Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Jolie en Jaeda: twee uitersten

21 September
x
Wat is dit?

Onlangs hebben wij het boek ‘Kijk eens naar je hond’ geschreven door Monique Bladder ontvangen. Een interessante handleiding voor elk hondenbaasje! Maar voordat we daarmee aan de slag gaan, geven we jullie eerst een uitgebreid kijkje in het karakter van Jolie en Jaeda door de jaren heen. Wie zijn deze twee bulletjes nu echt?

Jolie

Ik begin natuurlijk met Jolie, met bijna 4 jaar de oudste van het stel en mijn eerste hondenkind. Even terug naar eind 2014. Na een tijdje op de wachtlijst gestaan te hebben, kreeg ik bericht van de fokker dat het zover was; woohoo! Een nestje van 2 reutjes en 4 teefjes was geboren. Na 3 weken mocht ik de mama en haar pups voor het eerst bezoeken. Ik stond bovenaan de lijst dus had meteen de eerste keuze uit de 4 teefjes. Ik koos de meest rustige van het nest. Na 2-3 wekelijkse bezoekjes aan de fokker en vele knuffelmomentjes later zat mij dit toch niet lekker en heb ik uiteindelijk gekozen voor het rebelse teefje die haar zusjes en broertjes aan de oren door de bijkeuken trok. Dit werd Jolie!

Jolie 2 maanden en 4 maanden

Vlak voor kerst 2014 mocht ik haar gaan halen en ze heeft haar rebelse karakter eer aan gedaan. Niets, maar dan ook echt niets was veilig! Mijn appartement werd afgeleefd en ondanks al mijn inspanning was ook zindelijkheid een dingetje. Tegelijkertijd was Jolie heel aanhankelijk en op mij gesteld, zij kon (en kan ;)) niet zonder mij. Verwend tot en met kreeg ze alles voor elkaar en daar is ze nog steeds erg goed in.

Jolie verwend

Na ongeveer een jaar veranderde ze van rebelse puber in de liefste hond ooit. Ze houd van knuffelen en kusjes geven, geniet van lange wandelingen maar ook het relaxen daarna, douchen vind ze heerlijk en ze vind andere honden geweldig. Kortom: ze geniet werkelijk van alles dat ze meemaakt!

kusje

Jaeda

Het is bijna 2 jaar geleden dat ik Jaeda als herplaatser in huis heb genomen. Om precies te zijn op 25 september 2016. Voordat ik in de auto op weg ging naar een plek dik 2 uur van ons vandaan, was ik al een aantal weken intensief op zoek naar een herplaatser. Ik had de hoop bijna opgegeven nadat 5 eerdere pogingen met andere bulletjes steeds op niets uit liepen. Via een herplaatsgroep op Facebook kwam ik in contact met het baasje van teefje Nikki die op dat moment bijna 8 maanden oud was. Dit voelde meteen goed dus ik ging ervoor!

De ontmoeting verliep soepel en ook het kennismaken met Jolie ging meteen goed. Al moesten Jolie en ik wel (weer) even wennen aan het onstuimige puppygedrag haha, Jolie werd nog net niet ondersteboven gerend door deze kleine adhd’er. Eenmaal op de terugweg heb ik haar meteen haar nieuwe naam gegeven, want bij een nieuwe start hoort een nieuwe naam! De lieverds hebben de hele terugweg tegen elkaar aan gelegen; Jaeda was gewend om met een bullenbroer te leven dus dit voelde voor haar vertrouwd. In die 2 uur op weg naar huis heb ik geloof ik wel 100 keer de naam Jaeda uitgesproken, met als gevolg dat ze bij thuiskomst meteen naar haar nieuwe naam luisterde.

op weg naar huis

En luisteren deed ze, beter dan Jolie. Daarnaast merkte ik dat de rangorde al meteen bepaald was: Jaeda was de baas! Als hondenmoeder van ‘goedzak’ Jolie moest ik hier natuurlijk heel erg aan wennen, al leek Jolie er vrede mee te hebben. Het dominante gedrag zette zich buiten tijdens het wandelen ook voort en dreigde uit de hand te lopen. Slim als ze is kon ze de schijn ophouden maar als een vreemde hond te dichtbij kwam, ging ze in de aanval door op de hond af te rennen en in zijn nek te bijten. Lekker ontspannen wandelen was er dus niet meer bij: hier moest ik mee aan de slag!

