Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Mijn allergietijdlijn - van contactallergie tot atopie

16 June
x
Wat is dit?

Zoals ook al op mijn profiel terug te vinden is ben ik een allergiehondje. Allergieën bij honden komen in verschillende soorten en maten voor, maar zijn vaak moeilijk te herkennen. Huidproblemen en jeuk kunnen namelijk veel verschillende soorten oorzaken hebben. Hoe ik en mijn vrouwtje erachter kwamen dat ik allergisch ben en welke stappen wij hebben ondernomen neem ik in deze blogpost onder de loep.

Contactallergie

Ik was 9 weken oud toen mijn vrouwtje mij mee naar huis nam. Op het eerste gezicht leek er niks aan de hand te zijn. Op een dag, toen ik lekker in de tuin aan het spelen was en besloot een duik te nemen in een grote grasplant, kreeg ik ineens hele erge jeuk aan mijn buik. Ik kon er niet vanaf blijven, en dat merkte mijn vrouwtje natuurlijk meteen. Toen ze van wat dichterbij keek zag ze allemaal uitslag op mijn buikje, het was rood en erg warm. Na even aankijken en niet meer in de plant spelen trok het helaas niet vanzelf weg, en ik werd gek van de jeuk. Mijn vrouwtje besloot mij toen maar naar de dierenarts te brengen. De dierenarts dacht aan contactallergie, want vlooien of mijten had ik niet. Mijn vrouwtje mocht een beetje Vetramil honingzalf op de vervelende plekjes smeren (die gebruiken we nog steeds en werkt erg goed!) en tegen het krabben moest ik een rompertje aan. Dat was even wennen, maar weerhield me niet van het wilde puppyspel. Het duurde best een tijdje tot de uitslag was weggetrokken, maar daarna was het ook niet meer terug gekomen. Zou het dan een incidenteel iets zijn geweest?

Tibbe als pup

Overgevoeligheid voor voedsel

Een paar maanden later kreeg ik heel veel last van mijn darmen. Ik had last van hele dunnen ontlasting en ik voelde me gewoonweg niet lekker. Na een hele hoop testen bleek dat ik Cryptosporidium had opgelopen, een darm parasiet. Ik kreeg hier een behandeling voor, maar de dunnen ontlasting wilde maar niet weg gaan. Mijn vrouwtje had allang in de gaten dat ik een gevoelig ventje ben, dus zij besloot een dieetplan voor mij op te zetten. Het was wel duidelijk dat er bepaalde dingen waren waar ik beslist niet tegen kon! Orijen Original ging goed, dus dat werd mijn voer. Maar ik bleef heel kieskeurig en af en toe wilde ik nog steeds niet eten omdat ik pijn aan mijn buikje had.

Na anderhalf jaar klungelen moet voer, eetlust en niet lekker zijn, kreeg ik ineens weer hevige jeuk. Ik kreeg er wondjes van aan mijn poten en mijn buik. Ook mijn adem stonk behoorlijk en ik had veel pus uit mijn ogen. Het opvallende was dat ik ook op mijn snoet en rond mijn ogen wat kaler werd. Mijn vrouwtje nam mij een paar keer mee naar de gewone dierenarts. Zij zeiden dat, ook al konden ze geen vlooien vinden, we maar met een vlooienmiddel aan de gang moesten. Dit voelde niet goed voor mijn vrouwtje, zij had sterk het gevoel dat er meer aan de hand was. Via via had zij gehoord van het Medisch Centrum voor Dieren (MCD) in Amsterdam. Daar hebben ze een dermatoloog. Wij hebben ons door de dierenarts laten doorverwijzen en zijn daar een traject in gegaan.

