voor de jacht op de (Japanse) zwarte beer, herten en zwijnen. Het verschilt per bloedlijn of dat je dit terug ziet in het karakter van de hond.

Doordat de hond gebruikt is voor de jacht op beren, moest het sterk op zijn poten staan. Ze werden er ook speciaal voor getraind. Het ras is niet snel van hun stuk te brengen. En gaan niet opzij voor iemand die hen niet respecteert. De honden werden destijds de Matagi Inu genoemd. Dat betekent ‘jachthond’. Het ras zou in de 8e eeuw in het Japanse berggebied Odate hebben geleefd. Hier hebben ze een hondenskelet gevonden. Wat verwant lijkt te zijn aan de Akita Inu van nu.

Hierna brak er een zware periode aan voor de Akita. Door alle burgeroorlogen en boerenopstanden werden de honden als waakhonden gebruikt. En werden er veel honden gedood.

Rond 1700 kreeg een shogun (dat is een Japanse generaal) belangstelling voor de Akita. Shogun Tsunayoshi zorgde ervoor dat de Akita metgezel werd van de samoerai. Hij heeft ervoor gezorgd dat de honden niet zomaar gedood mochten worden. Omdat de Akita zo’n sterke genegenheid heeft naar de ‘baas’ heeft de Akita een speciale plaats gekregen in de Japanse mythologie. historie Akita

De verschillende dieptepunten in hun geschiedenis

Hierna kwamen er opnieuw dieptepunten voor de Akita. In de Meji-periode (1868-1912) kwamen de hondengevechten in opkomst. De gevechten moesten zogenaamd de krijgslust van de Samoerai bevorderen. Voor de gevechten werden verschillende rassen gebruikt. De Tosa Inu (Japanse Mastiff, afstammeling van de Kochi). Ook de Bulldogs, Sint Bernards en Duitse Doggen werden voor de gevechten gebruikt.
Dit zijn rassen die de Akita destijds niet aan kon. Daardoor werd er met de Akita gekruist, om een sterkere hond te creëren. Dit kwam niet ten goede van de zuiverheid van het ras. De nakomelingen, met hangoren werden Shin Akita (de nieuwe Akita) genoemd. Dit zorgde ervoor dat de originele fokkers het er niet mee eens waren en dat veroorzaakte een degeneratie van het ras.

Nadat hondengevechten (1912) verboden werden en de invoering van hondenbelasting er kwam, werden er ontelbaar veel honden afgemaakt. Ook was er de epidemie hondsdolheid. Hierdoor overleden er ook veel honden. In 1930 namen de Japanse autoriteiten verschillende diersoorten in bescherming. Waaronder de Akita. Er werd een vereniging opgericht, om de Akita te beschermen. Er was een man genaamd Ichinoseki. Hij probeerde de Akita uit de tijd van de Samoerai terug te fokken. Er werd een export verbod voor Akita’s opgericht. Hierdoor kon er selectief gefokt worden en kon men in een korte tijd het type Akita van 200 jaar geleden terugfokken. Met zoals het hoort, kleine, staande oren.

Met het uitbreken van de 2e wereldoorlog kreeg de Akita weer een terugslag. Dit komt doordat de officiers de honden op aten en hun vacht gebruikten als jas, om zichzelf warm te houden. Dit vonden de fokkers natuurlijk heel erg. Want zij moesten hun honden letterlijk gaan verstoppen, om te voorkomen dat de soldaten ze zouden vinden, om de honden af te maken en mee te nemen.

Het ontstaan van de American Akita

Om de Akita Inu in leven te houden zijn Ichinoseki en Morie Sawataishi tijdens en na de oorlog gaan zoeken naar Akita fokkers. Ondanks dat het werd verboden om Akita’s te fokken hebben de mannen het ras kunnen redden. Er waren – in het jaar 1946 – nog maar 16 echte Akita Inu’s over gebleven.

Terwijl Ichinoseki en Sawataishi de Akita in leven probeerden te houden, kruiste mr. Ito, Akita teven met Duitse Herders. Hier waren de originele Akita fokkers het weer niet mee eens. De pups werden verkocht aan de Amerikaanse soldaten en zo kwam de Akita in De Verenigde staten terecht. Dit werd De Akita.

