Zoeken
Generic filters
Exact matches only

De plastic kap van de dierenarts

22 August
x
Wat is dit?

De plastic kap van de dierenarts. Wanneer jouw hond net een operatie heeft gehad of een wond heeft, dan is het zaak om te zorgen dat jouw hond niet aan de wond gaat likken of de hechtingen of nietjes er uit trekt. Maar ja, leg dat maar eens aan jouw hond uit.

Wond bescherming

De meeste honden blijven likken aan wonden en dus ook aan de gehechte wond na een operatie. Je hebt dus iets nodig om de wond te beschermen en zo te zorgen dat jouw hond zelf niet kan likken, bijten of krabben aan de nieuwe wond.

Plastic kap: angst en paniek

Jouw dierenarts geeft jou meestal een plastic kap (of plastic kraag) mee, die jouw hond moet gaan dragen. Eenmaal thuis gaat dat waarschijnlijk helemaal niet zo handig. Jouw hond kan niet meer snuffelen, kan niet meer ergens bij komen en met de kap stoot jouw hond overal tegenaan. Sommige honden zijn als de dood voor de plastic kap en durven geen stap meer te verzetten zodra ze een plastic kap ophebben. Sommige honden hebben zoveel angst van de plastic kap dat ze volledig in de stress en de paniek schieten. Dit wil je natuurlijk niet! Ook door onverwachte bewegingen en stoten kan een wond weer opengaan. Ga in dit geval zeker op zoek naar een alternatief voor de plastic kraag. Als je verder leest delen we de bestaande alternatieven op de ‘lampenkap’ en de voor- en nadelen per soort.

Juist wel fan van de plastic kraag

Het leuke is, dat tijdens het schrijven van deze blog ik input heb gevraagd van onze bloggers en wat blijkt? Voor Vaös, is de plastic kap juist wél de beste optie ter bescherming van wonden. Vaös is helemaal niet bang met de plastic kap op, dendert overal doorheen met of zonder kap en wat nog meer een groot voordeel is, is dat bij het herstel van de operatie aan zijn lip, met de plastic kap Vaös er echt niet bij kan komen. Niet met zijn poten om aan te krabben en de kap blijft stevig opzitten. Ook zorgt de plastic kap ervoor dat voor deze bulldozer de wond beschermt is en dat het rustig kan helen. En zoals je kunt zien op onderstaande foto, staat de kraag Vaös ook nog eens top!

plastic kap van de dierenarts
Vaös met de plastic kap van de dierenarts

Voor- en nadelen van de plastic kap

We bespreken straks alle alternatieven op de plastic kap van de dierenarts, maar voor de volledigheid delen we hier ook nog de voor- en de nadelen van de plastic kap zelf. Zo kun jij zelf een goede keuze maken voor jouw hond. Zoals we wel hebben gemerkt bij het informeren bij onze bloggers verschilt het echt per hond of de plastic kap van de dierenarts wel of niet goed bevalt.

Voordelen van de plastic kap:

 • De hond kan niet meer bij de wond komen, ook niet met de poten bij het gezicht
 • De kap is zeer stevig waardoor deze niet zo snel kapot gaat
 • De plastic kap is vrij licht van gewicht waardoor het geen extra belasting is voor de nek
 • De kap is doorzichtig waardoor er nog wel schaduw wordt waargenomen
 • De kap kan worden ingekort met een schaar (daarna werkt de sluiting niet meer, duct tape werkt wel)

Nadelen van de plastic kap:

 • Het is zeer stug materiaal (niet voor niets de bijnaam lampenkap)
 • Lastig met eten en drinken
 • Overal tegenaan stoten met de kap
 • Slaapt niet echt comfortabel
 • De lusjes waarmee je de kap aan de halsband vastmaakt gaan vrij snel stuk
 • De kap kan vast komen te zitten aan de bench spijlen
 • Bij honden met een dikkere nek en kortere snuit is de kap vaak veel te lang

De plastic kap van de dierenarts, kun je ook zelf online kopen. Er zijn een aantal plastic kragen die iets van een verbetering hebben ten opzichte van die van de dierenarts, maar ook exact dezelfde kap kun je gewoon bestellen.

Merken plastic kap met prijs:
 1. AA Easyfix-Collar: verkrijgbaar in de maten XS t/m XXXL, de kleinste maat kost 4,75 en de grootste maat 14,50. Deze plastic kap is gemaakt van doorschijnend plastic en kan ook zonder halsband worden gedragen. De kleine maten hebben klittenband sluiting en de grote maten drukknopen als sluiting.
 2. Buster Transparant Classic Collar: verkrijgbaar in 7 maten (van maat 1 t/m maat 7), de prijzen lopen van 3,50 – 8,95. Dit is de plastic kap (of kraag) zoals we deze kennen van de dierenarts. Te bevestigen met lussen aan de halsband om de kap op zijn plaats te houden.
 3. Buster Premium Dog Collar: verkrijgbaar in 3 maten small, medium en large. De prijzen lopen van 22.75 tot 43,95. De Buster Premium Dog Collar beschermkraag is de luxe uitvoering van een normale plastic kap. Wat er anders is aan deze kraag, is dat de nekband is gemaakt van neopreen en hierdoor kan deze ook versteld worden qua maat en heb je geen halsband nodig.

