Wat geef jij je hond te eten? Dit lijkt een gevoelig onderwerp te zijn. Waar de een zweert bij Vers Vlees voeding, geeft de ander de voorkeur aan droge brokken. In de loop der tijd is er steeds meer ontdekt op vlak van hondenvoeding, en dan eerder wat een hond beter NIET kan eten. Het lijkt misschien makkelijk om de bovengenoemde vraag te beantwoorden, maar dat blijkt niet helemaal de waarheid te zijn. Als jouw antwoorde ‘’brokken’’ is – Weet je dan ook te vertellen wat er allemaal in deze brokken verwerkt wordt? Ik denk dat vele van jullie dit met ‘’nee’’ zullen beantwoorden, of misschien weet je wel enkele ingrediënten te benoemende maar zeker niet alle. Tibbe is allergisch voor een heleboel, maar niet alleen dat – hij is een heel gevoelig hondje, en dat is zeker aan zijn darmen te merken. Bij het zien van de reactie van Tibbe op verschillende soorten voeding die we hebben uitgeprobeerd, ben ik me gaan afvragen wat nu eigenlijk de gezondste opties in hondenvoer zijn – Waarbij ik me vooral heb gericht op ‘’wat NIET?’’. Ik heb dit grondig uitgezocht en ben nu klaar om dit met jullie te delen!
De eerste stap op mijn pad was het uitzoeken wat de opties zijn als het op hondenvoeding aankomt. Omdat er steeds meer onderzoek wordt gedaan naar dit onderwerp, worden er ook steeds meer opties op de markt gebracht. De veelgekozen optie zijn de brokken, die makkelijk te bereiden en bewaren zijn. Er zijn ongelooflijk veel keuzes als het op brokken aankomt, of je nu zoekt naar een brok met veel proteine, een bepaalde smaak, of misschien heeft je dierenarts je aangeraden om een bepaalde dieetbrok te voeren. En het leuke is, je kan het recht vanuit de zak in de voerbak gooien en klaar is Kees! Dan is er ook nog de optie blikvoer, half-nat voer uit een zakje of misschien kies jij liever voor de meer ‘’luxe’’ gekookte maaltijden die tegenwoordig in de schappen gepresenteerd worden. Bij deze opties geldt hetzelfd, je kan ze zo vanuit de verpakking in de voerbak gooien, meer hoef je er niet voor te doen. Een veel minder populaire optie, is de rauwe ‘’Vers Vlees’’ of ‘’KVV’’ maaltijd. Je kunt deze zelf samenstellen, maar tegenwoordig zijn deze ook al kant en klaar te vinden in de vrieskasten van de meeste dierenwinkels. Het is vervolgens je eigen keus of je deze maaltijd daadwerkelijk rauw voert, of dat je hem liever even kookt. En dan, als laatste, de ‘’Freeze dried’’ voeding. Deze worden in burgervormige ‘’medaillonnen’’ verkocht die je een paar minuutjes in water moet weken, en vervolgens heb je een voedzame en complete maaltijd voor je hond klaar. Is het niet geweldig?! Om eerlijk te zijn was ik behoorlijk onder de indruk van deze mogelijkheid. Je kan het overal mee naartoe nemen, zonder de angst dat het bederft. En toch geef je je hond een verse en voedzame maaltijd!
De volgende stap, nadat ik alle opties op een rijtje had gezet, was het sorteren van deze opties op volgorde van gezond naar ongezond. Zoals je wel begrijpt zijn niet alle opties gelijk aan elkaar en is er altijd baas bovenbaas. Ik ben wat winkels afgestruind en heb veel online zoekwerk gedaan om ingrediënten te vergelijken. Het zal er vast gek uitgezien hebben, iemand die alle labels komt bestuderen en vervolgens niks koopt! Nadat ik een goede eerste indruk had van de ingedienten die ze in hondenvoer stoppen en de verschillen tussen alle opties, besloot ik om naar bronnen te zoeken die me meer konden vertellen over wat deze voedingsstoffen nu eigenlijk voor onze viervoeters betekenen. Op mijn zoektocht kwam ik dierenarts dr. Karen Becker op het spoor, die dit onderwerp voor lange tijd bestudeerd heeft.
