Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Wanneer is een Ierse wolfshond volgroeid?

18 November
x
Wat is dit?

De Ierse Wolfshond is qua lengte de grootste hond ter wereld, maar qua gewicht niet.

Een Ierse wolfshond brengt een groot deel van zijn leven door met groeien. De grootte van een Ierse wolfshond is afhankelijk van nest tot nest. Sommige puppy’s groeien in het begin langzaam, terwijl andere snel groeien, maar uiteindelijk bereiken ze allemaal ongeveer dezelfde grootte. De groeisnelheid hangt af van bepaalde factoren zoals voeding, omgeving, genetica en fysieke activiteit. Sommige Ierse wolfshonden zijn kleiner dan gemiddeld, terwijl andere groter zijn.

Hoe groot wordt een Ierse wolfshond?

De hoogte wordt gemeten aan de schoft, dit is het hoogste punt tussen de schouderbladen en bevindt zich 2,5 cm onder de nek. Er zijn verschillende hoogtes binnen het ras, zo worden reuen gemiddeld 86 à 89 cm en teven 81 à 86 cm hoog aan de schoft.

Genen spelen een belangrijke rol, op basis van de grootte van de ouders kun je een schatting maken hoe groot je pup wordt. Zo meet Trevor zijn vader 93cm en zijn moeder 82cm, op basis hiervan weten we dat Trevor zo’n 88cm hoog zal worden.

Hoe zwaar wordt een Ierse wolfshond?

Ze worden geboren met een gewicht van slechts 500 tot 800 gram, maar zullen binnen een kleine 10 maanden tussen de 47,6 en 65kg wegen. En ze blijven verder groeien! Na drie maanden zou een reu tussen de 10,5 en 17 kg moeten wegen , na 6 maanden zou hun gewicht tussen de 36 en 50 kg moeten zijn en na 1 jaar zouden ze tussen de 41 en 84 kg moeten wegen. Daartegenover weegt een teefje ongeveer 8,5 en 17 kg na 3 maanden, 36 en 48,5 kg na 6 maanden en 34 tot 78kg na 1 jaar.

Hoe groot wordt mijn Ierse wolfshond?

Er zijn verschillende manieren om te schatten hoe groot uw puppy zal worden, zoals de leeftijd, kijken naar de grootte van de poten, het geslacht en de ouders. De leeftijd van uw puppy zal de voornaamste factor zijn om te bepalen hoeveel meer hij zal groeien. Als uw puppy tussen de één en twee jaar oud is, is hij vermoedelijk nog een beetje toenemen in gewicht. Als je puppy jonger is dan één jaar, zal hij waarschijnlijk aanzienlijk meer gewicht en lengte krijgen.

De poten van een pup vertellen ook heel wat over hun volwassen grootte. Als hun poten niet in proportie zijn met hun lichaam, dan groeien ze waarschijnlijk nog, dit is namelijk een klassiek kenmerk van adolescenten.

Ierse Wolfshonden hebben een aanzienlijk verschil in grootte tussen teefjes en reutjes. Het geslacht heeft namelijk invloed op hun uiteindelijke grootte en groei.

De grootte van de ouders van uw puppy is een duidelijke indicatie van de volwassen grootte van uw puppy. De fokker van je Ierse wolfshond puppy kan u een nauwkeurigere schatting geven van de verwachte volwassen grootte van uw pup uitgaande van de grootte van de ouders en eerdere nesten.

Waardoor wordt de groei beïnvloed?

Genetica en geslacht

Niet alle puppy’s groeien in hetzelfde tempo, geen enkele puppy is hetzelfde. Sommige puppy’s groeien sneller dan de andere op basis van hun genetische samenstelling. Ook kunnen sommige erfelijke ziekten invloed hebben op de groei van puppy’s.

Eveneens geslacht is een beïnvloedende factor op de groei. Typisch, vrouwelijke Ierse Wolfshonden zijn iets minder zwaar en korter dan mannelijke Ierse wolshonden.

Voeding

Alle honden moeten een uitgebalanceerd dieet krijgen, maar er is een verschil in het dieet van puppy’s en volwassen honden. Puppy’s moeten drie tot vier keer per dag worden gevoerd en hun dieet moet bestaan uit een goede balans van calcium en fosfor, meer vetten en eiwitten dan volwassen honden. Om de reden dat ze hun spieren, botten, vacht, tanden, inwendige organen en mentaal nog moeten laten groeien.

Wanneer is de Ierse wolfshond helemaal volgroeid?

Een Ierse Wolfshond teefje is volgroeid tussen haar anderhalf jaar à twee jaar. Zij heeft dan ook haar maximale grootte bereikt. Een reu doet er nog een jaartje langer over en is zo rond zijn drie jaar volgroeid en op maximale grootte.

De invloed van castratie of sterilisatie

Vroege castratie of sterilisatie kan invloed hebben op de groei van de Ierse Wolfshond pup. Als het absoluut noodzakelijk is (bijvoorbeeld; medische oorzaak), moeten mannelijke wolfshonden worden gecastreerd rond hun optimale leeftijd van 4 jaar, maar in de perfecte wereld blijven ze het best intact . Als u uw Ierse Wolfshond echter op jonge leeftijd steriliseert of castreert, kan hun groei worden beïnvloed omdat de groeischijven nog niet zijn gesloten. Dit kan leiden tot gewrichtsaandoeningen zoals heup- en elleboogdysplasie.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Trevor

Ierse wolfshond vs Deerhound Geef koekje! x

Ierse wolfshond vs Deerhound

2 August Door: Trevor

De Ierse Wolfshond (rechts) en Schotde Deerhound (links) worden vaak verward met elkaar. Beide behoren tot de grootste hondenrassen ter wereld, door hun ruwe vacht halen mensen ze vaak ...

Lees het hele artikel
Ook jouw hond kan bloeddonor worden! Geef koekje! x

Ook jouw hond kan bloeddonor worden!

26 July Door: Trevor

Een hond als bloeddonor? Net zoals mensen hebben ook honden soms bloed nodig. Maddie en Trevor zijn beide trouwe bloeddonoren die 24/7 paraat staan om een hond in nood ...

Lees het hele artikel
Happy tail Geef koekje! x

Happy tail

6 July Door: Trevor

Het Happy Tail Syndroom. We houden er allemaal van om onze honden dolblij te zien -slappe tongen, schuddende achterwerken en kwispelende staarten- maar sommige honden raken gewond bij overmatig ...

Lees het hele artikel
Trevor zijn eerste grote reis: Oostenrijk Geef koekje! x

Trevor zijn eerste grote reis: Oostenrijk

27 April Door: Trevor

We wilden graag de bergen nog eens zien, dus besloten om naar Oostenrijk te gaan. Natuurlijk mocht Trevor niet ontbreken in dit avontuur, hij werd 1 jaar en mocht ...

Lees het hele artikel