Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Hot Dogs! - Tips om je hond te helpen afkoelen tijdens de warme dagen

18 June
x
Wat is dit?

Afgelopen week hadden we te maken met een ongekende hittegolf hier in California, met rond de 40 tot 45 graden celsius per dag! Voor honden is dat niet bepaald fijn, dus hoe ga je met die hitte om?

Allereerst is het goed om rekening te houden met het feit dat een hond zijn hitte anders kwijtraakt dan een mens. Waar een mens over het hele lichaam zweet om af te koelen, raakt de hond zijn warmte kwijt via zijn tong. Daarom gaat een hond hijgen als hij het warm heeft. Overigens hebben de voetkussentjes en de buik ook invloed op de warmteregulering. Je hebt misschien weleens gezien dat je hond met zijn buik plat op de koude stenen is gaan liggen wanneer hij het warm had. Deze 3 zones zijn dan ook onze richtpunten als we zoeken naar een manier om onze hond een beetje te helpen afkoelen.

Bij het kwijtraken van warmte via de tong verliest je hond veel vocht. Het is dus sowieso belangrijk dat je hond goed drinkt. Wil je iets extra’s doen? Dan kan je je hond aan een ijsklontje laten likken. Dit geeft je hond een momentje rust, want hij hoeft het afkoelen nu niet zelf te reguleren. Let er wel op dat hij het koude ijs niet te snel naar binnen werkt, want dit kan de darmen van streek maken. Er zijn ook speciale speeltje verkrijgbaar die je in de vriezer legt zodat ze hetzelfde effect geven als een ijsklontje maar zonder dat de hond het daadwerkelijk ook binnen krijgt. All for Paws heeft een heel assortiment aan producten om je hond te helpen afkoelen. Ook Chuck-it heeft een koelproduct, de Hydro Freeze bal.

De stenen en het asfalt kunnen goed heet worden wanneer de zon er een tijdje op staat. Daarom is het sowieso heel belangrijk om goed op te letten wanneer je met je hond wilt wandelen tijdens warme dagen. Probeer met je eigen voet even uit hoe warm de stenen zijn. Is het voor jezelf te warm om op de stenen te lopen? Dan is dat het voor je hond ook. Wil je toch met je hond een rondje om? Schaf dan goede schoentjes voor je hond aan om te voorkomen dat hij zijn voetkussentjes verbrandt. Als je hond het over zijn algemeenheid heet heeft kan je hem een beetje afkoelen door een koude, natte lap om zijn pootjes heen te wikkelen. Dit helpt ook bij het laten afnemen van koorts bij de hond! Natuurlijk kan je ook een lekker koud voetenbadje voor je hond maken, maar als je hond niet van water houdt dan is de bovengenoemde tip een betere optie.

Als laatste kan je je hond helpen door te zorgen dat hij opties heeft om zijn buik te laten afkoelen. Dit kan je allereerst al doen door zijn buik vrij van vacht te maken. Veel mensen denken dat het helpt om hun hond helemaal kort te scheren wanneer het warm is, maar dat is een fabel. Alleen de buik is vaak al voldoende. Verder kan je een koelmatje aanschaffen, All for Paws heeft deze ook in hun assortiment. Natuurlijk kan je je hond ook gewoon lekker in het koude water laten zwemmen als je een natte hond niet erg vindt.

Is het buiten warmer dan in huis, hou je hond dan lekker binnen. Het mag dan wel mooi weer zijn en frisse lucht is heerlijk, maar een oververhitte hond heeft niemand plezier van. Voel het zelf goed aan. Is het te warm voor jou, dan is dat het vrijwel zeker ook voor je hond. En je hond heeft daar nog eens een (dikke) vacht bovenop!

Heeft jouw hond ook altijd zo’n last van de hitte? En wat doet jij ertegen? Deel jouw tips via de comments om andere baasjes verder te helpen!

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Tibbe de Friese Stabij

Tips voor het vliegen met je hond! Geef koekje! x

Tips voor het vliegen met je hond!

29 December Door: Tibbe de Friese Stabij

Tips voor vliegen met je hond. Wij gaan komende week naar Amerika, en dat is niet de eerste keer. Mijn vrouwtje en ik zijn al een keer eerder naar ...

Lees het hele artikel
Tibbe’s Trim Avontuur Geef koekje! x

Tibbe’s Trim Avontuur

25 February Door: Tibbe de Friese Stabij

Tibbe is een Friese Stabij, en normaal gesproken worden Stabij’s niet getrimd. De Stabij heeft een zelf reinigende vacht wat betekent dat vuil en modder vanzelf uit de vacht ...

Lees het hele artikel
Tibbe to the Rescue - Emotional Support Dog Geef koekje! x

Tibbe to the Rescue - Emotional Support Dog

13 January Door: Tibbe de Friese Stabij

Tibbe heeft zijn roeping gevonden. Hij is namelijk een “Emotional Support Animal”. Niet voor zijn baasjes, maar voor zijn beste vriend Artoo. Artoo is bijna 11 jaar oud en ...

Lees het hele artikel
Naar de dierenarts - mijn oogprobleem Geef koekje! x

Naar de dierenarts - mijn oogprobleem

7 October Door: Tibbe de Friese Stabij

Het is alweer even geleden dat er voor het laatst een blog van ons is verschenen. Niet alleen hadden we het heel druk met van alles en nog wat, ...

Lees het hele artikel