Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Guus is een Goldendoodle

26 oktober
x
Wat is dit?

Een golden wat?

Ja, ik ben een Goldendoodle hebben mijn bazen mij verteld.

poedel
Poedels

Weet je wat dat is? Een Goldendoodle is een kruising tussen een Goldenretriever en een Poedel. Dat noemen ze een eerste generatie F1, waarbij de pups op een Poedel of een Retriever lijken, maar de meesten zitten er een beetje tussenin.

golden retriever
Golden retriever

De vacht heeft slag of lichte krullen.
Een backcross F1B is een kruising van een Goldendoodle F1 met een Poedel. Dan zit er 25 % Golden retriever in en 75% Poedel.
Beide kruisingen verliezen weinig tot geen haar.
Dan is er nog de F2-Goldendoodle, en dat is pup uit een kruising met een F1 en een andere F1-Goldendoodle. Ook heb je de F2B-Goldendoodle, en dat is een pup van een kruising met een F1 en een F1B-Goldendoodle. Pff, snap jij het nog?

Goldendoodle
Goldendoodle

Dit ras wordt vaak een designerras genoemd vanwege de kruising. Wat een flauwekul is dat toch.
Ik snap dat mensen ook te ver kunnen gaan in het ontwikkelen van hondenrassen, maar dit is een superleuke kruising, hoor.

Waarom een Goldendoodle?

De Goldendoodle staat erom bekend geschikt te zijn als hulphond. Vooral omdat ze weinig tot niet verharen, dus dat is fijn als je allergisch bent, maar ook door hun karakter en leergierigheid.
Ze zijn intelligent en vriendelijk naar onbekenden, en ook naar kinderen en andere dieren.
Omdat mijn vrouwtje heel graag een hondenras wilde dat ze mee kon nemen naar haar werk in de gehandicaptenzorg, kwamen zij en haar vriend uit op een Goldendoodle.
Ideaal als gezinshond. In december 2017 vonden ze een adres in Brabant, en ze zijn gelijk gaan kijken. Tja, toen ze mij zag waren ze verkocht.

De voor- en nadelen

Nou ja, ik ben gewoon leuk, dus waar hebben we het over.
Ik ben een knuffelkont en wil graag alle aandacht. Ik heb energie voor 10 en vind alles leuk.
Maar ja, ik ren ook graag overal achteraan. Ook al zeggen ze dat ik intelligent ben, ik ben ook eigenwijs. Ik heb dus zeker wel opvoeding en een consequente baas nodig. Mijn baasjes weten steeds beter de juiste knoppen te vinden, maar het valt niet mee hoor.
Oh, ik spring ook graag in (vooral vies) water of modder. Leuk joh met een blonde vacht! ?
Ook vreet ik graag vieze dingen zoals gras en paarden- of vogelpoep. Typische Retriever-kenmerken.
Net als een Poedel ben ik ben wat waakser, en ik blaf de laatste tijd best wat meer als ik andere mensen/honden langs mijn huis zie lopen.
Ook moeten net als bij een Poedel mijn hoofd en lijf aan het werk gezet worden. Denkwerk en snuffelen zijn heel belangrijk. Anders word ik ondeugend en dan ga ik slopen of plagen.

Maar Guus, jij lijkt helemaal niet op een Goldendoodle!

Ik ben natuurlijk weer een apart geval…
Ik ben eigenlijk geen 100% Goldendoodle, want mijn mama is een Golden retriever en mijn papa een Goldendoodle. Er stroomt dus meer Golden retriever door mijn bloed dan Poedel. Maar volgens mijn eerste baas ben ik het wel. Mijn baasjes denken dat ik 75% Retriever ben en 25% Poedel.
Ik verhaar dus wel en ben daarom niet geschikt als anti-allergiehond. Vaak is een eerste kruising ook niet standaard een anti-allergienestje qua pups.
Als je mij ziet dan lijk ik enorm op een Golden retriever qua vacht, maar stiekem heb ik wel krullen bij mijn oren. Verder ben ik slanker en heb ik de langere poten van een Poedel. Volgens kenners het ik ook het loopje van de Poedel. Een soort trippelen. Ik lijk dan net een dressuurpaardje. Ook heb ik een wat smaller koppie.

Mijn baasjes worden regelmatig aangesproken door kenners die vragen wat ik ben, omdat ze vaak wel zien dat ik geen Golden retriever ben, maar twijfelen door mijn vacht of ik dan wel een Goldendoodle ben.

Een tijdje terug speelde ik in het water met een paar Golden retrievers en toen kon je het verschil wat beter zien, maar ik ben nog in de groei dus ik zal vast nog wel wat veranderen.

Guus spelend met golden retrievers

Heel vaak reageren voorbijgangers positief en vinden mij heel leuk. Ja duh, ik heb ook een leuk hoofd.
Ik heb mijn kop mee, zeggen mijn baasjes altijd, dus ik kan me soms best iets permitteren bij anderen wat eigenlijk niet oké is. Zoals keihard op iemand afrennen. Dat vinden de meesten niet zo leuk… Maar hé, ik heb mijn kop mee.

Gelukkig vinden mijn baasjes mij juist leuk zoals ik er uitzie. Ook ben ik lief en naar anderen sociaal en dat vinden mijn baasjes juist wel fijn.
Ik vind kinderen leuk en ook de cliënten op mijn vrouwtjes werk zijn gek op mij, en ik op hen.

Ze weten dat ik soms een beetje ADHD heb, Oost-Indisch doof ben, snel afgeleid en eigenzinnig. Ook weten ze dat ik graag de katten plaag. Ze worden wel eens moedeloos als ik weer een slaapkleed heb gesloopt of in de modder ben gedoken. Ik moet nog een hoop leren en iets minder onbesuisd worden.

Nou, ik wens mijn baasjes heel veel succes.
Nee echt, ik doe heus wel mijn best, maar het valt niet altijd mee om elkaar goed te begrijpen.
Wil je een leuke en lieve gezinshond…. Echt, een Goldendoodle is heel leuk hoor.

Tot de volgende keer, poot Guus

 

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Goldendoodle Guus

Guus ging mee op vakantie Geef koekje! x

Guus ging mee op vakantie

16 juni Door: Goldendoodle Guus

Het afgelopen half jaar was een drukke en helaas ook een verdrietige tijd bij ons. Mijn lieve kattenmaatje die vaak ziek was geweest de afgelopen jaren is helaas in ...

Lees het hele artikel
Ik ga naar school, deel 7 Geef koekje! x

Ik ga naar school, deel 7

20 mei Door: Goldendoodle Guus

De afgelopen maand stond bij mijn vrouwtje in het teken van de laatste huiswerkopdrachten, het afmaken van haar portfolio een eerste meeloop stage uurtje met een Dokter Snuffelteam en ...

Lees het hele artikel
5 weetjes over Guus Geef koekje! x

5 weetjes over Guus

1 mei Door: Goldendoodle Guus

Na al die blogs over school vond ik het wel weer tijd voor iets anders. Weet je wat mijn vrouwtje laatst zei. “Guus je bent een gekke hond”. Nou ...

Lees het hele artikel
Ik ga naar school, deel 6 Geef koekje! x

Ik ga naar school, deel 6

18 april Door: Goldendoodle Guus

Wat gaat het toch snel, zeg. Afgelopen maandag had ik alweer mijn een na laatste schooldag op de Dokter Snuffel Academie! Druk De afgelopen weken heb ik alleen maar ...

Lees het hele artikel