Honden zijn carnivoren, stelt dr. Becker, wat betekent dat hun kaak geen zijbeweging maakt maar alleen op en neer beweegt, hun spijsverteringsstelsel kort is waardoor er geen fermentatie plaatsvindt en hun prooi per seizoen hoort te varieren, vochtig is, hoog in proteine en mineralen, gemiddeld in vet en laag in koolhydraten. Dit is iets waar je rekening mee moet houden wanneer je een menu voor je hond samenstelt. Ik weet het, onze honden wonen niet in de natuur, maar ze hebben nog steeds de bouw van een carnivoor. Vergeet dat vooral niet! Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat graan kanker en diabetes bij honden voedt, zegt dr. Becker. En, ook niet onbelangrijk, peulvruchten bevatten lactaten – moleculen die darmontsteking en -irritatie veroorzaken. Dit is nog niet alles. Dr. Becker legt ook uit hoe fabrikanten synthetische vitaminen en mineralen toevoegen en het voer vervolgens tot een dusdanig hoge temperatuur verhitten waardoor de belangrijk voedingsstoffen verbrand worden en er kankerverwekkende stoffen ontstaan.
Kijkend naar de meerderheid van het hondenvoer op de markt, die vaak granen, peulvruchten en synthetische stoffen bevatten, zouden honden in het natuur het nooit overleven om deze te eten. Onze generatie honden gaat er gelukkig niet aan dood, maar dit betekent niet dat het hun systeem niet beschadigt.
Aangezien het is aangetoond dat het voer de kern is van veel gezondheidsproblemen bij honden, wat raadt dr. Karen Becker aan om onze geliefde huisdieren dan WEL te voeren? Een biologisch correct dieet, stelt zij, heeft een hoog vochtgehalte en bevat veel proteine. Daarnaast is het vetgehalte gemiddeld en is het laag in koolhydraten – Dit is precies het tegenovergestelde van hoe de meeste hondenvoeding die we in de winkel vinden is samengesteld. Is dat niet schandalig?! Toen ik dit aan Tibbe vertelde, reageerde hij geschokt.
Niet alleen dr. Karen Becker heeft dit onderwerp grondig bestudeerd. Ook dierenarts dr. Marty Goldstein zag de ernst van de zaak in en begon een beweging om gezondere hondenvoeding op de markt te brengen en meer bewustwording te creeeren bij de baasjes zodat onze harige huisgenoten een zo gezond en gelukkig mogelijk leven kunnen leiden. Dr. Marty spreekt over drie gezondheidsverstoorders, beter bekend als conserveringsmiddelen, vullers en product vlees.
Conserveringsmiddelen
Conserveringsmiddelen vallen de spijsvertering aan door het vernietigen van vriendelijke bacteriën in het spijsverteringsstelsel, wat het moeilijker maakt om eten te kunnen verteren, stellen zowel dr. Marty als dr. Becker. Het resultaat is dat onze honden niet de juiste hoeveelheid voedingsstoffen uit hun voeding kunnen opnemen. Vaak worden deze conserveringsmiddelen verstopt door het gebruik van codetaal zodat we ze niet direct op de verpakking herkennen. Kijk uit voor butylhydroxytolueen (BHT), BHA en propulene glycol. De laatste, om maar aan te geven wat de ernst van de zaak is, is een nichtje van de stof die wij kennen als anti-vries en wordt vaak gebruikt in half-nat hondenvoer om het half nat te kunnen houden. Is het niet hartverscheurend dat we dit klakkeloos aan onze viervoeters voorschotelen, zonder ook maar te weten wat we daadwerklijk bij ze naar binnen schuiven?
Opvullers
Zoals de naam al doet vermoeden zijn opvullers middelen om het voer op te vullen, zonder teveel dure producten te hoeven gebruiken maar dat er nog steeds voor zorgt dat onze dieren vol zijn na hun maaltijd. Niemand wil dat zijn hond nog honger heeft na zijn maaltijd, toch? Maar ook nog als je weet welke nadelen er aan deze opvullers hangen? In kleine hoeveelheden zijn sommige opvullers gelukkig niet schadelijk, denk hierbij aan bruine rijst en quinoa. Andere opvullers daarentegen, zoals gerst, havermout en witte rijst, kun je beter vermijden. De allerslechtsten die je zeker moet vermijden zijn gerst, tarwe en mais, dus kijk hier zeker voor uit wanneer je de volgende keer een hondenvoeding kiest. Onze gedomestiseerde carnivoren, afstammelingen van de wolf, zouden vlees moeten eten – Geen graan, welke de grootste aanleiding is voor allergiën en kanker bij honden.