Alternatieven voor de plastic kraag

Gelukkig zijn er voor de honden die de plastic kraag niet goed kunnen verdragen ook een aantal alternatieven. Het belangrijkste doel van een beschermende kraag voor de hond is om de wond te beschermen. Houd hier in jouw keuze rekening mee. Jouw hond kan misschien een opblaasbare kraag heerlijk vinden zitten en er lekker mee slapen, maar als hij dan wel de wond kapot kan bijten heb je er natuurlijk alsnog niet veel aan.

Het hoogst haalbare doel? Een wond die kan genezen en een ontspannen en relaxte hond.

Opblaasbare kraag

De opblaasbare kraag is een van de alternatieven op de reguliere plastic beschermkraag, er zijn inmiddels verschillende merken en soorten opblaasbare kragen. Het idee van deze opblaasbare kraag is dat deze om de nek gaat. Er zit lucht in en is voorzien van een zachte comfortabele stof.

Opblaasbare kraag voor de hond
Trixie opblaasbare beschermkraag

Nadelen van de opblaasbare kraag:

 • Niet geschikt voor honden met een wond in het gezicht of aan de oren of in de nek (krabben lukt vaak nog steeds)
 • Niet geschikt voor honden met een wond aan de staart, de poten en de achterzijde van de rug
 • Als de hond de kraag af kan krijgen is deze snel stuk gemaakt
 • De kraag kan lek worden geprikt

Voordelen van de opblaasbare kraag:

 • De hond kan gewoon eten en drinken
 • De hond loopt nergens meer tegenaan door een uitstekende kap
 • Vaak comfortabeler voor de hond ook tijdens het slapen
Merken opblaasbare kraag met prijs
 1. Kong Cushion: in de maten XS t/m XL, deze kraag kost (afhankelijk van de maat) 16,95 – 31,95. De Kong Cushion is een opblaasbare kraag die open kan en met klittenband vast te maken is.
 2. Trixie oplaasbare beschermkraag: in de maten Small/Medium 16,50 en Medium 17,95. De band van Trixie is degene die je ziet op de foto hierboven. Met klittenband sluiting en lus om de kraag extra vast te maken aan de halsband.
 3. Buster Nylon Inflatable Collar: in de maten XS t/m XXL, prijs van 19,50 – 37,50. De Buster opblaasbare beschermkraag heeft een extra bescherming van nylon om de opblaasbare binnenzak.

Comfy Cone

Sommige mensen noemen de Comfy Cone het enige échte alternatief op de plastic kraag van de dierenarts. Logisch ook wel, de Comfy Cone ziet er namelijk vrijwel hetzelfde uit en wordt op dezelfde manier om gedaan. Het grote verschil tussen de plastic kap van de dierenarts en de Comfy Cone is dat de Comfy Cone niet van plastic is gemaakt, maar van een sterke gelamineerd nylon over een stevige foamlaag. Bovendien is de Comfy Cone niet doorzichtig, maar zwart aan de binnenzijde. Dit geeft een rustiger gevoel voor de hond. Door het gebruikte materiaal kan de Comfy Cone opvouwen en buigt deze ook wel mee bij het snuffelen en bij het lopen. Zo wordt er niet steeds overal tegenaan gebotst, en wordt er gebotst dan veert het materiaal iets mee.

Comfy Cone
Comfy Cone

Nadelen van de Comfy Cone:

 • Sommige honden vinden het geluid van het klittenband niet fijn
 • Als jouw hond een grote maat nodig heeft is het wel echt een hele grote kap
 • Sommige honden vinden het donkere van de Comfy Cone juist eng

Voordelen van de Comfy Cone:

 • Van zacht en buigbaar materiaal waardoor de hond niet overal hard tegenaan botst
 • Niet doorzichtig maar donker aan de binnenzijde, dit geeft voor de meeste honden meer rust
 • Zacht materiaal maakt ook het liggen en slapen met de Comfy Cone makkelijker
 • Zoals je kunt zien op de foto, kun je jouw hond nog knuffelen met jouw hond met de Comfy Cone op
 • De Comfy Cone heeft een reflecterende rand, voor extra veiligheid en zichtbaarheid tijdens het uitlaten
 • De Comfy Cone heeft ook een variant voor honden met een lange snuit, zoals windhonden (de long)
Comfy Cone maten en prijzen
 1. Comfy Cone: beschikbaar in de maten XS t/m XXL, de maten Small en Medium hebben ook een long versie (langer dan de normale Small en Medium) speciaal voor honden met een lange snuit. De prijzen van de Comfy Cone lopen van 19,75 – 70,50 voor de allergrootste maat.

