Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Angst voor vuurwerk

26 November
x
Wat is dit?

Het einde van het jaar nadert, daarmee komt er een, voor de meeste mensen, leuke en gezellige tijd aan. Helaas betekent dit voor veel honden juist een tijd vol met stress. De eerste knallen zijn al gehoord, waardoor sommige honden al helemaal angstig in een hoekje zitten in huis of niet meer naar buiten durven om hun uitlaatronde te lopen. Veel honden (en ook andere huisdieren) zijn bang voor vuurwerk en kunnen deze weken rond oud en nieuw niet zonder stress en angst doorkomen.

Medicatie

Advertenties van medicatie voor vuurwerkangst bij de (online) dierenwinkels komen aan de lopende band voorbij via internet, deze middelen kunnen helpen, maar let wel goed op wat je geeft. Bij sommige middelen lijkt het namelijk dat je hond rustig is, maar alle knallen komen nog steeds binnen bij je hond, hij kan zijn angst niet tonen omdat dit middel ervoor zorgt dat hij geen controle heeft over zijn spieren. Er wordt dus niks aan de angst gedaan, hij kan alleen niet reageren! Ga voor een goed advies dus altijd naar de dierenarts, zij kunnen middelen voorschrijven die wel de juiste werking hebben.

Probleem oplossen

Het is fijn dat er medicatie bestaat, maar het geven van medicatie alleen lost het probleem niet op, waardoor je hond bij een volgende oud en nieuw weer angstig zal zijn. Daarom is het zaak om ook te gaan oefenen met je hond op harde knallen. Hoe eerder je start met deze training, hoe meer tijd je hebt om de hond langzaam te laten wennen aan vuurwerk.

Hoe ziet angst en spanning eruit?

Voordat je met een vuurwerktraining start, is het heel belangrijk dat je goed weet wat jouw hond doet wanneer hij gespannen raakt en angst toont. Te letten valt op gedrag als: Staart die laag is, (bijna) tussen de benen, oren die plat in de nek liggen, verlaagde houding van de hond, gapen (terwijl hij niet moe is), hijgen, onrustig heen en weer lopen, met zijn tong kort over bek (tongelen), alert zijn, bibberen/trillen, niet willen eten of drinken, niet meer durven lopen, etc. etc. Een goede hondenschool of gedragstherapeut kan je hierin begeleiden en aanleren hoe dit eruit ziet bij jouw eigen hond.

Lezing

Het volgen van een lezing over het vuurwerkangst, is ook zeer aan te raden. Ook zijn er diverse hondenscholen die vuurwerktraining geven, informeer hierover bij de hondenschool in de buurt. Vraag hierbij wel naar de groepsgrootte en hoeveel instructeurs er voor de groep staan. Het is namelijk onmogelijk voor een instructeur om alle signalen op tijd te zien, wanneer er te veel honden tegelijk trainen.

Gedragstherapie

Wil je liever niet naar een hondenschool, dan is het ook nog mogelijk om een gedragstherapeut in te schakelen die bij jou thuis komt. Samen ga je aan de slag om jou hond op een ontspannen manier langzaam te laten wennen aan de knallen, de lichtflitsen en de geur van vuurwerk. De hond gaat tijdens deze training het vuurwerk associëren met iets leuks of lekkers.

Verjaardag

Wanneer je het op een verjaardag hebt over de vuurwerkangst van jouw hond, krijg je de meest uiteenlopende adviezen. Iedereen heeft wel een hond gehad en daarbij werkte een methode heel goed. Helaas blijkt dit dan voor jouw hond averechts te werken, iedere hond is namelijk anders en zal dus ook op een andere manier reageren. Dus het advies inwinnen bij een professional is de beste optie.

Wat moet je vooral niet doen?

  • De hond straffen voor zijn angst, hier kan hij helemaal niks mee en hij zal waarschijnlijk alleen maar nog onzekerder worden
  • De hond alleen laten op momenten dat het vuurwerk wordt afgestoken en op oudejaarsavond.
  • De hond door extreme blootstelling van alle knallen er aan laten wennen, dit kan de angst alleen maar versterken.

Wat kan je verder dan nog wel doen?

 • Kies met wandelen plekken uit waar je niet verrast wordt door harde knallen, ga wandelen op tijdstippen wanneer je verwacht dat het rustig is.
 • Geef je hond steun waar hij dat nodig heeft, vaak zal hij een stapje richting jou doen als hij onzeker is bijvoorbeeld. Stap dan niet weg, maar blijf staan.
 • Laat je hond niet loslopen, het zal niet voor het eerst zijn dat een hond wegvlucht en gaat rennen wanneer hij schrikt.
  Tip: schaf een GPS tracker aan voor jouw hond zodat je hem in elk geval kan terugvinden als hij wel vlucht
 • Ga leuke dingen doen in huis met de hond, maak voor oudejaarsavond bijvoorbeeld een doos met daarin allemaal wc rolletjes waarin en waartussen brokjes verstopt zitten.
 • Zoekt je hond zijn eigen plekje op en voelt hij zich daar veilig, laat hem daar dan lekker liggen. Maak eventueel d.m.v.  een deken over de bench een veilig holletje voor de hond.
 • Houd de gordijnen gesloten
 • De hond kan ook steun ondervinden van een zogenaamd Thundershirt.
 • Let op deuren die open en dicht gaan met bezoek dat komt nieuwjaar wensen, zorg dat de hond niet kan ontsnappen.

Fijne en ontspannen jaarwisseling!

Auteur: Wilma Schout

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw! Geef koekje! x

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December Door: Redactie

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen ...

Lees het hele artikel
Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs Geef koekje! x

Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs

7 November Door: Redactie

Onze hondenbloggers delen graag hun ervaring graag met je! Zo kun je op The Dog Pen alles lezen over de belevenissen van de hond(en) van de verschillende bloggers. Daarnaast ...

Lees het hele artikel