Productvlees
Als laatste op dr. Marty’s lijstje wordt productvlees genoemd, technisch gezien ‘’slachthuis afval’’. In plaats van het in de afvalbak te gooien, gooien we het in onze hond zijn voerbak. ‘’Is het geen uitkomst?’’ ik vind het vooral afschuwelijk en oneerlijk! En niet alleen dat. Naast productvlees wordt er ook ‘’vlees- en botmeel’’ door het voer gegooid. Dezelfde boodschap: Kijk goed op het label van de verpakking! De vleesbestanddelen die je wil vinden is het ‘’echte’’ vlees, of nog beter – orgaanvlees. Orgaanvlees is de nummer 1 in voedingsstoffen, het beste dat je je hond kunt voeren dus! Nogmaals, even terug naar de wolf, de alpha zal altijd het orgaanvlees kiezen omdat het ruim gevuld is met zo’n beetje elke belangrijke voedingsstof die je je maar kan bedenken.
Dr. Marty: ‘’Gewone hondenvoeding is genoeg voor je hond om te kunnen overleven, maar als we onze honden willen laten bloeien moeten we verder kijken dan de reguliere voeding.’’ – En vaak is ‘’organisch’’ of ‘’premium’’ niet eens veel beter dan de reguliere voeding, dus tuin er niet in.
Super voedingsstoffen
Dus, wat zouden we onze honden dan volgens dr. Becker en dr. Goldstein WEL moeten voeren, als de hondenvoeding in de winkel niet aan de eisen voldoet? Volgens dr. Marty Goldstein zijn er drie supervoedingsstoffen die de spijsvertering en andere lichaamsprocessen van de hond versterken. De eerste, orgaanvlees, hebben we al kort besproken. Orgaanvlees bevat meer essentiële vitamines dan elke andere vorm van proteine, wat het het voedzaamste vlees maakt dat je maar kan vinden. Ten tweede omega-3, wat de gezondheid van het brein bevordert, gewrichtspijn verlicht en allergien laat afnemen. En dan ten derde, prebiotica (niet te verwarren met probiotica), om de goede bacteriën in de darmen te voeden om vervolgens het immuunsysteem een boost te geven en de darmen te beschermen tegen toxines van buitenaf. Voorbeelden hiervan zijn flaxzaad, erwtenmeel, wortelen en gember. Op deze manier maak je je hond een blij ei, want serotonine wordt voornamelijk in de darmen geproduceerd, en serotonine is het natuurlijke ‘’blijdschapsstofje’’ dat het lichaam produceert. Eigenlijk een natuurlijk medicijn om fijne gevoelens op te wekken!
De conclusie van de dierenarts
Zowel dr. Becker als dr. Goldstein raden aan om onze honden rauwe en ongeproduceerde voeding voor te schotelen. Als je je dit niet kunt veroorloven, want dit is een behoorlijk prijzige keuze, kan je het limiteren naar alleen de snacks als een goed begin naar verbetering. Of misschien kan je het je wel veroorloven om je hond 2 tot 4 rauwe maaltijden per week te voeren. Zoals dr. Karen Becker zegt: ‘’Een beetje gezonde voeding is beter dan helemaal geen gezonde voeding’’. Zorg er overigens wel voor dat de maaltijd die je voor je hond samenstelt gebalanseerd is en de juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen bevat. Het voordeel van deze optie is voornamelijk dat je alles letterlijk in eigen hand hebt. Je wast zelf de groenten, en weet dus dat er geen pesticiden meer op zitten wanneer je het je hond te eten geeft. Je kiest zelf welk vlees je je hond voorschotelt, dus je hond zal ook alleen de goede vleesproducten eten. Het grootste voordeel is dat alle essentiële voedingsstoffen bewaard blijven, en niet verbrand worden in het productieproces. Dit zorgt voor een gezondere maaltijd, rijk aan vitaminen en mineralen.
De beste voeding na de optie van een rauwe maaltijd, is een zelf gekookte maaltijd voor je hond. Sommige mensen vinden dit een prettiger idee dan een rauw dieet. De enige nadelen vergeleken met een rauwe maaltijd is dat de goede enzymen en fytonutrienten verloren gaan bij het verhitten van de voeding. Aan de andere kant geven sommige dieren de voorkeur aan een gekookte of warme maaltijd boven een rauwe, koude maaltijd. Daarnaast is een gekookte maaltijd bij sommige medische condities een slimmere keuze, zoals bij een recente darmoperatie of pancreatitis. Het is daarom ook echt een persoonlijke keuze, passend bij jou als baasje en je hond.