Het verschil is dus dat de Japanse Akita, ‘Akita Inu’ wordt genoemd. En de American Akita, ‘De Akita’ wordt genoemd. Niet alle Akita Inu fokkers stonden hier achter. De Akita was de naam niet waardig, want ze zijn niet zuiver. Toch zijn ze verder gegaan met de 2 verschillende Akita types te fokken. Later is De Akita als officieel ras vertegenwoordigd.

Een mix tussen De Akita en Akita Inu wordt een ‘Tweenie’ genoemd. Honden zonder stamboom worden ‘look a like’ genoemd. Ze hebben die naam gekregen doordat er niet bewezen kan worden dat ze zuiver zijn. Vaak zie je grote verschillen. Zoals te grote oren, een smal lichaam en hoge smalle poten. Terwijl De Akita kleine, staande oren en veel bone hoort te hebben. De hond hoort imposant over te komen.

Al met al

De Akita en Akita Inu zijn geen honden voor beginners. Wanneer je 1 van deze rassen graag wilt, omdat ze er zo ‘stoer’ en ‘cute’ uitzien. Dan is dat niet genoeg. Je moet het leuk vinden dat de hond niet altijd los kan lopen. Dat hij niet in een honden weide kan spelen met 5 anderen honden. Dat hij absoluut niet altijd naar je zal luisteren. Je moet hier geduld voor hebben. Daarbij zijn het zeer sterke honden. Wanneer ze achter wild aan willen rennen dan zullen ze dat proberen. Ook merk je nog veel in het karakter van de Akita dat ze vroeger zijn gebruikt voor de hondengevechten.

Wanneer je een goede band hebt, met een Akita dan weet je wat echte vriendschap is. Ze zijn er voor je en willen met je mee. Je moet ze niet in een opvang stoppen voor wanneer je naar je werk moet, omdat je 40 uur per week werkt. Ze gaan ervan uit dat jij er ook voor hen bent.

Wil je een Akita of Akita Inu aanschaffen? Praat dan alsjeblieft, met goede, verantwoorde fokkers. Vraag naar gezondheidstestuitslagen van de ouders. En ga niet zomaar akkoord met wat een fokker je vertelt. Doe research. Alleen dan voorkomen we broodfok en illegale handel. Dit geldt voor alle hondenrassen!

Als je het nog niet beu bent, om over Akita’s te lezen wil ik je aanraden het boek ‘Man met hond’ te lezen. Het is geschreven door Martha Sherrill. Het verhaal gaat over Morie Sawataischi. Het boek is op bol.com te verkrijgen voor €6,90

Ik hoop dat je dit een mooie blog vindt.

Bronnen:
Nippon Inu.nl
‘Man met hond’ geschreven door Martha Sherrill.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Yiska & Faf

Wij krijgen een klein mens! Geef koekje! x

Wij krijgen een klein mens!

12 December Door: Yiska & Faf

Wij weten het natuurlijk al even maar wij krijgen een klein mensje. Dat betekent dat er heel veel gaat veranderen naast dat er al heel veel veranderd is. In ...

Lees het hele artikel
Boek review 'Vaarwel geliefde hond' Geef koekje! x

Boek review 'Vaarwel geliefde hond'

18 March Door: Yiska & Faf

Hallootjes,  Hij komt dinsdag 21 maart pas uit maar ik heb het boek Vaarwel geliefde hond van Elli H. Radinger alvast mogen reviewen.  Om te beginnen wat een mooi ...

Lees het hele artikel
Terugblik op 2022 Geef koekje! x

Terugblik op 2022

19 January Door: Yiska & Faf

Hoi hoi, Wij willen graag terugblikken op 2022. Wat een jaar is het geweest! Voor ons is er zo veel gebeurd en we denken daar niet de enige in ...

Lees het hele artikel
Zo groot en toch bang voor honden Geef koekje! x

Zo groot en toch bang voor honden

17 August Door: Yiska & Faf

Zo groot en toch bang voor honden. Twee tot drie maanden geleden hebben wij veel pech gehad. Verdeeld over een paar weken tijd zijn wij in 3 bijtincidenten beland. ...

Lees het hele artikel