De dermatoloog vond dat mijn symptomen sterk op die van een allergie leken, maar wat voor allergie dan wel? Eerst zijn we gaan kijken naar een voedselallergie. Wist je dat een voedselallergie meestal ontstaat door een reactie van het lichaam op bepaalde eiwitten? Het lichaam ziet de eiwitten als indringers en gaat dan in de aanval. Daarom moest ik een eliminatiedieet volgen. Ik mocht geen eiwitten hebben die een reactie zouden kunnen uitlokken, maar het dieet van een hond zou voornamelijk uit eiwitten moeten bestaan. Wat nu? Gelukkig is er een goed voer verkrijgbaar waar wel de goede voedingsstoffen inzitten, maar waar honden geen allergie op kunnen ontwikkelen; Anallergenic van Royal Canin. De eiwit die hierin zit wordt gewonnen uit vogelveren, hoe gek het ook klinkt. Dit werd mijn voer, en ik mocht ook verder geen andere snacks. Mijn vrouwtje gebruikte mijn hondenbrokjes dan ook als beloning. Ik vond de brokken heerlijk, dus dat was voor mij geen probleem! Alle allergische reacties waren weg, dus nu konden we andere eiwitten gaan uitproberen. Als er een reactie optreedt ga je terug naar neutraal, totdat je voor elk eiwit heb bevonden wat de reactie van het lichaam is. Wist je dat er amper allergieën bij honden voorkomen voor paardenvlees? Dit is dan ook een veilige hypoallergene keuze. Het klinkt heel cru voor veel mensen en mijn vrouwtje vond dat ook, maar ik ben en blijf een carnivoor en ik moet nu eenmaal ook goed kunnen eten net als in de natuur. Gelukkig gaat kip ook goed bij mij, net als vis. Orijen Original of Orijen Six Fish zijn voor mij dan ook de voeren waar ik mijn dieet de afgelopen tijd op heb moeten baseren. Met mijn darmen gaat het sinds dien beter, maar na een tijdje kwam de jeuk weer terug.

Atopische allergie

Toen de jeuk weer terugkwam was het voor mijn vrouwtje duidelijk dat dit te maken moest hebben met het seizoen. Het was lente en de bloemen begonnen volop te bloeien. Maar ook in de herfst had ik veel last van jeuk. Hoe kon dat toch? Bij de dermatoloog hebben we een bloed- en huidtest laten doen. Hiermee kunnen atopische allergieën aangetoond worden. Een atopische allergie is een allergie voor iets uit het milieu, zoals pollen. De bloedtest spreekt voor zich, ze hebben bloed bij mij afgenomen en dat naar het lab opgestuurd voor onderzoek. Bij de huidtest scheren ze een vakje in de zijkant van de vacht kaal en injecteren ze verschillende allergenen. Na een half uurtje wachten kijken ze naar de reactie van de huid. Op enkele allergenen reageerde mijn huid heel heftig en in combinatie met de uitslag van de bloedtest kon geconstateerd worden dat ik allergisch ben voor;

  1. Kruidenpollenmengsel 2, dat zijn de dingen die onze baasjes vaak beschrijven als onkruid. Dit komt dan ook veel voor.
  2. Meelmijt, een mijt die van nature in elk huis aanwezig is. Normaal doet deze mijt geen mens of dier kwaad, maar voor mij is dat dus een ander verhaal.
  3. Aspergillus fumigatus, een huis schimmel. Deze zorgt er bijvoorbeeld voor dat kaas gaat schimmelen als deze te lang staat. Maar ook laat deze bladeren rotten die in de herfst van de bomen zijn gevallen. Vandaar dus dat ik in de herfst ook veel last van jeuk heb.

huidtest allergie hond

De behandeling

Omdat het bestrijden van de symptomen met medicatie zoals Apoquel voor mij geen oplossing is omdat ik er gedurende het jaar bijna constant last van heb, werd er gekozen voor een behandeling met immunotherapie. Dit is een levenslange behandeling waarbij mijn vrouwtje mij steeds een klein beetje van de allergenen moet injecteren waardoor mijn lichaam hieraan gaat wennen en dus geen reactie meer afgeeft. Het injecteren gebeurt elke 3 weken en ik voel er helemaal niks van. Ik weet wel dat ik erna altijd een heel lekker snoepje krijg, dus ik vind het stiekem best wel leuk als ik vrouwtje met de naald zie aankomen en ga er dan ook lekker voor liggen!

