Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Guus is een Goldendoodle

26 oktober
x
Wat is dit?

Een golden wat?

Ja, ik ben een Goldendoodle hebben mijn bazen mij verteld.

poedel
Poedels

Weet je wat dat is? Een Goldendoodle is een kruising tussen een Goldenretriever en een Poedel. Dat noemen ze een eerste generatie F1, waarbij de pups op een Poedel of een Retriever lijken, maar de meesten zitten er een beetje tussenin.

golden retriever
Golden retriever

De vacht heeft slag of lichte krullen.
Een backcross F1B is een kruising van een Goldendoodle F1 met een Poedel. Dan zit er 25 % Golden retriever in en 75% Poedel.
Beide kruisingen verliezen weinig tot geen haar.
Dan is er nog de F2-Goldendoodle, en dat is pup uit een kruising met een F1 en een andere F1-Goldendoodle. Ook heb je de F2B-Goldendoodle, en dat is een pup van een kruising met een F1 en een F1B-Goldendoodle. Pff, snap jij het nog?

Goldendoodle
Goldendoodle

Dit ras wordt vaak een designerras genoemd vanwege de kruising. Wat een flauwekul is dat toch.
Ik snap dat mensen ook te ver kunnen gaan in het ontwikkelen van hondenrassen, maar dit is een superleuke kruising, hoor.

Waarom een Goldendoodle?

De Goldendoodle staat erom bekend geschikt te zijn als hulphond. Vooral omdat ze weinig tot niet verharen, dus dat is fijn als je allergisch bent, maar ook door hun karakter en leergierigheid.
Ze zijn intelligent en vriendelijk naar onbekenden, en ook naar kinderen en andere dieren.
Omdat mijn vrouwtje heel graag een hondenras wilde dat ze mee kon nemen naar haar werk in de gehandicaptenzorg, kwamen zij en haar vriend uit op een Goldendoodle.
Ideaal als gezinshond. In december 2017 vonden ze een adres in Brabant, en ze zijn gelijk gaan kijken. Tja, toen ze mij zag waren ze verkocht.

De voor- en nadelen

Nou ja, ik ben gewoon leuk, dus waar hebben we het over.
Ik ben een knuffelkont en wil graag alle aandacht. Ik heb energie voor 10 en vind alles leuk.
Maar ja, ik ren ook graag overal achteraan. Ook al zeggen ze dat ik intelligent ben, ik ben ook eigenwijs. Ik heb dus zeker wel opvoeding en een consequente baas nodig. Mijn baasjes weten steeds beter de juiste knoppen te vinden, maar het valt niet mee hoor.
Oh, ik spring ook graag in (vooral vies) water of modder. Leuk joh met een blonde vacht! 😁
Ook vreet ik graag vieze dingen zoals gras en paarden- of vogelpoep. Typische Retriever-kenmerken.
Net als een Poedel ben ik ben wat waakser, en ik blaf de laatste tijd best wat meer als ik andere mensen/honden langs mijn huis zie lopen.
Ook moeten net als bij een Poedel mijn hoofd en lijf aan het werk gezet worden. Denkwerk en snuffelen zijn heel belangrijk. Anders word ik ondeugend en dan ga ik slopen of plagen.

Maar Guus, jij lijkt helemaal niet op een Goldendoodle!

Ik ben natuurlijk weer een apart geval…
Ik ben eigenlijk geen 100% Goldendoodle, want mijn mama is een Golden retriever en mijn papa een Goldendoodle. Er stroomt dus meer Golden retriever door mijn bloed dan Poedel. Maar volgens mijn eerste baas ben ik het wel. Mijn baasjes denken dat ik 75% Retriever ben en 25% Poedel.
Ik verhaar dus wel en ben daarom niet geschikt als anti-allergiehond. Vaak is een eerste kruising ook niet standaard een anti-allergienestje qua pups.
Als je mij ziet dan lijk ik enorm op een Golden retriever qua vacht, maar stiekem heb ik wel krullen bij mijn oren. Verder ben ik slanker en heb ik de langere poten van een Poedel. Volgens kenners het ik ook het loopje van de Poedel. Een soort trippelen. Ik lijk dan net een dressuurpaardje. Ook heb ik een wat smaller koppie.

Mijn baasjes worden regelmatig aangesproken door kenners die vragen wat ik ben, omdat ze vaak wel zien dat ik geen Golden retriever ben, maar twijfelen door mijn vacht of ik dan wel een Goldendoodle ben.

Een tijdje terug speelde ik in het water met een paar Golden retrievers en toen kon je het verschil wat beter zien, maar ik ben nog in de groei dus ik zal vast nog wel wat veranderen.

Guus spelend met golden retrievers

Heel vaak reageren voorbijgangers positief en vinden mij heel leuk. Ja duh, ik heb ook een leuk hoofd.
Ik heb mijn kop mee, zeggen mijn baasjes altijd, dus ik kan me soms best iets permitteren bij anderen wat eigenlijk niet oké is. Zoals keihard op iemand afrennen. Dat vinden de meesten niet zo leuk… Maar hé, ik heb mijn kop mee.

Gelukkig vinden mijn baasjes mij juist leuk zoals ik er uitzie. Ook ben ik lief en naar anderen sociaal en dat vinden mijn baasjes juist wel fijn.
Ik vind kinderen leuk en ook de cliënten op mijn vrouwtjes werk zijn gek op mij, en ik op hen.

Ze weten dat ik soms een beetje ADHD heb, Oost-Indisch doof ben, snel afgeleid en eigenzinnig. Ook weten ze dat ik graag de katten plaag. Ze worden wel eens moedeloos als ik weer een slaapkleed heb gesloopt of in de modder ben gedoken. Ik moet nog een hoop leren en iets minder onbesuisd worden.

Nou, ik wens mijn baasjes heel veel succes.
Nee echt, ik doe heus wel mijn best, maar het valt niet altijd mee om elkaar goed te begrijpen.
Wil je een leuke en lieve gezinshond…. Echt, een Goldendoodle is heel leuk hoor.

Tot de volgende keer, poot Guus

 

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Goldendoodle Guus

Lakse Kronch Viskoekjes Geef koekje! x

Lakse Kronch Viskoekjes

9 november Door: Goldendoodle Guus

Een vissig cadeautje Opeens was er een pakketje voor mij bij de post. Kijk, dat vind ik leuk nieuws. Mijn vrouwtje vertelde dat ik viskoekjes mocht uitproberen van Hondjekoek. ...

Lees het hele artikel
Guus volgde een workshop van Marielle Vrijvogel Geef koekje! x

Guus volgde een workshop van Marielle Vrijvogel

3 oktober Door: Goldendoodle Guus

Naar Zeewolde Zaterdag ging ik met mijn vrouwtje mee naar Zeewolde. Ik hoopte dat we daar naar het strand gingen, maar nee, we gingen naar de locatie van Dokter ...

Lees het hele artikel
Guus kreeg een super tof pakket van Sis and Dog Geef koekje! x

Guus kreeg een super tof pakket van Sis and Dog

23 september Door: Goldendoodle Guus

Verrassing De hele week was mijn vrouwtje al aan het stuiteren. En dat was niet omdat we op vakantie waren met de boot. Oke misschien een beetje. Maar ze ...

Lees het hele artikel
Guus mocht weer op vakantie Geef koekje! x

Guus mocht weer op vakantie

16 september Door: Goldendoodle Guus

Weekje weg Afgelopen week mocht ik voor de tweede keer dit jaar mee op vakantie. Mijn baasjes gaan in september altijd nog een weekje varen en ik mocht ook ...

Lees het hele artikel