Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Boek review: 'Briard, maatje voor het leven' door Sandra Lakebrink

25 July
x
Wat is dit?

Schrijfster Sandra Lakebrink heeft de Bloggers van The Dog Pen haar boek toegestuurd ter review. Zij geeft in haar begeleidende brief aan, dat het een boek is, dat toepasbaar is op alle hondenrassen. Dit in tegenstelling tot wat de titel aangeeft. In een volgende editie van dit boek wil ze het woord ‘Briard’ uit de titel weglaten.

De auteur
Sandra Lakebrink is al van kinds af aan bezig met het lezen en schrijven van letters en woordjes. In haar jeugd las ze veel meisjesboeken, ponyverhalen en later op de middelbare school was de verplichte leeslijst een feest om te lezen.
Wanneer ze niet lekker in haar vel zat, werkte het ‘van haar afschrijven’ heel bevrijdend. Later is ze ‘Creatieve Schrijfworkshops’ gaan geven en heeft ze begin dit jaar haar eerste levensverhaal over een 83-jarige vrouw afgerond.
Inmiddels is Sandra Lakebrink alweer aan het schrijven aan een volgend boek; het eerste boek van een serie kinderboeken voor peuters gebaseerd op de ervaring met haar eigen kippen.

De cover
Het boek oogt netjes, de foto van de honden is prachtig, de titel is duidelijk leesbaar. Echter mis ik de naam van de schrijfster.

Inhoudsopgave & voorwoord
Wanneer het boekje opengeslagen wordt, valt de duidelijke inhoudsopgave meteen op. Alle onderwerpen staan overzichtelijk per hoofdstuk gerangschikt, als enig minpuntje ontbreken de pagina nummers van bijvoorbeeld de hoofdstukken. Gelukkig is het boek niet dusdanig dik, dat ze slecht te vinden zijn.

In haar voorwoord vertelt de schrijfster over haar eigen ervaringen met honden en met name haar voorliefde voor het ras de Briard. Op het titelblad, draagt zij dit boekje dan ook op aan haar vijf Briards.
De auteur vertelt vervolgens wat we kunnen verwachten van het boek; opvoedtips, het socialiseren van een Briard, vachtverzorging, etc. Niet te vergeten komt ook de relatie met de Briard aan bod en hoe je deze opbouwt.

De inhoud van het boek
Wat gelijk opvalt wanneer je het boek gaat lezen, is de lekkere vlotte en prettige manier van schrijven. Tussen de informatie van de hoofstukken in, zitten cursief gedrukte stukjes, waarin de auteur persoonlijke verhalen verteld als extra informatie over het hoofdstuk.

Ik merk dat ik het erg prettig vind om te lezen en telkens benieuwd ben naar nog meer van deze stukjes. Het boek nodigt steeds weer uit om verder te lezen, persoonlijk vind ik dat erg fijn.

Al lezende word je meegenomen in onderwerpen als: de aanschaf van een hond, raskeuze, de (vacht)verzorging en de opvoeding. Geen onderwerp blijft onbelicht, ook het afscheid nemen van een hond bij ouderdom en ziekte komt aan bod.

De auteur heeft een volledig boek afgeleverd met alle basisbeginselen van het houden en hebben van honden. Aangezien het boek vooral uitgaat van de eigen ervaringen van de schrijfster met honden en het geen boek over hondengedrag en opvoeding is, belicht het boek dit onderwerp voldoende. Zoek je als lezer echt een boek om meer te leren over hondengedrag, dan is de inhoud vrij beperkt.

Met in mijn achterhoofd de begeleidende brief, vind ik het ook minder belangrijk dat het ras de Briard vrij beperkt is beschreven in het boek.
Ik lees vooral over de grote liefde voor het ras, maar qua ras-beschrijving, ras-historie en kenmerken, had ik stiekem iets meer willen weten.

Voor de volledigheid heb ik de honden-encyclopedie erbij gepakt om het ras beter te leren kennen. Deze kennis, maakt het voor mij ook makkelijker om te begrijpen waarom voor bepaalde opvoedtechnieken wordt gekozen; de Briard blijkt een vrij dominante hond en heeft een baas nodig.

Wat een aangename extra toevoeging is aan het boek, is het puppy-dagboek, dit is te vergelijken met het baby’s eerste maanden boek. Alle belangrijke gebeurtenissen kunnen hierin bijgehouden worden. Echt een leuk idee!

Conclusie
‘Briard, maatje voor het leven’ is voor iedere hondenliefhebber een aanwinst in de boekenkast. Het boek biedt veel kennis over het verzorgen en houden van honden. Het laat geen onderwerp onbelicht. Door de opbouw van de hoofdstukken, afgewisseld met mooie foto’s ter illustratie en de persoonlijke verhalen van Sandra Lakebrink, daagt het de lezer uit om steeds weer de pagina om te slaan om verder te lezen.

Titel     : Briard, maatje voor het leven
Auteur : Sandra Lakebrink
Aantal pagina’s : 100
Uitgave : 2018

Naam recensent: Wilma Schout

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Cannabis voor honden? CBDA nader toegelicht! Geef koekje! x

Cannabis voor honden? CBDA nader toegelicht!

27 September Door: Redactie

Je hebt wellicht al eens gehoord over het gebruik van cannabis (hennep) in natuurlijke behandelingen voor honden. In deze blog nemen we je mee in de wereld van de ...

Lees het hele artikel
De voor- en nadelen van hypoallergeen hondenvoer Geef koekje! x

De voor- en nadelen van hypoallergeen hondenvoer

19 January Door: Redactie

Hypoallergeen hondenvoer wordt vaak beschouwd als een goede oplossing voor honden die lijden aan voedselovergevoeligheid of allergieën. Het is speciaal ontworpen om de symptomen van deze aandoeningen te verminderen ...

Lees het hele artikel
De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining Geef koekje! x

De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining

19 September Door: Redactie

De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining. Wat zijn nu de allerhandigste beloningstasjes? Zelf gebruik ik dagelijks een beloningstas. Bij iedere wandeling en training (en zelfs in de tuin) ...

Lees het hele artikel
Past een Akita Inu wel bij mij? Geef koekje! x

Past een Akita Inu wel bij mij?

26 July Door: Redactie

Past een Akita wel bij mij? “Zo één wil ik ook!”, hoor ik mensen op straat zeggen als ze mij met mijn honden zien lopen, wijzend naar 1 van ...

Lees het hele artikel