Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Een Merk, Twee Gezichten - Orijen In Amerika

5 September
x
Wat is dit?

Voordat Tibbe en ik naar Amerika verhuisden hadden we ons vaste voer dat Tibbe altijd kreeg, Hij vond het smakelijk, hij kon het eten met zijn allergie en het was kwalitatief goed voer. Ik heb het hier over Orijen Original Dog. Toen we naar Amerika verhuisden besloot ik dit voer ook in Amerika te bestellen, want waarom zou je niet op dat voer blijven als het goed is voor je hond? Met een kleine hoeveelheid uit de zak van zijn voer in Nederland vertrokken we naar Nederland. Toen dit op was gingen we over op een in Amerika bestelde zak. Ineens wilde Tibbe niet meer eten. Nou, dan sta je wel even raar te kijken! Na nadere inspectie rook het voer ook anders, en het leek een andere textuur te hebben. Genoeg reden dus voor wat extra onderzoek. Wat bleek- In Nederland wordt het voer verkocht dat uit Canada geimporteerd wordt (Alberta, Canada), de echte originele Orijen zoals deze daar is uitgevonden en samengesteld. Maar, in Amerika hebben ze een eigen Orijen fabriek (Kentucky, USA), waar het recept net even anders is. De verschillen zet ik hieronder voor je op een rijtje.

Andere soorten vis

In Amerika maken ze gebruik van andere soorten vis in het Orijen voer. In Canada maken ze gebruik van wilde vis uit de Pacifische Oceaan, terwijl de Amerikaanse Orijen zijn vis uit de Atlantische Oceaan haalt. Nu ben ik geen milieu expert, maar ik heb ergens gelezen dat de vervuiling in de Atlantische oceaan sterk is toegenomen terwijl dat ik de Pacifische oceaan toch aanzienlijk minder is. Betekent dit dan dat mijn hond ineens sterk vervuilde vis binnen krijgt?

‘’Natural Chicken Flavor’’

Blijkbaar wordt er in Amerika een smaakstof toegevoegd, waar dat in Canada niet het geval is. Het mag dan ‘’natuurlijk’’ genoemd worden, alles wat geconcentreerd en handmatig wordt toegevoegd is vaak een rode vlag als het gaat om hondenvoer. Daarnaast staat er ook niet beschreven van welke stof gebruik wordt gemaakt, dus technisch gezien weet je helemaal niet wat je hond binnenkrijgt.

Geen gebruik van percentages

Op de verpakking die ik in Nederland kocht stond alles keurig in percentages aangegeven. Zo wist ik precies hoeveel van wat mijn hond binnenkrijgt. Er mag dan op de verpakking staan dat er vers kippenvlees in het voer zit, maar als dit slechts 1% is heb je er nog niks aan. In Nederland wist ik dat dit aantal zo’n 13% is. In Amerika staan er geen percentages op de verpakking. Zouden de hoeveelheden in Amerika minder zijn, zodat ze het goedkoop kunnen opvullen met de groenten die erin zitten?

‘’Dehydrated’’

Dit komt niet voor in de Orijen die ik in Nederland kocht. ‘’Dehydrated’’ betekend gewoon ‘’gedroogd’’, wat iets anders is dan ‘’freeze dried’’ of ‘’gevriesdroogd’’. Het gevriesdroogde vlees zit in beide voeren, alleen wordt er in Amerika dan ook nog eens ‘’dehydrated’’ vlees toegevoegd. Bij het vriesdrogen blijven alle goede stoffen behouden. Nu is dit bij het gewoon drogen ook wel zo, hoewel dit afhangt van het productieproces, alleen blijft het minder lang goed. Er is dus meer kans op bederf.

Pompoen- en zonnebloempitten

Na een beetje onderzoek over pompoenpitten blijkt de mening hierover behoorlijk verdeeld. Wel lijkt het uit te maken of de pitten gedroogd zijn of niet. In de Amerikaanse Orijen worden beide pitten toegevoegd, hoogst waarschijnlijk ongedroogd (want dit staat niet beschreven). Het schijnt echter dat de pitten gedroogd zouden moeten worden, ongedroogd zouden ze niet bepaald gezond zijn. Ook las ik dat zonnebloempitten helemaal niet gezond zijn voor een hond. Er zit veel vitamine E in, maar ook veel omega 6 vetzuren. De omega 6 vetzuren zijn hetgeen dat het zo slecht maakt. Daarnaast zijn de vellen van zonnebloempitten onverteerbaar. Worden deze er ook in verwerkt? Ook dit wordt niet beschreven.

