Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Tips voor het vliegen met je hond!

29 December
x
Wat is dit?

Tips voor vliegen met je hond. Wij gaan komende week naar Amerika, en dat is niet de eerste keer. Mijn vrouwtje en ik zijn al een keer eerder naar Amerika geweest, drie maanden geleden. Mijn atopische allergie is minder erg in Californië, omdat daar andere pollen zijn dan in Nederland. Omdat mijn allergie zo erg is in de lente en in de zomer, is het voor mij beter om lekker op vakantie te gaan naar een plek waar ik me niet helemaal suf krab! En mijn vrouwtje, die vindt het ook niet erg- Lekker op vakantie met je beste vriend, wie wil dat nu niet? Maar, om er te komen moeten we wel met het vliegtuig helemaal de zee over. De vlucht duurt zo’n 11 uur en dat is best wel lang. Hoe maak je een vliegreis zo aangenaam mogelijk, voor zowel baas als hond? Mijn vrouwtje heeft daar een aantal tips over verzamelt, die ze graag met jullie deelt!

Hond in het vliegtuig

Je hond meenemen met het vliegtuig klinkt best eng. Honden horen ten slotte met hun vier pootjes op de grond. Maar horen wij mensen niet ook met onze benen lekker op de grond te blijven? En toch pakken mensen het vliegtuig om van A naar B te komen, alsof het niets is. Dus waarom zou je hond daar niet ook toe in staat zijn?

Stress

Het lastige is dat honden de dingen geen relativeringssysteem hebben zoals wij mensen dat hebben. Gelukkig kunnen honden zich wel makkelijker aan een nieuwe omgeving aanpassen dan wij mensen dat kunnen, zolang hun baasje er maar geen te groot drama van maakt. Daar hangt veel mee samen; zolang jij als baasje geen stress vertoont, zal dat ook een hele hoop stress schelen voor je hond!

Luchtvaartmaatschappij kiezen

Niet elke luchtvaartmaatschappij accepteert huisdieren, en niet elke luchtvaartmaatschappij die dieren accepteert gaat er ook hetzelfde mee om. Zelf ben ik een groot fan van KLM als het op het vliegen met Tibbe aankomt. Ze behandelen de dieren geweldig, en hetzelfde geldt voor de baasjes. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het vliegen met je hond, maar de variatie aan mogelijkheden hangt wel samen met de grootte van je hond. Als je een kleine hond hebt dan heb je de mogelijkheden voor het uitkiezen, maar bij een grote hond ligt dat toch weer even anders. De keuze varieert van het meereizen in de cabine (alleen voor honden die in een draagtas onder je stoel passen), het meereizen in het ruim (in een kennel, afhankelijk van het gewicht verschillend per maatschappij) tot het transporteren van je hond als cargo (voor hele grote honden, of meerdere honden tegelijk in een kennel).

Hond in het ruim

In Amerika is er echter ook nog een andere optie. Daar kan je elk willekeurig dier laten benoemen tot Emotional Support Animal, zolang je een verklaring hebt van een psycholoog waarin staat waarom jouw hond voor jou als ESA dient. Zolang je hond zich goed gedraagt, mag de luchtvaartmaatschappij je hond niet weigeren en mag deze bij jou in de cabine meereizen. KLM heeft deze optie ook, maar Tibbe gaat altijd mee in het ruim. Dit is veel rustiger voor zowel hem als mij. In het ruim heeft hij de prikkels van de cabine niet, en daarnaast veel meer beweegruimte.

de hond mee in het vliegtuig naar Amerika

Onze ervaring vliegen met de hond

Het meenemen van Tibbe in het ruim veroorzaakte in het begin veel stress voor mij als baasje zijnde. Ik voelde me heel schuldig, want ik liet hem alleen achter. Wat nou als hij bang is? Wat nou als er iets gebeurt waar ik niet achter kom tot het al te laat is? Achteraf gezien had ik me helemaal niet zo druk hoeven maken. Het ging veel beter dan verwacht; toen ik Tibbe in de bagage hal in zijn kennel terugvond, lag hij heerlijk te slapen en merkte mij niet eens op in het begin! De reden dat ik me zo’n zorgen maakte, was vooral omdat er heel weinig te vinden is over dit onderwerp op internet. Alle praktische informatie was wel vindbaar, maar ervaringen niet tot nauwelijks. Daar ga ik hierbij verandering in brengen; Ik zal ons verhaal met jullie delen van A tot Z.

Directe vlucht

Onze vorige vlucht naar Amerika ging van Amsterdam naar Los Angeles, een vlucht van 11 uur zonder tussenstop. Ik heb expres een directe vlucht geboekt zodat Tibbe en ik niet meermaals door dezelfde ”stress” heen moesten.