Nu ik 3 jaar oud ben en alweer een hele stap verder in mijn behandeling gaat het een stuk beter. De immunotherapie is goed aangeslagen en mijn vrouwtje houdt goed in de gaten welk voer en welke snoepjes in binnen krijg. Ik mag bijvoorbeeld al geen voer en koekjes met graan erin, dat is soms wel jammer als ze me bij de dierenwinkel een koekje aanbieden want vaak zit daar wel graan in. Gelukkig heeft mijn vrouwtje altijd onze eigen koekjes bij zich zodat ik niks tekort kom.

In de ergste periodes wordt mijn vacht eraf geschoren. Hierdoor neem ik niet zoveel pollen mee naar binnen waardoor ik ook minder moet niezen en minder last heb van jeuk. Nu zal je misschien denken, is dat dan nog wel nodig naast de immunotherapie behandeling? Jazeker, want met immunotherapie wordt de reactie nooit volledig weggehaald. Mijn slijmvliezen blijven gevoelig voor stof en pollen en ik heb zo nu en dan best nog wel eens jeuk. Als mijn huid geïrriteerd raakt neemt mijn vrouwtje me vaak mee naar het strand om in de zee te zwemmen, dat verkoelt mijn huid dan lekker en er zijn geen pollen in de buurt! Ook gebruiken we de honingzalf nog wel eens als er wondjes optreden, of we gebruiken Dermoscent Biobalm wat ook een goede aanrader is bij huidproblemen. Mijn vrouwtje smeert dit ook wel eens op mijn pootjes als deze droog zijn geworden of om ze tegen de kou te beschermen in de winter. In de winter moet ik trouwens een jasje dragen als het begint te vriezen, want door de verandering van koud naar warm kan de jeuk verergeren.

Mijn vrouwtje en ik hebben in de afgelopen 3 jaar veel over allergieën bij de hond geleerd. Ik heb mezelf goed leren kennen, en weet ook heel goed zelf wat ik wel en niet kan eten. Goed hè? Ik kijk ook altijd eerst naar mijn vrouwtje of ik iets mag hebben voordat ik het van iemand anders aanpak. Mijn vrouwtje en ik zijn als twee handen op een buik. Zij voelt me heel goed aan en kan ook goed ingrijpen wanneer ik ergens jeuk of pijn heb. Ze weet altijd precies wat het probleem is en hoe ze me beter kan laten voelen. We werken om de allergie heen en gaan hier goed mee om, maar het heeft tijd en aandacht gevraagd om dit goed onder de knie te krijgen.

Vermoed je een allergie bij je hond en heeft je hond hier veel last van? Dan raad ik je altijd aan om een specialist te raadplegen. De reguliere dierenarts heeft hier over het algemeen niet genoeg verstand van om een duidelijke uitspraak te kunnen doen.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Tibbe de Friese Stabij

Tips voor het vliegen met je hond! Geef koekje! x

Tips voor het vliegen met je hond!

29 December Door: Tibbe de Friese Stabij

Tips voor vliegen met je hond. Wij gaan komende week naar Amerika, en dat is niet de eerste keer. Mijn vrouwtje en ik zijn al een keer eerder naar ...

Lees het hele artikel
Tibbe’s Trim Avontuur Geef koekje! x

Tibbe’s Trim Avontuur

25 February Door: Tibbe de Friese Stabij

Tibbe is een Friese Stabij, en normaal gesproken worden Stabij’s niet getrimd. De Stabij heeft een zelf reinigende vacht wat betekent dat vuil en modder vanzelf uit de vacht ...

Lees het hele artikel
Tibbe to the Rescue - Emotional Support Dog Geef koekje! x

Tibbe to the Rescue - Emotional Support Dog

13 January Door: Tibbe de Friese Stabij

Tibbe heeft zijn roeping gevonden. Hij is namelijk een “Emotional Support Animal”. Niet voor zijn baasjes, maar voor zijn beste vriend Artoo. Artoo is bijna 11 jaar oud en ...

Lees het hele artikel
Naar de dierenarts - mijn oogprobleem Geef koekje! x

Naar de dierenarts - mijn oogprobleem

7 October Door: Tibbe de Friese Stabij

Het is alweer even geleden dat er voor het laatst een blog van ons is verschenen. Niet alleen hadden we het heel druk met van alles en nog wat, ...

Lees het hele artikel