Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Guus ging op vakantie in coronatijd

23 June
x
Wat is dit?

Elk jaar gaan mijn baasjes en ik 3 weken op vakantie in juni. Varen met de boot door Friesland en de Wadden.
Lekker rustig zo vlak voor de zomervakanties, lange dagen en net nog een beetje voorjaar in de natuur.
Maar ja hoe gaat dat dan in coronatijd?
Kunnen we dit jaar wel weg met de boot en hoe dan?

Gekke start

Pas vlak voor de vakantie, half mei, gingen de waddenhavens open. Ook veel gewone havens waren de afgelopen maanden dicht geweest door de corona. Wij zelf zouden 30 mei weg gaan dus alles was gelukkig open.
Waar normaal gesproken de periode voor de vakantie al veel gekletst werd door de baasjes over de route en de pret van het inpakken. Merkte ik dat de baasjes er nu iets meer moeite mee hadden. Want hoe zou de vakantie nu gaan verlopen met al die regeltjes die er nu zijn. Zoals de anderhalve meter afstand en zouden we onderweg wel leuke dingen kunnen doen? Gelukkig zou ik ook mee gaan net als de poezen dus dat is toch altijd leuk?

Daarnaast zou het sanitair nog dicht blijven tot 1 juli. Dat betekend dat de douches en wc’s nog dicht zouden zijn. Nou vond ik dat maar gezeur, hup plassen doe je tegen een boom en een poepje op het gras. Douchen? Nou dat doe ik toch ook zelden? Ik zag het probleem niet zo. Maar de baasjes hebben zelf een wc aan boord en een mogelijkheid in de kuip om even snel af te spoelen met een slang en douchekop. Maar een normale wc en even goed douchen is toch ook wel heel fijn op zijn tijd.
Gelukkig voor hun mocht overal het sanitair toch 15 juni al open.
Dus de eerste 2 weken werd het een beetje behelpen.

Per 1 juni mocht ook de horeca weer open dus de timing was goed. Maar ook dat riep vragen op want kan je dan wel spontaan uit eten, een terrasje pikken of ergens lunchen.

Corona aan de wal

Gelukkig kon een terrasje vrij spontaan. Je moest vaak even wachten op bediening en je handen desinfecteren. Uiteraard hebben we gelijk de proef op de som genomen voor een bakje koffie bij Doppio. Doordat de terrassen ruimer zijn opgezet kunnen er weliswaar minder mensen terecht maar heb je wel meer plek en ook meer privacy. Zo had ik ook mooi alle ruimte.

De baasjes gingen op mijn vrouwtjes verjaardag uiteten. Ook dit hadden ze al maanden niet meer gedaan.
Omdat dat al vrij snel in de vakantie was, de horeca net 2 dagen open, hadden de baasjes dat thuis vast gereserveerd omdat ze geen idee hadden hoe druk het overal zou zijn na maanden geen horeca. Maar dat viel gelukkig mee.

Horeca was dus prima te doen in de vakantie maar niet alles kon spontaan want een bakje koffie ergens drinken op een zaterdagmorgen waar ze voor mijn vrouwtje ook soja cappuccino hadden was niet zo’n goed idee. Want alle tafels waren volgeboekt….. Met de belofte dat ze heel snel koffie kunnen drinken mochten ze toch even zitten tot de gereserveerde kwamen.

Uiteten moet je reserveren en de lunch lukte vaak wel spontaan.
Wellicht een voordeel dat het geen vakantietijd is en met de terrassen open er gelijk meer plek is.

Op Schiermonnikoog zelf merkte we dat de toeristen het eiland weer hadden gevonden nadat het maanden dicht was geweest. Er werd een hoop gewandeld en gefietst.

Corona op het water

Tijdens het varen merk je weinig van Corona. Het was vaak druk zat op het water. De havens lagen soms iets minder vol doordat het sanitair dicht was. De meeste kozen dan toch een gratis ligplekje die er volop zijn in Friesland. Normaal gesproken is het in juni ook redelijk druk al. Dus weinig verschil met andere jaren.

Genieten

Samen hebben we weer heerlijk gevaren door Friesland. We hadden warme dagen, koude- en soms kletsnatte dagen, keiharde wind of geen wind. Maar gelukkig ook zon.
Vanuit de thuishaven in St Nicolaasga zijn we via Dokkum naar Schiermonnikoog gegaan voor een paar dagen op het eiland. Lekker fietsen in de fietskar, rennen aan zee en genoten van al die heerlijke geurtjes daar.

Guus op het strand
We moesten  de dag van te voren wel eerst bellen naar de haven van Schier of er plek was voordat we mochten komen. Want dubbel liggen mag nu niet ( twee of meerdere boten tegen elkaar aan).

