Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Wandelen in Limburg – de Brunssumerheide

18 September
x
Wat is dit?

Het is alweer een tijd geleden, dus daarom bij deze het tweede deel van onze blogreeks: Wandelen in Limburg. Dit keer gaan we een natuurgebied dicht bij huis bespreken, namelijk de Brunssumerheide.

Over de Brunssumerheide

De Brunssumerheide is een heide gebied gelegen in het zuiden van Limburg, de heide grenst aan Brunssum, Landgraaf en Heerlen. De Brunssumerheide bestaat uit de Schrieversheide van 600 hectometer groot, dit gebied ligt in de Brunssumerheide het in totaal 1800 hectometer grootte gebied. Genoeg wandelplezier dus, de routes in de Brunssumerheide zijn ontzettend afwisselend. Zo is er naaldboss, loofbos, struik heide, dop heide en een aantal watergedeeltes. Hier en daar zijn nog een aantal stukken moeras, dit is dan ook afgezet voor de veiligheid.  Ook lopen er een aantal diersoorten rond, zo zie ik regelmatig diverse kuddes schapen lopen maar ook bijvoorbeeld hertjes.

Ook is er de sterrenwacht te vinden, hier kan je genieten van een divers aanbod aan sterrenkundige informatie. Denk bijvoorbeeld aan de presentaties die er gegeven worden, bezoek de exposities of bekijk het planetarium. Bij de sterrenwacht is ook een restaurant gelegen, altijd handig voor een drankje of een toilet bezoek tussendoor. Op het terras zijn honden toegestaan en staat ook vaak een waterbak voor de honden.

Er zijn een aantal wandel- fiets en mountainbike routes te vinden op de Brunssumerheide van diverse afstanden. De wandel route Heikop Brunssumerheide rood (3km) en de route Brunssumerheide bij Heerlen lichtblauw (4.7km) zijn geschikt om met de hond te lopen. Wandelroutes kunnen worden geraadpleegd op de site van natuurmonumenten.

 

Onze bezoeken

Wanneer wij de Brunssumerheide bezoeken ga ik per bezoek naar een andere parkeerplaats, ik heb hier een drietal parkeerplaatsen voor om af te wisselen. Het gebied lijkt redelijk groot maar als je het een paar keer hebt gelopen dan is de weg prima terug te vinden, ook als je geen bordjes volgt.

Parkeren aan de schaapskooiweg te Heerlen

Wanneer je hier parkeert kom je direct uit bij de sterrenwacht en het restaurant. Vanuit hier kun je doorlopen richting het bos of over de heide richting de zandvlaktes. Ik kies er meestal voor om door het bos de ronde te maken, vooral op de warmere dagen houden de loofbomen hier het een stuk koeler dan op de heide gedeeltes. Wanneer je goed kijkt zal je hier ook nog wel eens hertjes kunnen tegenkomen, de hond loopt hier aangelijnd

Parkeren bij de Koffiepoel visvijver te Brunssum

Deze vijver ligt redelijk beschut en daarmee ook de parkeerplaats. Ik kies hier vaak voor om te parkeren op de drukkere tijden van het jaar, denk aan vakantie periodes of weekenden met lekker weer. Zowel de jongens als mij doe je geen plezier met een hele drukke wandelroute. Je kunt hier ervoor kiezen om langs de vijvers het bos in te gaan, hier kun je heerlijk dwalen zonder veel mensen tegen te komen. Het is wel berg op en berg af route moet ik erbij zeggen, dus heerlijk voor een trail wandeling. De andere kant op, als het ware rechtdoor lopen vanaf de parkeerplaats, kom je door een stukje bos en daarna kom je op het heide gedeelte en de zandvlakte uit. Het stuk over de heide is een heerlijk stuk waar je kunt uitkijken over de natuur. Hier kom je vaak schapen tegen die staan te grazen in groepen, belangrijk is dus wel om je hond aangelijnd mee te nemen hier.

 

Parkeren bij de oude manege aan de Nieuwhagenweg te Brunssum

Hier kom je uit op een bospad wat uitmond op de zandvlakte. Hier ligt ook een uitmonding van de Rode Beek, officieel mag hier niet gezwommen worden maar in de zomer zie je vaak honden maar ook mensen in het water. Ook is het een heel populaire foto locatie dus dit is wel een drukkere locatie. Je kunt hier eindeloos door het zand lopen, dit gebied grenst aan het moeras gedeelte wat ik eerder al benoemde. Dus het is ook hier weer zaak om je hond aan de lijn te houden, al wordt er aan deze kant vaak weinig gehoor aan gegeven.

Losloopgebied

Als laatst wil ik nog even een locatie benoemen waar ik zelf eigenlijk nooit kom, maar wellicht een leuke plaats voor de lezers waarvan de honden vaak los lopen. De parkeerplaats is aan het einde van de Kamperheideweg te Heerlen. Dit is een stuk loof- en naaldbos, wanneer je doorloopt kom je uit op een gebied heide. Het gebied lijkt op de kaart misschien best klein maar je kunt er prima lopen.

 

Het oordeel

De Brunssumerheide is een mooi gebied om te wandelen en voor mij dicht bij huis. Helaas zijn er weinig prullenbakken waardoor je vaak poepzakjes terug vindt in de heide, dit vind ik persoonlijk erg jammer.

De afwisseling in de gebieden qua natuur en drukte maakt dit wel een uitermate geschikt wandelgebied. Er is voor elk wat wils en ook bijpassend aan elke hond. Zeker een aanrader om eens langs te gaan als je in de buurt bent, vooral in de hoge gebieden is het uitzicht fantastisch.
Ik zou de Brunssumerheide beoordelen met een 7 uit 10.

 

Liefs Bumper & Fender | @newfy.brothers

 

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Bumper & Novi

Riverwood Bite Box hondensnacks Geef koekje! x

Riverwood Bite Box hondensnacks

12 April Door: Bumper & Novi

De Riverwood Bite Box is een doos vol met verschillende natuurlijke hondensnacks. Vaak sta ik urenlang te kiezen in een winkel of verschillende websites af te struinen naar de ...

Lees het hele artikel
De beste grote broer Geef koekje! x

De beste grote broer

11 March Door: Bumper & Novi

Novi was een lichtpuntje in een hele donkere tijd voor ons gezin, met zowel mij als Bumper ging het niet goed na het overlijden van Fender. Bumper was niet ...

Lees het hele artikel
Oh, wat een jaar! Geef koekje! x

Oh, wat een jaar!

30 December Door: Bumper & Novi

Ik denk dat ik het netjes uitdruk als ik zeg dat 2021 een bewogen jaar was voor iedereen, zo ook voor ons. Nu 2021 bijna is afgelopen wil ik ...

Lees het hele artikel
Wij zijn gestart met canicross! Geef koekje! x

Wij zijn gestart met canicross!

24 December Door: Bumper & Novi

Wij zijn begonnen met canicross. In de maanden april tot en met oktober zijn we actief bezig met waterwerken. Hiervoor trainen we twee keer per maand op de Betuwe. ...

Lees het hele artikel