Zoeken
Generic filters
Exact matches only

HR-hond of knuffelBeer?

24 September
x
Wat is dit?

Wat is een HR-hond? Dat was mijn bazins eerste vraag toen ze die term voor het eerst hoorde. Er werd aan haar uitgelegd dat het staat voor ‘Hoog Risico’-honden, honden die meer risico hebben om te bijten. Er bestaat zelfs een lijst met de rassen die een HR-hond worden genoemd.

Ik ben een HR-hond

Mijn bazen krijgen het vaak te horen. “Nou, dat ras ‘ken’ ik, die zijn superagressief.” Eigenlijk hebben deze mensen geen idee. Waarop mijn bazen zeggen: “Je moet niet alle HR-hondenrassen over 1 kam scheren.” Ik ben dus een Amerikaanse Akita Inu. Ja, ik sta met vlag en wimpel op nummer 1, op de HR-hondenlijst. Maar ben ik agressief? Nee, dat ben ik niet. 

Mee naar het werk

Soms mag ik mee naar het werk van mijn bazin. Mijn bazin werkt bij de Pets Place. Ja, ze werkt echt in een dierenwinkel, en daar ben ik superblij mee! Ik krijg daarom veel lekkers en mag altijd nieuwe (gezonde!) snacks testen. Back to business. Juist op haar werk krijgt mijn bazin het vaak te horen. “Wil je hem vasthouden? Ik vind hem eng. Ik heb namelijk gehoord dat deze honden heel agressief kunnen zijn.” Dan zegt mijn bazin: “Als mijn hond agressief is, of ik hem niet kan vertrouwen, dan zal ik hem niet naar een publieke ruimte brengen.” Dat stelt de mensen wel gerust. Gelukkig krijgt mijn bazin veel meer positieve dan negatieve reacties, krijg ik super veel aaien over mijn bol en aandacht.

Agressief, of toch niet?

Waaraan merk je dat een hond agressief is? Zijn er agressieve honden? Ja, er zijn agressieve honden. Er zit alleen een grote ‘maar’ aan. Vaak ontstaat agressie uit onzekerheid. Wanneer baasje en hond samen een nare situatie met een andere hond hebben meegemaakt, kan er bij de volgende ontmoeting met een andere hond onzekerheid ontstaan. Dat is helemaal niet vreemd. Want wat nou als het nog eens gebeurt? Jammer, want de twijfels kunnen onzekerheid bij ons honden creëren. Dat noemen we ‘angstagressie’. De bange hond wil laten weten dat de andere hond niet dichterbij mag komen. Dat gebeurt, door de onzekerheid, niet op een vriendelijke manier. Dit soort voorvallen gebeurt vaak met rassen die veel energie hebben en dus veel beweging nodig hebben. Wanneer deze honden bijvoorbeeld hun energie niet kwijt kunnen, kunnen zij ook ongewenst gedrag gaan vertonen. 

Uitdaging

Spelenderwijs kunnen onze bazen dat allemaal verhelpen. Je baas kan kijken wat jij als hond echt heel erg leuk vindt. Misschien vind je Agility leuk, of speurwerk. Door goed gedrag te belonen worden wij allemaal hele lieve huishonden. Of dat nou met aandacht, je favoriete bal, of trainersnacks is. We worden blij van de soort uitdaging en beloning die bij ons past. Er zijn honderden manieren om met ons te spelen en trainen. Wij en onze bazen moeten samen kiezen wat er bij ons past. 

KnuffelBeer

Maar, ben ik als HR-hond nou agressief? Ikzelf vind van niet. Ik ben als reu niet altijd aardig naar andere reuen. Daarom (als er aanleiding voor is) vragen mijn bazen eerst altijd of de andere hond een pup of teefje is. Zo ja? Dan is er geen nood. Zo nee? Dan lopen mijn bazen en de andere partij met wat ruimte langs elkaar heen. Wat bij mij goed helpt, is dat mijn bazen tussen mij en de andere hond in gaan lopen. Zo voorkomen mijn bazen en ik een matpartij. Want als ik eerlijk ben, vind ik matten ook helemaal niet leuk. Ik ben een supergesocialiseerde hond. Ik vind alle mensen die mij leuk vinden, leuk. Mensen die mij een beetje eng vinden, laat ik met rust.

Beer mee naar de stad - Akita

Ik ga mee naar de stad. Daar word ik veel aangehaald. Ik ga mee met de trein. Ik ga mee naar het strand en het bos. Mijn bazen en ik maken veel lange wandelingen. Ook zorgen mijn bazen dat ze 1 dag in de week vrij zijn. Speciaal om tijd met mij door te brengen! Op deze manier worden mijn hersenen uitgedaagd. Dat heb ik echt hard nodig. Want ik, als American Akita, ben heel slim. Ik heb het hard nodig dat mijn hersenen getriggerd worden. 

Dus lieve bazen, wees creatief en ga er lekker op uit met jullie viervoeter!

Ik hoop dat jullie het weer een leuke blog vonden.

Een poot van Beer

PS: Ook een hele dikke knuffel, want ik ben echt een hele grote KnuffelBeer!

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Yiska & Faf

Wij krijgen een klein mens! Geef koekje! x

Wij krijgen een klein mens!

12 December Door: Yiska & Faf

Wij weten het natuurlijk al even maar wij krijgen een klein mensje. Dat betekent dat er heel veel gaat veranderen naast dat er al heel veel veranderd is. In ...

Lees het hele artikel
Boek review 'Vaarwel geliefde hond' Geef koekje! x

Boek review 'Vaarwel geliefde hond'

18 March Door: Yiska & Faf

Hallootjes,  Hij komt dinsdag 21 maart pas uit maar ik heb het boek Vaarwel geliefde hond van Elli H. Radinger alvast mogen reviewen.  Om te beginnen wat een mooi ...

Lees het hele artikel
Terugblik op 2022 Geef koekje! x

Terugblik op 2022

19 January Door: Yiska & Faf

Hoi hoi, Wij willen graag terugblikken op 2022. Wat een jaar is het geweest! Voor ons is er zo veel gebeurd en we denken daar niet de enige in ...

Lees het hele artikel
Zo groot en toch bang voor honden Geef koekje! x

Zo groot en toch bang voor honden

17 August Door: Yiska & Faf

Zo groot en toch bang voor honden. Twee tot drie maanden geleden hebben wij veel pech gehad. Verdeeld over een paar weken tijd zijn wij in 3 bijtincidenten beland. ...

Lees het hele artikel