Zoeken
Generic filters
Exact matches only

De geboorte

14 April
x
Wat is dit?

Hallo allemaal,

Hier ben ik dan met mijn eerste blog, maar natuurlijk is het dan even leuk om mezelf even voor te stellen. Ik ben Kion en ik ben een Kleinkees. Ik ben geboren op 24 november 2018. Het begon allemaal eind september 2018, toen bleek dat mijn moeder Nala zwanger was van mijn vader Simba. In deze blog ga ik het vooral hebben over het verloop van de zwangerschap tot de bevalling. Er komt natuurlijk ook veel meer bij kijken voor de bevruchting en de periode na de bevalling, zoals testen op ziektes, onderzoeken, het socialiseren en habitueren, maar dit zal ik allemaal bespreken in mijn toekomstige blogs.

Schijndracht

Ik denk dat vele onder jullie wel eens gehoord hebben van schijndracht. Mijn moeder Nala was hier heel gevoelig voor. Schijndracht komt voor bij niet-zwangere teven en gaat gepaard met verschillende symptomen die lijken op zwangerschap. Schijndracht is een natuurlijk verschijnsel en geen ziekte. Sommige teven zijn namelijk veel gevoeliger voor het zwangerschapshormoon dan andere na de eisprong. Even later na de dekking had mijn moeder Nala een enorme eetlust, een gewichtstoename, opgezette melkklieren, was heel aanhankelijk en had nesteldrang. Het is belangrijk als hondeneigenaar dat je hier zelf niet te veel op ingaat bij schijndracht en je teef afleidt.

In het verleden had ze juist dezelfde symptomen. We hadden een afspraak gemaakt bij onze dierenarts om een echo te maken op de 23ste dag om schijndracht uit te sluiten. Als dit wel zo moest zijn, dan waren ze van plan om haar te laten steriliseren. Mijn dierenarts dacht ook meteen aan schijndracht omdat mijn moeder Nala wel opgezette melkklieren had maar nog geen melkproductie. Toen ze de echo deed, bleek dat er wel 3 of 4 pupjes in haar buik zaten. Iedereen was zo gelukkig en wachtte vol spanning af. Een RX-scan daarentegen is wel nauwkeuriger dan een echo maar dat gaat pas vanaf de 45ste dag want dan kun je het exact aantal schedels tellen van het aantal pups. Onze dierenarts gaf ons alle instructies voor de bevalling en we konden haar 24/24 en 7/7 bereiken.

De bevalling

Op 24 november 2018 was het de 61ste dag van de dracht en om 4u ’s ochtends kwam het eerste pupje er uit. Er zat ongeveer 15 minuten tussen iedere pup. Na het derde pupje werd er vol spanning gewacht op het vierde pupje omdat de dierenarts moeilijk had kunnen zien of het er 3 of 4 waren op de echo. En inderdaad, daar was dan het vierde pupje, en dat was ik. Maar na het vierde pupje kwam er een vijfde en zelfs een zesde. Mijn moeder Nala was bevallen van 3 reutjes en 3 teefjes. Een mooi evenredig getal toch?  Het was een mooie belevenis en mijn moeder Nala heeft ons alle 6 zonder problemen op de wereld gezet. Iedereen was supertrots op haar.

Nala met de pups

Er werd onmiddellijk puppymelk gehaald bij de dierenarts omdat mijn moeder Nala niet genoeg melk zou hebben voor ons alle 6. De eerste 2 weken waren cruciaal. Het was afwachten of iedereen goed bijkwam en het overleefde. We werden dagelijks 2x per dag op hetzelfde tijdstip gewogen en dit werd allemaal bijgehouden in een dagboek. We kregen ook ieder een eigen kleur lintje rond onze nek zodat ze ons uit elkaar konden houden. Ik woog 130 gram en was het zwaarste van het nest, de anderen wogen tussen de 75 en 110 gram. Jammer genoeg heeft 1 broertje het niet gehaald. Hij werd afgestoten en was heel zwak. Ondanks dat hij wel werd bijgevoederd met de fles, warm werd gehouden en er continue toezicht was, overleed hij op de 5de dag.  Mijn 3 zusjes, broertje en ik kwamen iedere dag wel goed bij en zijn uiteindelijk gegroeid tot 5 prachtige hondjes.

De keuze

Mijn baasjes hadden natuurlijk een ruime keuze uit ons vijf. Naarmate we groter werden, hadden we ieder onze eigen kenmerken en karakter. Ook al had ik een eigenwijs en pittig karakter, ze vonden mij geweldig. Ik werd ook deels met de fles grootgebracht, dus misschien voelde ik me juist tot hun erg aangetrokken? We zien elkaar allemaal nog regelmatig, want mijn broertje en 1 zusje zijn in de familie gebleven. Mijn 2 andere zusjes hebben hun gouden mandje gevonden bij kennissen van mijn hondeneigenaars. En zo zijn we allemaal begonnen aan onze eigen avonturen. Al wilden mijn baasjes ons stiekem allemaal houden. Een hele hondenbende, hoe leuk zou dat zijn geweest? Maar ik zorg er alvast voor dat ze hun handen al vol genoeg hebben.

Er valt nog zoveel meer te vertellen, maar dat ga ik houden voor mijn toekomstige blogs. Indien jullie vragen hebben, stel ze gerust. Jullie kunnen mijn avonturen ook altijd volgen op instagram.

Hondenpootje, Kion

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Kion & Simba

Een baby opkomst, wat nu? Geef koekje! x

Een baby opkomst, wat nu?

29 October Door: Kion & Simba

Toen we in december 2019 vernamen dat we in verwachting waren van ons eerste kindje, waren we dolenthousiast. Er gaat dan een nieuwe wereld voor je open als toekomstige ...

Lees het hele artikel
Review : De Kong Extreme Geef koekje! x

Review : De Kong Extreme

19 June Door: Kion & Simba

Wij mochten voor het eerst een review schrijven van een product. Vele van jullie zullen al gehoord hebben van het merk Kong. De Kong Classic heb je in verschillende ...

Lees het hele artikel
Mag je een keeshond scheren? Geef koekje! x

Mag je een keeshond scheren?

18 May Door: Kion & Simba

Nu het stilletjes aan terug mooier weer is en de temperaturen stijgen, gaan veel hondjes naar de hondentrimmer voor hun vachtverzorging. Wij hebben het warm, de hond heeft het ...

Lees het hele artikel
Is dat een pomeriaan? Geef koekje! x

Is dat een pomeriaan?

16 December Door: Kion & Simba

Heel vaak krijg ik op straat de vraag van mensen ‘Wat een mooi hondje ! Is dat een pomeriaan? Of als je andere hondjes ziet en de hondeneigenaar zegt ...

Lees het hele artikel