Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Het hebben van een Husky: Expectation vs Reality

3 February
x
Wat is dit?

Kennis van het ras

Veel mensen vallen voor het uiterlijk van een Husky. Logisch, het zijn natuurlijk ook prachtige honden om te zien. Met hun dikke, zachte vacht, krullende staart en mooie (soms ook lichte) ogen. Wat veel mensen niet beseffen, is dat het houden van een Husky veel meer inhoudt dan een hond te eten geven en even 3 keer uitlaten op een dag.

Energie

Husky’s zijn werkhonden, sledehonden. Dat betekent dat ze gefokt zijn om hard te werken voor hun baas en dat ze dit ook echt moeten doen om in hun energiebehoefte te kunnen voorzien. Ze kunnen lange afstanden afleggen waarbij ze een vervoersmiddel moeten trekken, zoals een slee of kar. Wanneer ze deze energie niet kwijt kunnen, gaan ze gedrag vertonen dat mensen liever niet willen zien. Ze kunnen bijvoorbeeld dingen gaan slopen en graven, of ontsnappen en zelf op avontuur gaan. Het is begrijpelijk dat niet alle mensen de mogelijkheid hebben om de honden iets voort te kunnen laten trekken. Maar om een Husky toch zijn energie kwijt te laten raken, zou je veel kunnen hardlopen, fietsen, behendigheid doen, en ga zo maar door. Dan zullen ze zich in huis ook beter gedragen.

Opvoeding

Een Husky heeft niet alleen beweging nodig, maar ook een goede training en opvoeding. Het zijn eigenwijze honden met een groot jachtinstinct, en ze kunnen prima in hun eentje dingen ondernemen. Zonder goede training zal een Husky veel dingen (proberen te) doen die je niet wilt, of het tegenovergestelde doen van wat je zegt. Dat zorgt bij veel eigenaren voor irritatie. Ben je er dus van bewust dat je bij het trainen van een Husky duidelijk moet zijn in wat je wilt, goed door moet kunnen zetten en stevig in je schoenen moet staan. Wanneer dit niet zo is, is er een grote kans dat een Husky misbruik van je gaat maken.

Roedeldier

Een laatste dingetje waar je goed naar moet kijken en op moet trainen bij een Husky is het alleen zijn. Een Husky vindt het heel erg fijn om andere honden of mensen om zich heen te hebben. Een “roedel”, als het ware. Veel Husky’s vinden het daarom moeilijk om alleen te zijn. Mensen die veel werken en lang weg zijn, stoppen een hond vaak in de bench. Als een Husky dat niet wil, of het hem niet goed is aangeleerd, zal hij zijn best doen om hieruit te komen. Hij kan gaan janken en proberen uit te breken, zodat hij meer vrijheid heeft. Ik zeg niet dat een Husky niet alleen kan zijn of niet in een bench kan blijven, maar vaak zie je dat de bench niet goed is aangeleerd en ze zich prettiger voelen met een maatje erbij.

Dus…

Kun of wil je in deze behoeften niet voorzien, wil je geen tijd ervoor nemen of moeite ervoor doen? Neem dan absoluut geen Husky! Er zijn honderden voorbeelden van mensen die een Husky namen omdat ze zo mooi en lief zijn, maar toen het er echt op aankwam, hadden  ze er geen tijd meer voor en deden ze hem weg. Heel zielig voor zo’n beestje!

Kun je wel in deze behoeften voorzien, heb je ervaring met zulke honden, sta je stevig in je schoenen en houd je van lastigere rassen? Dan zijn Husky’s echt hele leuke honden om te hebben! Je moet er echt de tijd en het geduld voor hebben, maar een goed opgevoede Husky is een fluffy, brabbelende vriend voor het leven. Ik heb zelf erg veel moeten trainen met Nuka, ook omdat ze als 5 maanden oude mishandelde pup bij ons kwam en doodsbang was. Door een groot doorzettingsvermogen, veel geduld en veel duidelijkheid hebben we zoveel bereikt en zijn we echt de beste vriendjes van elkaar geworden. Het sporten samen maakt het compleet! Lekker veel fietsen, steppen en behendigheid zorgt er mede voor dat we zo’n sterke band hebben en ‘aan elkaars behoeften voldoen’.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Nuka & River

Een ware koekhap-ster op Animal Event! Geef koekje! x

Een ware koekhap-ster op Animal Event!

22 May Door: Nuka & River

Elk jaar gaan we met één of meerdere honden naar Animal Event. Dit jaar hebben we ervoor gekozen om alleen Raya mee te nemen. Het zou voor haar de ...

Lees het hele artikel
Van één tot zes maanden Geef koekje! x

Van één tot zes maanden

31 July Door: Nuka & River

Een heel andere blog dan jullie van me gewend zijn, maar misschien wel net zo leuk! Raya is ondertussen alweer zes maanden oud en ik wilde graag een blog ...

Lees het hele artikel
De Siberische husky: werk, show en standaard Geef koekje! x

De Siberische husky: werk, show en standaard

19 June Door: Nuka & River

Sinds Raya bij ons is komen wonen, hebben we drie Siberische Husky’s in huis. Nuka, River en Raya zijn echter wel alle drie totaal verschillende husky’s! Hoe dat zo? ...

Lees het hele artikel
Veelbesproken, de Furminator Geef koekje! x

Veelbesproken, de Furminator

7 April Door: Nuka & River

Veel van jullie zullen ongetwijfeld wel eens van de Furminator gehoord hebben. Dit zou dé oplossing zijn tegen het verharen van je hond. Maar niets blijkt minder waar. Nuka ...

Lees het hele artikel