Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Met een lastige hond op vakantie - 8 tips

1 April
x
Wat is dit?

De mensen die mij en Odin al een tijdje volgen weten dat Odin ‘een lastige’ hond is. De eerste paar jaren dat we met hem op vakantie gingen, waren zelfs niet leuk en was het ongekend afzien. Als ik terugkijk naar die periode zie ik heel veel dingen die ik, met de kennis van nu, heel anders had aangepakt. Dit leek mij daarom een mooi moment om daar eens wat verder bij stil te staan en mijn tips met jullie te delen. Dit zijn zeker niet dé gouden tips, maar voor mij en Odin werkten ze goed. Het heeft ons gebracht waar we nu zijn.

Vakantie met moeilijke hond

Ter vergelijking: het eerste jaar dat wij met Odin weggingen was hij onzindelijk, niet meer aan te lijnen bij loslopen, beet hij in de lijn, sloopte hij, at slecht, luisterde totaal niet, kon niet mee op terrasjes (bijten, heel hard keffen en rondjes rennen), kon niet los, etc. Nu, 3 jaar later, is Odin de ideale vakantie hond. Hij kan goed alleen achter blijven als wij iets gaan doen wanneer hij niet mee kan, hij is rustig en zelfverzekerd, gaat slapen op terrasjes, komt keurig terug met als je hem roept, loopt in dorpen netjes naast je, etc. etc. Al met al een hele brave, lieve kerel. Hoe zijn we samen bij dit succes uitgekomen? Uiteraard spelen er veel dingen ook mee, maar dat is voor één blog artikel te veel. Hierbij kort een paar belangrijke punten:

1. Neem gewoon al je riemen, halsbanden en tuigen mee!

Ik heb een 60 cm lijn, korthouder, 1 m lijn, trainingslijn, 3 meter lijn en 15 meter lijn. Ik heb halsbanden zonder clip, met clip, tuig, jas, zwemvest en badjas. Al deze spullen gebruik ik voor verschillende situaties. Bijvoorbeeld: ik neem mijn Hunter trainingsriem mee en halsband zonder clip voor een wandeling door een druk gebied. Mijn 15 meter lijn neem ik mee als we ergens in de natuur gaan wandelen waar Odin niet los mag. Gaan we naar een gebied waar het druk is en Odin dus snel overprikkeld zal raken? Dan zorg ik dat ik zijn tuig mee heb, zodat ik hem daar aan vast kan doen en hij lekker mag trekken. Dat scheelt een hoop nee-niet-trekken-frustratie. Eerdere jaren schaamde ik me voor al deze gear en liet ik de helft thuis. Gewoon niet doen! Neem lekker mee! Het eet geen brood, en als je het toch nodig hebt op je vakantie, en je hebt het niet bij je, baal je als een stekker. Wetende dat je alles bij je hebt, geeft ook bepaalde rust. Met een lastigere hond op vakantie

2. Halsband met 06 of Apple Airtag

Odin loopt niet weg, maar stel je voor … Die gedachte kan bij mij al onrust brengen. Daarom zorg ik dat Odin altijd een halsband met penning omheeft met mijn 06 nummer er op als hij losloopt. We hebben het nog nooit nodig gehad, maar het idee is toch fijn! Heb je een hond die niet benaderbaar is door vreemden? Dan kun je beter kiezen voor een Apple Airtag die je met een sleutelhanger aan de halsband kunt vastmaken. Zo kun je zien waar jouw hond zich bevindt en kun je hem zelf terugvinden zonder hulp van vreemden. Nog beter? Een Apple Airtag én een penning met jouw 06 nummer. Ben je in het buitenland op vakantie? Noteer jouw telefoonnummer dan met +31.

3. Blijf ongeveer eten geven zoals je thuis ook doet

Odin krijgt thuis BARF. Van brokken krijgt hij een bollere buik en erg last van gassen. Dat resulteert in een stinkende hond, maar dat is niet eens het ergste. Odin ervaarde ook ongemakken en pijn hierdoor. Daardoor raakte hij sneller gefrustreerd. Vergelijk het maar met jezelf als je continue pijn hebt, en iets zint je even niet helemaal. Dan reageer je zelf ook heftiger. Nu geef ik gestoomde vleesworsten, ingeblikte groenten en kant en klare eigen gemaakte kruidenmixjes*. Bijna hetzelfde als thuis, maar niet helemaal. Odin doet het er in ieder geval heel goed op! Als je je hond brokken geeft, heb je hier natuurlijk geen last van. Mazzel!
* een handige aanvulling op de voeding voor en tijdens de vakantie is Puur Tranquil. Hierdoor is de hond meer ontspannen en kan hij nieuwe indrukken sneller verwerken. Helemaal natuurlijk en zonder te versuffen. 

Moeilijke hond vakantie eten

4. Doe de eerste paar dagen rustig aan

Ha, vakantie! We gaan meteen dit, dit en dat en zus! Dat is een reactie die ik heel snel heb. Gelijk je schoenen aan en er op uit! Ik heb geleerd om dit met Odin nu niet meer te doen. De eerste twee dagen blijven we hangen rond ons vakantieadres (onze boot in dit geval). Even bijkomen van de nieuwe omgeving en het nieuwe ritme. Honden die zich lastig aanpassen aan nieuwe situaties, zoals Odin, hebben dit ook echt nodig. Eerst weer wennen en dan pas extra dingen ondernemen.