Tocopherol

In de Amerikaanse ingrediëntenlijst staat beschreven dat er gemixte tocopherolen zijn toegevoegd. Wat is dat? Tocopherolen zijn chemische verbindingen die veel vitamine E bevatten. Daar is hij weer; vitamine E. Vitamine E draagt bij in de voortplanting en beschermt de cellen. Zoals met alles is een teveel nooit goed. Echter las ik dat de kans groot is dat het aantal vitamine E dat toegevoegd wordt door tocopherolen al gauw op een teveel uitkomt. Daarnaast is deze versie chemisch, iets waar ik persoonlijk niet voor ben. Waarom wordt dit in Amerika toegevoegd, en in Canada niet? Er staat bij dat het een conserveermiddel is, wat op zichzelf bij mij de alarmbellen al laat rinkelen.

Fermentatie producten

In de Amerikaanse Orijen zitten 3 verschillende fermentatie producten, iets dat ik in de Canadese variant niet ben tegengekomen. Na een beetje research kwam ik erachter dat met deze specifieke ‘’fermentatie producten’’ eigenlijk probiotica bedoeld wordt. Echter zijn deze producten 3 specifieke culturen, wat niet betekent dat deze de natuurlijke, levende probiotica zorgvuldig nabootsen. Ook hierbij kunnen we dus onze vraagtekens zetten.

Je weet bij hondenbrokken nooit helemaal zeker hoe het bereid wordt en wat erin zit – daarom zou het beste advies altijd zijn om vers te gaan voeren, mits je de juiste samenstelling aanhoudt. Zo weet je altijd wat je hond binnenkrijgt. Echter, dit is vaak ingewikkeld en prijzig. Ten aanzien van hondenbrokken zou ik dan ook aanraden: check ALTIJD de verpakking. Kijk goed waar het voer vandaan komt, want hetzelfde merk kan verschillende gezichten hebben. Een hele wijze les die ik hier heb opgedaan!

Ik las tijdens mijn zoektocht een artikel dat zegt dat de fabriek in Amerika de naam Orijen heeft overgenomen en dat ze het recept van alle Orijen maar ook Acana naar de Amerikaanse richtlijnen willen gaan veranderen. Of en wanneer dit doorgaat kan ik helaas niet met zekerheid zeggen. Het schijnt dat alleen de Orijen Tundra in Canada geproduceerd zal blijven worden. Hou de verpakkingen dus extra goed in het oog!

Tibbe krijgt nu Taste of the Wild hondenvoer in plaats van Orijen.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Tibbe de Friese Stabij

Tips voor het vliegen met je hond! Geef koekje! x

Tips voor het vliegen met je hond!

29 December Door: Tibbe de Friese Stabij

Tips voor vliegen met je hond. Wij gaan komende week naar Amerika, en dat is niet de eerste keer. Mijn vrouwtje en ik zijn al een keer eerder naar ...

Lees het hele artikel
Tibbe’s Trim Avontuur Geef koekje! x

Tibbe’s Trim Avontuur

25 February Door: Tibbe de Friese Stabij

Tibbe is een Friese Stabij, en normaal gesproken worden Stabij’s niet getrimd. De Stabij heeft een zelf reinigende vacht wat betekent dat vuil en modder vanzelf uit de vacht ...

Lees het hele artikel
Tibbe to the Rescue - Emotional Support Dog Geef koekje! x

Tibbe to the Rescue - Emotional Support Dog

13 January Door: Tibbe de Friese Stabij

Tibbe heeft zijn roeping gevonden. Hij is namelijk een “Emotional Support Animal”. Niet voor zijn baasjes, maar voor zijn beste vriend Artoo. Artoo is bijna 11 jaar oud en ...

Lees het hele artikel
Naar de dierenarts - mijn oogprobleem Geef koekje! x

Naar de dierenarts - mijn oogprobleem

7 October Door: Tibbe de Friese Stabij

Het is alweer even geleden dat er voor het laatst een blog van ons is verschenen. Niet alleen hadden we het heel druk met van alles en nog wat, ...

Lees het hele artikel