Als derde beste optie zijn er de commercieel aangeboden gebalanseerde rauwe maaltijden. Zorg er wel voor dat de keuze die je maakt ook echt gebalanseerd is en alle nodige voedingsstoffen bevat. Zorg er daarnaast ook voor dat er in jouw keuze geen synthetisch toegevoegde vitaminen en mineralen zijn toegevoegd. Als je deze maaltijden wilt verwarmen, zoek dan goed uit of jouw keuze geen te grote stukken bot bevat. Dit kan namelijk gevaarlijk zijn! Baseer je keuze op waar het vlees en de groenten vandaan komen en zoek uit hoe de maaltijd is geformuleerd. Als de maaltijd geformuleerd is op een zogeheten ‘’dry matter basis’’, dan schiet het vaak tekort in voedingsstoffen. Dit wordt meestal aangegeven in een percentage, terwijl de goed gevulde maaltijden meestal worden aangeduid in gram of miligram in kilocaloriën.
Doctor Karen Becker’s lijst van beste en slechtste hondenvoeding[3]
Als laatste wil ik graag dr. Becker’s lijst van beste en slechtste hondenvoeding met jullie delen. Nu is het natuurlijk wel zo dat kwaliteit varieert van afschuwelijk naar uitstekend bij elke soort en natuurlijk is geen hond hetzelfde, het is dus ook een persoonlijke keuze. Maar hiermee heb je wel een goede richtlijn om je keuze op te baseren.
Ongeproduceerd, rauw dieet (gebalanseerd!)
Zelf gekookt dieet
Commercieel aangeboden gebalanseerd rauw diet
Gevriesdroogd/’’Freeze dried’’ dieet
Commercieel aangeboden gekookte voiding
Menselijk gerangschikte voeding uit blik (mensen zouden dit als het ware kunnen eten)
Super premium voeding uit blik (feed grade, niet voor mensen)
Blikvoer uit de supermarket
Droge brokken uit de supermarket
Half-natte voeding uit een zakje
Ongebalanseerde zelfgemaakte maaltijd, rauw of gekookt
‘’Zelfgemaakte maaltijden moeten juist gedaan worden, of helemaal niet gedaan worden. Als de voedingsstoffen niet gebalanseerd zijn kan dit aanzienlijk onomkeerbare en potentieel fatale gevolgen hebben voor de gezondheid’’, zegt dr. Becker. Laat je hierdoor echter niet uit het veld slaan! Zorg dat je je verdiept in het samenstellen van een verse maaltijd voor je hond en vraag een second opinion aan je dierenarts als je niet helemaal zeker van je zaak bent om te voorkomen dat je hond er ziek van wordt.
Mijn eigen ervaring
Ik heb Tibbe altijd hoogwaardige droge brokken gevoerd van merken als Orijen en Acana, die geen van de gezondheidsverstoorders bevatten die dr. Marty noemt. Nu moet ik toegeven, de laatste paar maanden heeft Tibbe een ander soort voeding aangeboden gekregen waarop hij het niet geweldig deed. Deze voedingssoort was een dieetvoer voor honden met allergiën, gevuld met opvullers (onder andere witte rijst) en conserveermiddelen. Benieuwd naar de resultaten die rauwe voeding zouden opleveren ben ik me gaan verdiepen in het samenstellen van zelfgemaakte rauwe maaltijden. Dit bleek veel te duur te zijn en dit kan ik me niet veroorloven – Helaas! Zelfs gevriesdroogde voeding, nummer 4 op de lijst van dr. Becker, was te duur om elke maaltijd aan mijn hond aan te bieden. Maar omdat dr. Becker aangaf dat een beetje gezonde voeding beter is dan helemaal geen gezonde voeding, heb ik besloten om een beetje gevriesdroogde voeding en verse groenten toe te voegen aan de hoogwaardige brokken van Orijen. Dit maakt samen een complete, voedzame en gebalanseerde maaltijd. Ik ben onwijs blij met het resultaat! Al na een week was er een verschil te merken in de kwaliteit en hoeveelheid van zijn stoelgang en ook zijn vacht ziet er prachtig en gezond uit. Een heel groot pluspunt is dat zijn adem niet meer zo stinkt. Voorheen kon je hem zowat aan de andere kant van de kamer ruiken! Opzich logisch, de geur van de adem wordt namelijk vooral veroorzaakt door de staat van het spijsverteringsstelsel. Ik raad iedereen aan om met grote zorg het dieet van zijn hond onder de loep te nemen. Je hond zou hetzelfde voor jou doen!
Tibbe is een Friese Stabij, en normaal gesproken worden Stabij’s niet getrimd. De Stabij heeft een zelf reinigende vacht wat betekent dat vuil en modder vanzelf uit de vacht ...
Tibbe heeft zijn roeping gevonden. Hij is namelijk een “Emotional Support Animal”. Niet voor zijn baasjes, maar voor zijn beste vriend Artoo. Artoo is bijna 11 jaar oud en ...
