Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Hiep Hiep Hoera!

29 September
x
Wat is dit?

Hiep Hiep Hoera! Afgelopen week was Sennahs eerste verjaardag. Tijd om terug te kijken! Ik neem jullie mee naar het begin van Sennahs leven.

Puppy’s

Op 20 september 2017 zijn er 6 Border Collie x Labrador puppy’s geboren, 4 reutjes en 2 teefjes. Zwart-wit, zwart-bruin en merle. Geboren tussen de koeien op een boerderij. Een van de pups zou op de boerderij blijven wonen, Beer. Zijn broertjes en zusjes zouden gaan verhuizen.

Sennah als pup

 

Via Facebook kwamen de schattige puppyfoto’s voorbij. De puppy’s waren geboren bij een vriendin van mijn tante en een van de pups zou bij haar gaan wonen. Al snel was de keus voor de Merle pup gemaakt, Bink.

We zouden puppy’s gaan knuffelen en gaan kijken naar Bink. In de auto werd het nog extra benadrukt: ‘We gaan alleen kijken!’. Daar aangekomen waren daar ook mijn oom, tante en neefjes. We mochten gelijk de puppy’s knuffelen en oppakken. Toen mijn moeder de zwart-bruine pup in haar handen kreeg, was ze gelijk verliefd op de wenkbrauwen. Mijn oom zei: ‘Sharon, als je een hond wilt, moet je het nu aan je moeder vragen’. Maar die vraag was niet nodig, ze wist hoe graag ik weer een hond wou. De stap voor het nemen van de hond was alleen wat ingewikkeld, door de ervaringen met onze vorige hond Djairo.

Djairo

In 2010 hadden wij al eens de keus gemaakt om een hond te nemen. Djairo, een Lhasa Apso. In zijn puppytijd is Djairo heel erg ziek geweest. Hij had Levershunt, dit is een aandoening aan de lever. Levershunt houdt in dat er een ader om de lever heen loopt als de pup bij de moeder in de buik zit. De ader gaat dicht als de pup is geboren. Dit gaat bij elke pup vanzelf, maar bij Djairo was deze ader niet dichtgegaan. Hierdoor kreeg hij een soort epileptische aanvallen. Door de aanvallen kwamen we er achter dat hij Levershunt had, en met een operatie is de ader dichtgemaakt. Helaas hebben de aanvallen waarschijnlijk wel voor wat schade gezorgd in de hersenen en kon Djairo niet zo goed met onverwachte dingen omgaan. Hierdoor viel hij vaak uit naar ons en heeft hij meerdere keren gebeten, vooral mijn broertje. De beste keus was om voor Djairo een rustiger thuis te vinden, zonder kinderen. Veel verdriet voor mij, maar het veiligste voor ons allemaal.

Nemen we een hond?

Na ons bezoek aan de puppy’s hebben we veel gesproken. We zijn alle vier hondenliefhebbers; mijn ouders hadden al een hond voordat de kinderen kwamen. Er is dus altijd al een hond in huis geweest. Maar de ervaringen met Djairo beïnvloedden wel de keus voor een nieuwe hond. Een hond kies je niet voor heel even, je moet daar echt goed over nadenken. En een nieuw thuis voor je hond moeten kiezen, zoals bij Djairo, dat wilden wij niet nog een keer mee maken.

Daarom moest iedereen er nu weer achter staan en moesten we ook met z’n allen de zorg dragen. Wie is er wanneer thuis om de hond uit te laten, hoe doen we dat in de zomervakantie, wie kan er de eerste week thuis zijn om de pup op te vangen. Dat alles werd besproken.

En toen was de keus gemaakt! Mijn vader belde mijn tante en zei: ‘We zijn er nog niet helemaal uit’. ‘Wat dan?’. ‘We weten nog niet hoe we hem moeten noemen!’.

Het zwart-bruine pupje met de schattige wenkbrauwen zou vanaf november bij ons komen wonen!

Sennah pup

Wat wordt zijn naam?

Nu we wisten dat het zwart-bruine pupje bij ons zou komen wonen, mochten we zo vaak als we wilden op bezoek. We zijn vanaf dat de pups 5 weken oud waren elke week meerdere keren langsgeweest. Gewoon om even te kijken en te knuffelen.

Toen de pup 5 weken oud was liepen we al met hem aan de riem over het erf. Natuurlijk op de voet gevolgd door zijn moeder.

puppy 5 weken erf

Heel leuk om zo vroeg al een band op te bouwen met je pup!