Shirts en rompers

Een andere manier om de wond te beschermen is door jouw hond een shirt te geven of een rompertje. Deze medische shirts zijn speciaal gemaakt om na de operatie te dragen en zo de wond te laten helen. Er kan dus wel lucht bij de wond komen, maar jouw hond kan er niet aan bijten. Een zijn verschillende merken die deze shirts aanbieden een aantal bekende merken zijn; Medical Pet Shirt, Suitical Recovery Suit, Vetgood Protective Recovery Pet Suit en Trixie operatie hondenjas. Op de foto staat onze Lady Rebel net na haar sterilisatie, met medisch rompertje.

Rebel met haar medische romper na de sterilisatie
Rebel met haar medische romper na de sterilisatie

Nadelen van medische beschermshirts

 • De hond wil nog steeds aan de wond likken en kan nu het shirt likken op de plek van de wond
 • Soms likt een hond ‘door het shirt heen’ waardoor nu wond en shirt nat zijn
 • Sommige honden bijten ook door het shirt toch de nietjes of hechtingen er uit
 • Bij de rompers moet je deze eerst aan de onderzijde openmaken en de romper oprollen voor het uitlaten
 • Loopt jouw hond in de tuin, kan het voorkomen dat hij of zij in de romer plast
 • Het aantrekken van sommige rompers of shirt is nog even een klus

Voordelen van medische beschermshirts

 • Volledige bewegingsvrijheid voor jouw hond
 • Geen kap nodig
 • Rustig met slapen en dagelijkse activiteiten
 • Geen probleem bij eten of drinken
 • Veel minder stressvol voor jouw hond
 • Hygiënisch en wasbaar
Merken medische beschermshirts en rompers met prijs
 1. Medical Pet Shirt TOP: beschikbaar in de maten XXS t/m XL, de prijzen lopen van 23,95 – 27,95 voor de grootste maat. Het bijzondere aan dit medische shirt is dat dit echt een shirt is die tot het midden van de buik komt. Voor bescherming van de borstkast, bovenrug en een deel van de nek. Dit Medical Pet shirt kan heel goed worden ingezet bij hotspots of andere wonden in dit voorste gebied. De hond kan dit shirt aanhouden ook tijdens het uitlaten en plassen. Naast beschermend werkt door de verstelbare klittenband sluiting dit Medical Shirt TOP ook rustgevend.
 2. Suitical Recovery Shirt: beschikbaar in de maten XXXS t/m XXL, de prijzen lopen van 17,50 tot 20,95. Het Suitical Recovery Shirt is een romper met drukknopen bij de staart. Je moet de romper wel over het hoofd hen aantrekken, dus voor honden met verwonding bij de nek of last van het hoofd of de oren is de Suitical niet geschikt. Deze romper kan goed worden ingezet na de sterilisatie of andere operaties. Ook bij jeuk en huidproblemen kan de Recovery Suit ervoor zorgen dat de hond zijn huid niet meer open bijt.
 3. Trixie Operatie Hondenjas: beschikbaar in de maten XS t/m L/XL, de prijzen lopen van 17,25 t/m 33,75. Het voordeel van de Trixie operatiejas is dat deze iets ‘luchtiger’ zit dan de meeste beschermshirts, het is dan ook een hondenjas en geen shirt. Bij de nek kan het halsgedeelte open en dicht met klittenband (hierdoor wordt het aantrekken makkelijker. De drukknopen zitten onder de buik en bij de buik zit een trekkoord die kan worden aangehaald om de juiste maat in te stellen.

  operatie hondenjas alternatief voor de plastic kraag
  Trixie operatie hondenjas
 4. Medical Pet Shirt: verkrijgbaar in de maten XXXXS t/m XXL, de prijzen variëren van 16,95 tot 20,25, wil je het Medical Pet shirt nu in een hippe zebra print dan betaal je ongeveer 2 euro meer per shirt. Het Medical Pet Shirt is een rompertje, wat heel fijn is, is dat deze ook voor kleine hondjes de écht kleine maten heeft. Verder is de stof luchtdoorlatend en zitten er drukknopen precies naast de staartaanzet. Ook is het Medical Petshirt wasbaar op 60/90℃. Ook bij het Medical Petshirt moet je deze over het hoofd aantrekken. Als je de hond gaat uitlaten kun je de achterzijde oprollen en deze vastzetten met het bandje met de drukknoop.

Oriënteren voor de operatie

Dat waren de alternatieven op de kraag van de dierenarts. Het is altijd handig om je voor de operatie alvast te oriënteren op welke bescherming je jouw hond wilt geven. Je weet namelijk nooit van te voren hoe jouw hond reageert op de plastic kap van de dierenarts. Alvast een keer oefenen of alvast een alternatief in huis hebben is altijd slim!

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw! Geef koekje! x

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December Door: Redactie

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen ...

Lees het hele artikel
Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs Geef koekje! x

Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs

7 November Door: Redactie

Onze hondenbloggers delen graag hun ervaring graag met je! Zo kun je op The Dog Pen alles lezen over de belevenissen van de hond(en) van de verschillende bloggers. Daarnaast ...

Lees het hele artikel