5. Zorg voor een veilige plek op je vakantieadres

Laat je hond niet alleen als hij nog niet zelfverzekerd is op het vakantieadres. Dit zie je snel genoeg: blijft je hond onrustig, heen en weer lopen, en blijft hij jou achterna lopen door het hele huisje? Grote kans dat je hond zich nog niet prettig voelt. Laat hem dan ook niet te lang alleen, en bouw dit langzaam op. Begin eerst met een ijsje halen dichtbij en kom snel weer terug. Bouw dit op. Op den duur leerde Odin dat ik altijd terug kwam, en dat er niks aan de hand was. Nu kunnen we zelfs 6 uur wegblijven als we willen! Meneer ligt dan heerlijk te snurken. Is voor jouw hond de bench zijn veilige plek? Neem deze dan mee naar het vakantiehuisje en laat jouw hond lekker in zijn bench slapen als hij dat wil.

LEESTIP: de bench een gruwel of toch niet?

6. Voldoende rustdagen

Deze lijkt een beetje op punt 4 maar is net iets anders. Ik ben geneigd snel te veel te willen. Elke dag wandelingen van 25 km en overal heen. Dit redt Odin 3 dagen, en op de 4e dag wordt hij strontvervelend. Odin heeft volle rustdagen nodig om een drukke dag te verwerken. Wij wisselen een actieve dag dus altijd af met een rust dag (echt ff lekker niks doen). Dit hoeft niet te betekenen dat jij niks kan doen: als je hond ontspannen alleen is op je vakantieadresje, kun jij er gewoon op uit trekken en laat je hem thuis. Odin sliep op die dagen heeeeeeerlijk bij.

Odin aan het ontspannen aan boord

7. Zorg voor harde snacks voor op terrasjes

Rustig blijven op een terras blijft soms een dingetje. Zeker als je gillende, rennende kinderen hebt, continue schuivende stoelen, mensen die je hond willen aaien. Het is een zee aan prikkels. Ik zorg dat ik altijd lange, harde snacks bij me heb waar Odin gek op is. Runderkophuid of bullepezen: Odin is er zo 30 minuten zoet mee. Als hij knaagt aan wat lekkers, sluit hij zich af van de hele wereld. Dan kan ik lekker genieten van mijn koffie!

8. Bezoek veilige losloopgebieden en ga op onpopulaire tijden

Er zijn genoeg losloopgebieden op vakantie, maar een losloopgebied heeft geen losloopplicht! Dat idee zie ik veel om me heen. Ik merk weleens dat ik die neiging zelf ook heb: oh, een losloopgebied. Maar mmh, er loopt een weg langs. Dat is eigenlijk niks… Naja, het is losloop, dus toe dan maar!” Gevolg? Je loopt de hele tijd met aangespannen lijf en roept waarschijnlijk continue om het minst en geringst je hond terug uit je eigen onzekerheid. Dat is niet fijn voor jou, maar ook niet voor de hond. Laat je hond dus lekker aan de lijn als het niet fijn voelt. Zoek losloopgebieden op die je helemaal kunt overzien, afgezet zijn, of worden begrenst door water. Ideaal! Lekker ontspannen loslopen. Een extra tip: ga heel vroeg of laat in de avond. Je komt dan bijna niemand tegen! Ook lekker als je hond snel overprikkeld is.

Op vakantie met een lastige hond

Natuurlijk wil niemand zijn hond bestempelen als lastig, maar sommige honden hebben gewoon een uitgebreidere handleiding dan andere honden. Plus voor sommige honden is het op vakantie gaan al zo stressvol, dat ze er eigenlijk niets meer bij kunnen hebben. Mijn ervaring is wel dat als je hier rekening mee houdt. Je ook met een lastige hond een geweldige vakantie kunt hebben. Wat je ook doet, geef het niet op en maak er samen met jouw hond gewoon het beste van. Bij mij heeft het immers ook 3 jaar geduurd voordat we op dit punt zijn uitgekomen.

Eerste publicatie: 28 jul 2021 – update 1-4-2022

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Odin

De Natte Neuzen Trails Geef koekje! x

De Natte Neuzen Trails

10 April Door: Odin

Samen sporten met je hond: hoe heerlijk is dat? Veel mensen gaan er dolgraag met hun viervoeter op uit om samen een activiteit te ondernemen. Ik, met veel andere ...

Lees het hele artikel
De bench: een gruwel of toch niet? Geef koekje! x

De bench: een gruwel of toch niet?

17 February Door: Odin

Een bench? Dat doe je toch niet?! De bench is waar leed, volgens veel hondeneigenaren. Wie zijn hond in de bench doet, is een luie dierenmishandelaar met geen oog ...

Lees het hele artikel
Een echte zoektocht: als newbie beginnen met BARF’en Geef koekje! x

Een echte zoektocht: als newbie beginnen met BARF’en

24 January Door: Odin

Van idee tot uitvoering Twee weken geleden heb ik besloten om BARF (Bones And Raw Food) te gaan proberen voor Odin. Ik geef al zijn hele leven KVV (Kant ...

Lees het hele artikel
8 tips voor fietsen met de hond Geef koekje! x

8 tips voor fietsen met de hond

6 December Door: Odin

Ha, dat ziet er leuk en gezond uit!, denk je misschien als je je buurvrouw met haar golden retriever voorbij ziet fietsen. Zou dat ook wat zijn voor mij? ...

Lees het hele artikel