Maar nu begon het lastigste… Hoe gaan we hem noemen. In onze familie-Whatsappgroep werd er elke dag wel weer een optie besproken. Bikkel, Banjer, Borre, Mack, Duke, Senno, Senna, Rex. Elke keer als er weer een puppyfoto werd geplaatst was het: ‘Kijk Banjer lief liggen’. Gevolgd door ieders favoriete naam. ‘Banjer? Bikkel, bedoel je’. ‘Bikkel? Borre!’. Enzovoort.

Het duurde even voordat we het eens waren, maar we kwamen eruit! Vanaf nu zou de pup Sennah heten. Met een h op het einde, gewoon omdat het net iets specialer is.

Eindelijk november!

En toen waren de puppy’s 8 weken oud en mochten ze naar hun nieuwe thuis!

Puppy Sennah 8 weken naar huis

Sennahs eerste nacht ging prima. Natuurlijk moest hij wennen en heeft die even gepiept, maar nacht 2 hebben we hem al niet meer gehoord! De eerste 2 weken dat Sennah bij ons was, was er de hele dag iemand thuis. Zo konden we hem hopelijk snel zindelijk maken en hem rustig laten wennen aan het alleen zijn. Want na 2 weken zou hij toch eventjes alleen moeten zijn.  Dit ging gelukkig heel goed. Sennah is ongeveer 2 a 3 uurtjes alleen thuis. Dan ligt hij gewoon lekker in zijn bench te slapen, dat is hij zo gewend.

Sennahs liefde voor klompen

Sennah is vanaf het begin dat hij bij ons in huis woont al dol op de werkklompen van mijn vader. Hij gebruikt ze als kussen en valt met zijn neus in de klomp in slaap.

Puppy Sennah houdt van klompen

Toen Sennah 6 maanden oud was hebben we de bench uit de woonkamer gehaald. We hadden al een tijd ’s nachts en overdag het deurtje opengelaten, en dat ging heel goed.

Maar het was toch iets te enthousiast… want ’s morgens om 5u wilde mijn vader vertrekken naar zijn werk, dus hij pakte zijn leren werkklompen met de stalen neuzen. Bleken het ineens instappers te zijn! Sennah had de hele achterkant tot op de zool weggekauwd. Oeps.

Ach, een foutje kan gebeuren. Gelukkig waren er nog reserveklompen. Maar… de volgende morgen waren ook deze niet meer helemaal heel. Hier had Sennah een paar happen uit de zijkant genomen. Niet meer te dragen.

Dus je begrijpt dat de bench al heel gauw weer terug was…

Een echte pup

Een kleine doerak is het! Maar wel een leuke doerak. Hij was gewoon een echte pup. Zo plukte hij de bloemen van de plant terwijl hij je aankeek. Stal hij de steentjes uit de tuin en daagde je uit om hem te vangen. Pakte hij de reisgidsen uit de mand om stiekem op de kaft te kauwen. En trok hij alle handdoeken en kleden naar zijn bench.

Stiekem moest ik er altijd om lachen. Bleef hij altijd maar zo ondeugend en klein!

Puppy Sennah

 

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Sennah

Hersenwerken met je hond Geef koekje! x

Hersenwerken met je hond

8 April Door: Sennah

Hersenwerken met je hond. Sennah doet aan Hersenwerken. Een leuk en uitdagende manier van werken met je hond. Maar wat is dat nou eigenlijk, Hersenwerk voor honden? En hoe ...

Lees het hele artikel
Van houten puzzels naar Hersenwerken Geef koekje! x

Van houten puzzels naar Hersenwerken

1 March Door: Sennah

Sennah is De Blije Braverd als het gaat om de manier van Hersenwerken. Maar waren wij wel echt aan het Hersenwerken? Wat is Hersenwerken? En wat is een Blije ...

Lees het hele artikel
Djairo had een levershunt Geef koekje! x

Djairo had een levershunt

21 December Door: Sennah

Dit keer geen blog over Sennah maar over onze vorige hond Djairo. Een hondje met een speciaal plekje in mijn hart. Djairo heeft op jonge leeftijd en in een ...

Lees het hele artikel
Vuurwerk, het is weer zover Geef koekje! x

Vuurwerk, het is weer zover

25 November Door: Sennah

Hoe is het dit jaar met Sennah en zijn vuurwerk angst? Tijdens de jaarwisseling van 2018 -2019 bleek Sennah heel angstig. Met wat hulpmiddelen kwamen we de maanden door. ...

Lees het hele artikel