Bij The Dog Pen zijn we groot fan van hondenkoekjes. Van cookiemeldingen iets minder, maar het is een moetje. Dus wil je een cookie?
Bij verder gebruik van onze site accepteer je de cookies automatisch.Ja lekker!Nee
Wat geef jij je hond te eten? Dit lijkt een gevoelig onderwerp te zijn. Waar de een zweert bij Vers Vlees voeding, geeft de ander de voorkeur aan droge brokken. In de loop der tijd is er steeds meer ontdekt op vlak van hondenvoeding, en dan eerder wat een hond beter NIET kan eten. Het lijkt misschien makkelijk om de bovengenoemde vraag te beantwoorden, maar dat blijkt niet helemaal de waarheid te zijn. Als jouw antwoorde ‘’brokken’’ is – Weet je dan ook te vertellen wat er allemaal in deze brokken verwerkt wordt? Ik denk dat vele van jullie dit met ‘’nee’’ zullen beantwoorden, of misschien weet je wel enkele ingrediënten te benoemende maar zeker niet alle. Tibbe is allergisch voor een heleboel, maar niet alleen dat – hij is een heel gevoelig hondje, en dat is zeker aan zijn darmen te merken. Bij het zien van de reactie van Tibbe op verschillende soorten voeding die we hebben uitgeprobeerd, ben ik me gaan afvragen wat nu eigenlijk de gezondste opties in hondenvoer zijn – Waarbij ik me vooral heb gericht op ‘’wat NIET?’’. Ik heb dit grondig uitgezocht en ben nu klaar om dit met jullie te delen!
De eerste stap op mijn pad was het uitzoeken wat de opties zijn als het op hondenvoeding aankomt. Omdat er steeds meer onderzoek wordt gedaan naar dit onderwerp, worden er ook steeds meer opties op de markt gebracht. De veelgekozen optie zijn de brokken, die makkelijk te bereiden en bewaren zijn. Er zijn ongelooflijk veel keuzes als het op brokken aankomt, of je nu zoekt naar een brok met veel proteine, een bepaalde smaak, of misschien heeft je dierenarts je aangeraden om een bepaalde dieetbrok te voeren. En het leuke is, je kan het recht vanuit de zak in de voerbak gooien en klaar is Kees! Dan is er ook nog de optie blikvoer, half-nat voer uit een zakje of misschien kies jij liever voor de meer ‘’luxe’’ gekookte maaltijden die tegenwoordig in de schappen gepresenteerd worden. Bij deze opties geldt hetzelfd, je kan ze zo vanuit de verpakking in de voerbak gooien, meer hoef je er niet voor te doen. Een veel minder populaire optie, is de rauwe ‘’Vers Vlees’’ of ‘’KVV’’ maaltijd. Je kunt deze zelf samenstellen, maar tegenwoordig zijn deze ook al kant en klaar te vinden in de vrieskasten van de meeste dierenwinkels. Het is vervolgens je eigen keus of je deze maaltijd daadwerkelijk rauw voert, of dat je hem liever even kookt. En dan, als laatste, de ‘’Freeze dried’’ voeding. Deze worden in burgervormige ‘’medaillonnen’’ verkocht die je een paar minuutjes in water moet weken, en vervolgens heb je een voedzame en complete maaltijd voor je hond klaar. Is het niet geweldig?! Om eerlijk te zijn was ik behoorlijk onder de indruk van deze mogelijkheid. Je kan het overal mee naartoe nemen, zonder de angst dat het bederft. En toch geef je je hond een verse en voedzame maaltijd!
De volgende stap, nadat ik alle opties op een rijtje had gezet, was het sorteren van deze opties op volgorde van gezond naar ongezond. Zoals je wel begrijpt zijn niet alle opties gelijk aan elkaar en is er altijd baas bovenbaas. Ik ben wat winkels afgestruind en heb veel online zoekwerk gedaan om ingrediënten te vergelijken. Het zal er vast gek uitgezien hebben, iemand die alle labels komt bestuderen en vervolgens niks koopt! Nadat ik een goede eerste indruk had van de ingedienten die ze in hondenvoer stoppen en de verschillen tussen alle opties, besloot ik om naar bronnen te zoeken die me meer konden vertellen over wat deze voedingsstoffen nu eigenlijk voor onze viervoeters betekenen. Op mijn zoektocht kwam ik dierenarts dr. Karen Becker op het spoor, die dit onderwerp voor lange tijd bestudeerd heeft.