Na zelf vanalles uitgeprobeerd te hebben, heb ik uiteindelijk de hulp ingeschakeld van een gedragstherapeut. Niet zomaar de eerste de beste, maar een therapeut die werkt met de Connectiemethode van Geert de Bolster. Hij vergelijkt zijn methode met Mindfulness voor mensen. Na een uitgebreide intake keek ik niet alleen heel anders naar mijn hond(en) maar ook kreeg ik meteen handvaten om mee aan de slag te gaan. Het was niet altijd even makkelijk maar nu, ongeveer een jaar na de intake, kan ik 9 van de 10 keer ontspannen wandelen.

Jaeda is nu meer ontspannen dan in de eerste periode bij ons maar ze blijft een apart karakter hebben (waar natuurlijk niets mis mee is). Ze houd niet van knuffelen en met spelen/apporteren maak je haar ook niet blij. Jaloers? Andere honden mogen niet bij mij in de buurt komen en als ik Jolie aai moet mevrouw zich ertussen duwen; jaloers! Wel kan ze genieten van relaxen in het zonnetje, lange wandelingen waarbij ze haar energie er lekker uit kan rennen of als ze helemaal in haar eigen wereldje op een kussen ligt om mij, mijn man of Jolie te observeren.

Jolie en Jaeda zijn dus twee hele verschillende honden en ik weet zeker dat ze daarom zo goed bij elkaar passen!

 

Uitgeleerd zijn we nooit dus Monique Bladder’s boek komt goed van pas. Bij het doorbladeren kwam ik meteen interessante hoofdstukken tegen die ik niet alleen bij Jaeda maar ook bij Jolie kan toepassen. Ik ben benieuwd wat ik er nog meer uit kan halen. In onze volgende blog ga ik het jullie vertellen!

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Jolie & Jaeda

Jolie en Jaeda testen de Kong Biscuit Ball! Geef koekje! x

Jolie en Jaeda testen de Kong Biscuit Ball!

18 July Door: Jolie & Jaeda

Wij kregen de Kong Biscuit Ball en mochten deze testen. Lezen jullie mee?  Om te beginnen even wat praktische info. Wij kregen maat Large, geschikt voor honden tussen de ...

Lees het hele artikel
Grasaren en grassprieten: opgepast! Geef koekje! x

Grasaren en grassprieten: opgepast!

30 June Door: Jolie & Jaeda

Wij wandelen de komende weken zoveel mogelijk in onze woonwijk ipv door de natuur. Waarom? Dat schrijven we in deze blog! Histiocytoom, splinter of grasaar? Niet alleen in het ...

Lees het hele artikel
Jolie en Jaeda blikken terug op 2019! Geef koekje! x

Jolie en Jaeda blikken terug op 2019!

6 January Door: Jolie & Jaeda

Jolie en Jaeda blikken terug op 2019 en vertellen hun goede voornemens voor 2020! Wij startten afgelopen jaar vol spanning! Rond 2 januari zou ons mensen zusje ter wereld ...

Lees het hele artikel
Jolie en Jaeda vieren Dierendag! Geef koekje! x

Jolie en Jaeda vieren Dierendag!

4 October Door: Jolie & Jaeda

Ook dit jaar een Dierendag Plog! Nu Jolie en Jaeda de aandacht moeten delen met hun zusje, mogen ze zeker op Dierendag niet vergeten worden💗 We beginnen de ...

Lees het hele artikel