Zoeken
Generic filters
Exact matches only

That's the spirit! Een jaar lang hondenschool.

28 December
x
Wat is dit?

Elke zondagochtend stapten Sennah en ik in de auto voor ons wekelijkse uitje naar de hondenschool. Onze eerste les hadden we toen Sennah 10 weken oud was. En nu, een jaar later, onze laatste…

Op zoek naar een hondenschool

Als er een pup in huis komt is het aan te raden om een puppycursus te gaan volgen. Toen wij eenmaal wisten dat Sennah bij ons kwam wonen, ging ik dan ook direct op zoek naar een hondenschool.

Bij ons in de buurt zijn er meerdere hondenscholen. Een ruime keuze is heel prettig, maar waar kies je dan voor? Ik had voor mezelf een paar wensen waar ik rekening mee hield. Ik wilde meerdere cursussen volgen, trainen in het weekend in verband met mijn werk en ik wilde graag dat er niet alleen trainingen waren op een trainingsveld.

Met mijn wensenlijstje speurde ik website na website af naar de perfecte hondenschool voor mij. Ik ging vooral af op de informatie van de website, de recensies, een eventuele Facebook-pagina voor foto’s, en uiteraard keek ik naar de kosten.

Hondenschool Teamspirit

Al gauw kwam ik op de website van Hondenschool Teamspirit te Amersfoort. De quote op hun homepagina sprak mij aan: Samen werken… Samen leren… Samen genieten! Na wat rondneuzen op de website en Facebook-pagina was ik erg enthousiast over de hondenschool. Ik kon alles van mijn wensenlijstje afvinken.

Worden er meerdere cursussen gegeven? Ja, er worden Puppy, Puber, Basis en Basis plus-cursussen gegeven.

Trainingen in het weekend? Ja, op zondagochtend, tussen 9u en 13u.

Zijn er ook trainingen buiten het trainingsveld? Ja, er worden naast lessen op het veld ook theorieavonden gegeven en via Facebook zag ik foto’s van een groepswandeling in de Soesterduinen en het hondenzwemmen.

En niet onbelangrijk, wat zijn hiervan de kosten? Op de website stonden de kosten beschreven per halfjaar trainen. Dit houdt dus in dat er betaald wordt per halfjaar en niet per cursus. Dit leek mij erg prettig, want op deze manier kon ik in dat halfjaar dus meerdere lessen volgen in de verschillende groepen.

En toen kwam ik een melding op de website tegen dat er een ledenstop was voor de puppycursus, want deze zat vol. Wat baalde ik hiervan.

En nu?

Ik had de hondenschool gevonden die aan mijn wensenlijstje voldeed en had er ook nog eens een heel goed gevoel bij, maar de puppycursus zat vol. Ik zocht nog verder tussen de andere hondenscholen in de buurt, maar er was geen klik zoals ik dat bij Hondenschool Teamspirit had. Wat nu?

Ik ging terug naar de website van Hondenschool Teamspirit en keek nog eens rond. Dit voelde toch echt het beste. Ik besloot om toch het aanmeldformulier in te vullen en af te wachten. Het was eind oktober, en het duurde nog ruim een maand voordat Sennah met ons mee naar huis ging. Wie weet was er tegen die tijd wel een plekje vrij?

Een paar dagen later had ik al een reactie. Op dat moment zat de puppycursus vol, maar op 3 december startte er een nieuwe groep en in die groep was nog plek. Wat was ik blij met dit mailtje! Sennah zou op 3 december 10 weken oud zijn; een prima leeftijd om te beginnen aan de puppycursus. Ik mailde vlug terug dat ik 3 december graag langskwam voor onze eerste les.

Het eerste halfjaar

Zondagochtend 3 december: “Sennah, we gaan naar de puppy’s!” Koekjes en speeltje in het tasje, halsband om en riem mee, Sennah achterin de auto, en daar gingen we… op naar de cursus.

Sennah puppycursus

Elke zondagmorgen stonden Sennah en ik op het veld. Eerst voor de puppycursus en later voor de pubercursus.

De puppycursus begon vaak met een speelmomentje in een puppyren. Even spelen en ondertussen kijken wat er gebeurde. De instructeur keek mee, wees op verandering in de lichaamshouding en zette de pups in verschillende samenstellingen in de ren. Hierdoor zag je ook verschil in het spel van de puppy’s. Daarna werd er spelenderwijs oefeningen aangeleerd, zoals zit, af en kom hier.

In de pubercursus werden de oefeningen wat serieuzer, al zag Sennah dat vaak anders. De kom hier-oefening was voor hem toch vooral een speelmoment. Op het moment dat ik hem riep en de instructeur de riem losliet, zag Sennah zijn kans schoon om tussen alle honden door te rennen en ze uit te dagen om te komen spelen… Gelukkig had Sennah ook zijn goede momenten en konden we laten zien dat we toch echt wel iets hadden geleerd in de puppycursus.

