Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Waarom graaft een hond?

26 September
x
Wat is dit?

Hoi Bommel hier, ik hoop dat jullie allemaal van de zomer genoten hebben. De zomer is helaas weer voorbij, maar nu komt ons lievelingsseizoen: de herfst. Bijna alle hondenbezitters weten dat honden van graven houden, maar waarom doen ze het eigenlijk?

In dit blog ga ik jullie alle redenen vertellen, maar natuurlijk vertel ik ook over mijn redenen voor het graven en over mijn kuilen.  Graaft jou hond? En wil je weten hoe je het afleert? Lees dan gauw verder.

Honden kunnen om verschillende redenen graven: Begraven van botten of speeltjes, ontsnappen uit de tuin, vragen om aandacht en verkoeling, jagen.

Begraven van botten en speeltjes

De voorouders van de hond begraafte hun voedsel zodat andere dieren het niet konden pakken. tegenwoordig krijgen  honden eten van hun baasjes en hoeven ze dus niet meer hun eten te begraven. Maar het zit nog wel in hun instinct. Daarom graven mijn soortgenoten nu nog steeds kuilen om botten en speeltjes in te verstoppen.  Meestal vinden ze het ook weer terug, omdat wij honden zo’n goede neus hebben. Ik heb laatst nog een oude lievelingsbal terug gevonden die lag heel diep verstop onder mijn kuil. hihi

Ontsnappen uit de tuin

Sommige honden houden ervan om te ontsnappen. Ze graven tunnels onder het tuinhek door en ze zijn weg. Loopse teefjes lopen weg om op zoek te gaan naar een reu. Maar een reu kan ook ontsnappen als hij een loopse teef heeft geroken. (Ik heb dat zelf ook wel eens gedaan hihi)

Let daarom goed op je hond en controleer regelmatig de omheining van uw tuin!!

Aandacht vragen

Als een hond zich verveelt gaat hij zelf iets verzinnen om te doen meestal is dat geen leuk spelletje wat hij zelf bedacht heeft. Als een hond binnen is gaat hij slopen maar als hij buiten is gaat hij waarschijnlijk graven.

Hierdoor krijgen wij heel snel weer aandacht aangezien elke hondenbezitter van haar tuin houd en van haar huis.

Om verveling te voorkomen kunt u zorgen voor voldoende beweging en leuke denkspelletjes. Wij zullen vast wel een keer een blog gaan schrijven over denkspelletjes.

Verkoeling

Als je hond niet van verkoelingsmat je houdt zoals Odin en ik, dan moet je baasje iets anders verzinnen om ons koel te houden. Nu ligt Odin het liefste binnen op het koude laminaat, maar ik lig het liefste buiten in mijn kuil. het zand is lekker koel en ligt ook nog eens heel erg lekker vind ik.

Dus de vierde reden dat honden graven is om verkoeling te zoeken.

Jagen

Als jouw een hond een jachtinstinct heeft graaft hij waarschijnlijk om te jagen. Je kan het herkennen aan de manier van het graven: de hond graaft dan kleine diepe kuilen en is volledig met zijn aandacht bij het dier wat hij ruikt. Dit gedrag is heel moeilijk af te leren, weet ik zelf want Odin deed het ook!

Hoe leer je het af?

Graaft jouw hond, maar ben je het helemaal zat? Dan moet je er eerst achter de reden zien te komen van het graven. Graaft jouw hond tijdens de wandelingen in het bos diepe kuilen? Jagen is heel moeilijk af te leren zoals ik al zei, wilt u het toch proberen? Klik dan hier.

Voor alle andere redenen:

Zorg dat de hond voldoende beweging heeft en zich niet verveelt. Als dit niet helpt kun je net als mijn vrouwtje heeft gedaan je hond leren dat hij op 1 plek mag graven. Bijvoorbeeld in het hoekje van de tuin, je kunt om de plek waar hij wel mag graven stenen leggen. Beloon de hond met wat lekkers als hij niet meer ergens anders graaft.

Meer tips nodig? Je mag ons altijd een DM sturen op Instagram of in de reacties hier onder.

Waarom graaf ik?

Nu ik uitgelegd heb waarom wij honden kuilen graven, ga ik jullie vertellen waarom ik het doe. Ik graaf al een paar jaar kuilen door heel de tuin. Omdat vrouwtje zei dat de tuin daar niet zo blij mee was, ze kreeg een briljant idee (vond ze zelf). Ze bedacht om in het hoekje van de tuin, (want daar heb ik ook al een kuil gegraven). Om daar stenen om heen te leggen zoals jullie op de foto zien hieronder. De bedoeling van die stenen is dat ik niet buiten de stenen graaf. Nu heb ik de kuil alweer groter gegraven en zijn een paar stenen niet meer te zien. Zolang ik maar niet nog meer kuilen graaf vind mijn vrouwtje het prima.

hond graven in de kuil

Ik heb mijn kuil vooral voor verkoeling, in de zomer. In de andere seizoenen lig ik er gewoon in omdat het lekker ligt.

Ik lig het liefste heel de dag ik mijn kuil, ik kom er wel uit als we gaan wandelen en om te eten. Maar daarna ga ik gewoon weer liggen!

hond graven in de kuil

Graven jullie ook? En wat vinden jullie baasjes ervan?

Laat het me weten in de reacties onder dit blog, of op onze insta post.

 

Tot snel!

Liefs Odin & Bommel

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Odin & Bommel

Geblokkeerd door Instagram? Wat nu? Geef koekje! x

Geblokkeerd door Instagram? Wat nu?

28 January Door: Odin & Bommel

Oh nee, tijdens het liken op Instagram komt er een melding in beeld dat je actie tijdelijk is geblokkeerd.  Hoe kan dat nou? Je hebt toch helemaal niks verkeerds ...

Lees het hele artikel
Lieve Bommel Geef koekje! x

Lieve Bommel

26 January Door: Odin & Bommel

Lieve Bommel, je bent een maand geleden elf jaar geworden. Dit is een leeftijd waarin ik samen met jou met de dag ben gaan leven in plaats van vooruitkijken ...

Lees het hele artikel
Herfst foto's 2020 van Odin en Bommel Geef koekje! x

Herfst foto's 2020 van Odin en Bommel

23 December Door: Odin & Bommel

Lente, zomer, herfst en de winter. Vier prachtige seizoenen, maar ons lievelingsseizoen blijft toch de herfst. De dagen worden korter en kouder, de regen is wel een nadeel. Maar ...

Lees het hele artikel
De liefde tussen hond en paard Geef koekje! x

De liefde tussen hond en paard

24 November Door: Odin & Bommel

Hey allemaal Odin hier, jullie weten misschien wel dat ik heel erg verliefd ben op Vosje. Vosje is een shetlander van mijn vrouwtje, en super lief. In dit blog ...

Lees het hele artikel