Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

Het hebben van een Husky: Expectation vs Reality

3 februari
x
Wat is dit?

Kennis van het ras

Veel mensen vallen voor het uiterlijk van een Husky. Logisch, het zijn natuurlijk ook prachtige honden om te zien. Met hun dikke, zachte vacht, krullende staart en mooie (soms ook lichte) ogen. Wat veel mensen niet beseffen, is dat het houden van een Husky veel meer inhoudt dan een hond te eten geven en even 3 keer uitlaten op een dag.

Energie

Husky’s zijn werkhonden, sledehonden. Dat betekent dat ze gefokt zijn om hard te werken voor hun baas en dat ze dit ook echt moeten doen om in hun energiebehoefte te kunnen voorzien. Ze kunnen lange afstanden afleggen waarbij ze een vervoersmiddel moeten trekken, zoals een slee of kar. Wanneer ze deze energie niet kwijt kunnen, gaan ze gedrag vertonen dat mensen liever niet willen zien. Ze kunnen bijvoorbeeld dingen gaan slopen en graven, of ontsnappen en zelf op avontuur gaan. Het is begrijpelijk dat niet alle mensen de mogelijkheid hebben om de honden iets voort te kunnen laten trekken. Maar om een Husky toch zijn energie kwijt te laten raken, zou je veel kunnen hardlopen, fietsen, behendigheid doen, en ga zo maar door. Dan zullen ze zich in huis ook beter gedragen.

Opvoeding

Een Husky heeft niet alleen beweging nodig, maar ook een goede training en opvoeding. Het zijn eigenwijze honden met een groot jachtinstinct, en ze kunnen prima in hun eentje dingen ondernemen. Zonder goede training zal een Husky veel dingen (proberen te) doen die je niet wilt, of het tegenovergestelde doen van wat je zegt. Dat zorgt bij veel eigenaren voor irritatie. Ben je er dus van bewust dat je bij het trainen van een Husky duidelijk moet zijn in wat je wilt, goed door moet kunnen zetten en stevig in je schoenen moet staan. Wanneer dit niet zo is, is er een grote kans dat een Husky misbruik van je gaat maken.

Roedeldier

Een laatste dingetje waar je goed naar moet kijken en op moet trainen bij een Husky is het alleen zijn. Een Husky vindt het heel erg fijn om andere honden of mensen om zich heen te hebben. Een “roedel”, als het ware. Veel Husky’s vinden het daarom moeilijk om alleen te zijn. Mensen die veel werken en lang weg zijn, stoppen een hond vaak in de bench. Als een Husky dat niet wil, of het hem niet goed is aangeleerd, zal hij zijn best doen om hieruit te komen. Hij kan gaan janken en proberen uit te breken, zodat hij meer vrijheid heeft. Ik zeg niet dat een Husky niet alleen kan zijn of niet in een bench kan blijven, maar vaak zie je dat de bench niet goed is aangeleerd en ze zich prettiger voelen met een maatje erbij.

Dus…

Kun of wil je in deze behoeften niet voorzien, wil je geen tijd ervoor nemen of moeite ervoor doen? Neem dan absoluut geen Husky! Er zijn honderden voorbeelden van mensen die een Husky namen omdat ze zo mooi en lief zijn, maar toen het er echt op aankwam, hadden  ze er geen tijd meer voor en deden ze hem weg. Heel zielig voor zo’n beestje!

Kun je wel in deze behoeften voorzien, heb je ervaring met zulke honden, sta je stevig in je schoenen en houd je van lastigere rassen? Dan zijn Husky’s echt hele leuke honden om te hebben! Je moet er echt de tijd en het geduld voor hebben, maar een goed opgevoede Husky is een fluffy, brabbelende vriend voor het leven. Ik heb zelf erg veel moeten trainen met Nuka, ook omdat ze als 5 maanden oude mishandelde pup bij ons kwam en doodsbang was. Door een groot doorzettingsvermogen, veel geduld en veel duidelijkheid hebben we zoveel bereikt en zijn we echt de beste vriendjes van elkaar geworden. Het sporten samen maakt het compleet! Lekker veel fietsen, steppen en behendigheid zorgt er mede voor dat we zo’n sterke band hebben en ‘aan elkaars behoeften voldoen’.

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Husky Nuka

Review PawFlex Bandages Geef koekje! x

Review PawFlex Bandages

8 juli Door: Husky Nuka

Afgelopen week kwam er een pakketje binnen. Dit keer geen pakketje voor mij (of trouwens, dat is meestal niet zo), maar weer een pakketje voor de hondjes. Wij mochten ...

Lees het hele artikel
De voorbereidingen starten weer! Geef koekje! x

De voorbereidingen starten weer!

30 mei Door: Husky Nuka

Het lijkt nog vroeg, maar we zijn al weer druk bezig met onze voorbereidingen voor komend mush-seizoen! Nu River erbij is, kunnen we mee gaan doen in de 2-honden ...

Lees het hele artikel
Gezinsuitbreiding! Geef koekje! x

Gezinsuitbreiding!

8 april Door: Husky Nuka

Jaja! Iets meer dan een week geleden hebben wij gezinsuitbreiding gekregen! Mijn baasje was die dag ook al zó lang weg, dat er wel iets moest zijn! Wat het ...

Lees het hele artikel
Tripje naar Finland Geef koekje! x

Tripje naar Finland

14 maart Door: Husky Nuka

Hallo allemaal! Zoals mijn baasje in een vorig blog heeft geschreven, zou ze naar Finland gaan. De afgelopen twee weken is ze daar geweest! Helaas zonder mij, maar ze ...

Lees het hele artikel