Doctor Karen Becker[1]
Honden zijn carnivoren, stelt dr. Becker, wat betekent dat hun kaak geen zijbeweging maakt maar alleen op en neer beweegt, hun spijsverteringsstelsel kort is waardoor er geen fermentatie plaatsvindt en hun prooi per seizoen hoort te varieren, vochtig is, hoog in proteine en mineralen, gemiddeld in vet en laag in koolhydraten. Dit is iets waar je rekening mee moet houden wanneer je een menu voor je hond samenstelt. Ik weet het, onze honden wonen niet in de natuur, maar ze hebben nog steeds de bouw van een carnivoor. Vergeet dat vooral niet! Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat graan kanker en diabetes bij honden voedt, zegt dr. Becker. En, ook niet onbelangrijk, peulvruchten bevatten lactaten – moleculen die darmontsteking en -irritatie veroorzaken. Dit is nog niet alles. Dr. Becker legt ook uit hoe fabrikanten synthetische vitaminen en mineralen toevoegen en het voer vervolgens tot een dusdanig hoge temperatuur verhitten waardoor de belangrijk voedingsstoffen verbrand worden en er kankerverwekkende stoffen ontstaan.
Kijkend naar de meerderheid van het hondenvoer op de markt, die vaak granen, peulvruchten en synthetische stoffen bevatten, zouden honden in het natuur het nooit overleven om deze te eten. Onze generatie honden gaat er gelukkig niet aan dood, maar dit betekent niet dat het hun systeem niet beschadigt.
Aangezien het is aangetoond dat het voer de kern is van veel gezondheidsproblemen bij honden, wat raadt dr. Karen Becker aan om onze geliefde huisdieren dan WEL te voeren? Een biologisch correct dieet, stelt zij, heeft een hoog vochtgehalte en bevat veel proteine. Daarnaast is het vetgehalte gemiddeld en is het laag in koolhydraten – Dit is precies het tegenovergestelde van hoe de meeste hondenvoeding die we in de winkel vinden is samengesteld. Is dat niet schandalig?! Toen ik dit aan Tibbe vertelde, reageerde hij geschokt.
Doctor Marty Goldstein[2]
Niet alleen dr. Karen Becker heeft dit onderwerp grondig bestudeerd. Ook dierenarts dr. Marty Goldstein zag de ernst van de zaak in en begon een beweging om gezondere hondenvoeding op de markt te brengen en meer bewustwording te creeeren bij de baasjes zodat onze harige huisgenoten een zo gezond en gelukkig mogelijk leven kunnen leiden. Dr. Marty spreekt over drie gezondheidsverstoorders, beter bekend als conserveringsmiddelen, vullers en product vlees.
Conserveringsmiddelen
Conserveringsmiddelen vallen de spijsvertering aan door het vernietigen van vriendelijke bacteriën in het spijsverteringsstelsel, wat het moeilijker maakt om eten te kunnen verteren, stellen zowel dr. Marty als dr. Becker. Het resultaat is dat onze honden niet de juiste hoeveelheid voedingsstoffen uit hun voeding kunnen opnemen. Vaak worden deze conserveringsmiddelen verstopt door het gebruik van codetaal zodat we ze niet direct op de verpakking herkennen. Kijk uit voor butylhydroxytolueen (BHT), BHA en propulene glycol. De laatste, om maar aan te geven wat de ernst van de zaak is, is een nichtje van de stof die wij kennen als anti-vries en wordt vaak gebruikt in half-nat hondenvoer om het half nat te kunnen houden. Is het niet hartverscheurend dat we dit klakkeloos aan onze viervoeters voorschotelen, zonder ook maar te weten wat we daadwerklijk bij ze naar binnen schuiven?
Opvullers
Zoals de naam al doet vermoeden zijn opvullers middelen om het voer op te vullen, zonder teveel dure producten te hoeven gebruiken maar dat er nog steeds voor zorgt dat onze dieren vol zijn na hun maaltijd. Niemand wil dat zijn hond nog honger heeft na zijn maaltijd, toch? Maar ook nog als je weet welke nadelen er aan deze opvullers hangen? In kleine hoeveelheden zijn sommige opvullers gelukkig niet schadelijk, denk hierbij aan bruine rijst en quinoa. Andere opvullers daarentegen, zoals gerst, havermout en witte rijst, kun je beter vermijden. De allerslechtsten die je zeker moet vermijden zijn gerst, tarwe en mais, dus kijk hier zeker voor uit wanneer je de volgende keer een hondenvoeding kiest. Onze gedomestiseerde carnivoren, afstammelingen van de wolf, zouden vlees moeten eten – Geen graan, welke de grootste aanleiding is voor allergiën en kanker bij honden.
