Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

Een dag niet getraind is een dag niet geleefd!

31 augustus
x
Wat is dit?

Ik krijg wel eens de vraag waarom ik elke dag met Beau train en of ik hem hierin niet overprikkel met informatie. Vaak wordt dit gedacht omdat we in de hondenwereld veel spreken over de balans tussen activiteiten en rust.

De balans tussen uitdaging en rust

Hoe vindt je nou eigenlijk balans tussen het werken met jouw hond en de herstel tijd die een hond nodig heeft om informatie te verwerken. Dit balans is in ieder geval hond afhankelijk dus er zal nooit een kant en klaar antwoord voor zijn. Wat wel goed is om te weten is dat honden ongeveer 15 uur per dag moeten slapen om de informatie te verwerken. Voor puppy’s en oudere honden kan dit zelf 18 tot 20 uur zijn! Dit gemiddelde kan per ras en hond afwijken. Bij het vinden van de balans bij jouw hond kun je met een aantal aspecten rekening houden.

  • Blaft jouw hond veel en hapt ie in jouw handen? Bij puppy’s is dit vaak een signaal dat je hond moe en overprikkeld is maar zich nog niet aan de slaap kan overgeven. Tijd om lekker op zijn of haar eigen plek te liggen dus! Dan geven ze zich vanzelf over aan de vermoeidheid.
  • Een eigen plek is dan ook heel belangrijk voor een hond om tot rust te komen. Dit kan een bench of een matje zijn, belangrijk is dat de plek echt alleen van de hond is en hij hier nooit gestoord wordt. Probeer de eigen plek zo prikkelvrij te houden. Op deze manier heeft jouw hond de grootste kans op een rustige slaap.
  • Een ander signaal voor overprikkeling is een laag concentratie vermogen. Je merkt dit doordat jouw hond constant afgeleid wordt door andere prikkels. Ook wanneer je een hele hoge motivator geeft loopt jouw hond constant zijn neus of zicht achterna.
  • Tot slot merken we overprikkeling ook vaak op wanneer honden veel gaan slopen en overal op willen kauwen.

Dit soort signalen opmerken gaan jou helpen bij het vinden van een balans tussen activiteiten en rust bij jouw hond.

Structuur

Waarom train ik dan elke dag met Beau? Omdat voor een reactieve hond zoals Beau structuur, naast genoeg rust krijgen, het belangrijkste aspect van zijn training is. Door elke dag zoveel mogelijk hetzelfde te maken zorgen we voor een voorspelbare omgeving. We trainen daarom elke dag maar ook krijgt Beau dus elke dag genoeg slaap om zijn prikkels te verwerken.

Voor reactieve honden zorgt structuur ervoor dat ze weten wat ze kunnen verwachten. Hierdoor kan hun zelfvertrouwen groeien en hoeven ze dus minder emotioneel te reageren op situaties. Het belang van zelfvertrouwen is een onderwerp voor een andere blog. Maar ook bij ‘normale’ honden is het nooit verkeerd om aan hun zelfvertrouwen te werken. Zo creëer je een onafhankelijke hond wat ook weer bevorderend is voor de balans tussen rust en activiteiten!

Oefening baart kunst

Naast dat het dus heel goed voor Beau zijn gedragsproblematiek is heeft hij ook heel veel plezier in het trainen!

Beau is een hond die graag werkt voor zijn eten en voor mijn aandacht. Door samen elke dag te werken versterken we dus niet alleen onze band, maar doen we ook iets waar Beau gewoon heel veel plezier uit beleeft!

Bij het aanleren van commando’s, gedragingen en trucjes is het heel belangrijk om te herhalen…. herhalen… herhalen. Door elke dag te trainen en te oefenen zorgen we ervoor dat Beau zijn commando’s echt goed onder de knie krijgt.

Deze trainingssessies zijn vaak maximaal 10 minuten lang en worden over de dag verspreid. Honden leren beter van korte trainingssessies die vaker terug komen. Dit komt doordat ze dan tussendoor weer even tot rust komen en de prikkels van de training hebben verwerkt.

Samenvattend

Geen hond is hetzelfde en waar jouw hond met 4 trainingssessies per week goed doorkomt zal dat voor een ander minder goed werken. Blijf reflecteren in het proces van jou en jouw hond, hierdoor vindt je vanzelf de routine die voor jullie werkt!

Hou de trainingssessies kort en geniet vooral heel erg van jullie samenwerking!

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Beau

Een dag in het leven van Beau Geef koekje! x

Een dag in het leven van Beau

3 augustus Door: Beau

Hi mijn naam is Beau! Het lijkt me leuk eens te vertellen over een standaard dag in mijn leven. Lees je mee? Ochtendroutine 06:00     Bijna elke ochtend wordt ik ...

Lees het hele artikel
De zoektocht naar de perfecte muilkorf Geef koekje! x

De zoektocht naar de perfecte muilkorf

23 juni Door: Beau

Een verantwoordelijke hondeneigenaar zijn kan soms nog knap lastig zijn. Hoe vind je bijvoorbeeld de perfecte muilkorf voor jouw hond? 1 die goed past en geen discomfort veroorzaakt. Als ...

Lees het hele artikel
Het versterken van een recall Geef koekje! x

Het versterken van een recall

17 mei Door: Beau

De afgelopen dagen werken Beau en ik weer fulltime aan zijn recall. Na een incident waarin hij besloot achter rijdende auto’s aan te rennen zit hij dus ook weer ...

Lees het hele artikel
Verandering in het leven van een hond Geef koekje! x

Verandering in het leven van een hond

9 april Door: Beau

Wanneer wij als mensen door verandering heen gaan kan dat soms al knap lastig zijn. Nu mijn 3-jarige relatie sinds een week voorbij is, is eigenlijk niks hetzelfde in ...

Lees het hele artikel