Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

De voorbereidingen starten weer!

30 mei
x
Wat is dit?

Het lijkt nog vroeg, maar we zijn al weer druk bezig met onze voorbereidingen voor komend mush-seizoen! Nu River erbij is, kunnen we mee gaan doen in de 2-honden klasse met wedstrijden die in oktober weer zullen starten. River is nu bijna 8 maanden, dus voordat ze echt zal mogen trekken zal nog wel even duren. We kunnen wel al met haar spieropbouw gaan beginnen en haar laten wennen aan haar harnas en het gevoel van trekken! In dit blog zal ik jullie kort uitleggen hoe wij onze trainingen doen!

Harnas

Voor het trekken is een speciaal harnas nodig, wat het gewicht tijdens het trekken goed over de hond verdeeld. Ik maak gebruik van een x-back. Deze zijn makkelijk aan te doen, heel fijn in gebruik en comfortabel voor de honden. Zo’n harnas voelt op het begin natuurlijk heel raar. Het loopt over de hele lengte van de rug de hond zal merken dat ze iets aan het trekken zijn. Nuka was dit natuurlijk al gewend, dus zij was het ideale voorbeeld voor River!
Als eerste hebben we River gewoon laten wennen aan het harnas, door hem om te doen en haar er even mee los te laten lopen. Wanneer ze dat goed accepteerde, zijn we een wandeling gaan maken waarbij de honden via de x-back bevestigd waren aan de lijn. Op deze manier kon River goed wennen aan het gevoel van trekken. En geloof me, dat had ze snel in de gaten met dat werkbloed in haar!
We maken nu regelmatig wandelingen met het harnas, om het een positieve ervaring te laten zijn voor River en zodat ze een beetje haar positie leert kennen naast Nuka.

Spieropbouw

Net zoals wij, kunnen honden ook niet zomaar een x-aantal kilometers rennen zonder hiervoor getraind te hebben. River mag tot ze 1 jaar is nog niet voor de step, maar om haar toch wat spieren op te laten bouwen maken we gebruik van een oude autoband die ze kleine stukjes vooruit moet trekken. Op deze manier zal River én het trekken goed onder de knie krijgen, én zal ze haar spieren steeds meer op gaan bouwen.
We beginnen met een klein stukje lopen met de band, gevolgd door stukjes rennen en heel veel belonen, zodat ze het positief ervaart en leuk vind! Al is dat niet zo moeilijk, omdat River het al helemaal geweldig vind!
Tot River 1 jaar is, zullen we dit blijven doen en steeds een beetje opbouwen. Zo krijgt River ook al een beetje conditie voor wanneer ze echt voor de step mag. Wanneer River 1 jaar is, zal ze korte stukjes voor de step mee mogen lopen en wanneer ze 1,5 jaar is mag ze volledig mee gaan doen met Nuka en vormen we met z’n drieën een team! We hebben dus nog wel even te gaan.

Commando’s

Tijdens het mushen zijn er een aantal commando’s die de honden zullen moeten kennen. Deze commando’s zorgen ervoor dat de honden de juiste richting op gaan tijdens de wedstrijd en op tijd zullen lopen en stoppen wanneer nodig. Tijdens het wandelen leren we deze commando’s al een beetje aan en dit zetten we door als ze met de band gaan trekken. Zo worden de commando’s veel herhaald en zullen ze het eerder snappen!
De commando’s die ik de honden aanleer zijn:

  • Gee (Rechts)
  • Haw (Links)
  • Go/Oké! (Gaan, starten)
  • Easy (Langzamer lopen)
  • Stop (Stoppen)
  • Door (Doorlopen, niet laten afleiden)
  • Trail (Bij inhalen van andere mushers)

Logo

En dan last, but zeker not least, hebben we natuurlijk ook nog een gaaf teamlogo nodig voor tijdens de wedstrijden! Ik ben al druk bezig om iets te ontwerpen en een leuke teamnaam te bedenken, maar dit blijft lastig! Het leek me gaaf om Nuka en River samen in 1 logo te verwerken en dit is nu ook gelukt! Alleen die teamnaam nog, wat lastig! Het lijkt me leuk om een teamnaam met betekenis te hebben, wat in de trant is van siberische/inuït namen. Wie weet vind ik binnenkort iets, en jullie mogen mij ook altijd tips sturen!
Voor nu zeg ik, trainen trainen trainen! 🙂

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Nuka & River

Mushen: Voor, tijdens en na Geef koekje! x

Mushen: Voor, tijdens en na

17 december Door: Nuka & River

Zoals jullie wel weten, doe ik aan mushing samen met Nuka en River. Eerder heb ik al een blog geplaatst over het aanvragen van een trekontheffing: waarom, hoe en ...

Lees het hele artikel
Mushen, wat te doen voordat je begint? Geef koekje! x

Mushen, wat te doen voordat je begint?

5 oktober Door: Nuka & River

Elk jaar begint rond de herfst het mushing seizoen weer. Trainingen worden weer opgebouwd en teams worden klaargestoomd voor de eerste wedstrijden. Echter kun je niet zomaar met elke ...

Lees het hele artikel
De Thomas Cycloon Family & Pet stofzuiger, een uitkomst voor ons! Geef koekje! x

De Thomas Cycloon Family & Pet stofzuiger, een uitkomst voor ons!

25 augustus Door: Nuka & River

Twee husky’s en een border collie in één huis, dat vraagt natuurlijk om regelmatig poetsen en stofzuigen om het zoveel mogelijk zand- en haarvrij te houden. Nuka en River ...

Lees het hele artikel
We werken ook gewoon aan onze Summer Body Geef koekje! x

We werken ook gewoon aan onze Summer Body

1 mei Door: Nuka & River

Zoals jullie wel weten, zijn we echte sledehonden en kunnen we het beste werken in de koudere temperaturen. Dit weerhoudt ons er echter niet van om ook in de ...

Lees het hele artikel