Reiskennel

Ongeveer een week voordat we zouden vliegen zette ik de reiskennel in de woonkamer neer zodat Tibbe hieraan kon wennen. Ik dwong hem niet om erin te gaan, maar gewoon het weten wat het is en dat het niks kwaad doet helpt al een hele boel. Het is belangrijk dat je de juiste kennel hebt voor je hond; Hij moet hierin rechtop kunnen staan zonder het plafond te raken en hij moet zich makkelijk kunnen omdraaien. Daarnaast moet hij gemaakt zijn van plastic en niet van metaal.

Rustgevende middelen

Ook gaf ik Tibbe een feromonenhalsband van Adaptil. Deze feromonen zijn hetzelfde als de feromonen die een moederhond in het nest afgeeft. Dit geeft de hond een veilig gevoel. Er is ook een Adaptil Transport Spray verkrijgbaar die je in de kennel kan spuiten. Deze heb ik ook gebruikt, en ik heb echt het gevoel dat dit Tibbe heeft geholpen. Ik raad dus ook zeker aan om dit uit te proberen!

Adaptil transport spray
Rustgevende spray speciaal voor honden die op transport gaan

Importregels per land verschillend

Het is natuurlijk belangrijk dat je alles hebt geregeld voor het land van eindbestemming. Elk land heeft zijn eigen regels, en in het geval van Amerika heeft elke Staat ook zijn eigen regels als het op de import van dieren aankomt. Als je niet met alle zekerheid kan terugvinden wat er allemaal moet gebeuren om je hond te mogen invoeren, zoek dan contact met de ambassade of vraag de luchtvaartmaatschappij of zij je verder kunnen helpen. Je wilt uiteraard voorkomen dat je de hele vlucht maakt, maar dat je vervolgens aan de grens geweigerd wordt. Ze sturen je dan op de eerst volgende vlucht terug, wat natuurlijk niet zo praktisch is als je al zo’n lange tijd met je hond in het vliegtuig hebt moeten zitten. Niet alleen het land heeft regels, maar ook de luchtvaartmaatschappij. Je zal dus altijd moeten zorgen dat je aan beide voldoet.

Inentingen en gezondheidsverklaring

Normaal gesproken moet je hond alle inentingen inclusief Rabiës gehad hebben en moet je een verklaring van de dierenarts hebben waarin staat dat je hond gezond genoeg is om te kunnen reizen. Er is altijd een deadline aan deze dingen verbonden, zorg dus als je dit goed plant. Voor Tibbe moest ik een verklaring van dierenarts hebben die niet meer dan 10 dagen oud was voordat we zouden vliegen. Dat moesten we dus nog last minute doen. Terwijl een Rabiës inenting een inwerkingstijd heeft van ten minste 3 weken, dus dat zal je ruim van tevoren moeten inplannen. Vergeet ook niet om alle regels te controleren voor de terugkeer naar Nederland. De hond mag van wel hier vandaan komen, maar hij is wel naar het buitenland geweest waar vaak andere ziektes heersen. Je wilt toch liever het zekere voor het onzekere nemen, zodat je je geliefde huisdier niet in een vreemd land hoeft achter te laten!

Ruim op tijd inchecken

Toen we alle informatie, regeltjes, verklaringen en ga zo maar verder hadden opgezocht en uitgevoerd, de juiste kennel hadden aangeschaft, niet te vergeten Tibbe op de vlucht hadden ingeboekt en voor Tibbe een handbagage tasje aan de kennel hadden vastgemaakt (je moet voer meegeven voor geval van nood), was het tijd voor vertrek. Op de luchthaven moesten we ruim van tevoren inchecken. Hier controleren ze de kennel eerst op gewicht en afmetingen. Daarnaast kijken ze ook naar hoe je hond zich gedraagt. Als de hond er gevaarlijk gestrest of loom uitziet dan mag de hond niet mee het vliegtuig in. Zorg ervoor dat je je hond geen kalmeringsmiddelen toedient. Deze verzwakken het reactiesysteem waardoor de hond geen klappen meer kan opvangen(van bijvoorbeeld het dragen van de kennel) waardoor de hond alleen maar meer stress krijgt. De meeste luchtvaartmaatschappijen verbieden dit dan ook.

Naast de reiskennel mee laten lopen

Na het inchecken moeten we naar de ”speciale bagage” waar de kennel nogmaals door de douane gecheckt zal worden. Dit betekent dus dat je op dit punt je hond al twee keer uit de kennel hebt moeten halen. Om stress te voorkomen raad ik dan ook aan om de hond naast de reiskennel mee te laten lopen van het inchecken naar de speciale bagage. De speciale bagage is waar je je hond achter zal moeten laten. Dit was dan ook het aller moeilijkste gedeelte van de hele reis. Terwijl je zelf naar de douanecheck doorloopt zal iemand anders je hond meenemen om te boarden of je laat je hond nog even bij de speciale bagage achter. Hoe vervelend het ook voelt, de kunst is toch om dit zo rustig mogelijk te laten verlopen voor je hond. Maak er geen big deal van, geef je hond het vertrouwen dat het allemaal goed komt. Honden kunnen veel meer aan dan de meeste mensen denken!