Sennah op het trainingsveld

In dit halfjaar hebben we ook wat lessen op locatie gedaan. We zijn naar het winkelcentrum geweest om eens in een andere omgeving oefeningen te doen en andere prikkels te ervaren. Tijdens de wandeling rondom het winkelcentrum hebben we het straatmeubilair gebruikt om oefeningen te doen, zoals springen over een laag muurtje en slalommen tussen paaltjes.

Ook zijn we met alle groepen naar de Soesterduinen geweest. Hier konden de honden heerlijk los rennen en spelen. We hebben een mooie wandeling gemaakt door dit prachtige natuurgebied!

Ter afsluiting voor de zomerstop was er nog een spelletjesles. Op het veld stonden verschillende behendigheidsattributen zoals de tunnel, de hordes en de kattenloop. Ook lagen er stapstenen en was er een badje neergezet waaruit koekjes of speeltjes konden worden gepakt. Vooral de behendigheidsattributen vond ik erg leuk om te doen! Ik wil graag agility gaan doen, dus dit was een mooie kans om eens te kijken of Sennah het leuk vond.

Sennah stapstenen

Het halfjaar zat erop. In deze periode heeft Sennah zijn puppy- en pubercursus afgerond. Maar we waren nog niet klaar!

Het tweede halfjaar

Na de zomervakantie mochten we starten in de Basisgroep. Hier werd de lat hoger gelegd. Geen koekje meer in je hand om de hond de oefening te laten doen, belonen uitstellen, minder werken met de riem en meer werken op afstand.

Nieuwe oefeningen, zoals achterlangs wisselen tijdens het lopen, verwijzen naar een gemarkeerde plaats en een reeks van appél-oefeningen vond Sennah geweldig. Met al dit nieuws kreeg ik snel zijn aandacht, maar hij was ook net zo snel weer afgeleid. Rende er een hond helemaal aan de andere kant van het veld, dan moest ik mij schraap zetten voor een ruk aan de riem. Sennah zag alles!

Mijn geduld werd in deze lessen heel erg op de proef gesteld. Sennah kon alle oefeningen, maar dat liet hij niet altijd op het veld zien. Hier raakte ik vaak van gefrustreerd, wat natuurlijk niet in mijn voordeel werkte.

Gelukkig zagde instructeur een duidelijke groei en mochten we door naar de Basis Plusgroep. Hier werden de puntjes op de i gezet. Alle oefeningen die je in de voorgaande cursussen had geleerd werden herhaald. In deze lessen werd er ook gekeken of je al ver genoeg was voor het behalen van het Gehoorzaamheidsdiploma.

De laatste les

De laatste les van 2018 was een spelletjesles met na afloop een beker warme chocolademelk en een stukje kerststol voor iedere cursist. Een gezellige afsluiting van het jaar. Ook volgde er na afloop een diplomauitreiking. Sennah was officieel geslaagd en kreeg zijn Gehoorzaamheidsdiploma! De laatste les van 2018 was dus ook onze laatste les bij Hondenschool Teamspirit.

Een jaar lang heb ik er met veel plezier met Sennah getraind. Maar nu zit het er nu echt op? Was het ook echt onze laatste les? Zeker niet, Sennah en ik zijn nog niet uitgeleerd! De basis is gelegd. Tijd om dit uit te breiden!

Bedankt!

Hondenschool Teamspirit is een kleine hondenschool met een groep gedreven instructeurs die in weer en wind op het veld staan om hun kennis met hun cursisten te delen. Bedankt voor de leuke en leerzame lessen en de gezellige sfeer op het veld! Bedankt voor het aanbod en het vertrouwen in mij, ik voel mij zeer vereerd dat jullie een instructeur in mij zien! Ik houd dat in gedachten voor de toekomst. Wie weet tot snel!

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Sennah

Hersenwerken met je hond Geef koekje! x

Hersenwerken met je hond

8 April Door: Sennah

Hersenwerken met je hond. Sennah doet aan Hersenwerken. Een leuk en uitdagende manier van werken met je hond. Maar wat is dat nou eigenlijk, Hersenwerk voor honden? En hoe ...

Lees het hele artikel
Van houten puzzels naar Hersenwerken Geef koekje! x

Van houten puzzels naar Hersenwerken

1 March Door: Sennah

Sennah is De Blije Braverd als het gaat om de manier van Hersenwerken. Maar waren wij wel echt aan het Hersenwerken? Wat is Hersenwerken? En wat is een Blije ...

Lees het hele artikel
Djairo had een levershunt Geef koekje! x

Djairo had een levershunt

21 December Door: Sennah

Dit keer geen blog over Sennah maar over onze vorige hond Djairo. Een hondje met een speciaal plekje in mijn hart. Djairo heeft op jonge leeftijd en in een ...

Lees het hele artikel
Vuurwerk, het is weer zover Geef koekje! x

Vuurwerk, het is weer zover

25 November Door: Sennah

Hoe is het dit jaar met Sennah en zijn vuurwerk angst? Tijdens de jaarwisseling van 2018 -2019 bleek Sennah heel angstig. Met wat hulpmiddelen kwamen we de maanden door. ...

Lees het hele artikel