Ik heb gevaren in de rubberboot van mijn baasje. Instappen vond ik eng maar het varen zelf wel weer leuk. Heel veel geluierd, lekker gewandeld en gesnuffeld door leuke dorpjes en het groen en genoten van ons roedeltje bij elkaar.

Varen gaat gelukkig beter

Zoals jullie weten vind ik het varen zelf minder leuk. Zodra de motor wordt gestart gaan mijn pootjes trillen. Ook als er gas terug gegeven wordt, word ik onrustig.Het liefste verstopte ik mij dan.
Ondanks dat ik natuurlijke middeltjes kreeg en de bachbloesem koekjes voor op reis bleef ik het spannend vinden.

Onder bruggen doorvaren was ook geen pretje en raakte ik in paniek.
Met mijn vrouwtje had ik vorig jaar al heel goed geoefend met de bruggen dus dat ging dit jaar al veel beter en werd er niet meer zo bang van. Mijn vrouwtje was dan ook heel trots op mij!
Halverwege de vakantie had ik bedacht dat buiten zijn met varen minder eng vindt. Dus zodra de motor aanging, ging ik op het bankje zitten. Geen gebibber en ik kon lekker kijken.

Mijn baasjes blij en ik blij. Maar mijn vrouwtje vond dat ik geen uren op mijn kont kon blijven zitten want dat schijnt niet zo goed te zijn. En al helemaal niet als het dan ook nog eens regent.
Ze probeerde of ik op het bankje wilde liggen maar dat deed ik niet. Ook niet met een kleedje erop.
Dan maar even op een kleedje in de kuip maar daar had ik ook geen zin in want dan zag ik niks en binnen liggen wilde ik al helemaal niet.

Dan maar af en toe een rondje door de gangboorden bij rustig weer voor een beetje afwisseling in de houding. Dat deed ik niet uit mijzelf maar mijn vrouwtje hielp mij daar bij.
Dat vond ik wel oké. Helemaal toen ik zelf in de haven op Schier ontdekte dat ik achterop de boot ook prima kon liggen. Ideaal want dan had ik gelijk even rust. Leuk hoor zo´n boot maar met mijn lange lijf lag ik altijd in de weg en moesten de baasje over mij heen klauteren. Niet heel bevorderlijk voor mijn slaap. Maar zo kregen de baasjes mooi wat extra beweging.
Later in de vakantie durfde ik daar zelfs te liggen tijdens het varen.
Baasjes blij en ik blij.

Kortom mijn hobby zal het wel nooit worden maar we hebben saampjes wat manieren gevonden die gelukkig helpen.

Kortom vakantie in coronatijd gaat prima maar vraagt wel wat flexibiliteit. Soms kan iets minder spontaan als wat je gewend bent maar dat is een kwestie van ervaren. Dat geldt voor horeca bijvoorbeeld maar ook in een winkelstraat.
Mijn baasjes denken wel dat het in de zomervakantie wat lastiger zal zijn. Want meer mensen blijven er nu in Nederland waardoor het overal veel drukker zal zijn. Niet alleen in havens of op de campings maar ook in de omgeving waar je bent.  We merkten al dat in sommige havens er minder plekken zijn gemaakt waardoor het sneller vol is en dat dubbel liggen niet mag. Maar er worden wel meer boten en bijv caravans verkocht.

 

Wij kunnen er weer tegen aan.

Tot de volgende keer, poot van Guus

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Goldendoodle Guus

Voor het eerst logeren Geef koekje! x

Voor het eerst logeren

17 October Door: Goldendoodle Guus

Sinds ik bij mijn baasjes woon (alweer bijna 6 jaar) zijn we nog nooit zonder elkaar weggeweest. Elke vakantie ben ik mee geweest en mijn baasjes zijn zelden een ...

Lees het hele artikel
Guus houdt niet van vuurwerk Geef koekje! x

Guus houdt niet van vuurwerk

18 December Door: Goldendoodle Guus

Geen groter veel besproken onderwerp onder huisdieren eigenaren is vuurwerk. You love it or hate it. Nou ik zit er precies tussenin. Ergens een knalletje in de verte doet ...

Lees het hele artikel
Met een prikkelgevoelige hond naar Animal Event Geef koekje! x

Met een prikkelgevoelige hond naar Animal Event

16 May Door: Goldendoodle Guus

Degenen die mij kennen en mij al even volgen zullen zich nu wel achter hun oren krabben. ”Huh Guus, jij bent toch een prikkelgevoelige hond? Dan ga je toch ...

Lees het hele artikel
Guus zijn vrouwtje is vegan Geef koekje! x

Guus zijn vrouwtje is vegan

17 March Door: Goldendoodle Guus

Tijd voor een nieuw blog waarbij ik mijn vrouwtje maar weer eens aan het woord laat. Ze wil graag wat vertellen over vegan zijn met een hond in huis. ...

Lees het hele artikel