Zoeken
Generic filters
Exact matches only

8 tips voor fietsen met de hond

6 December
x
Wat is dit?

Ha, dat ziet er leuk en gezond uit!, denk je misschien als je je buurvrouw met haar golden retriever voorbij ziet fietsen. Zou dat ook wat zijn voor mij? En je kijkt twijfelend naar je eigen hond die nog nooit gefietst heeft. Misschien denk je zelfs wel dat hij of zij het niet kan, omdat het een enorme trekker aan de lijn is buiten. Of je bent bang om omver getrokken te worden. En wat nou als je andere honden tegen komt? Met de hond naast de fiets lopen

Om over na te denken voordat je begint

Dit zijn allemaal vragen die goed zijn om te stellen, maar het hoeft je zeker niet tegen te houden! Mijn eigen hond, Odin, was ook een enorme trekker buiten. Dit hoeft geen reden te zijn om niet te gaan fietsen. Je kunt fietsen zelfs zo aanleren, dat de hond helemaal begrijpt wat de bedoeling is (nee niet onderweg plassen, nee niet naar de postbode toe gaan, nee we laten Jip de Teckel ook met rust) en daardoor zelfs rustiger en relaxter wordt aan de lijn. Hoe voorspelbaarder je een bepaalde activiteit maakt, hoe relaxter de hond daarvan wordt (en dus minder gaat trekken!). Ik fiets elke week 3x met mijn hond rondjes van 7 km. Dit is absoluut geen normale standaard, want mijn hond komt uit het Athabaskan gebied (meest onbewoonde en Noordelijke deel van Alaska) en is letterlijk gemaakt om te rennen. Maar elke week een rondje van 3 km is heerlijk voor elke hond! Let uiteraard wel op gezondheid en de grote van de hond. Heb je een vlinderhondje? Dan moet je je afvragen of hij/zij wel blij wordt van mee rennen aan de fiets, want je fiets zo 10-15 km/u. Wil je meer dan 3 km gaan fietsen of vaker? Denk dan wel om de gezondheid van je hond. Net zoals bij mensen is niet elke hond gemaakt om te rennen, ook al heb je een herder of bordecollie gekocht. En ook niet elke hond vindt het leuk! Ik laat Odin elk jaar volledig checken bij de dierenarts. Hij kijkt dan naar conditie, bespiering, bewegelijkheid van de gewrichten en stand van de botten. Een hond kan niet praten en zeggen ‘Hé, ik ren altijd wel mee, maar eigenlijk doet mijn heup zeer.’ Check dus altijd de gezondheid van je hond!

De tips om lekker te gaan fietsen

Met 8 onderstaande tips ben jij binnen no time lekker aan het fietsen met je hond! Denk erom: fiets nooit boven de 17 graden. Het najaar is dus ideaal om te gaan beginnen. Succes!