Productvlees
Als laatste op dr. Marty’s lijstje wordt productvlees genoemd, technisch gezien ‘’slachthuis afval’’. In plaats van het in de afvalbak te gooien, gooien we het in onze hond zijn voerbak. ‘’Is het geen uitkomst?’’ ik vind het vooral afschuwelijk en oneerlijk! En niet alleen dat. Naast productvlees wordt er ook ‘’vlees- en botmeel’’ door het voer gegooid. Dezelfde boodschap: Kijk goed op het label van de verpakking! De vleesbestanddelen die je wil vinden is het ‘’echte’’ vlees, of nog beter – orgaanvlees. Orgaanvlees is de nummer 1 in voedingsstoffen, het beste dat je je hond kunt voeren dus! Nogmaals, even terug naar de wolf, de alpha zal altijd het orgaanvlees kiezen omdat het ruim gevuld is met zo’n beetje elke belangrijke voedingsstof die je je maar kan bedenken.
Dr. Marty: ‘’Gewone hondenvoeding is genoeg voor je hond om te kunnen overleven, maar als we onze honden willen laten bloeien moeten we verder kijken dan de reguliere voeding.’’ – En vaak is ‘’organisch’’ of ‘’premium’’ niet eens veel beter dan de reguliere voeding, dus tuin er niet in.
Super voedingsstoffen
Dus, wat zouden we onze honden dan volgens dr. Becker en dr. Goldstein WEL moeten voeren, als de hondenvoeding in de winkel niet aan de eisen voldoet? Volgens dr. Marty Goldstein zijn er drie supervoedingsstoffen die de spijsvertering en andere lichaamsprocessen van de hond versterken. De eerste, orgaanvlees, hebben we al kort besproken. Orgaanvlees bevat meer essentiële vitamines dan elke andere vorm van proteine, wat het het voedzaamste vlees maakt dat je maar kan vinden. Ten tweede omega-3, wat de gezondheid van het brein bevordert, gewrichtspijn verlicht en allergien laat afnemen. En dan ten derde, prebiotica (niet te verwarren met probiotica), om de goede bacteriën in de darmen te voeden om vervolgens het immuunsysteem een boost te geven en de darmen te beschermen tegen toxines van buitenaf. Voorbeelden hiervan zijn flaxzaad, erwtenmeel, wortelen en gember. Op deze manier maak je je hond een blij ei, want serotonine wordt voornamelijk in de darmen geproduceerd, en serotonine is het natuurlijke ‘’blijdschapsstofje’’ dat het lichaam produceert. Eigenlijk een natuurlijk medicijn om fijne gevoelens op te wekken!
De conclusie van de dierenarts
Zowel dr. Becker als dr. Goldstein raden aan om onze honden rauwe en ongeproduceerde voeding voor te schotelen. Als je je dit niet kunt veroorloven, want dit is een behoorlijk prijzige keuze, kan je het limiteren naar alleen de snacks als een goed begin naar verbetering. Of misschien kan je het je wel veroorloven om je hond 2 tot 4 rauwe maaltijden per week te voeren. Zoals dr. Karen Becker zegt: ‘’Een beetje gezonde voeding is beter dan helemaal geen gezonde voeding’’. Zorg er overigens wel voor dat de maaltijd die je voor je hond samenstelt gebalanseerd is en de juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen bevat. Het voordeel van deze optie is voornamelijk dat je alles letterlijk in eigen hand hebt. Je wast zelf de groenten, en weet dus dat er geen pesticiden meer op zitten wanneer je het je hond te eten geeft. Je kiest zelf welk vlees je je hond voorschotelt, dus je hond zal ook alleen de goede vleesproducten eten. Het grootste voordeel is dat alle essentiële voedingsstoffen bewaard blijven, en niet verbrand worden in het productieproces. Dit zorgt voor een gezondere maaltijd, rijk aan vitaminen en mineralen.
De beste voeding na de optie van een rauwe maaltijd, is een zelf gekookte maaltijd voor je hond. Sommige mensen vinden dit een prettiger idee dan een rauw dieet. De enige nadelen vergeleken met een rauwe maaltijd is dat de goede enzymen en fytonutrienten verloren gaan bij het verhitten van de voeding. Aan de andere kant geven sommige dieren de voorkeur aan een gekookte of warme maaltijd boven een rauwe, koude maaltijd. Daarnaast is een gekookte maaltijd bij sommige medische condities een slimmere keuze, zoals bij een recente darmoperatie of pancreatitis. Het is daarom ook echt een persoonlijke keuze, passend bij jou als baasje en je hond.