Ophalen na de vlucht

In het vliegtuig kan je aan de steward(ess) vragen of je hond aan boord in gekomen en hoe het met hem gaat. Mij stelde het heel erg gerust toen ik dit voor het opstijgen vroeg. ”De hond is aan boord en hij maakt het goed.” kreeg ik te horen. Na de vlucht kan je je hond bij de bagagehal ophalen. Tibbe’s kennel stond in een hoekje, met de voorkant naar de muur gericht tegen stress. Tibbe heeft zich volledig aan de situatie overgegeven, ik heb geen enkel teken van stress bij hem kunnen herkennen. Hij heft de kennel netjes schoon gehouden, maar ik had babydoekjes mee voor het geval er iets schoon te maken viel (tip!). De deur van de kennel wordt met tiewraps vastgemaakt, dus vraag iemand op de luchthaven even voor een schaar en/of vraag degene die je komt ophalen om een schaar mee te nemen zodat je je hond snel weer kan vrijlaten. Sommige luchthavens hebben special uitlaatplekken- LAX heeft er een hoop, maar de meeste zijn te vinden voor de douane dus daar hadden Tibbe en ik niks aan. Tibbe is buiten de luchthaven een rondje om geweest, hij keek zijn ogen uit en leek de vlucht alweer vergeten te zijn.

Tips voor vliegen met je hond in het ruim

Als laatste een lijstje met do’s en don’ts voor het vliegen met je hond in het ruim:

DO’S

  • Vries het water in de waterbak in. Op deze manier heeft de hond langer toegang tot water, omdat het ijs natuurlijk langzaam smelt.
  • Schrijf een kort, persoonlijk verhaaltje namens je hond voor de luchthaven medewerkers over de persoonlijkheid van je hond. Je kan er ook voor kiezen om een foto van je hond toe te voegen. Dit maakt het persoonlijker waardoor het voor de medewerkers makkelijker wordt om je hond precies op de manier te behandelen die hij nodig heeft.
  • Gebruik natuurlijke middelen om je hond te kalmeren, bijvoorbeeld de zoals hierboven genoemde feromonenband en -spray.
  • Boek een directe vlucht, probeer tussenstops te voorkomen. Dit maakt het minder stressvol voor zowel jezelf als je hond.
  • Neem je hond mee op een lange wandeling voor je naar de luchthaven vertrekt. Niet alleen heeft je hond op deze manier de kans al zijn behoeftes te doen, maar je hond raakt zo ook zijn energie kwijt om tijdens de vlucht heerlijk te gaan slapen.

DON’TS

  • Laat geen speeltjes in de kennel waar je hond in kan stikken.
  • Geef je hond nooit kalmeringsmiddelen die het reactievermogen beïnvloeden.
  • Transporteer je hond nooit in een kennel die te klein is om rechtop in te staan of om zich in om te draaien.
  • Geef je hond nooit te kort voor de vlucht eten en drinken (maximaal 4 uur voordat je hem in zijn kennel laat).

Eerste publicatie 23 mei 2019 – update 29-12-2021

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Tibbe de Friese Stabij

Tibbe’s Trim Avontuur Geef koekje! x

Tibbe’s Trim Avontuur

25 February Door: Tibbe de Friese Stabij

Tibbe is een Friese Stabij, en normaal gesproken worden Stabij’s niet getrimd. De Stabij heeft een zelf reinigende vacht wat betekent dat vuil en modder vanzelf uit de vacht ...

Lees het hele artikel
Tibbe to the Rescue - Emotional Support Dog Geef koekje! x

Tibbe to the Rescue - Emotional Support Dog

13 January Door: Tibbe de Friese Stabij

Tibbe heeft zijn roeping gevonden. Hij is namelijk een “Emotional Support Animal”. Niet voor zijn baasjes, maar voor zijn beste vriend Artoo. Artoo is bijna 11 jaar oud en ...

Lees het hele artikel
Naar de dierenarts - mijn oogprobleem Geef koekje! x

Naar de dierenarts - mijn oogprobleem

7 October Door: Tibbe de Friese Stabij

Het is alweer even geleden dat er voor het laatst een blog van ons is verschenen. Niet alleen hadden we het heel druk met van alles en nog wat, ...

Lees het hele artikel
Een Merk, Twee Gezichten - Orijen In Amerika Geef koekje! x

Een Merk, Twee Gezichten - Orijen In Amerika

5 September Door: Tibbe de Friese Stabij

Voordat Tibbe en ik naar Amerika verhuisden hadden we ons vaste voer dat Tibbe altijd kreeg, Hij vond het smakelijk, hij kon het eten met zijn allergie en het ...

Lees het hele artikel