  1. Begin niet zo maar met fietsen. Heel veel honden vinden een fiets doodeng. Het stuur zwabbert, de kettingkast maakt geluid, en je voeten gaan raar heen en weer. Laat je fiets daarom eerst een week in de tuin staan en laat je hond er aan wennen. Door de fiets een lange tijd gewoon stil te laten staan waar de hond ook komt, leer je de hond wennen aan de fiets. Doe een balspelletje erbij, gooi snoepjes, of houd een knuffelsessie: alles om de hond te leren ‘dit is een fiets en hij doet niks’. Er zijn ook honden die totaal niet bang zijn voor de fiets – mazzel! Dan hoef je dit niet te doen. Vind je hond de fiets extreem eng? Vraag dan aan iemand om mee te lopen en de hond vast te houden. Maak eerst lopend rondjes met de fiets aan de hand en de hond aan de riem meelopend.
  2. Investeer in je uitrusting. Daar bedoel ik mee een goed tuig, goede verbinding en vast punt. Ga nooit fietsen de hond aan de riem, zeker niet als je net begint! In opwinding kan de hond in de lijn gaan hangen (ook als de hond al heel lang mee fietst, maar bijvoorbeeld een kat ziet). Het gewicht van jou en je fiets komt dan volledig op zijn keel te hangen. Dat is gevaarlijk! Ik ben groot fan van Y-tuigen met een bevestiging op de rug. De keel blijft altijd vrij, en als de hond iets trekt (wat je natuurlijk uiteindelijk wil afleren) wordt de kracht goed verdeeld. Met ‘verbinding’ bedoel ik de lijn tussen de hond en de fiets. Houd deze kort, maar wel lang genoeg zodat de hond ruimte kan nemen om je trappende voeten te ontwijken. Als vast punt kun je voor twee dingen kiezen: of je doet de hond aan een zogenoemde springer (een fietsbeugel aan je achterwiel) of je bevestigt de hond via een fijne heupriem aan jezelf. Ik raad altijd af om met de hond te gaan fietsen met zijn lijn in de hand. De kracht komt dan op het stuur terecht, en dit is levensgevaarlijk.
  3. Fiets een route die de hond kent. Zoals ik al eerder zei: hoe voorspelbaarder de situatie, hoe rustiger de hond. Onbekend terrein betekent meer stress, en meer neiging om te gaan trekken.
  4. Ga niet zo maar ineens 3 km fietsen. Begin je net? Doe dan alleen een blokje om. Leer de hond aan dat fietsen leuk en ontspannend is en dat je lekker gaat bewegen. Bouw het langzaam op.
  5. Laat je hond eerst uit voordat je gaat fietsen. Fietsen doe je niet om de hond uit te laten, maar om samen te bewegen. Dit moet heel duidelijk zijn! Als je de hond leert om te plassen tijdens het fietsen, krijg je een gestreste hond: hij heeft tenslotte in zijn hoofd dat er geplast kan worden, en zal hij dat doen bij dat bosje of dit bosje? En trekken is het gevolg. Niet doen dus! Bovendien is rennen met hoge nood niet fijn, zeker niet als je de hond wil aanleren dat fietsen juist ontspannend is.
  6. Laat de hond in draf lopen, in plaats van galop. Natuurlijk is het lekker om gelijk te knallen en snelle kilometers te maken, maar de galop is een veeleisend tempo voor de hond. De draf daarentegen is wat vriendelijker: de rug blijft recht en stabiel en het is een tempo waarin de hond goed kan ademen.
  7. Ga niet fietsen in een losloopgebied. Honden die naar jouw hond aan de fiets kunnen komen is niet fijn voor jouw hond. Hij zit vast en kan tenslotte niks. Bovendien wil je de hond juist leren dat fietsen alleen rennen betekent, en niet snuffelen of spelen met andere honden. Ook dit creëert rust bij de hond: hij kan tenslotte alle prikkels negeren, want fietsen betekent simpel lopen en meer niet.
  8. Doe je hond niet los tijdens het fietsen. Het is heel verleidelijk, maar het geeft de hond te veel mogelijkheid: hij kan snuffelen, daar heen rennen, of weer terug. Mogelijkheden zorgt voor opwinding en dus stress. Houd hem aan de lijn. Houd het simpel. Wil je de hond wel graag uitlaten tijdens het fietsen? Fiets dan naar een losloopgebied, stap van je fiets af, lijn de hond af, en ga lopen. Zo houd je het voor de hond duidelijk: fietsen is lekker rennen en niks meer. Lopen met de fiets aan de hand mag ik snuffelen, spelen en mijn behoeftes doen. Fietsen met hond

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Odin

Met een lastige hond op vakantie - 8 tips Geef koekje! x

Met een lastige hond op vakantie - 8 tips

1 April Door: Odin

De mensen die mij en Odin al een tijdje volgen weten dat Odin ‘een lastige’ hond is. De eerste paar jaren dat we met hem op vakantie gingen, waren ...

Lees het hele artikel
De Natte Neuzen Trails Geef koekje! x

De Natte Neuzen Trails

10 April Door: Odin

Samen sporten met je hond: hoe heerlijk is dat? Veel mensen gaan er dolgraag met hun viervoeter op uit om samen een activiteit te ondernemen. Ik, met veel andere ...

Lees het hele artikel
De bench: een gruwel of toch niet? Geef koekje! x

De bench: een gruwel of toch niet?

17 February Door: Odin

Een bench? Dat doe je toch niet?! De bench is waar leed, volgens veel hondeneigenaren. Wie zijn hond in de bench doet, is een luie dierenmishandelaar met geen oog ...

Lees het hele artikel
Een echte zoektocht: als newbie beginnen met BARF’en Geef koekje! x

Een echte zoektocht: als newbie beginnen met BARF’en

24 January Door: Odin

Van idee tot uitvoering Twee weken geleden heb ik besloten om BARF (Bones And Raw Food) te gaan proberen voor Odin. Ik geef al zijn hele leven KVV (Kant ...

Lees het hele artikel