Als derde beste optie zijn er de commercieel aangeboden gebalanseerde rauwe maaltijden. Zorg er wel voor dat de keuze die je maakt ook echt gebalanseerd is en alle nodige voedingsstoffen bevat. Zorg er daarnaast ook voor dat er in jouw keuze geen synthetisch toegevoegde vitaminen en mineralen zijn toegevoegd. Als je deze maaltijden wilt verwarmen, zoek dan goed uit of jouw keuze geen te grote stukken bot bevat. Dit kan namelijk gevaarlijk zijn! Baseer je keuze op waar het vlees en de groenten vandaan komen en zoek uit hoe de maaltijd is geformuleerd. Als de maaltijd geformuleerd is op een zogeheten ‘’dry matter basis’’, dan schiet het vaak tekort in voedingsstoffen. Dit wordt meestal aangegeven in een percentage, terwijl de goed gevulde maaltijden meestal worden aangeduid in gram of miligram in kilocaloriën.
Doctor Karen Becker’s lijst van beste en slechtste hondenvoeding[3]
Als laatste wil ik graag dr. Becker’s lijst van beste en slechtste hondenvoeding met jullie delen. Nu is het natuurlijk wel zo dat kwaliteit varieert van afschuwelijk naar uitstekend bij elke soort en natuurlijk is geen hond hetzelfde, het is dus ook een persoonlijke keuze. Maar hiermee heb je wel een goede richtlijn om je keuze op te baseren.
‘’Zelfgemaakte maaltijden moeten juist gedaan worden, of helemaal niet gedaan worden. Als de voedingsstoffen niet gebalanseerd zijn kan dit aanzienlijk onomkeerbare en potentieel fatale gevolgen hebben voor de gezondheid’’, zegt dr. Becker. Laat je hierdoor echter niet uit het veld slaan! Zorg dat je je verdiept in het samenstellen van een verse maaltijd voor je hond en vraag een second opinion aan je dierenarts als je niet helemaal zeker van je zaak bent om te voorkomen dat je hond er ziek van wordt.
Mijn eigen ervaring
Ik heb Tibbe altijd hoogwaardige droge brokken gevoerd van merken als Orijen en Acana, die geen van de gezondheidsverstoorders bevatten die dr. Marty noemt. Nu moet ik toegeven, de laatste paar maanden heeft Tibbe een ander soort voeding aangeboden gekregen waarop hij het niet geweldig deed. Deze voedingssoort was een dieetvoer voor honden met allergiën, gevuld met opvullers (onder andere witte rijst) en conserveermiddelen. Benieuwd naar de resultaten die rauwe voeding zouden opleveren ben ik me gaan verdiepen in het samenstellen van zelfgemaakte rauwe maaltijden. Dit bleek veel te duur te zijn en dit kan ik me niet veroorloven – Helaas! Zelfs gevriesdroogde voeding, nummer 4 op de lijst van dr. Becker, was te duur om elke maaltijd aan mijn hond aan te bieden. Maar omdat dr. Becker aangaf dat een beetje gezonde voeding beter is dan helemaal geen gezonde voeding, heb ik besloten om een beetje gevriesdroogde voeding en verse groenten toe te voegen aan de hoogwaardige brokken van Orijen. Dit maakt samen een complete, voedzame en gebalanseerde maaltijd. Ik ben onwijs blij met het resultaat! Al na een week was er een verschil te merken in de kwaliteit en hoeveelheid van zijn stoelgang en ook zijn vacht ziet er prachtig en gezond uit. Een heel groot pluspunt is dat zijn adem niet meer zo stinkt. Voorheen kon je hem zowat aan de andere kant van de kamer ruiken! Opzich logisch, de geur van de adem wordt namelijk vooral veroorzaakt door de staat van het spijsverteringsstelsel. Ik raad iedereen aan om met grote zorg het dieet van zijn hond onder de loep te nemen. Je hond zou hetzelfde voor jou doen!
[1] https://www.youtube.com/watch?v=v0lFwdNm_Go
[2] https://dogfoodexposed.com/
[3] https://www.youtube.com/watch?v=v0lFwdNm_Go
Gerelateerde artikelen
Productreview – Ik test de Butternut Box!Door: Hulphond Tynke
Wat als ik de puppytijd opnieuw zou kunnen doen?Door: Pluk
Product review: hulphond Tynke test handgemaakt (leren) tuigjeDoor: Hulphond Tynke
Tags